pasaport-basvuru-evraklari

Pasaport Başvuru Evrakları 2022 | Pasaport Nasıl Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pasaport başvuru evrakları günümüzde ilk defa pasaport alacakların ya da pasaport yenileme işlemi yapacakların ihtiyacı olan unsurlardır.

Yurt dışı seyahatini geçerli kılmak ve gereken prosedürleri yerine getirebilmek amacıyla birçok kişi tarafından pasaport için gerekenler kapsamında evraklar tamamlanmaktadır.

Pasaport başvuru evrakları 2022 yılı itibariyle özellikle ülkemizde binlerce kişi tarafından tamamlanarak pasaport alma süreci sağlanmıştır.

Peki ilk defa alacaklar için pasaport başvuru belgeleri nelerdir? Pasaport yenileme evrakları hangileri? Ve hatta pasaport nasıl alınır? İşte merak edilen o soruların cevapları…

Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

pasaport-basvuru-evraklari

Pasaport evrakları nelerdir sorusuna değinmeden önce ilk olarak kısaca pasaportun neden var olduğunu açıklamak gerekiyor. Geçmişten günümüze var olan ülkeler arasındaki sınırların daha güvenli olması amacıyla pasaport ortaya çıkarılmıştır.

Ülkeler arasındaki geçiş sırasında kontrolü sağlamak amacıyla pasaport kullanım zorunluluğu meydana getirilmiştir. Genel itibari ile yurt dışına çıkan bireylerin aldığı bu geçerlilik süresine göre verilen belge, kimlik kartı yerine geçmektedir. Temel olarak geçici kimlik bilgisi olarak kabul edilerek sınırları geçme konusunda rahatlık sağlamaktadır.

Pasaport çeşitleri ise birden fazla şekilde var olmaktadır ve pasaport başvurusu evrakları kapsamında ayrı ayrı ele alınmaktadır. Pasaport için sayılabilecek çeşitler arasında:

  • Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport): Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabileceği, İçişleri Bakanlığı tarafından Türk vatandaşlarına sunulan pasaport türüdür.
  • Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport): Devlet memurları, Türk sporcuları, özel iş adamları ve aileleri, eski bakan ve meclis üyelerine tanınan özel pasaporttur.
  • Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport): Üst düzey diplomatik alanda çalışanlar, askerler ve devlet çalışanlarına verilmektedir. Oramiraller, orgeneraller, meclis üyeleri ve bakanlar, valiler ve bazı bakanlıklar yer alır.
  • Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu): Yurt dışında belirli bir hizmet için verilmektedir. Diğer vizelerden farklı olarak hizmet kapsamında belirli süre için verilir, gezi için verilmez.

Pasaport için Gerekli Evraklar 2022 Listesi | Pasaport Başvuru Evrakları Neler?

pasaport-basvuru-evraklari

Pasaport çeşidi fark etmeksizin belirli bir pasaportu elde etmek için sorulacak ilk soru ‘Pasaport evrakları nelerdir?’ olacaktır. Pasaport başvuru evrakları 2022 yılı itibari ile gerekli kurumlarca belirlenmiştir. Pasaport yenileme evrakları olarak da kullanılabileceği gibi ilk defa pasaport çıkaracaklar için de geçerli bir husustur. Peki pasaport başvuru belgeleri nelerdir?

A- Tüm Pasaport Başvuru Evrakları| Bordo Pasaport için Gerekli Evraklar

Pasaport için gerekenler  arasında belirli başlı evraklar bulunmaktadır. Pasaport başvuru belgeleri arasında:

  • Kimlik kartı (yoksa geçici kimlik belgesinin aslı)
  • Harç bedelinin ödendiğine dair makbuz
  • Cüzdan bedeli ödendiğine dair makbuz
  • 2 adet biyometrik çekim fotoğraf
  • Reşit olmayan bireyler için (çocuklar için) noter onaylı muvafakat belgesi
  • Engelli bireyler için noter onaylı muvafakat belgesi
  • Öğrenciler için 60 günü geçmemiş öğrenci belgesi
  • Kullanıldıysa eski pasaport gerekmektedir.

Tüm bu belgeler başvuru sürecinde pasaport randevu alındıktan sonra randevuya gidene kadar tamamlanması gereken evraklardır. Aynı zamanda pasaport çeşidi fark etmeksizin pasaport yenileme evrakları arasında genel olarak bulunur.

pasaport-basvuru-evraklari
Pasaport Başvuru Evrakları

B-  Yeşil Pasaport Evrakları Değişiklik Gösterir mi?

Genellikle yeşil pasaport, bordo pasaport için gereken pasaport başvuru belgeleri farklılık göstereceği algısı bulunur. Halbuki ister yeşil pasaport alın ister bordo pasaport alın fark etmeksizin gerekli belgeler ortaklık gösterir. Daha önce değinilmiş tüm belgeleri yeşil pasaport çıkartmak için de gerekli alanlara teslim etmeniz gerekiyor.

