En Şifalı Bitki Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?
En Şifalı Bitki Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

En Şifalı Bitki Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En şifalı bitkiler arasındaki karabaş otu faydaları saymakla bitmiyor. Kalp damar sağlığına katkıda bulunmasından, tıkalı damar açıcı etkisine, cildi güzelleştirmesinden yaraların iyileşme sürecini hızlandırmasına, romatizmal ağrılara iyi gelmesinden kan dolaşımını hızlandırmasına kadar pek çok bilinen etkisi var. Bu nedenle karabaş otu en şifalı bitkiler listesinde yer alıyor.

Peki, karabaş otu nedir ne işe yarar? Bilinen bütün karabaş otu faydaları nelerdir? Karabaş otu nasıl kullanılır? Karabaş otu çayı nasıl demlenir? İşte, karabaş otu faydaları ve daha fazlası hakkında her şey…

DİKKAT!

Her bitkinin yararı olduğu gibi zararı da söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle her ne kadar karabaş otu faydaları olan şifalı bitkiler listesinde yer alsa da doktora danışmadan kullanılmamalıdır. Özellikle çocuklar, emziren anneler ve hamileler kullanım yapmamalı, çeşitli kronik hastalıklara sahip olanlar ve düzenli ilaç kullananlar (örneğin kan sulandırıcı ilaç), doktorlarına danışmadan karabaş otu çayı tüketmemelidir!

En Şifalı Bitki Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?
En Şifalı Bitki Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Nedir?

Karabaş otu faydaları nelerdir detaylı olarak açıklamadan önce karabaş otu nedir ne işe yarar açıklayalım… Karabaş otu; lavanta soyundan gelen, doğada kendiliğinden yetişen pembe ve mor çiçekli şifalı bitkidir. En şifalı bitkiler grubunda yer alan karabaş otu, lavanta ailesinden geldiği ve görüntüsü de lavantaya benzediği için ‘’yabani lavanta’’ olarak da bilinir. Lavandula Stoechas adı da kullanılır.

Karabaş otu faydaları nedeniyle geleneksel tıpta yüzyıllardan beri kullanılmaktadır. Türkiye’de de yetişen bu şifalı bitki ilkbahar mevsiminde çiçek açar. Bu bitki; bitki çayı olarak ya da yağ olarak farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Karabaş Otu Ne İşe Yarar?

En şifalı bitkilerden olan karabaşotu çeşitli hastalıkların ve sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılır. Yüzyıllardan beri kullanılan bu bitkinin içeriğinde antioksidan, anti bakteriyel ve antifungal maddeler bulunmaktadır. Ayrıca mineraller ve vitaminler açısından da zengindir.

Karabaş Otu İçeriği Nedir?

Zengin bir potasyum, demir, kalsiyum ve magnezyum olan karabaş otu faydaları bu içeriği sayesinde mümkündür. Kalorisi düşük olduğu için de karabaş otu çayı çeşitli hastalıkların ve rahatsızlıkların tedavisinde sıklıkla kullanılır.

Karabaş otu çayı dışında yağı da üretilmektedir. Karabaş otu yağı içeriğinde de; steorid, triterpenik asit, glikozit, terpin, kafur, myrthenol, reçine, pinokarvil ve terpinler de yer almaktadır.

En Şifalı Bitki Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?
Karabaş Otu İçeriği Nedir?

Karabaş Otu Faydaları Nelerdir? Karabaş Otu Çayı Nelere İyi Gelir?

Karabaş otu faydaları çeşitli olan bir şifalı bitkidir. Neredeyse her derde deva olan karabaş otu faydaları şunlar olarak özetlenebilir:

  • Damar tıkanıklığını önler; damar tıkanıklarının açılmasına yardımcı olur
  • Beyin fonksiyonlarının normal çalışmasına katkıda bulunur
  • Kan dolaşımını hızlandırır
  • Anksiyete, depresyon ve strese iyi gelir
  • Hafıza ve zekayı güçlendirir
  • Kalp damar sağlığını destekler
  • Migren ve baş ağrısı üzerinde etkilidir
  • Kanser hastalıklarının oluşmasını önler
  • Kanser hücrelerinin çoğalmasını önler
  • Zihinsel yorgunluğu alır; rahatlatır
  • Balgam söktürücüdür
  • Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi ÜSYE hastalıklarının tedavisinde etkilidir
  • Romatizmal hastalıkların neden olduğu ağrıları hafifletir
  • Uykusuzluğu giderir; uykuya geçişi kolaylaştırır
  • Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur
  • Sindirim sisteminin doğal çalışmasına katkıda bulunur
  • Gaz, mide ağrısı, kabızlık ve hazımsızlığa iyi gelir
  • Cildi güzelleştirir; yaraların iyileşmesini hızlandırır
  • İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde etkilidir
  • Tümör oluşumunu önler
  • Vajinal enfeksiyon tedavisinde etkilidir
  • Kas yorgunluğuna iyi gelir
  • Saç sağlığını destekler

