featured

Kayseri’nin Meşhur Yemekleri | Kayseri Mutfağı, Kayseri Lezzetleri Listesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kayseri’nin meşhur yemekleri bölgeye gelen yerli ve yabancı turistleri adeta büyülüyor. Yaklaşık 5000 yıllık bir tarihi geçmişi bulunan Kayseri, ülkemizin İç Anadolu Bölgesinde yer alıyor. Kuzey ile güneyi ve doğu ile batıyı tam ortada karşılayan Kayseri gezilecek yerleri, kültürü ve parmak ısırtan lezzetleri ile kendisine hayran bırakıyor. Peki Kayseri mutfağı hangi lezzetlerin patentini almış durumda. İşte sizler için hazırladığımız Kayseri lezzetleri listesi…

Kayseri’nin Meşhur Yemekleri Nelerdir?

Kayseri’nin meşhur yemekleri nelerdir? Yüzyıllardır Türkiye’nin nabzını tutan illerden biri olan Kayseri, kendisine özgü lezzetleri sebebiyle sizi mest edebilir. Enfes lezzetleri içerisinde barındıran şehir davetkar insanları sayesinde, sizlere sıcacık bir atmosfer sunuyor.

Bu noktada bölgede yer alan Erciyes Kayak Merkezi, doğa parkurları ve çok daha fazlasının barındığı kültürel mirasının da en az sofraları kadar iddialı olduğunu belirtelim. Anadolu’nun en titiz ve hamarat mutfaklarından biri olan şehir, yalnızca sucuk ve pastırma ile tanınsa da diğer lezzetleri onları adeta unutturuyor! O zaman haydi Kayseri’nin meşhur yemekleri ile başlayalım!

1- Kayseri’nin Meşhur Yemekleri Çeşitleri 

Peki Kayseri’nin nesi meşhur yemek çeşitleri neler? Kayseri’nin olmazsa olmaz lezzetleri arasında nefis içli köfte, bir kaşığa 40 tane sığan eşsiz mantısı, mis gibi kokusu ile acıktıran pastırması ve odun ateşi tadını buram buram alacağınız dana pöç bulunuyor. Bir kere tattığınızda müptelası olacağınız bu tatların tamamı en doğal ellerden çıkarak sizlere sunuluyor.

a) Kayseri Lezzetleri Develi Cıvıklısı 

Kayseri lezzetleri Develi cıvıklısı denildiğinde, size oldukça garip gelebilir. Bu bölgede aslında kuşbaşılı pideye ‘’cıvıklı’’ adı veriliyor. Koyunun bel ve kaburga bölgesinden alınan etlerle yapılan bu pide yüksek kalori ve yağ deposuna sahipken, lezzetiyle de damak çatlatıyor. Bayramların, özel günlerin ve kalabalıkların vazgeçilmezi olan cıvıklı, Kayseri’nin meşhur yemekleri içerisinde olduğu için mutlaka tadılmalı!

b) Kayseri Yağlaması 

İnce açılmış hamurların içerisine bol kıymalı sebzeli harcın yayılarak hazırlandığı yağlama, tüm lezzetleri bir arada duyumsayabileceğiniz muazzam bir tat. Hem pideye hem de lahmacuna benzetilen yağlama, bol yağlı oluşu ile damaklarınızda bir şenlik yaratıyor. Genellikle yoğurt sosla tüketilen yağlama, Kayseri’nin meşhur yemekleri listesinde ilk sıralarda kendisine yer buluyor. Farklı bir yeme şeklinin de bulunması bu lezzetin, ne kadar otantik bir tarzının bulunduğunu ortaya seriyor!

c) Kurşun Aşı 

Kayseri lezzetleri içerisinde bulunan Kurşun aşı, dana eti ve nohutla yapılan geleneksel bir lezzet, Köfte harcı, nohut ve kıymanın küçük küçük yuvarlanması ile elde edilen bu yemeğin içerisine mercimek, biber salçası ve soğan ilave ediliyor. Birbiriyle bu kadar uyumlu besinleri buluşturan Kurşun aşı, yöreye uğrayan yerli ve yabancı turistlerin mutlaka deneyimlemesi gereken bir lezzet olarak öne çıkıyor.

