featured

Kasten Orman Yakma Suçu Cezası Nedir? Türk Hukuk Sisteminde Kasten Orman Yakma ve İhmali Davranışla Orman Yangınına Sebebiyet Olma Suçu ve Cezası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kasten orman yakma suçu son günlerde en çok merak edilen konulardan biri. Ülkemizin farklı noktalarında çıkan yangınlar, yüreklerimizin yanmasına ve kasten orman yakma suçunun cezasının merak edilmesine neden oluyor. 

https://www.youtube.com/watch?v=YzRl3hKcniE

Ülkemizde çıkan yangınlara karşı kasten orman yakma suçu işleyenlerle devlet ve millet olarak canla başla mücadele sürerken, vatandaşlar ise, kasten orman yakma cezasını merak ediyor. İşte bu yazımızda kasten orman yakmak ile ilgili merak edilenleri yanıtlıyor ve orman yakma suçuna dair detayları sizlerle paylaşıyoruz.

Hukuk Sistemimizde Kasten Orman Yakma 

Kasten orman yakma Akdeniz bölgesinde başlayan yangınlarla oldukça merak edilmeye başlandı.Bir ülkenin en büyük hazineleri arasında yer alan ormanlar, yeşil alanlar ve canlı yaşamın yangınlar nedeniyle zarar görmesi tüm vatandaşları derin bir hüzne boğmuş durumda.

Ükemizin çok sayıda farklı noktasında son günlerde meydana gelen yangınlar nedeni ile Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından kapsamlı soruşturmalar başlatıldığı duyuruldu. Peki, kasten orman yakmanın cezası ne kadardır?

Hukuk sistemimiz üzerinde, orman yangınına sebebiyet verme eylemleri karşısında hapis cezaları düzenlenmiştir. Bu eylemlere ilişkin suçlar ve cezalar ise 6831 sayılı Orman Kanunu içerisinde karşılığını bulmaktadır. Şimdi, hukuk sistemimiz içerisinde yer alan kasten orman yakmak suçu düzenlemelerine daha yakından bakalım.

1- Devletin Güvenliğine Karşı Kurulan Örgüt Kapsamında Kasten Orman Yakma

6831 sayılı Orman Kanunu’nun 110. maddesinin beşinci fıkrası düzenlemesine göre; Devletin güvenliğine karşı suç işleme amacı ile kurulmuş bir örgütün faaliyetleri çerçevesinde kasten orman yakma suçunu işleyen kişiye müebbet hapis cezası ve yirmi bin güne kadar adli para cezası verilir.

Kasten orman yakmak suçunun işlenmesi nedeniyle, ölüm ya da yaralanmanın meydana gelmesi halinde ise, ayrıca bu suçlardan dolayı da fail ya da failler hakkında cezaya hükmolunur.

2- Kasten Orman Yakma Suçu

Örgüt kapsamında olmasa dahi kasten orman yakma eylemine kalkan kişiye ise, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 110. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca on yıldan az olmamak üzere hapis ve yine on bin güne kadar adli para cezası verilir.

Yine kasten orman yakmak sebebi ile ölüm ya da yaralanma meydana gelmesi durumunda, bu suçlar nedeniyle de ayrıca cezaya hükmolunur.

3- Dikkat ve Özen Yükümlülüğüne Aykırı Olarak (İhmali Davranışla) Orman Yangınına Sebebiyet Verme

Yukarıda ayrıntılı şekilde açıklana dışında, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olacak şekilde yani ihmali davranışla orman yangınına sebebiyet verenler hakkında ise, 6831 sayılı Orman Kanunu 110. madde üçüncü fıkra düzenlemesi kapsamında iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezası verilir.

Ancak bu suç düzenlemesine göre, failin yangının söndürülmesi veya etkilerinin azaltılmasına dair çabaları ya da yangın neticesi oluşan zararın azlığı göz önüne alınarak, verilecek ceza yarısına dek indirilebilir.

4- Anız veya Benzeri Bitki Örtüsü Yakma

Yine kasten orman yakma ya da ihmali davranışla orman yangınına sebebiyet verme suçları dışında, ormanlara dört kilometre mesafede ya da Orman Kanunu 31 ve 32. Maddesi kapsamına giren köy hudutları içerisinde anız ya da benzeri bitki örtüsü yakmakta, 6831 sayılı Yasa 76. Maddesi uyarınca yasak olan eylemler arasında sayılmıştır. Bu yasağa aykırı fiilleri işleyenlere de, yine 6831 sayılı yasanın 110. maddesinin ikinci fıkrası düzenlemesine göre bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir.

6831 sayılı yasa ve hukuk sistemimiz kapsamında detaylı olarak belirttiğimiz kasten orman yakma ve ihmali davranışla orman yangınına neden olma suçlarına karşılık belirlenen cezalar ile caydırıcı bir mücadele yürütülmesi için kanuni altyapı oluşturulmuştur. Ancak buna karşın, meydana gelen orman yangınları, ülkemizin ciğerlerinin yanıp yok olmasına neden oluyor. Bu yazımızı, bu şekilde yangınları ve acıları bir daha yaşamama temennimiz ile noktalayalım.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!