featured

Sigara Zehrinden Kurtulun Sağlıklı Olun! Elektronik Sigara ile Sigarayı Bırakın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sigaranın insan sağlına çok fazla zararı vardır. Bu zararlarından biri de kansere neden olmasıdır. Sigara, puro, pipo ve nargile içenlerde kanser ölümlerine neden olmaktadır. İçerisinde zehir barındıran bu ürünler kanser vakalarının en az %30’undan sorumludur. Türkiye’de her yıl 100 bin kişi sigara nedeniyle kansere yakalanıyor ve hayatını kaybediyor.

Sigara içmek akciğer, gırtlak, ağız boşluğu, boğaz, yemek borusu, mide, pankreas, rahim, idrar torbası ve akut myeloid lösemi kanserlerine neden olmaktadır. Sigara her 10 ölümcül akciğer kanseri vakasının 9’undan sorumludur. Ayrıca sigara kullanmak kanserden başka, ciddi hastalıklara ve ölümlere neden olmaktadır. Sigara kaynaklı ciddi hastalıkların başında kalp hastalıkları, anevrizma, bronşit, amfizem ve felç gelir.

40 Yaşından Önce Sigarayı Bırakmalısınız

Türkiye’de ve tüm dünyada sigaraya başlayanlar, yeniden sigaradan kurtulmakta zorlanıyor. Çünkü bedene girer girmez bağımlılık yaptığı için, vücut daimi olarak nikotin ihtiyacı hissediyor. Ülkemizde çok fazla olmasa da Avrupa ülkelerinde ve Amerika da bağımlılar için grup toplantıları, rehabilitasyon gibi etkinliklerde bulunuyor.

Organların belirli bir yenilenme süreci bulunduğu için, uzmanlar 40 yaşından önce sigaranın bırakılması gerektiğini söylüyor. Son yıllarda batılı ülkelerde ve Türkiye’de sigara bırakma kampanyaları, seminerleri ve reklamları daha fazla yapılmaya başlanmış durumda. Haliyle sigara ile büyük bir savaşın olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Sigaradan Kurtulmak İçin Yöntemler

Sigaradan kurtulmak için bir çok farklı yöntem uzmanlar tarafından açıklanıyor. Bunların tamamı aslında irade ile alakalı bir durumdur. Sonuçta sigarayı bıraktıran bir ilaç bulunmadığı için, sigaradan kendi iradeniz ile kurtulmalısınız. Yani ilk olarak karar vermeli ve bu karara göre sigarayı bırakmak için adımlar atmalısınız. Bu adımlar ise kendinize hobiler edinmenizden geçiyor.

Daha fazla sosyalleşmek, daha bol spor yapmak, düzenli beslenmek sigarayı bırakmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca sigara bırakma sürecinde çakmak, kül tablası gibi eşyaları da kullanmamalı ve hatta sigara içilen mekanlara gitmeyerek, sigara içen arkadaşlarınız ile de aranıza bu süreçte mesafe koymanız iyi olacaktır.

Sigara Nasıl Bırakılır?

Ancak tüm bunların haricinde nikotin ihtiyacınızı karşılayan çeşitli ürünlerde bulunuyor. Bunlar sayede alışkanlıklarınızı değiştirerek, nikotin ihtiyacınızı karşılıyor ve sigarayı da yavaş yavaş bırakmış oluyorsunuz. Bu tür ürünlerin başında ise elektronik sigara cihazları geliyor ve normal sigarada bulunan insan vücudu için zararlı kanserojen maddeleri de içermiyor.

Ayrıca normal sigara gibi duman üretmediği için karbon monoksit gibi kimyasal içerikli ve zararlı maddeleri havaya vermiyor ve bu da hem sizin, hem de çevrenizdeki pasif içicilerin etkilenmesini engelliyor. İçerisine eklenen likitler ile birlikte farklı tatlarda sigara içimi de sağlıyor. Sağlığınız için artık her nikotin ihtiyacınızda bu tür yardımcı materyalleri kullanarak daha kolay bir şekilde alışkanlıklarınızı değiştirmeye başlayabilirsiniz.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!