featured

Sağlık Teknolojilerinin Dev Atılımı Teletıp Nedir? E Devlet Nasıl Kullanılır? E Nabız Ne İşe Yarar?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teletıp Nedir?

Ülkemizde birkaç yıldır kullanılan ve hem doktorlara hem de hastalara kolaylık sağlayan teletıp nedir ? Teletıp, Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan radyoloji hizmeti veren sunucuların verilerine hem doktorların hem de hastaların ulaşması demektir.

Daha basite indirgemek gerekirse, örneğin diz kapağınızda bir problem oldu ve film çektirmeniz istendi. İşte bu filmin sonucuna internet üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz ve sağlık bilgilerinizi kolayca takip edebilirsiniz.

Aynı sistemi doktorunuz da kullanarak radyoloji sonuçlarınıza ulaşabilir; teşhis ve tedavi süreci hızlı ve güvenilir hale gelir. Hastalar bu sonuçlara e-devlet de bulunan e-nabız üzerinden ulaşabilirler. Doktorlar ise eğer aynı hastanede film çektirdiyseniz kendi sistemleri üzerinden, farklı bir hastanede film çektirip başka bir doktora geldiyseniz sizin izniniz doğrultusunda yine e-nabız sistemi üzerinden radyoloji görüntülerine ulaşabilirler.

Teletıp Nasıl Kullanılır ?

Radyoloji sonuçlarına kolay şekilde ulaşmak artık bilinen bir durum olduğundan insanlar peki bu teletıp nasıl kullanılır diye de düşünmeye başladılar. Teletıp kullanmak aslında oldukça basit. E-devlet sisteminize giriş yaptıktan sonra arama kısmına e-nabız yazarak sisteme giriş sağlayın.

E-nabız, tüm hastane verilerinizin toplandığı web alt yapılı bir yazılımdır. Giriş yaptıktan sonra hemen sol tarafta yer alan görüntülerim kısmından tüm radyoloji görüntülerinize ulaşabilirsiniz.

Kimler Teletıp Kullanabilir?

2018 yılından beri doktorların ve hastaların hayatına kolaylık getiren teletıp hem hastalar tarafından, hem de doktorlar ve radyologlar tarafından kullanılabilir. Hastalar kendi radyoloji sonuçlarına kolaylıkla bu sistem üzerinden ulaşabilirken, radyolog ve doktorlar da sisteme giriş yaparak kolaylıkla bu sistemi kullanabilirler.

Teletıp Ne Amaçla Ortaya Çıkmıştır?

Teletıp, hızla nüfus artımı yaşanan ülkemiz de hasta verilerine daha kolay ulaşmak amacıyla geliştirilmiştir. 2018 yılından beri hem vatandaşlar hem de hastanelerde kullanılan bu sisteme hastaneler internet alt yapısı üzerinden entegre olarak hasta bilgilerini girmek durumundalardır.

Teletıp sistemi bir çok kolaylığı da beraberinde getirmiştir. Sistem üzerinde bulunan tele-konsültasyon sayesinde doktorlar hastanın durumu üzerinde istişare edebilirler. Ayrıca radyologlar yine bu sistem üzerinden hastalarına rapor çıkartabilir, çalıştıkları hastanede ki raporları tetkik edebilir ve istedikleri zaman hastaların bilgilerine erişerek üzerinde düzenleme yapabilirler.

Tele-Konsültasyon Nedir?

Tele-konsültasyon en basit tabiri ile uzaktan muayene sistemidir. Bu sistem teletıp kullanımı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sistem ilk kulağa geldiğinde güven vermeyen bir durum gibi dursa da maliyet açısından oldukça hesaplı olduğu gibi uzaktan muayene yapılırken hatayı sıfıra indiren bir sistemdir.

Video konferans yönteminin de kullanıldığı bu yöntem ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemiz oldukça kalabalık bir ülke olduğundan tele-konsültasyon adeta kurtarıcı bir sistem haline gelmiştir. Türkiye de olduğu gibi kalabalık birçok ülkede de bu sistem kullanılır.

Tele-Konsültasyon Hizmeti Nasıl Alınır?

Sürekli tedavi görmesi gereken bir hastanız varsa bu hizmet sizin için biçilmiş kaftan olabilir. Tele-konsültasyon şu şekilde hizmet verir; hasta olan kişinin evine kameralar yerleştirilir. Bu sayede her hangi bir durumda hastanı hastaneye gitmesine gerek kalmadan doktorlar tıbbi verilerini hasta üzerinde gerçekleştirebilirler.

Yapılan araştırmalara göre hem yurt dışında hem de Türkiye de tele-konsültasyondan oldukça verim alınmıştır. Teletıp kalite kontrol sürekli olarak yapılmaktadır. Sistem üzerinde kayıtlı tüm görüntülerin ve radyolojik raporların, teletıp sisteminin daha çok geliştirilmesi için kontrolü yapılmaktadır. Bu sistem hastaların görüntülerine daha rahat ulaştırılması ve hastanelerde ki kalabalığı önlemek amacıyla ortaya çıkmış olsa da şuan tıp dünyasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

E-Devlet Şifresi Nasıl Alınır?

Teletıp sistemini e-nabız üzerinden kullanacağınız için e-devlet şifresi almış olmanız gerekmektedir. Eğer daha önce hiç şifre almadıysanız size en yakın PTT’den kimlik ve telefon numaranızı vererek 2 TL karşılığında geçici şifrenize sahip olabilirsiniz.

Daha önce şifre aldıysanız ve kullandığınız şifreyi unuttuysanız, önce e devlet kapısı üzerinden giriş yaparak en altta bulunan e-devlet şifremi unuttum kısmına tıklayarak istenilen bilgileri eksiksiz doldurunuz. Hala şifrenize ulaşamadıysanız PTT’ye giderek 4 TL karşılığında geçici şifrenizi alabilirsiniz.

E-Nabız Nedir? E-Nabız Şifresi Nasıl Oluşturulur?

E-Nabız, gittiğiniz hastanelerde size yapılan her türlü tetkiki, çekilen filmleri, geçmiş ve gelecek doktor randevularınızı, olduğunuz ameliyatları, süregelen hastalıklarınızı, kullandığınız ilaçları ve daha birçok tıbbi kaydınızı kayıt altında tutan internet alt yapılı bir sistemdir.

E nabız tahlil sonuçlarınızı, radyolojik raporlama sonuçlarınızı, sağlık kuruluşlarından alacağınız randevu ve kişisel sağlık verilerine ulaşabileceğiniz bir sistem olup; e devlet şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz. E nabız kişisel sağlık teknolojileri arasında önemli bir yere sahiptir.

E Nabız kayıt işlemini tamamladıktan sonra e nabız şifre oluşturmak için E-devlet şifrenizi bilmiyorsanız aile hekiminizden size geçici bir şifre vermesini isteyebilirseniz. Aile hekiminiz yine e-nabız üzerinden kendi kullanabildiği paneli açarak sizin T.C. kimlik numaranız ve telefonunuzu isteyerek size bir şifre oluşturur. Oluşturulan şifre SMS ile cep telefonunuza geldikten sonra siz de ister akıllı cep telefonunuzdan, isterseniz de bilgisayarınızdan e-nabiz sistemine giriş yapıp bilgilerinizi görebilirsiniz.

Eğer hastanede yapılan herhangi bir tetkiki kişisel e-nabız kapısı üzerinden göremiyorsanız, hastaneyi arayıp sisteme kayıt yapmaları için uyarıda bulunabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!