leblebi-kalori-leblebi-kalorisi

Leblebi Kalori Miktarı | 100 Gr Leblebi Kalorisi Kaç? Leblebi Kilo Aldırır mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Leblebi kalori miktarı, diyetler başta olmak üzere günlük yaşamda tüketim sırasında merak konusu olmaktadır. Diyetlerde aşırı kaloriye kaçmamak ve kilo almamak adına araştırılır.

Sarı leblebi kalorisi ya da beyaz olarak ayrı ayrı araştırılan bu kalori konusu değişiklik gösterir. Zira tüketim miktarına göre kalori miktarı da değişecektir.

Kullanacağınız, tüketeceğiniz miktara göre leblebinin kalorisi araştırılması gerekir. Böylece daha net bir bilgiye ulaşmış olursunuz.

Peki leblebinin kalorisi ne kadar? 100 gr beyaz leblebi kalori miktarı kaç? Leblebi kalori diyet için tüketime uygun mu?

1- Leblebi Kalori Kaç? Farklı Miktarlara Göre Leblebi Kalorisi Ne Kadar?

Nohuttun baharat eklenmesiyle şekil bulun leblebi kalorisi ile büyük bir merak oluşturmaktadır. Özellikle ülkemizde Çorum ile ünlenen leblebinin tüketenleri oldukça fazladır.

Kuruyemiş kategorisinde yer almasıyla diyetlerde de tüketilip tüketilmemesi konusunda kararsızlık yaratır. Özellikle ara öğün olarak tüketebilmek adına leblebi kalori araştırması yapılır.

İşte farklı ölçümlere göre leblebinin kalorisi hakkında bilgiler!

leblebi-kalori-leblebi-kalorisi
Leblebi Kalorisi Kaç?

A- Leblebi Kalori 100 Gr için Ne Kadar? 100 Gr Sarı Leblebi Kaç Kalori?

Klasik leblebi olarak karşımıza sarı leblebiler çıkmaktadır. Genelde kalori araştırması da 100 gram üzerinden yapıldığı için hassas mutfak tartıları ile ölçüm yaparak dikkatli tüketim sağlayabilirsiniz.

100 gram ölçtüğünüz sarı leblebi kalorisi ortalama olarak 268 grama denk gelmektedir. 100 gram ise avuç ile hesaplandığında 5 avuca denk gelmektedir.

Yani, 5 avuç (100 gr) leblebinin kalorisi 268 kcal olarak söylenebilir. Elbette bu miktar sade, sarı renkteki leblebiler için geçerlidir. Ekstra sos işin içine girdiğinde kaloriler değişecektir.

B- Çikolatalı Leblebinin Kalorisi Ne Kadar?

Leblebiler tüketim alanına bağlı olmakla birlikte her damağa zevk vermesi amacıyla farklı şekillerde üretilmektedir.

En yaygın olanlarından birisi de çikolatalı leblebi olmaktadır. Çikolata sosuna bandırılarak elde edilen çikolatalı leblebinin kalorisi diğerlerine nazaran daha fazladır.

Dışına sürülen çikolata miktarı değişiklik göstermekle birlikte, çoğu zaman kahve yanında tüketilen bu leblebinin kalorisi 100 gram için yaklaşık 511 kalori olmaktadır.

C- 1 Avuç Sarı Leblebi Kaç Kalori?

Genelde hassas mutfak tartısına sahip olmayanlar tarafından avuç ile hesaplanma yapılır. Aynı zamanda avuca toplu alıp yenmesiyle de ünlü olduğundan kalorisi bu şekilde araştırılır.

1 avuç sarı leblebi kalori miktarı ile oldukça uygundur. Avuç içine alınan leblebi ortalama olarak 20-25 grama tekabül eder. 20-25 gramlık bir leblebinin kalorisi 54 kaloriye tekabül eder.

leblebi-kalori-leblebi-kalorisi

D- 1 Çay Bardağı Leblebi Kaç Kalori?

Mutfaklarda ölçüm yapmanın vazgeçilmez yollarından birisi de bardak ile hesap yapmaktır. Çay bardağı yardımı ile tüketeceğiniz leblebiyi ayarlayabilirsiniz.

1 çay bardağı leblebi yaklaşık olarak büyük bir avuç ya da ortalama bir avuç ölçüsüyle 1,5 avuca denk gelmektedir. Yani yaklaşık olarak 25-30 gramdan bahsedilebilir.

Bu açıdan bakıldığında leblebi kalorisi de avuç hesabına benzer olmaktadır. Elbette çay bardağının boyutuna göre değişiklik gösterse de 54-80 kcal aralığında bir kaloriye sahiptir.

E- 1 Avuç Beyaz Leblebi Kaç Kalori?

Beyaz leblebi, diğer leblebi türleri ile kıyaslandığında daha az baharat ve işlem görmüşler arasında yer alır. Aslında bu durum kalori miktarının da kısmen düşük olmasının sebebidir.

Ortalama olarak sarı leblebinin kalorisi ile farklılık göstermez. Beyaz leblebi kalori miktarı bir avuç için yaklaşık olarak 50 ya da 54 kcala denk gelir. Bir avuç ile kalorisi en düşük yiyecekler arasında bulunur.

leblebi-kalori-leblebi-kalorisi
Leblebinin Kalorisi Ne Kadar?

F- 100 Gr Beyaz Leblebi Kalorisi Kaç?

