featured

Karatay Diyeti Nedir? 21 Günlük Karatay Diyeti Listesi Nasıl Yapılır? Karatay Diyeti Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karatay diyeti sadece kadınlara değil erkeklere yönelik de oluşturulmuş bir diyet yöntemidir. Her ne kadar diyetlerin daha çok kadınlar tarafından uygulandığı düşünülse de bu yanlış bir görüştür.

Erkekler tarafından da rahatlıkla uygulanabilecek olan Karatay diyeti listesi, Canan Karatay tarafından hazırlanmıştır. Karatay, yayınladığı kitabında da bu diyet listesinde birebir değinmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=EghYfuXoLPs

Toplum arasında her ne kadar Canan Karatay’a karşı önyargılı ya da olumsuz düşünceye sahip insanlar bulunsa da bunun tam tersi düşünenler de vardır. Karatay’ın dediklerine bağlı kalarak oluşturulan diyet listesine bu grubun uyduğu görülür.

Ancak her diyette olduğu gibi Karatay diyeti kurallardan oluşur ve dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunun yanı sıra her insanın uygulaması önerilmez. Çünkü hastalığa bağlı olarak etkileri değişiklik gösterir.

İşte Karatay diyeti nedir? Karatay diyeti nasıl yapılır? Karatay diyeti örnek menü listesi ve daha fazlası..

Karatay Diyeti Nedir?

Canan Karatay tarafından oluşturulmuş, sağlıklı kilo vermeyi hedefleyenlerin uygulayabileceği beslenme düzenidir. Diğer diyet listelerinde olduğu gibi önerilen ve önerilmeyen besinleri içerir.

Fakat Karatay diyeti uygulayacaksanız, bilmelisiniz ki kısa sürede yüksek kilolar veremeyeceksiniz. Çünkü şok bir diyet olarak bilinmez. Temel amaç kişinin hayatında beslenme düzenini değiştirmektir.

Karatay diyeti nasıl yapılır sorusunun cevapları da buna nazaran basittir. Ancak başlarda, ilk uygulama zamanında zorlanabilirsiniz.

Uzun süre maruz kalınan olumsuz beslenmeye bağlı olarak bu tarz durumlar gözlemlenebilir. Sabırla diyeti uyguladığınız takdirde bölgesel kilolarınızdan da kurtulabilirsiniz.

Karatay Şeker Diyeti Nedir?

Canan Karatay’ı biraz takip ediyorsanız, özellikle; kalp ve şeker hastalığı konusunda hassas olduğunu görebilirsiniz. Türk halkı arasında çok yaygın olan bu hastalıklara önlem olması amacıyla beslenme uyarılarında bulunur.

Karatay şeker diyeti de bu yönde ortaya çıkmış farklı bir uygulamadır. Şeker hastalarına özel olarak hazırlanan diyet listesinde özel besinler bulunur.

Yapay şekerin zaten halihazırda hayatımızda olmaması gerektiğini belirten Karatay, bunun dışında doğal şeker dengesini oluşturmak adına da önerilerini sunmuştur.

Yalnız hastalığa bağlı olarak uygulanacak bir diyet olduğundan doktorunuza danışmadan denememelisiniz. Uzman gözetiminde diyeti uygulayabilirsiniz.

Karatay Diyeti Nasıl Yapılır? İlk Zamanlarda Karatay Diyetine Nasıl Başlanır?

Karatay diyeti ya da R2 diyeti gibi diğer diyetlerde fark etmeksizin kişinin psikolojik ve fizyolojik olarak kendini hazırlaması gerekir. Özellikle alışılmışın dışında beslenmeye geçileceği için sabırlı olunması şarttır.

Kişilerin diyetten beklentisi çoğu zaman sadece kilo vermek olsa da, Canan Karatay tarafından hazırlanan bu liste sadece kilo vermek odaklı değildir.

