featured

Sudoku Nedir ? Sudoku Nasıl Oynanır ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rakamlar ile oynansa da matematik zekası gerektirmeyen ve gazetelerin bulmaca eklerinde sıklıkla karşımıza çıkan Japon bulmaca dergisinde yayınlandığı günden bu yana en popüler bulmaca oyunları arasına adını yazdırmıştır. Yukardan aşağıya ve sağdan sola olmak üzere 9×9 toplam 81 karelerden oluşan oyunun farklı ve daha gelişmiş versiyonları da mevcuttur.

Sudoku nasıl oynanır

Zeka gücünü geliştirdiği söylenen ve entellektüel bir oyun olarak kabul edilen sudoku nasıl çözülür kısmında bazı teknikleri bilmekte fayda var. Sudoku Oyununda öncelikle dikkat edilmesi gereken kural yukarıdan aşağıya ve sağdan sola doğru olan 9 kutucukta her rakam sadece bir kere kullanılır. Hem dikey sırada hem de 9 kutucuklu kareye 1’den 9’a kadar olan rakamlar sadece birer kere kullanılacak şekilde tüm rakamlar bulunmalı. Sudoku çözerken her kutucuğa birden dokuza kadar tüm sayıları yerleştirip kesişmeyecek ve tekrarlanmayacak bir şekilde rakam dizilimini yapmalısınız. Bir kutucukta bir defa yer alan rakamlar tamamlanana kadar devam edilir.

İlginizi Çekebilir: Online Sudoku Oyunları Oyna

Matematik Zekası İstemeyen Sudoku Nedir?

Sudoku Oyununun temeli matematiksel bilgi değildir. Harfler yerine rakamları kullansanız da toplama çıkarma gibi temel matematik bilgilerine dahi gereksinim duymayacağınız bu oyunda bulmacada yer alan rakamlar oyuncuya yol gösterici olacaktır. Bir kombinasyon bulmacası olan sudoku matematikten çok mantığın devreye girdiği eğlenceli bir oyundur.

Farklı Zorluk Dereceleri ile Beyninize Meydan Okuyun

Oyunda bulmacanın zorluk derecesine göre ipuçlarının sayısı değişiklik gösterse de araştırmalara göre en az ipucunun olduğu sudoku bulmacasında minimum 17 ipucunun olması gerektiği keşfedilmiştir. Gençler için zeka geliştirici ileri yaştaki kişiler için alzeimer hastalığına yakalanma riskini düşüren beyin jimnastiği olarak kabul edilen bu oyunu dilediğiniz yerde çözebilirsiniz.

Dünyada Fenomen Haline Gelen Bir Klasik Sudoku

Günümüzde yüzden fazla ülkede fenomen haline dönüşen sudokunun yararları eğlenceli olması ile birleşince ortaya eşsiz bir birleşim çıkıyor. Kendi adını taşıyan dünya şampiyonası bile olan bu oyunu bilgisayar, tablet ve telefonlarınıza kuracağınız uygulamalar sayesinde de oynama fırsatı bulabilirsiniz.

Sudoku Zeka Oyunu Ders Müfredatlarına Girdi

2012 yılı itibari ile talim terbiye kurulu tarafından ortaöğretimde seçmeli zeka oyunları dersinin içine girecek kadar özel ve önemli bir oyun olan sudoku en basitinden saalerinizi alacak kadar zor seviyelerine kadar eğlenirken beyni çalıştıran bir oyun olarak daha uzun süre popülerliği koruyacak gibi görünüyor.

Çin’de Bir Sudoku Yarışması Videosu

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!