featured

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır | Çıtır Çıtır Gerçek Lokma Tatlısı Tarifi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Sokak lezzetleri denildiğinde akıllara ilk gelen tatlılardan biri olan lokma, bol şerbeti ve çıtırlığı ile damağımızı şenlendirir. Türkiye’nin hemen her bölgesinde sıkça rastlayabileceğimiz bu lezzet, geçmişten günümüze de evde yapılan bir tatlıdır. Ancak annelerimizin, anneannelerimizin yaptığı nefis lokma tatlısı yapabilmek için belli noktalara dikkat edilmesi gerekecektir. Peki, lokma tatlısı nasıl yapılır? İşte sizler için hazırladığımız iki farklı ve pratik lokma tatlısı tarifi

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır? Lokma Tatlısı Hangi Yöreye Ait?

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lokma tatlısının onlarca farklı versiyonunu bulabilmek mümkündür. Lokma tatlısının tek bir yöreye ait olduğu ve burada meşhur olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Ancak ülkemizde lokması tatlısı İzmir ve Gaziantep yöresinde meşhur konumdadır. Daha çok bu iki şehirde yapılan lokma tatlısı, tüm Türkiye’ye ününü yaymıştır.

Lokma Hamuru Nasıl Yapılır? Lokma Hamuruna Yumurta Konur mu?

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Bu konunun aslında çarpıcı noktası kıvamında bir lokma hamuru hazırlayabilmektir. Lokma hamurunun en önemli püf noktası ne çok sert ne de çok cıvık olmasıdır. Hamurun aşırı sert olması, tatlınızın da sertleşmesine neden olur.

Ancak hamurunuz cıvık olursa da tatlınız kıtırda olsa tam bir lokma görünümünde olamayacaktır. Peki, lokma hamuruna yumurta konur mu? Lokma hamurunun dağılmaması için yumurta kullanılmalıdır. Yumurta kullanılmazsa hamur dağılır ve güzel bir şekilde kızaramaz.

Lokma Tatlısı Malzemeleri Nelerdir?  Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lokma tatlısının istediğiniz çıtırlıkta ve lezzette olmasını istiyorsanız malzemeleri eksiksiz temin etmeniz ve yeterli miktarda kullanmanız gereklidir. Lokma tatlısı malzemeleri, bu tatlıyı nasıl yapacağınıza göre farklılık göstermektedir. Çünkü bu tatlı mayalı ya da mayasız olmak üzere 2 farklı hamurla hazırlanabilecektir. Gaziantep ve İzmir yörelerinde lokma tatlısı nasıl yapılır denilirse, bu tatlı bu iki yörede de mayalı hamurdan yapılmaktadır.

Mayasız Lokma Hamuru Nasıl Yapılır? Mayasız Lokma Tatlısı Tarifi

Mayasız lokma tatlısı nasıl yapılır? Aslında lokma tatlısının makbul olanı mayalı hamurdan fosur fosur kabaran tatlılar yapmaktır. Ancak bekleme süresi kadar vakti olmayan kişilerde mayasız hamurunu bir süre dinlendirerek, aradığı lezzette lokma tatlıları hazırlayabilecektir. Mayasız lokma tatlısı tarifi için gerekli malzemeler şunlardır;

Hamuru için;

1 su bardağı ılık su,2 yemek kaşığı yoğurt,1 yumurta,2-3 yemek kaşığı sıvıyağı,1 adet kabartma tozu,1 çay kaşığı tuz,Aldığı kadar un,

Kızartmak için;

Bol sıvı yağı,

Şerbeti için;

2 su bardağı su,2 su bardağı şeker,1-2 damla limon suyu ( Ağdalaşması için)

Bu lokma tatlısı – nefis yemek tarifleri sitesinden alınmıştır. Lokma tatlısı video içeriğini izlemek için tıklayınız. Şimdi mayasız lokma tatlısı nasıl yapılır sorusuna yanıt verelim. Öncelikli olarak tüm hamur malzemelerini derin bir tencere içerisine ekleyin ve güzelce karıştırın.

Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde ettiğinizde, lokma tatlınızın hamuru hazır hale gelecektir. Hamurunuzu mutlaka bir saat dinlendirin. Yağı derin bir tencereye alın ve kızdırın. Dinlendirdiğiniz hamuru yumruk şeklinde parmaklarınızın arasına sıkıştırarak, kaşık yardımıyla şekiller verip kızartın. Kaşığınızı arada sırada yağlamak kolay şekil verebilmenizi kolaylaştıracaktır.

Bu sırada şeker ve suyun altını yakarak şerbetinizi hazırlamalısınız. Şerbetiniz kaynadıktan sonra altını kısmalı, limonunuzu eklemeli ve yaklaşık 5 dakika daha kaynatmaya devam etmelisiniz. İşlem sonrasında şerbet soğutulmalıdır. Lokma tatlısı nasıl yapılır?

Hamurlarınızı kızarttıktan sonra, önceden hazırladığınız soğutulmuş şerbetinizin içerisine kızaran lokmaları ekleyerek ortalama 20-30 saniye altını üstüne çevirerek bekletmelisiniz. Şerbeti çeken lokma tatlılarınız tüketime hazır hale gelecektir. İşte lokma tatlısı nasıl yapılır konusu sanılanın aksine bu kadar kolay ve pratiktir.

Mayalı Lokma Tatlısının Tarifi | Gerçek Lokma Tatlısı Tarifi

Mayalı lokma tatlısı nasıl yapılır? Mayalı lokma tatlısının tarifi, halk arasında Gerçek lokma tatlısı tarifi olarak da bilinmektedir. İşte mayalı hamurla hazırlanan, Oktay usta lokma tatlısı tarifi için gerekli olan malzemeler;

Hamuru için;

3 su bardağı un,2 su bardağı su,Yarım paket maya,1 çay kaşığı tuz,1 yemek kaşığı şeker,

Kızartmak için;

Bol sıvı yağı,

Şerbeti için;

3 su bardağı su,3 su bardağı şeker,

YouTube video

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Mayalı hamurdan lokma tatlısı için öncelikle ılık su, maya ve şeker bir kaba alınır. Ortalama olarak 10 dakika bekletilerek, maya kabartılmalıdır. Daha sonra un ve tuz ilavesi yapılarak kıvamlı bir hamur elde edilir. Hamur elde edildikten sonra hemen şerbet yapımına geçilmelidir.

Su ve şeker, tencereye alınarak pişirilmelidir. Hamur parmak arasında sıkıştırılarak, kaşık yardımıyla yuvarlak yuvarlak parçalanır ve kızartılır. Daha sonra iyice soğutulan şerbette bir süre bekletilerek, şerbeti içerisine çekmesi sağlanmalıdır. Böylece lokma tatlısı nasıl yapılır kısmı sona erecektir.

Lokma Tatlısı Yapılışı Sırasında Nelere Dikkat Etmeli? Lokma Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lokma tatlısı yapılışı esnasında iki püf noktasına dikkat edilmelidir. Bunlardan ilki hamurun yumuşak bir kıvamda olmasıdır. Yumuşak olduğunda hamurunuz daha çıtır ve lezzetli olacaktır. İkinci püf noktası ise şerbetin ağda kıvamında olmasıdır. Çok cıvık bir şerbet, lokmanın içine geçmeyeceği için beklentinizi karşılamayacaktır.

Lokma Tatlısı Kalori Bilgisi Nedir? Diyette Lokma Tatlısı Tüketilebilir mi?

Lokma tatlısı nasıl yapılır? Lokma tatlısı kalorili tatlıların başında gelmektedir. Çünkü hem hamurlu hem de şerbetli bir tatlıdır. 1 adet lokma tatlısı ortalama 75 kcal’dir. Bir porsiyon yani 6 adet lokma tatlısı ise 450 kcal denk gelmektedir. Diyette lokma tatlısı mümkün olduğunca tüketilmemeli yerine daha düşük kalorili tatlılar tercih edilmelidir. Kalorisi düşük tatlılar için yazımıza göz atabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!