Kendisi tarafından özel olarak ele alınmış bu beslenme düzeninde temelde sağlıklı bir yaşam sürebilmek bulunur. Kişinin hastalıklara yakalanma olasılığını azaltmak, daha sağlıklı hissedebilmek amacı olduğunu bilmelisiniz.

Diyete başlamadan önce elbette diyet adına örnek bir menü elde etmelisiniz. Karatay diyeti örnek menüsü elde ettikten sonra kendinize göre düzenleme de yapabilirsiniz.

Sadece beslenme değil, beslenme dışında da dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi alabilirsiniz. Bununla birlikte yasaklı listesini öğrenerek belirtilen bu besinlerden uzak durmanız gerekir.

Her şeyden önce bir de uygulama öncesi eğer bir hastalığınız varsa diyetin size uygun olup olmadığını öğrenmek adına doktorunuza başvurmalısınız.

Karatay Diyetinde Neler Var?

Canan Karatay tarafından özellikle ‘x besini’ tüketilmelidir gibisinden sınırlar bulunmamaktadır. Kendisi tarafından daha çok, tüketilmemesi gereken besinler üzerinde durulur.

Bununla birlikte; paket yağ yerine tereyağı, besin değeri yüksek proteinler, lifli gıdalar önerilmektedir.

Aynı zamanda vücudun sıvı ihtiyacını da karşılamak amacıyla mutlaka günlük su tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Ortalama olarak Karatay diyeti listesi içinde 1,5 litrelik su bulunur.

Su dışında hazımsızlığı gidermek, kolay sindirim sağlamak adına ara öğünlerde yeşil çay tüketimi de serbest olarak görülür.

Karatay Diyeti Yasaklar Listesi Nasıldır?

Karatay’ın katıldığı her programda tartışma yaratacak açıklamalar yaptığını görebilirsiniz. Hatta sosyal medya üzerinde bu açıklamaları yüzünden dalga konusu bile olmuştur.

Ancak gelen eleştirilere rağmen argüman sunarak yasaklı olarak gördüğü birçok besin bulunur. Kendisi:

Ayçiçek ve paket yağı,Şekeri,Tuzu,Ekmeği,Gereksiz tüketilen hamur işlerini,Asitli yiyecekler konusunda yasaklı listesi oluşturmuştur.

Özellikle yurtdışında görülen kalp ve damar hastalıklarının bahsedilen bu malzemelere bağlı olarak ortaya çıktığını belirtir. Bu yüzden, kişiler tarafından herhangi bir şekilde listede bulunan ürün tüketilmemelidir.

Karatay Diyeti Listesi 21 Gün Kimler Tarafından Uygulanabilir? Karatay Diyeti ile Zayıflayanlar Yorumları

Diğer diyet listeleri ya da bahsedilen Canan Karatay diyetini uygulamak isteyenler başlıca kilosundan şikayetçi olan kişilerdir. Elbette zayıflamak için bu programı tercih edebilirsiniz.

Bunun yanı sıra kalp ve damar rahatsızlığı, şeker hastalığına sahipseniz de oluşturulmuş özel listeyi deneyebilirsiniz. Hastalığınızın ilerlememesi ve hastalığa bağlı olarak çıkabilecek diğer sorunların önüne beslenme ile geçebilirsiniz.

Son olarak daha sağlıklı bir yaşam sürmek amacıyla da bu listeyi değerlendirebilirsiniz. Karatay diyeti 1 aylık liste olarak uygulandıktan sonra istemeden bile olsa alışkanlık haline gelir.

Zaten 21 günlük olarak ayarlanma sebebi budur. 21 günün sonunda 1-2 günlük ara verseniz de daha sonra bu diyete farkında olmadan devam ettiğinizi göreceksiniz.

En azından Canan Karatay tarafından vücudunuzda bulunan zararlı maddelerin arınmasına bağlı olarak canınızın tekrar tuz ya da şeker istemediği belirtilir.