2- Kayseri Yöresel Lezzetler 

Kayseri yöresel lezzetler denildiğinde akıllara, Kayseri’yi anımsatan birçok yemek geliyor. Oldukça zengin bir mutfağı bulunan Kayseri’nin kadınları ise oldukça hamarat. Taşı sıksa, suyunu çıkaran bu kadınlar çok eski dönemlerde türlü besinleri bir araya getirerek, ortaya nefis lezzetler çıkarmış. Pöç, Kayseri mantısı ve tahinli yaprak sarma bunlardan yalnızca birkaçı…

a) Pöç 

Dana kuyruğundan yapıldığı bilinen pöç iddialı bir lezzet olduğu için kısa sürede Kayseri’nin meşhur yemekleri listesinde kendisine yer bulmuş. Yalnızca Kayseri’de tadabilme şansı bulabileceğiniz bu et yalnızca karabiber ve tuz ile tatlandırılmış. Bu nedenle saf etin tadını dolu dolu alabilme imkanı bulabiliyorsunuz. İlk olarak mühürlenen bu etler, sonrasında güvece konularak ortalama 2-3 saat pişiriliyor. Pişirme süresi bakımından oldukça zahmetli olan Pöç, piştikten sonra patates ve kaşarla fırınlanarak, gurmesi ile buluşturuluyor.

b) Kayseri Mantısı 

Ee adı üzerinde Kayseri mantısı… 1 kaşığa 40 tane sığdığı bilinen mantının mucidi elbette ki Kayseri! Oldukça küçük formlarda yapıldığı için uğraştırıcı olduğu çok açık Kayseri mantısı, genellikle sarımsaklı yoğurtlu olarak tüketiliyor. Yoğurt üzerine yapılan yağ, sumak, karabiber ve kırmızı biber sosu ise, damağınızda aromatik bir tat olarak varlığını hissettiriyor. Kayseri’nin meşhur yemekleri arasında belki de ilk sırayı alması gereken bu lezzet istenirse çorba şeklinde de tüketilebiliyor. Her iki durumda da kusursuz bir lezzet olduğunu söyleyebilmek mümkün!

c) Tahinli Yaprak Sarma 

Kayseri meşhur yemekleri listesinde Talas bölgesinin öne çıkan lezzetlerinden biri olan tahinli yaprak sarmada, yaprak türü olarak asma tercih ediliyor. Etli bir tür olan asma yaprağı, yağı içerisine hapsettiği içinde lezzetin katlanarak artmasını sağlıyor. Bilindik bir şekilde yapılan sarmaya, pişirme aşamasında ortalama yarım çay bardağı kadar tahin ve ayva rendesi gezdiriliyor. Altı kısık bir şekilde tahini iyice çeken sarma, limon ve yoğurtla servis edilerek, yiyenlerin beğenisine sunuluyor.

3- Kayseri Sokak Lezzetleri, Otantik Kayseri Lezzetleri Listesi! 

Bu denli lezzetleri içerisinde barındıran Kayseri sokak lezzetleri ile de diğer şehirler arasından sıyrılarak bir adım öne çıkıyor. Bu nedenle sokak arasında birbirinden fazla lezzetin satıldığını da görebilirsiniz. İşte sokaklarda görebileceğiniz Kayseri meşhur yemekleri;

a) Kayseri’nin Meşhur Yemekleri Sucuklu Köfte 

Sucuğu ve pastırması meşhur olan Kayseri’de mutlaka yenilmesi gereken sokak lezzetlerinden birisi sucuklu köftedir. Koyun ve kuzu kıyması kullanılarak yapılan bu köftenin iç kısmına çemen eklenmektedir. Tadı bakımından sucuğu oldukça bu lezzetli köfte, Kayseri’nin ünlü pek çok sokağında yer alan karavan tipi arabalarda ekmek arası şeklinde bulunabilecektir.

b) Yağ Mantısı 

Kayseri’nin meşhur yemekleri arasında gösterilebilecek yağ mantısı aslında, çiğ böreğe fazlasıyla benziyor. Çiğ börekten tek farkı özel yoğurt ve yağ sosu ile sunulması olan yağ mantısı, Kayseri’nin ünlü sokağı olan Sivas caddesinde birçok yerde satılıyor.

c) Kelle Paça Çorbası 

Otantik Kayseri lezzetleri arasında gösterebileceğimiz bir diğer yiyecek, kuşkusuz kelle paça çorbası. Çorba kültürünün bir hayli fazla olduğu bu şehirde koyun ve kuzunun kafa ve paça kısmından yapılan kelle-paça çorbasının çok sevildiğini söylememek olmaz. Sirkeli ve limonlu sosu ile vitamin deposu bu çorba mutlaka Kayseri’de de tadılması gerekenler listesinde yer alıyor.