C- Pasaport Başvuru Evrakları Öğrenci Harç Parası Öder mi?

Pasaport başvuru evrakları arasında görüleceği üzere harç ve cüzdan bedeli makbuzu bulunmaktadır. Bahsedilen bu ücret belirli kişileri ilgilendirir. Eğer öğrenciyseniz ve öğrenci pasaportu çıkaracaksanız aynı zamanda 25 yaşın altındaysanız bahsedilen bu ücretten muafsınız. Ödeme zorunluluğunuz bulunmamaktadır. 25 yaşın üstünde öğrenciyseniz bahsedilen ücreti gerekli bankalara ödemek zorundasınız.

2022 Yılında Pasaport Nasıl Alınır?

pasaport-basvuru-evraklari

Pasaport için neler gerekli konusundan sonra adım adım pasaport alma aşamaları takip edilmelidir. Kişi eğer daha önce başvuruda bulunmadıysa özellikle pasaport başvuruları için gerekli evraklar tamamladıktan sonra ne yapacağını bilememektedir. Pasaport başvurusu nasıl yapılır diyenler için aşamalar basittir. Halbuki izlemeniz gereken adımlar şu şekilde yer almaktadır:

A- Nüfus Müdürlüğü Pasaport Randevu Alınması

Öncelikle pasaport almak için gerekli alanlardan randevu almanız gerekir. Nüfus Müdürlüğü kapsamında pasaport randevusu almak için alo 199 numarasını tuşlayabilirsiniz. Ancak bunun dışında damgalı pasaport veya geçici kimlik almak için İlçe nüfus müdürlüğü internet sitesinden pasaport talep formu doldurabilirsiniz. Buradan alacağınız randevudan sonra diğer aşamaya geçebilirsiniz.

B- Pasaport Başvuru için Gerekli Belgelerin Temin Edilmesi

Kişinin umuma mahsus pasaport, hizmet damgalı pasaport fark etmeksizin pasaport için gerekli evraklar nelerdir başlığı altındaki evrakları tamamlaması gerekir. Özellikle pasaport başvurusu için bu evrakların eksiksiz tamamlanması gerekir. Evraklar tamamlandıktan sonra pasaport başvurusu için son aşamaya geçmeden önce pasaport harç bedeli de yatırılmalıdır.

Evrakları iletmeden önce harç ve pasaport defter bedeli makbuzu almayı unutmamalısınız zira pasaport başvurusu için temel evraklar arasında bulunur.

pasaport-basvuru-evraklari

C- Evrakların Gerekli Yerlere İletilmesi

Pasaport başvuru evrakları tamamlandıktan sonra damgalı pasaport talep aşamasını bir adım ileri götürmek adına evrakların teslimi yapılmalıdır. Kişi tarafından İlçe Nüfus Müdürlüğüne iletilecek olan nüfus cüzdanı veya diğer belgeler incelendikten sonra sonuç belirtilecektir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık sahibiyseniz ve herhangi bir sorun yoksa yüksek ihtimalle onay gelecektir.

D- Başvuru Sonuçlanmasının Beklenmesi

Bu aşamaya kadar pasaport randevusu aldıysanız, pasaport başvuru evrakları tamamladı ve teslim ettiyseniz artık bekleme sürecine geçebilirsiniz. Pasaport için gerekli belgeler tarafınız adına incelendikten sonra size bilgi iletilecektir. Eğer pasaport başvuru evrakları arasında herhangi bir sorun görülmediyse yurt dışı için geçici kimlik belgesi sizin adınıza çıkarılacaktır.

Pasaport Evrak Bedeli Ödeme Ücreti Ne Kadar?

pasaport-basvuru-evraklari

Pasaport başvuru evrakları arasında göreceğiniz üzere pasaport evrak bedeli bulunmaktadır. Pasaport harcı olarak da adlandırılan ve pasaport başvuru evrakları 2022 yılı içinde makbuz olarak belirtilen bu meblağ geçen senelere göre artış göstermektedir. 2022 yılı itibari ile sadece pasaport defter bedeli ödemesi gerekir o da 225 TL olarak belirlenmiştir.

Pasaport Kaç Günde Çıkar?

İlçe Müdürlükleri tarafından pasaport başvuru evrakları incelenme süresi değişiklik göstermektedir. Başvuru yaptığını bölgenin yoğunluğu  ve merkezi durumuna göre etkenler farklılaşır. Ortalama olarak herhangi bir sorun çıkmazsa 4-6 hafta içerisinde pasaport başvuru evrakları için dönüş yapılır. Olumlu yanıt aldığınız takdirde kargoyla 2-4 gün içerisinde tarafınıza iletilir.

İlginizi Çekebilir: Pasaport Randevu İşlemleri Nasıl Yapılır? 17 Maddede Pasaport Hakkında Merak Edilen Her Şey!

https://www.youtube.com/watch?v=w3to_ODvc3k

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!