featured

Ticari SMS Engelleme İşlemi Artık Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Üzerinden Yapılacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüketicilerden yoğun olarak gelen şikayetler üzerine alt yapısı oluşturulan, ticari SMS yanında e-posta ve sesli aramaların da tek bir tıkla engellenmesine imkan veren yeni uygulama Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi  ya da diğer bir ifade ile İYS kullanıma açıldı. 

Özellikle sürekli bir şekilde kullandığımız telefonlara SMS ya da e-posta veya sesli arama ile ulaşan ticari nitelikteki tanıtım, kampanya, bilgilendirme ve benzeri izinsiz aramalar tüketicileri bezdiriyordu. Bu konuda yoğun şekilde gelen şikayetler üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklama ile e – devlet üzerinden ulaşılabilecek ‘İleti Yönetim Sistemini’ kamuoyuna duyurdu.

Peki, Ticaret Bakanlığı tarafından, SMS, E-Posta ya da sesli aramalar tarzı iletilerden rahatsız olanlar için sunulan bu uygulama nasıl kullanılır? İstenmeyen SMS, e-posta ya da sesli aramalar nasıl engellenir?  

Ticari SMS Mail ve Sesli Arama Engelleme Servisi Kullanıma Açıldı

YouTube video

7 Ocak günü Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı bir açıklama ile; bundan sonra tüketicilerin istemedikleri SMS, sesli arama ve e-posta gibi ticari elektronik iletileri kolaylıkla engelleyebilmeleri amacı ile geliştirilen ‘İleti Yönetim Sistemi’ ya da kısa adıyla İYS’nin kullanıma açık hale getirildiği duyuruldu.

Artık ticari işletme ve firmalar tanıtım ya da reklam içerikli telefon mesajlarını veya elektronik postaları izinsiz ve denetimsiz olarak tüketicilere gönderemeyecek yine sesli aramalar içinde aynı kurallar geçerli olacak. Bu kapsamda tüm ticari kuruluşlar sahip oldukları data ve verileri İleti Yönetim Sistemine (İYS) yüklemek ve aynı zamanda izinlerini onaylatmak zorunda olacak.  

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi ile Ticari SMS Engelleme Konusundaki Ticaret Bakanlığı Açıklaması

Konuya dair yapılan açıklamada ise, vatandaşların ticari elektronik iletilere dair onaylarını 16 Şubat 2021 gününe kadar e-Devlet üzerinden ya da ‘www.iys.org.tr’ adresinden kontrol edebilecekleri ve onay tercihlerini değiştirebilecekleri duyuruldu. Yine tüketicilerin söz konusu onaylarını da 1 Haziran 2021 ile 16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol edebilecekleri, belirlenen sürelerde ret hakkının kullanılmaması durumunda ise hizmet sağlayıcılarca İYS’ye aktarılan verilerin onaylı sayılacağı belirtildi.

Yapılan duyuruda, bahse konu bu sürelerin mevcut onayların kontrolüne dair olduğu, bu belirtilen tarihlerden sonra da tüketicilerin diledikleri zaman ve tarihte İYS üzerinden isterlerse ticari elektronik ileti tercihlerini değiştirebilecekleri de ifade edildi.  

Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi Nedir? Nasıl Kullanılır?

En basit tanımı ile Ticari Elektronik İleti onayı alınması ya da reddedilmesi hakkının kullanımına ve şikayet süreçlerinin yönetimine imkan tanıyan İYS sistemi, firmaların kullanıcılardan aldıkları onayları saklamalarına ve yönetebilmelerine, tüketicilerin ise onay veya ret haklarını kullanabilmelerine, ticari elektronik şikayetlerini iletebilmelerine ve yönetebilmelerine olanak tanıyor.

Ticari elektronik ileti kapsamında ise telefonlar, çağrı merkezleri, otomatik arama makineleri, faks cihazları, akıllı ses kaydedici sistemler ve elektronik posta ile kısa mesaj hizmetleri bulunuyor.

SMS, e-posta ya da sesli arama tarzı ticari elektronik ileti göndermek isteyen kişi ve firmaların İYS’ye kayıt olmaları ve datalarını belirlenen sürelere dek sisteme yüklemeleri zorunluluk taşıyor.

İleti Yönetim Sistemi ya da kısa adı ile İYS üzerinde engelleme işlemleri ise e-Devlet üzerinden ya da ‘www.iys.org.tr’ adresinden elektronik ortamda yapılabilecek. Uygulamadaki vatandaş girişi üzerinden telefona gelen SMS doğrulama kodu girildikten sonra, ekran üzerinde size dair arama izni ve SMS gönderme izni bulunan firmalar ile onay tarihleri liste halinde önünüze çıkacak. Gönderim izni engellenmek istenen firmanın bu listeden seçilerek, onay tiki ret konumuna getirilerek işlem tamamlanabilecek ve bu şekilde istediğiniz firmanın size ticari elektronik ileti göndermesi engellenmiş olacak. Eğer e-devlet şifreniz yoksa, e-devlet şifresi nasıl alınır konulu haberimizi okuyarak öğrenebilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!