4- Kayseri Hamur İşleri 

Kayseri lezzetleri elbette ki yalnızca et türlerinden ibaret değil. Bölgede hamur işlerinin de oldukça yaygın ve lezzetli olduğunu söyleyebilmek mümkün. Anadolu’nun merkezlerinden biri olan Kayseri’de kadınlarda çok fazla hamarat oldukları için hamur açma konusunda da idol oldukları aşikar. Peki Kayseri hamur işleri kategorisinde hangi lezzetleri ile ünlü?

a) Tahinli Katmer 

Bu hamur işini yedikten sonra, Kayseri meşhur yemekleri denildiğinde aklınıza ilk katmer gelecek! İster şekerli, ister şekersiz olarak tüketebileceğiniz bu nefis tat, incecik bir katmerin üzerine ılık yağ ve tahin gezdirilmesi ile elde ediliyor. Şekerli tüketilmek istenirse üzerine toz ya da pudra şekeri de serpilebiliyor.

b) Tandır Böreği 

Kayseri’nin meşhur yemekleri listesinde gösterebileceğimiz Tandır böreği, özellikle şehrin köy kesimlerinde sıklıkla yapılıyor. Ağırlıklı olarak ıspanak ve ekşi peynir karışımı ile yapılan bu börek, patatesli ve peynirli olarak da yapılabiliyor. Özel tandır fırınlar kullanılan yapılan bu börek türü, ağır ağır köz ateşinde piştiği için muazzam bir tat içeriğine sahip oluyor.

c) Kayseri Ketesi 

Kayseri yöresel lezzetler içerisinde gösterilebilecek kete, doyurucu olması sebebiyle özellikle sahur gecelerinin olmazsa olmazıdır. Genelde içsiz olarak hazırlandığı için kahvaltının yanına çok yakıştığı söylenir. Çıtır çıtır bu lezzet Kayseri’de kare formda yapılırken, üst kısmına ise susam gezdirilir.

5- Kayseri’nin Meşhur Tatlısı, Kayseri’nin Meşhur Tatlıları Nelerdir? 

Kayseri’nin meşhur yemekleri olduğu kadar tatlıları da turistlerin damak tadına uyum sağlıyor. Kimi tatlılar evlerde hamarat kadınlar tarafından yapılırken, kimi tatlılar ise birçok pastane ve restoranlarda bulunabiliyor. Kayseri’nin meşhur tatlısı Nevizene, bu kategoride sivrilen tatlar arasında. Bunun dışında aside ve düğüm tatlısı da başka yörede karşılaşamayacağınız nefis lezzetler içerisinde yer alıyor.

a)Nevizene Tatlısı 

Kayseri’nin meşhur tatlıları nelerdir? Bu soru sorulduğunda akıllara ilk olarak Nevizene gelir. Düğünlerin, bayramların, kız isteme törenlerinin olmazsa olmazı bu tatlı, içerisinde yoğun bir pekmez tadı barındırıyor. Üzümlerden elde edilen pekmez kullanılarak yapılan bu tatlıda tahin, yoğurt, ceviz ve un gibi malzemelerde yer alıyor. Aşırı tatlı olmaması ve kalori içeriğinin oldukça kısıtlı olması ise, şehri ziyaret eden kişilerin tabak tabak yemek istemesine neden oluyor.

b) Düğüm Tatlısı 

Şehrin sembollerinden biri olan Düğüm tatlısı, adından da anlaşılacağı üzere düğüm şeklinde yapılıyor. Yapımı oldukça kolay olan bu tatlı, yapılış bakımından şekerpareyi andırıyor. Piştikten sonra şerbetlenen bu lezzetin, üst kısmına ceviz ya da fındıkla süslemeler yapılıyor.

c) Aside 

Anadolu’nun kısıtlı bölgelerinde yapılan Aside, hem pratik yapımı hem de hafif oluşuyla tercih edilen bir lezzettir. Un, şeker ve tereyağı kullanılarak yapılan Aside, un helvasına benzese de bu tatlıdan daha yumuşak bir kıvamlıdır. Çayın yanına afiyetle yiyebileceğiniz Kayseri’nin meşhur tatlısı, mutlaka deneyimlenmelidir.

6- Kayseri’nin Hangi Meyvesi Meşhur? 

Kayseri’nin hangi meyvesi meşhur? Kayseri’de pek çok sebze ve meyve yetişmektedir. İklim bakımından çok çeşitli organik ürün bulabileceğiniz bu şehirde diğer bölgelerden farklı olarak Gilaburu meyvesi yetişiyor. Bir çalı meyvesi olarak tanınan Gilaburu, aslında görünüş bakımından kirazı andırıyor. Biraz buruk bir tadı bulunan meyvenin faydaları saymakla bitmeyecektir. Antioksidan kaynağı olan Gilaburu, aynı zamanda yağ yakımını hızlandıran bir meyve türüdür.

