featured

Karşılıksız Çek Düzenleme Suçundan Mahkumiyetlere Af Geliyor! İşte Torba Yasa ile Yapılacak Düzenlemeler…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karşılıksız çek düzenleme suçu uzun yıllardan beridir ülke gündeminde yer alıyor. Yüz binlerce insanı yakından ilgilendiren bu konuda yeni gelişmeler yaşanıyor.

YouTube video

Türkiye Bankacılık Birliği tarafından belirlenen verilere göre, sadece Mart 2020 ile Nisan 2021 arasında ülkemizde, yaklaşık olarak 180 bin adeti bulan karşılıksız çek düzenleme suçu ortaya çıktı. Bu karşılıksız çeklerde bulunan toplam borç tutarı ise 13 milyar Türk Lirasını buldu.

Şimdiyse, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen ve kabul edilen torba yasa kapsamında, karşılıksız çek düzenleme suçu nedeniyle mahkum olanların cezalarının infazının durdurulması mümkün olacak.

Karşılıksız Çek Düzenleme Suçu İçin Çek Kanununda Değişiklik Yapılıyor

Karşılıksız çek düzenleme suçu işleyen kişilere, meclis gündemine taşınan ve komisyonda görüşmeleri tamamlanan torba yasa ile af yolu göründü. Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen torba yasa teklifine göre, 30 Nisan 2021 tarihine kadar karşılıksız çek düzenleme suçundan mahkum olan kişilerin cezalarının infazı durdurulacak.

TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda görüşmeleri yapılan ve kabul edilen, ekonomik alanda düzenlemeler de içeren, torba yasa teklifi uyarınca, 5941 sayılı Çek Kanununda değişiklik yapılacak. Böylece, karşılıksız çek düzenleme suçu nedeniyle haklarında mahkumiyet kararı verilenlerin, cezalarının infazı durdurulacak.

Ancak bu düzenleme, 30 Nisan 2021’e dek olan cezaları kapsayacak. Ayrıca bu hüküm, yine 30 Nisan 2021 tarihine dek işlenen suçlar yönünden, yargılama aşamasında bulunan dosyalar hakkında da uygulanabilecek.

1- Yeni Düzenleme Neleri Kapsıyor?

Karşılıksız çek düzenleme suçu nedeniyle 30 Nisan 2021 tarihine kadar mahkum olanlar, ödenmemiş olan çek bedellerinin onda birini 30 Haziran 2022 tarihine kadar ve diğer taksitleri de belirtilen tarihten itibaren ikişer ay ara ile 15 eşit taksitte öderlerse, haklarındaki mahkumiyetin tüm sonuçlarını ortadan kalkacak. Bu şekilde belirlenen ödemelerine uyanların da infazları durdurulacak.  

Daha önce yani geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle, 5941 sayılı Çek Kanunu’na eklenen Geçici 5. Madde uyarınca;

“24/3/2020 tarihine kadar işlenen suçtan dolayı mahkûm olanların cezalarının infazı, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla durdurulur. Hükümlü tahliye tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemek zorundadır. Kalan kısmını bir yıllık sürenin bitiminden itibaren ikişer ay arayla on beş eşit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkumiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilir.İnfazın durdurulduğu tarihten itibaren en geç bir yıl içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin ödenmediği takdirde alacaklının şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilir. Hükümlü taksitlerden birini süresi içinde ilk defa ödemediği takdirde ödemediği bu taksit, sürenin sonuna bir taksit olarak eklenir. Kalan taksitlerden birini daha ödemediği takdirde alacaklının şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilir”

Hükmüne göre, 24 Mart 2020’ye dek olan karşılıksız çek cezalarının, infazı  durdurulmuştu. Şimdi torba kanuna eklenen yeni teklif ile karşılıksız çek düzenleme suçu nedeniyle 30 Nisan 2021’e dek alınan cezaların da infazlarının durdurulması mümkün olacak.

Bu şekilde daha önceki düzenlemeden faydalanamayan ya da faydalanıp da taksitlerini aksatanlar için de, yeni bir fırsat doğuyor.

2- Ek Gözaltı Süreleri de Uzuyor

Yine komisyonda görüşmeleri yapılan ve kabul edilen torba kanun uyarınca, terörle mücadelenin etkili ve etkin bir şekilde sürdürülebilmesi amacı ile gözaltı sürelerinin de, bazı suçlar yönünden yeniden düzenlenmesine ve yine ek gözaltı süreleri getirilebilmesine dair hükümlerin uygulaması, üç yıl  daha (31 Temmuz 2021’den başlayarak) uzatılacak.

Komisyon görüşmeleri tamamlanan ve kabul edilen torba yasa teklifi ile karşılıksız çek düzenleme suçu affı, Kurban Bayramı tatili öncesinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!