featured

Kayısı Marmeladı Ve Kayısı Reçeli Yapımı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz mevsimi geldi ve artık yaz meyvelerinden reçel veya marmelat yapma zamanı da geldi. Pazarlarda kayısıları görmeye başladık. O zaman hem bu mevsimde yemek için hem de kış mevsimine hazırlık olması için tam kıvamında kayısı reçeli tarifi ve kayısı marmeladı tarifi verelim.

Kayısı Marmeladı ve Kayısı Reçeli Tarifi

Kayısı Marmeladı Ve Reçeli için malzemeler

1 kilo Malatya kayısısı, 1 kilo şeker, ½ limon suyu.  

Kayısı Reçelinin Yapılışı

Bir gece akşamdan 1 kilo kayısıyı iyice yıkayalım. Sonra kayısıları ortadan ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkartalım ve baş kısımlarında olan siyah bölümleri keselim. Kayısıları bir tencere içerisine alıp, üzerini tamamen kayısılar görünmeyene kadar şeker ile (yaklaşık olarak 1 kilo şeker ile) kaplayalım. Bu reçele veya marmelada asla su koymayacağız. Şekerle kapladığımız kayısıları saatte bir, birkaç kez bir kaşık yardımı ile karıştıralım ve daha kolay kayısıların suyunu salıp bırakmasını sağlayalım.

Kayısı Reçelinin Püf Noktası

Sabah suyunu salmış ve şekeri tamamen erimiş olan kayısıları kaynatmaya başlayalım. Kayısıların suyu köpükleşip göz göz olup damla damla sıçrayana kadar pişirelim. En son yarım limon suyu sıkıp kayısıların üzerine dökelim. 1-2 taşım daha kayısıların suyu şerbetlenene kadar pişirelim. Şerbetin tam kıvama geldiğini anlamak için cam bir çay tabağına birkaç damla kayısı şerbetinden dökelim ve tabağı eğelim. Eğer ki şerbet tezgahınıza damlarsa biraz daha kaynatalım, eğer ki şerbet tezgâha damlamaz durur ise reçelimiz olmuş demektir. Reçel sıcakken, yıkanmış ve kurulanmış kavanoz içerisine reçellerden dolduralım ve havası varsa bir bıçağı kavanozun içerisin batırıp çıkartalım. Hemen ardından hiç kullanılmamış yeni ve yıkanmış kurutulmuş kavanoz kapağı ile sıkıca kapatalım. Ve ağzını kapattığımız kavanozları bir peçete serilmiş bir tepsiye kapaklar altta kalacak şekilde ters çevirerek koyalım. Eğer ki 1-2 saat içerisinde kayısı reçeli peçeteye akarsa, kavanozu açıp bir taşım daha reçeli kaynatıp, aynı şekilde yeniden kapatıp kavanozu tekrar kapatalım. Kışlık konserve reçelleriniz hazır demektir.  

Kayısı Marmeladının Yapılışı

Kayısı reçelimiz olduktan sonra reçel sıcak iken tencere içerisinde doğrayıcı mikser ile kayısılar iyice parçalanıp püre haline gelene kadar doğrayalım. Sonra yine sıcakken aynı reçellerde yaptığımız gibi kayısı marmeladı da kavanoza doldurup yeni kapak ile kapatıp ters çevirelim. 1-2 gün kadar ters olarak kavanozlarımız kalsın. Reçel ve marmelatlarınızı ister buzdolabında ister mutfak dolaplarınızda muhafaza edebilirsiniz. Açtıktan sonra buzdolabında veya mutfak dolaplarınızda dahi muhafaza etseniz hiçbir şekilde şekerlenme olmayacaktır. Afiyet olsun.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Muhteşem Bir Kış Lezzeti: Portakallı Kereviz

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!