Şeffaf Diş Teli Nedir? Görünmeyen Şeffaf Diş Teli Pahalı Mı?

Şeffaf Diş Teli Nedir? Görünmeyen Şeffaf Diş Teli Pahalı Mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şeffaf diş teli nedir? Şeffaf diş teli acıtır mı? Yamuk ve çarpık dişler için şeffaf diş teli işe yarar mı? Şeffaf diş teli fiyatları ne kadar? Bu yazımızda şeffaf diş teli nedir başta olmak üzere pek çok soruya yanıt vereceğiz…

Şeffaf Diş Teli Nedir?

Şeffaf diş teli nedir; çarpık diş, yamuk diş, ayrık diş ve boşluklu diş gibi sorunların tedavisi için kullanılan bir diş teli türüdür. Ağız ve çene yapısını etkileyen bu diş sorunları çoğunlukla metal diş teli ile tedavi edilir ancak daha estetik bir görünüme sahip olması nedeniyle şeffaf diş teli de tercih edilebilir. Kısacası şeffaf diş teli nedir; diş şekli bozukluğunu gidermeye yarayan ve metal diş teli yerine tercih edilen ortodontik bir uygulamadır.

Görünmeyen Diş Teli; Şeffaf Diş Teli Ne İşe Yarar?

Metal diş telinde olduğu gibi şeffaf diş telinde de dişlere basınç uygulanır ve zamanla dişlerin düzelmesi sağlanır. Ortodonti uygulaması olan metal diş teli, porselen diş teli ve şeffaf diş teli temelde aynı görevi görür. Ancak şeffaf diş telleri daha estetik bir görünüm sağladığı için tercih edilir. Görünüşü dışında metal diş telinden farklı bir işlevi yoktur.

Şeffaf Diş Teli Nedir? Görünmeyen Şeffaf Diş Teli Pahalı Mı?

Şeffaf Diş Teli Nasıl Uygulanır?

Görünmeyen diş teli uygulamasından önce hasta muayene edilir ve diş sorunları belirlenir. Eğer diş taşı temizliği, kanal tedavisi, diş dolgusu, diş çekimi gerekliyse öncelikle bu işlemler yapılır. Gerekli tedaviler sonrasında mutlaka diş temizleme işlemi yapılır çünkü bu işlem, diş kelepçelerinin dişe sağlam bir şekilde takılması için gereklidir.

Bu işlemler sonrasında, işlem boyunca hastanın ağzının açık kalmasını sağlayan ekartör adlı aparat takılır. Her bir dişe yapıştırıcı sürülür ve şeffaf diş teli kelepçeleri takılır. Ardından, diş teli kelepçelerin içinden geçirilir ve bağlama ipi ile sabitlenir. Diş hekiminin belirlediği aralıklarla kelepçeler hareket ettirilir, gerekliyse bağlama ipleri değiştirilir ve uygulanan basınçla dişlerin şekli düzeltilir.

Görüldüğü üzere şeffaf diş teli nedir nasıl uygulanır baktığımızda; sürecin aynı metal diş tellerinden olduğu gibi işlediği görülüyor. Bu görünmeyen diş tellerinin tek farkı; ağız içinde daha az belirgin olmasıdır.

Şeffaf Diş Teli Çıkartılınca Ne Olur?

Şeffaf diş teli tedavisi bittikten sonra diş hekimi tarafından tüm dişlerdeki tel ve kelepçe tek tek çıkartılır. Diş yüzeyince yapışkan madde kaldıysa diş temizliği de sağlanır. Eğer gerekliyse şeffaf diş teli sonrası şeffaf plak tedavisine geçici olarak geçilir.

Şeffaf plak diğer adıyla invisalign tedavisi; takılıp çıkarılabilen ve diş teli tedavisi sonrası düzelen dişlerin şekil bozukluğu olmaması için uygulanan kimi zaman da diş teli tedavisi yerine uygulanan bir ortodonti tedavisidir.

Şeffaf plak invisalign tedavisi hakkında kapsamlı bilgi için: İnvisalign Tedavisi: Şeffaf Plak Tedavisi Nedir, Kimlere Uygulanır?