Karabaş Otu Faydaları Saraçoğlu

En şifalı bitkiler arasındaki karabaş otu faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından defalarca çeşitli televizyon programlarında anlatılmıştır. Başta damar tıkanıklığı olmak üzere iyileşmeyen yaralar, enfeksiyon tedavileri, cilt ve saç sağlığı, romatizmal ağrıların giderilmesi, kanserin önlemesi amacıyla karabaş otu kürü Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından sunulmuştur.

YouTube video

Karabaş Otunun Zararları Nelerdir?

Karabaş otu faydaları olan en şifalı bitkiler listesindedir fakat bazı kişilerde ve aşırı tüketim yapan kişilerde zararlara neden olabilir. Genel hatlarıyla aşırı tüketim nedeniyle karabaş otu zararları şunlardır:

  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Karın ve mide ağrısı
  • Karaciğer ve böbrek sorunları

Karabaş Otu Nasıl Kullanılır?

Karabaş otu nedir ne işe yarar faydaları nelerdir araştıran kişilerin en merak ettiği konulardan biri de; karabaş otu nasıl kullanılır? Bu yabani lavanta otu hem uçucu yağ olarak, hem bitki çayı olarak kullanılabiliyor. Üstelik karabaş otu reçeli yapılıp afiyetle de tüketilebiliyor.

Ancak yabani lavanta otunun en yaygın kullanımı bitki çayı şeklinde. Karabaş otu çayı demlendikten sonra hem içilebiliyor hem de karabaş otu çayı cilt üzerine uygulanabiliyor.

Karabaş Otu Nasıl Tüketilmeli?

Karabaş otu nasıl tüketilmeli sorusunun cevabı, hangi faydanın sağlamak istendiğiyle ilişkili. Ancak cilt sorunlarında kullanılmayacaksa yaygın olarak Karabaş otu çayı demlenerek tüketilmeli. Cilt üzerine uygulanmak istendiğinde de karabaş otu yağı tercih edilebilir ya da karabaş otu çayı demlendikten sonra cilt üzerine uygulanmalı.

Karabaş Otu Çayı Nasıl Demlenir?

Karabaş Otu Çayı Nasıl Demlenir?

Karabaş otu faydaları çoktur ancak bu faydaların görülebilmesi için karabaş otu çayının doğru demlenmesi gerekir. Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şey ise; karabaş otunun kaynatılmamasıdır.

Karabaş otu kaynatılmaz; kaynamış suyun içine atılarak 5 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Bunun için; bir bardak kaynamış suyun içine birkaç adet (4-5) karabaş otu atabilir ve 5 dakika sonra süzerek içebilirsiniz.

Karabaş Otu Nasıl İçilir?

Karabaş otu çayı günde maksimum 2 defa sabah ve akşam olmak üzere birer bardak içilebilir. Karabaş otu çayı demlendikten sonra ılıkken tüketilmeye uygundur. Aşırı  ve uzun süreli kullanımdan kaçınılmalıdır. Aksi takdirde karabaş otu zararları söz konusu olabilir.

Karabaş Otu Aç Karnına Mı Tok Karnına Mı İçilir?

Karabaş otu çayının genellikle yemeklerden iki saat sonra kadar içilmesi tavsiye edilmektedir.

Karabaş Otu Çayı Faydaları İçin Doğru Kullanım Önemli!

Karabaş otu çayı faydalarını görmek için sadece bu şifalı otu doğru demlemek yetmiyor. Bu şifalı bitki etkileşime girecek herhangi bir ilaçla eş zamanlı olarak tüketilmemeli, fazla ve uzun süreli içilmemelidir.