Eğer 100 gram beyaz leblebi kullanacak ya da tüketecekseniz, sarı leblebi ile çok bir değişiklik oluşmayacaktır. Aşağı yukarı kalori miktarı benzerlik gösterir.

100 gram ya da küçük 5 avuç beyaz leblebi kalorisi 265 kcal olarak bilinmektedir. Leblebi boyutu ve sos eklenmesine göre değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama olarak kabul edilen değerler bu şekildedir.

G- Kaymaklı Leblebi Kalori Miktarı Ne Kadar?

Leblebinin sevilen tatlarından birisi de kaymaklı şeklindedir. Ancak işin içine ekstra malzeme girdiğinde elbette kalori miktarında da artış meydana gelir.

Kaymaklı leblebi zaten ilk bakışta sadece birisinin bile boyut olarak klasiklerden daha büyük olduğunu göstermektedir. Bu da kalorisinin de yüksek olduğunun habercisidir.

100 gram kaymaklı leblebinin kalori miktarı 383 kalori olarak hesaplandığı görülmektedir. Sarı leblebinin kalorisi ile kıyaslandığında oldukça fazladır.

leblebi-kalori-leblebi-kalorisi
Leblebi Kalori Ne Kadar?

H- Kavrulmuş Leblebi Kalori Miktarı Nedir?

Dışarıda hazır olarak satılan kavrulmuş leblebilerin içerisinde ekstra malzemeler ve tatlandırıcılar eklenmektedir. Özellikle bilinen büyük markaların bu yönden kalorili ürünler sattığını söylemek mümkündür.

Bilinen markalardan bir tanesi çifte kavrulmuş leblebi paketini 200 gramdan satmaktadır. 100 gramında ise kavrulmuş leblebi kalorisi 383 olarak karşımıza çıkıyor.

2- Leblebi Besin Değeri Neler İçeriyor?

Tüketilecek leblebi başta olmak üzere tüm gıdalarda kalori kadar kişilerin besin değerlerine bakması gerekiyor. Özellikle aynı kaloriye sahip yiyecekler arasında seçim yaparken besin değerine bakarak hareket etmek daha doğrudur.

Zira çok yüksek kalorili olmamakla birlikte şayet besin değerleri güçlüyse ve günlük protein başta olmak üzere diğer değerleri karşılayacaksa rahatlıkla tüketilebilir.

Leblebi besin değeri ise şöyle yer almaktadır:

  • 38 gr karbonhirat,
  • 3,4 gr yağ,
  • 21,4 gr lif,
  • 810 miligram potasyum,
  • 25 miligram sodyum,
  • 124 miligram kalsiyum içermektedir.

Aslında içerik olarak da leblebi tüketimi oldukça uygun bir değere sahip olduğunu göstermektedir.

leblebi-kalori-leblebi-kalorisi

Sarı Leblebi Protein İçeriyor mu?

Sarı leblebi başta olmak üzere tüm leblebiler protein içermektedir. Aslında bu kuruyemişin sık tercih edilme sebeplerinden birisi de protein içermesi ve yüksek lif oranına sahip olmasıdır.

Leblebi türlerine göre değişiklik gösterse de 100 gram sarı leblebi içerisinde 20 gram kadar protein bulunmaktadır.

Bahsedilen bu oran özellikle diyette olanlar için iyi bir değere denk gelmektedir.

3- Leblebi Kalorili mi? Leblebinin Kalorisi Yüksek mi?

Leblebinin kalorisi konusunda bilgi edindikten sonra ya da edinmeden önce sorulan bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişiklik gösterecek bir durumdur.

Şayet tüketecek kişi ağır ve profesyonel bir şekilde spor ile ilgileniyorsa bahsedilen kalori miktarları kişi için oldukça düşük olacaktır. Tüketme konusunda neredeyse herhangi bir kısıtlamaya girmesine gerek yoktur.

Fakat diğer taraftan neredeyse her gün leblebi tüketen bir kişinin üstüne bir de spor yapmadığı, diyet uygulamadığı düşünüldüğünde kalorisi bu kişiye göre yüksek gelecektir.

Haftada 1 ya da birkaç defa tüketilmesine sakınca görülmeyen leblebi kadar, ona eşlik edecek kalori miktarları da önemlidir. Şayet gün içinde yüksek bir kalori almıyorsanız leblebinin kalorisi sizin için yüksek gelmeyecektir.

4- Leblebi Kalori Diyet için Uygun mu?

Leblebi kalori miktarıyla birlikte aslında diyetlerde tüketime uygun bir kuruyemiştir. Bahsedilen bu gıdayı tüketirken dikkat edilmesi gereken ise bazı hususlar bulunmaktadır.

Eğer diyetinizde yer verecekseniz tüketeceğiniz leblebi miktarını ayarlamanız gerekir. Lifli yapısıyla her ne kadar hızlı bir şekilde sindirilse de aşırıya kaçıldığında diyetinizi olumsuz etkileyebilir.

Yüksek miktarda leblebi tüketmek isterseniz bu aşamada günlük kalori açığı oluşturmanız gerekebilir. Böylece almadığınız kalori yerine leblebiden kalori alabilirsiniz.

Uzman diyetisyenler tarafından genellikle leblebi tüketimi konusunda kişilere herhangi bir olumsuz dönüşte bulunulmaz. Aksine lifli ve proteinli bir besin olmasından dolayı diyetlerde yerini almaktadır.

YouTube video

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!