Şeffaf Diş Teli Kimlere Uygulanır?

Şeffaf diş teli nedir nasıl uygulanır açıkladık. Peki, şeffaf diş teli kimlere uygulanabilir? Metal diş teli tedavisinde olduğu gibi bu tedavide de üst yaş sınırlaması yoktur ancak alt yaş sınırı vardır. Eğer çocuklara şeffaf diş teli tedavisi uygulanacaksa süt dişlerinin dökülmesi, kalıcı dişlerin çıkmaya başlaması beklenir. Dolayısı ile yaklaşık olarak 8 yaş üzeri kişilere gerekli durumlarda görünmeyen diş teli tedavisi uygulanabilir.

Dişleri arasında boşluklar olanlar, dişleri çarık olanlar, dişleri üst üste binenler, dişleri önde ya da geride olanlar için ortodonti uygulaması olarak şeffaf diş teli tedavisi uygulanabilir. Şeffaf diş teli nedir nasıl yapılır kimlere uygulanır araştırıyorsanız ve yetişkinseniz; gerekliyse siz de bu tedaviden yararlanabilirsiniz.

Şeffaf Diş Teli Nedir? Görünmeyen Şeffaf Diş Teli Pahalı Mı?

Şeffaf Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Şeffaf diş teli tedavisi de metal diş teli tedavisinde olduğu gibi 6 ay ile 2 yıl içerisinde tamamlanmış olur. Diş teli tedavisinin ne kadar süreceği; kişilerin diş sorunlarının azlığına ya da çokluğuna göre değişir. Eğer kişilerin diş şekli sorunları hafif ise 6 ay gibi bir sürede tedavi tamamlanabilir, şiddetli ise tedavi 2 yılı bulabilir. Şeffaf diş teli nedir, ne kadar sürede etki eder baktığımızda ortalama olarak 1,5-2 yıl olarak karşımıza çıkıyor.

Şeffaf Diş Teli Acıtır Mı?

Şeffaf diş teli taktırmak acı veren bir işlem değildir. Bu sebeple işlem sırasında hastaya anestezi uygulanmaz. Çoğunlukla diş teli takılmasının ardından hastaların çene kemiğinde basınç kendini hissettirir. Dolayısı ile diş teli acıtmaz ancak ilk birkaç gün basınç nedeniyle rahatsızlık yaşanabilir ancak birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.

Şeffaf diş teli acıtmaz fakat hastaların ilk birkaç günü basınç nedeniyle farklı geçebilir. Hastaların ilk günlerde konuşma ve yemek yeme durumları da etkilenebilir fakat bu etkiler uzun süreli değildir; birkaç günlük alışma süresi sonrasında basınç ve ağrı hissi geçer.

Şeffaf Diş Teli Temizliği Nasıl Yapılır?

Şeffaf diş teli taktıran kişilerin artık ağız ve diş bakımına oldukça dikkat etmesi gereklidir. Mutlaka her yemek sonrasında diş fırçalanmalı ve diş telleri temizlenmelidir. Yemek artıkları temizlenmeli ve plak oluşumunun önüne geçilmelidir.

Orta sertlikte fırçayla diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Dişler içten dışa fırçalanmalıdır. Diş teli kelepçelerinin arası da ara yüz fırçasıyla da mutlaka temizlenmelidir.

Şeffaf Diş Teli Nedir? Görünmeyen Şeffaf Diş Teli Pahalı Mı?

Şeffaf Diş Teli Fiyatları Ne Kadar? Şeffaf Diş Teli Kaç TL?

Şeffaf diş teli fiyatları, metal diş teli fiyatlarına göre biraz daha pahalıdır. Her hastanın diş problemleri farklı olduğundan ve her diş hekiminin ya da diş kliniğinin fiyat politikası farklı olduğundan şeffaf diş teli fiyatları da farklılık gösterir. Şeffaf diş teli fiyatları hakkında en kesin bilgi için muayene gereklidir.

Şeffaf Diş Teli ve Diş Telleri Hakkında Merak Edilenler…

Şeffaf diş teli nedir, şeffaf diş teli ne işe yarar gibi sorulara cevap verdik. Yazımızın bu kısmında da şeffaf görünmeyen diş teli hakkında internette en çok cevabı aranan sorulara yanıt vereceğiz…

1- Şeffaf Diş Teli Var Mı?

