featured

7 Adımda Az Bilinen Psikolojik Rahatsızlıklar ve Sendromlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birbirinden farklı az bilinen psikolojik rahatsızlıklar ve sendromlar olduğunu biliyor muydunuz? İşte, toplumda az bilinen psikolojik rahatsızlıklar ve sendromlar…

Depresyon, ankisiyete, şizofreni, obsesif bozukluk, kişilik bozukluğu gibi rahatsızlıklar, toplumda adı geçen ve en çok bilinen psikolojik rahatsızlıklar arasında… Ancak birbirinden farklı onlarca az bilinen psikolojik rahatsızlıklar da bulunuyor.

İşte, az bilinen ancak toplumlarda hiç de azımsanmayacak kadar yaygın olan o az bilinen psikolojik rahatsızlıklar ve sendromlar…

Othello Sendromu: Hastalık Derecesinde Kıskanma

Othello Sendromu: Hastalık Derecesinde Kıskanma

Othello Sendromu; bir kişinin, sevdiği kişi ya da kişileri hastalık denebilecek seviyede kıskanması durumudur. Hatta Othello Sendromu olan kişilerin çoğunluğu, sevgilisinin ya da eşini kendisini sürekli olarak aldattığını düşünebilir. Kimi zaman da bu hastalıklı kıskançlık hali, kişilere zarar verebilecek kadar ileri gidebilir.

Yabancı Aksan Sendromu: Anadili Başka Dilin Aksanıyla Konuşma

Yabancı Aksan Sendromu: Anadili Başka Dilin Aksanıyla Konuşma

Yabancı Aksan Sendromu; kişinin kendi anadilini, başka bir dilin aksanıyla konuşması durumudur. Toplumlar da çok yaygın değildir ancak genellikle kişilerin başına darbe alması ya da beyindeki, konuşmada görevli bölgenin hasar alması sebebiyle ortaya çıkar. Yabancı Aksan Sendromu görülme olasılığı düşüktür.

Capgras Sendromu: Birinin Yer Değiştirdiğine İnanma

Capgras Sendromu: Birinin Yer Değiştirdiğine İnanma

Capgras Sendromu; bir kişinin, başka birisinin kendisine benzeyen biriyle yer değiştirdiğine inanmasıyla ortaya çıkar. Capgras Sendromu, şizofreni ile benzer yönler taşımaktadır ve zaten yaygın olarak şizofrenisi olan kişilerde daha çok görülüyor.

Ancak Capgras Sendromu sadece sanrıları olan şizofrenisi olan kişilerde görülmez. Başına darbe alan kişilerde, demans hastalarında ve de epilepsi hastalarında da ortaya çıkabilir.

Fregoli Sendromu: İnsanların Görünüşlerini Değiştirdiğine İnanma

Fregoli Sendromu: İnsanların Görünüşlerini Değiştirdiğine İnanma

Fregoli Sendromu; bir kişinin, başka kişilerin görünüşlerini değiştirebildiğine ve başkaları gibi davranabildiğine inanması durumudur. Fregoli Sendromu olan kişiler, çevresindeki pek çok insanın görüşlerini değiştirdiğini ve başkası gibi davrandığını iddia edebilir.

Cotard Sendromu: Ölü Olduğuna ve Vücudunun Çürüdüğüne İnanma

Cotard Sendromu: Ölü Olduğuna ve Vücudunun Çürüdüğüne İnanma

Cotard Sendromu; bir kişinin kendisinin ölü olduğuna ya da hiç var olmadığına inanması durumdur. Cotard Sendromu olan kişiler, vücutlarının çürümekte olduğunu, tüm kanlarının çekildiğini, tüm organlarının yok olduğunu iddia edebilirler. Dolayısı ile Cotard Sendromu yaygın olarak şizofrenisi olan kişilerde daha yaygın görülür.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu: Zaman, Mekan ve Görüntü Algılarının Bozulması

Alice Harikalar Diyarında Sendromu: Zaman, Mekan ve Görüntü Algılarının Bozulması

Alice Harikalar Diyarında Sendromu; bir kişinin zaman, mekan, görüntü ve imge algısının bozulması ve karmaşık bir hale gelmesi durumdur. Bu sendroma sahip olan kişilerde genellikle oldukça büyük bir korku ve endişe hakimdir çünkü her şey onlar için karmakarışıktır.

Sinirsel bir durum olarak ortaya çıkan Alice Harikalar Diyarında Sendromu; uyuşturucu kullanımı, migren atağı, vücutta gelişen enfeksiyon ve beyin tümörü kaynaklı olarak yaşanabilir. Bu sendromun tedavisi ise dinlenmekten geçer.

Erotomani: Kendisine Aşık Olunduğunu Düşünme

Erotomani: Kendisine Aşık Olunduğunu Düşünme

Erotomani; bir kişinin, tanıdığı veya tanımadığı kişilerin bile kendisine aşık olduğunu düşünmesi durumudur. Erotomani rahatsızlığı olan kişiler genellikle ünlü kişiler ile aşk yaşadıklarını zannederler ve hatta onların kendisine aşık olduğunu iddia edebilirler. Ünlü kişilerin sözlerini, şarkılarını, repliklerini kendi üzerine dahi alınabilir, bunu gizli bir mesaj olarak nitelendirebilirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!