7- Kayseri Lezzetleri Durakları, Kayseri’nin En Meşhur Yemek Yeri Hangisidir? 

Kayseri’nin meşhur yemekleri neler? Bu soru kadar, meşhur yemeklerin nerede yenilebileceği de merak konusu. Bölgeye akın akın gelen yerli ve yabancı turistler, bu eşsiz lezzetleri en iyi yapan yerde tadabilmek istiyor. İşte Türkiye’nin otantik şehirlerinden biri olan Kayseri lezzetleri durakları;

a) Altınsaray Pöç Tandır 

Dana kuyruğundan yapılan pöç tandırının tadına bakmak mı istiyorsunuz? O zaman Altınsaray Pöç Tandır’a uğramayı sakın unutmayın! Saatlerce pişirilen nefes et, burada 16 saat dinlendirilecek lezzetinin doruklara ulaşması sağlanıyor. Kayseri’nin en meşhur yemek yeri olarak gösterilebilecek Altınsaray, et sulu çorbalarıyla da gurmelerin bile beklentilerini karşılayabiliyor.

b) Kasap Mustafa 

Sokak lezzetleri elbette ki mütevazi yerlerde yenir! Kasap önüne atılan masalarla hizmet veren bu yerin, hiçte azımsanmayacak bir müşteri kitlesi bulunuyor. Tüm sokak lezzetlerini bulabileceğiniz bu mekan, aynı zamanda nefis kebap çeşitleri ile de damak tadınıza hitap edebiliyor.

c)Yıldırım Pide 

Eğer Kayseri’nin meşhur yemekleri listesinde yer alan develi cıvıklısını tatmak istiyorsanız, o zaman bu restorana gitmenizi mutlaka tavsiye ederiz. Yıllardır var olan bu mekan, cıvıklının yanı sıra Kayseri’nin özel peynirlerinden enfes pideler yapıyor. Kapıdan içeriye girdiğinizde, mütevazi bir mekan olduğunu hemen anlayabileceğiniz Yıldırım Pide, lezzetleri yemekleri ile hem karnınızı hem de gözünüzü doyurabilecek.

d) Alamet-i Farika 

Kayseri’ye kadar geldim meşhur tatlılarını denemezsem olmaz diyorsanız, Alamet-i Farika sizleri bekliyor! Melikgazi’de bulunan bu mekan tatlı ve atıştırmalıklar üzerine kurulmuş bir mekan. Mekanda aside, nevizene, düğüm ve paşa tatlısı gibi birden çok lezzet yer alıyor.

8- Kayseri’nin Meşhur Şeyleri 

Peki yemek, hamur işi ve tatlılar dışında Kayseri’nin meşhur şeyleri neler? Kayseri’de meşhur olan şeyler saymakla bitmeyecektir. Bu bölgeyi gezdikten sonra, sevdiklerinize şunları götürebilirsiniz;

a) Pastırma ve Sucuk 

Kayseri’nin pastırma ve sucuğunun meşhur olduğunu neredeyse bilmeyen yoktur. Hemen her yerde taze ve lezzetli olarak bulabileceğiniz pastırma ve sucuklar, özel olarak paketlenerek uzun yolculuklara hazır hale getiriliyor.

b) Bez Bebek 

Kayseri’nin yöresel kıyafetleri ile süslenmiş bez bebekler, sizlere ileride mükemmel bir hatıra olabilir. Bölgenin özellikle turistik yerlerinde rengarenk standların bulunduğunu ve kadınların burada bez bebekler sattığını görebilirsiniz.

c) Ceviz Sucuğu 

Kayseri’nin üzüm pekmezi, lezzeti ile tüm yörelerle yarışabilir. Pekmezi bu denli güzel olan yerin ceviz sucuğunun da kötü olması düşünülemez. Bu nedenle sevdiklerinize mutlaka ceviz sucuğu getirmeyi ihmal etmeyin.

d) Bünyan Halıları 

Ünü Avrupa’ya yayılan Bünyan halıları kaliteli iplikleri, ince ve zarif desenleri ile otantik bir dekorasyon içeriği olabilir. Bu nedenle eğer getirebilme şansınız varsa ve ihtiyacınız bulunuyorsa, bu seçeneği mutlaka düşünmelisiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!