Diyeti uygulayanlar arasında olumlu ve olumsuz yorumda bulunan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.

Olumsuz yorum yapanlar daha çok, hastalığa sahip olup uzmanları tarafından önerilmemesine bağlı olarak dönüş yapmaktadır. Herhangi bir hastalığa sahipseniz doktorunuzun görüşünü almadan başlamamak bu yüzden değerlidir.

Olumlu yorum yapanlar daha çok hastalığa sahip olmayan ve zayıflayanlar tarafından yapılır. Şeker ve tuz tüketiminin azaltılması, protein ağırlıklı beslenmeye bağlı olarak kalori yakımı hızlanır.

Karatay Diyeti Yapanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Karatay diyeti 2 öğün olarak uygulanmaktadır. Bu yüzden kişilerin dikkat etmesi gereken ilk unsur iki temel öğün ile beslenme gerçekleştirmesidir.

İki öğün dışında kalan yerlerde Karatay tarafından aynı besinlerin tüketilmesi önerilmez. Ara öğünlerde su, şekersiz çay ya da yeşil çay önerisi yapılmaktadır.

Diyeti uygularken elbette yasaklı listesinde yer alan ürünlerin tüketilmemesi gerekir. Bununla birlikte listede yer alan tuz ve şekeri direkt olarak hayatınızdan çıkaramıyorsanız azaltarak ilerleyebilirsiniz.

Son olarak bu diyette yiyeceğiniz yemeklerin hızlı bir şekilde pişmemesi gerekiyor. Kısık ateşte yavaş pişen besinleri tüketirseniz daha yüksek besin değeri alırsınız.

Canan Karatay Diyet Listesi 1 Haftalık Uygulama Yeterli Olur mu?

Karatay diyeti yapanlar arasında eğer kısa sürede kilo vermek amacıyla uygulama yaparsanız, bunun etkisiz olacağını bilmelisiniz.

Bu diyetin kilo vermekten daha çok sağlıklı yaşam anlayışında oluşturulduğu bilinir. Bu yüzden 1 hafta gibi kısa süreli bir uygulama yetersiz kalacaktır.

Eğer Canan Karatay’ın diyeti size uygunsa ve uygulamak konusunda kararlıysanız en az 21 günlük bir uygulama süresini denemelisiniz.

‘Karatay Diyeti ile 20 Kilo Verdim’ Yorumları Gerçekliği Yansıtır mı?

Özellikle internet üzerinde ‘Karatay diyeti ile 10 kilo verdim’, ‘Diyet ile 20 kilo verdim’ gibi değişik yorumlara denk gelebilirsiniz. İlk bakışta bu yorumlar elbette kilo vermek adına cazip gelecektir.

Fakat bu yorumlara dayanarak bu yönlü bir beklentiye girmeniz yanlış olacaktır. Her insanın metabolizma hızı, sindirim sistemi farklı bir hıza sahiptir.

Bu yüzden Karatay diyeti uygulamak kadar diğer diyetlerde de ortak bir sonuç yakalamak mümkün olmayacaktır. Kimisi 10 kilo verebilirken kimisi 5 kilo vermeyle sınırlı kalabilir.

Karatay Diyeti Listesi Arayanlar için Karatay Diyeti Örnek Menü!

Güne başlarken kahvaltınızda ağırlıklı olarak protein bazlı beslenmelisiniz. Akşam yemeklerinde de sindirimi kolay yemekler tercih edilmelidir. Bununla birlikte ara öğünlerde sıvı tüketimini arttırmalısınız.

Kahvaltı: 1-2 adet haşlanmış yumurta, 3-4 zeytin, domates, peynir, biraz kuruyemiş (fındık ya da fıstık olabilir) İçecek olarak 2-3 bardak çay tüketilebilir.

Kahvaltı sonrası ara öğün yapılmamalıdır. Öğlen yemeğine kadar acıkırsanız sıvı tüketerek geçiştirme yapmalısınız.