Karabaş Otu Çayı Kimler Kullanamaz?

Karabaş otu çayı genellikle herkesin kullanımına uygundur. Ancak hamilelere, emziren annelere, çocuklara, kan sulandırıcı vb.gibi sürekli ilaç kullananlara önerilmez. Ayrıca çeşitli sağlık problemleri olan kişiler de doktorlarına danışmadan karabaş otu çayı içmemelidir.

Karabaş Otu Nerede Yetişir?

Karabaş otu doğada kendiliğinden yetişir. Genellikle Akdeniz ülkelerinde yetişen bu bitki Türkiye’de de çoğunlula Ege Bölgesi ve Akdeniz’de yetişmektedir. İlkbahar mevsiminde, yol kenarlarında görmek bile mümkündür.

En Şifalı Bitki Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?
Karabaş Otu Nerede Yetişir?

Karabaş Otu Zayıflatır Mı?

Karabaş otu faydaları arasında bağırsakları çalıştırması, hazımsızlığa ve kabızlığa iyi gelmesi, sindirim sisteminin normal çalışmasını sağlamak da yer alıyor. Dolayısı ile direkt olarak olmasa da dolaylı olarak karabaş otu zayıflamaya yardımcı olmaktadır.

Karabaş Otu Tansiyonu Yükseltir Mi?

Karabaş otunun bilindiği kadarıyla tansiyon yükseltme gibi bir etkisi yoktur. Ancak tansiyon hastaları, karabaş otu kürü uygulayacak ise öncesinde mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

Karabaş Otu Yağı Cildi Güzelleştirir mi?

Karabaş otu faydalarından bir diğeri de; cilt sağlığını desteklemesi ve cildi güzelleştirmesidir. Bunun için de karabaş otu yağı kullanılır. Günde bir iki damla kadar karabaş otu yağı ile cilde masaj yapmak; ciltteki kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur ve cildin erken yaşlanmasının önüne geçer.

Karabaş Otu Yağı Yanıklara İyi Gelir mi?

Karabaş otu yağı yanıklar üzerinde de etkilidir. Güneş yanıkları dahil cilt yanıklarında görünümü iyileştirir ve yaraların hızlı iyileşesini sağlar. Ayrıca anti bakteriyel karabaş otu içeriği sayesinde ciltteki mikrop ve bakterilerin yayılmasını da önler.

Karabaş Otu Yağı Saça Faydaları Nelerdir?

Karabaş otu faydaları saç sağlığı için de söz konusudur. Özellikle karabaş otu yağı ile saça ve saç derisine masaj yapmak; saç dökülmelerinin önüne geçer, saçlara canlılık kazandırır, saçlara sağlıklı bir görünüm kazandırır.

En Şifalı Bitki Karabaş Otu Faydaları Nelerdir?
Karabaş Otu Yağı Saça Faydaları Nelerdir?

Karabaş Otu Damar Açar Mı?

Karabaş otu çayının en bilinen faydası; damar açıcı olmasıdır. Karabaş otu kürü çoğunlukla kalp ve damar sağlığı açısından risk grubundaki kişiler tarafından uygulanır. Ancak kalp ve damar hastalıkları oldukça ciddi hastalıklardır ve bu nedenle doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır. Özellikle kan sulandırıcı gibi ilaç kullananlar mutlaka karabaş otu kürü uygulamaya başlamadan önce doktorlarına danışmalıdır.

Karabaş Otu Böbreklere Zarar Verir Mi?

Karabaş otu zararları çok fazla tüketildiğinde söz konusu olmaktadır. Bu sebeple aşırı kullanımda karabaş otu böbreklere ve karaciğere zarar verebilir. Bilinen bir böbrek ya da karaciğer hastalığı olanlar, doktorlarına danışmadan lavandula stoechas tüketmemeli, karabaş otu kürü yapmamalıdır.

Karabaş Otu Faydaları Sigara İçenlerde Olur mu?

Karabaş otu damar açıcı ve damar tıkanıklığını önleyici bir etki sağladığından dolayı sigara içenlere de fayda göstermektedir. Ancak türün ve tütün ürünleri sadece damar sağlığını değil; akciğer sağlığını da tehdit ettiği, kanser riskini artırdığı için kullanılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir: 25 Maddede Şifalı Bitkiler ve Faydaları

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!