featured

Mutlaka Tatmanız Gereken 5 Ayvalık Mezesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk mutfak kültürü, yöresel lezzetlerle geniş bir yelpazeye sahiptir. Ayvalık mutfağı ise hem Akdeniz hem Ege mutfağını içine alması sebebiyle, oldukça köklü ve gelenekli bir mutfak olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle 19. yüzyılda ticaret merkezi olan limanıyla birçok kültüre ev sahipliği yapan ve bu kültürlerin sentezini hala koruyan Ayvalık, kendi geleneksel lezzetlerini de bugüne kadar getirebilmiş. Ayvalık mezesi kültürü oldukça gelişkin ve genellikle zeytinyağlılardan oluşuyor. Sizler için, bugüne kadar yediğiniz mezeleri unutturacak ve her sene Ayvalık’a gitme isteği uyandıracak mezeleri derledik.

Ayvalık Mezesi 1: Kabak Çiçeği Dolması

Ayvalık’a özgü bu meze, özellikle yaz başında kabak çiçeklerinin açmasıyla, taze çiçeklerden yapılıyor. Ayvalık meze kültürünün omurgasını oluşturanlardan biri de kabak çiçeği dolması dersek abartmış sayılmayız. Özellikle Cunda Adası’nda en iyisini yiyebileceğiniz bu meze, Türk Yunan kültürünün ortak ürünlerinden biri.
Ayvalık mezeleri: Kabak çiçeği dolması

Ayvalık Mezesi 2: Ot Mücveri

Ayvalık mezesi tarifleri genellikle yörede yetişen otların ana malzeme yapıldığı, belki yürürken bassanız önemsemeyeceğiniz otlarla harikalar yaratıldığı tariflerden oluşuyor. Ot mücveri de bunlardan biri. İçine yöredeki otların en taze ve lezzetlilerinin konulduğu mücver, sakız kabak kullanılarak yapılıyor. Bu lezzeti yine Cunda Adası’nda tatmanız mümkün.
Ayvalık mezeleri: Ot mücveri

Ayvalık Mezesi 3: Patlıcan – Kabak Pabucaki

Girit mutfağına özgü bu meze, yıllardır en iyilerinin yapıldığı Ayvalık mezeleri tarifleri arasında sayılabilir. Patlıcanın ve kabağın içine peynir konularak yapılan bu zeytinyağlı, lezzet eşiğinizi oldukça yukarılara çekebilecek bir tada sahip.
Ayvalık mezeleri: Pabucaki

Ayvalık Mezesi 4: Papalina

Bir balık türü olan Papalina, sadece Ayvalık’ta avlanabiliyor ve en tazesi de orada bulunuyor. Hamsi ile aynı familyadan gelen bu balık, ilk başta görünüş olarak hamsiye benzetilse de lezzet olarak çok da benzemiyor. Kılçıklarını ayıklamadan tüketebileceğiniz Papalina, Ayvalık meze restoranlarının vazgeçilmezlerinden biri. Eğer Papalina yemeden dönemk istemiyorsanız, en iyisini yine Cunda Adası’nda, Ağustos ayında yiyebilirsiniz.
Ayvalık mezeleri: Papalina

5) İstifno

İstifno otu, özellikle yaz aylarında bolca yetişen yöre bitkilerinden biri. Cunda Adası’nda bulunan restoranlar ise, bu mezeyi yemekten önce iştah açıcı olarak ikram ediyorlar. Yine zeytinyağlı yapılan Ayvalık mezeleri tarifleri arasında olan İstifno, sakız kabağıyla ya da yalnızca domatesle hazırlanabilir.
Ayvalık mezeleri tarifleri: İstifno
Ayvalık mezeleri kadar lezzetli ve çokça tercih edilen bir diğer meze türü de Atom mezedir. Atom meze tarifi için tıklayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!