Öğle Yemeği: Bol yeşil sebze ile hazırlanmış salata, zeytinyağlı herhangi bir yemek (fasulye vs.) yenebilir. Zeytinyağlı yerine haşlanmış tavuk tüketilebilir.

Ara Öğün: Kuru yemiş tüketimi yapılabilir. Fakat miktarına dikkat edilmeli, bir avucu geçmemelidir. Fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler başlıca tercihiniz olabilir.

Akşam: Balık, bir miktar limon katılmış bol yeşillikli salata yenebilir. Bol sıvı tüketimi için yanında su tercih edebilirsiniz.

Listede göreceğiniz üzere kahvaltı protein olarak ağırlıklıdır. Öğle yemeğine kadar ekstra bir beslenme oluşturmadan beklemeniz gerekir. Öğle yemeğinde kahvaltıya nazaran daha ağır ve değeri yüksek beslenebilirsiniz.

Akşam yemeğinde balık tüketimine ağırlık vermeniz daha çok önerilir. Ama miktarı az olmalıdır daha çok yanında ağırlıklı olarak salata ile karnınızı doyurmalısınız.

Karatay diyeti listesi içinde yiyebileceğiniz diğer yemekler; pirzola, barbunya pilaki, ızgara köfte (yağda kızartılmamış) taze fasulye, kuru fasulye gibi değişimler yapabilirsiniz.

Kahvaltıda protein ihtiyacınızı karşılaması adına peynir ve yumurta türevlerini tüketebilirsiniz. Fakat yağ tüketimi yasak olduğundan yağda yumurta yememelisiniz.

Canan Karatay Diyeti Hakkında Merak Edilen Diğer Sorular ve Cevapları

Karatay diyeti listesi adına merak edilen birçok konu bulunmaktadır. Bahsedilen temel bilgilerin yanı sıra bu soruların cevabını bilmek daha doğru hareket etmeyi sağlar.

İşte Canan Karatay’ın diyeti hakkında en sık sorulan sorular ve cevapları…

Karatay Diyetinde Kilo Verme Ne Zaman Başlar?

Vücudun uygulanan Karatay diyetine tepki verme süresi değişiklik gösterir. Ortalama olarak gerçek kilo vermeyi, değişimi 1,5-2 hafta sonunda görebilirsiniz. Ancak hedeflediğiniz görünüme kavuşmak için 21 günlük diyeti uygulamanız gerekeceğini de unutmamalısınız.

Karatay Diyeti ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?

Karatay diyetinde kilo verme oranı kişiler arasında farklılaşır. 1 aylık kilo verme durumu uygulamayı yapacak kişiye bağlı olarak elde edilir. Metabolizmanız hızlıysa ve diyete birebir uyarsanız 10 kilo vermeyi zorlayabilirsiniz. Ancak metabolizma ve sindirim sorununuz varsa 5 kilo ile sınırlı da kalabilirsiniz.

Karatay Diyetinde Kaç Saat Aç Kalınmalı?

Karatay diyeti içinde belirli bir saat boyunca aç kalınmalı ifadesi bulunmaz. Karatay, aralıklı oruç mantığı gibi hareket etmez. Aynı zamanda çok sayıda ara öğünde etkilemez. Ortalama bir beslenme ile gün içinde başlarda açlık hissetseniz de ilerleyen zamanlarda buna alışkanlık geliştirirsiniz. ‘x saat aç kalınmalı’ gibi kural mevcut değildir.

Canan Karatay Diyetinde Bulgur Var mı?

Canan Karatay, bulgurun tüketimini diyet listesinde kesinlikle önermektedir. Pirince nazaran daha lifli olması, kolay sindirilmesi ve bunun yanı sıra besin değerinin yüksek olduğu üzerinde de durulmuştur. Bu yüzden bulguru farklı şekillerde, değişik yemeklerde kullanarak tüketebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!