Şeffaf diş teli vardır ancak bu teller %100 görünmez değildir. Hastaların diş rengi tonuna en yakın renk seçilir ve diş tellerinin görünmemesi hedeflenir.

2- Şeffaf Diş Teli İyi Mi?

Şeffaf diş teli tedavisi olumlu sonuçlar verir. İşlevsel olarak metal diş teli ile aynıdır. Buradaki tek fark; şeffaf diş tellerinin daha az belirgin olmasıdır ve diş teli kullanan kişilere daha iyi bir görünüm kazandırmasıdır.

3- Şeffaf Diş Teli Dayanıklı Mı?

Şeffaf diş teli dayanıklıdır ancak kıyaslama yapılacak olursa; sağlamlık açısından metal diş telleri daha iyidir.

4- Şeffaf Diş Teli Daha Mı Pahalı?

Şeffaf diş teli daha pahalıdır. Daha az belirgin olması ve kullanıcılara daha iyi bir görünüm kazandırdığı için metal diş tellerine göre daha maliyetlidir.

5- Şeffaf Diş Teli Sararır Mı?

Şeffaf diş teli eğer gerekli bakımlar yapılmazsa sararabilir. Bu nedenle günlük olarak tüm bakımları yapılmalıdır. Eğer ağız ve diş sağlığına gerekli özen gösterilmezse sadece diş teli eğil; dişler de sararabilir ve plak oluşumu başlayabilir.

6- Görünmeyen Şeffaf Diş Teli Çıkarılıp Takılır Mı?

Şeffaf diş teli nedir baktığımızda; çıkarılıp takılan bir şey değildir. Diş hekimi tarafından çıkarılmadığı sürece sabittir. Takılıp çıkarılabilir olan tedavi; telsiz ortodonti yani invisalign tedavisi; diğer adıyla şeffaf plak tedavisidir.

Daha detaylı bilgi için yazımızı ziyaret edebilirsiniz: Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Şeffaf Diş Teli Nedir? Görünmeyen Şeffaf Diş Teli Pahalı Mı?

7- Şeffaf Plak Diş Teli Arasındaki Fark Nedir?

Öncelikle belirtelim ki; şeffaf plak tedavisi ile şeffaf diş teli aynı şey değildir. Şeffaf plak diş teli arasındaki fark; şeffaf plakların takılıp çıkarılabilir, şeffaf diş telinin ise sabit olmasıdır. Şeffaf plak dişe teli arasındaki farklardan bir diğeri ise; diş tellerinin aylara göre, şeffaf plakların ise haftalara göre planlanmasıdır.

8- Şeffaf Plak mı Daha İyi Diş Teli Mi?

Şeffaf plak mı daha iyi diş teli mi sorusunun cevabı, hastanın diş yapısına ve beklentisine göre değişiklik gösterir. Eğer hasta sürekli olarak sabit bir diş teli kullanmak istemiyorsa şeffaf plak invisalign tedavisi daha kullanışlı olacaktır.

9- Şeffaf Diş Teli Mi Metal Mi?

Şeffaf diş teli nedir baktığımızda; metal diş teli ile aynı amaç için kullanıldığı sonucu karşımıza çıkıyor. Ancak hangisinin daha iyi olduğu, hastaya göre değişir. Eğer hasta, estetik bir görünüme sahip olmak istiyorsa, gülerken ve konuşurken kendini daha rahat hissetmek istiyorsa şeffaf diş telini tercih etmelidir. Ancak hasta için hangi diş telinin kullanılacağı fark etmiyorsa daha sağlam olduğu için metal diş teli daha uygun olacaktır.

10- En Sağlıklı Diş Teli Hangisi?

En sağlıklı diş teli; metal diş telidir. Buradaki ‘’sağlıklı’’dan kasıt; daha sağlam olmasıdır. Metal diş telleri, şeffaf diş tellerine göre daha dirençlidir. Bunun dışında şeffaf diş teli nedir incelediğimizde, işlevsel olarak metal diş telinden farkı bulunmuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!