Whatsapp yazışmaları mahkemede delil olarak kullanılabilir mi? Whatsapp mesajları hukuki delil midir?
Teknolojik gelişme neticesi haberleşme araçları çeşitlenirken, bunların hukuk önünde delil olma nitelikleri de önem taşıyor. Bu bağlamda sözleşme ya da yazılı belge gibi geleneksel deliller yanında, son yıllarda daha çok whatsapp gibi kanallardan elde edilen delillerde mahkemelere ispat aracı olarak sunuluyor. İşte bu yazımızda whatsapp gibi haberleşme araçlarından elde edilen yazışmaların hukuki delil olabilme yönünü ele alacağız…
Whatsapp Yazışmalarının Delil Niteliği
Whatsapp gibi yeni nesil haberleşme araçlarından elde edilen yazışmaların delil niteliğine sahip olabilmesi için gereken koşulların başında, bu tür platformlardan elde edilen yazışmaların hukuka uygun olarak ele geçirilmesi gerekir.
Yani whatsapp yazışmalarının delil olarak mahkemeler ve adli makamlar önünde kullanılabilmesinin esaslı şartı, bu yazışmaların hukuka uygun bir şekilde elde edilmesine bağlıdır. Uygulamada özellikle aile hukuku (boşanma vb.) ile iş hukuku davalarında whatsapp gibi haberleşme araçlarından ele geçirilen yazışmalar delil olarak kullanılmaktadır.
Bu bağlamda whatsapp tarzı haberleşme araçları yazışmalarının hukuka uygun olarak ele geçirilmesine örnek olarak;
- Yazışmaların doğrudan göndericisi ya da alıcısı olunması veya dahil olunan gruplarda bu yazışmaların bulunması ve bunların delil olarak sunulması,
- Eşlerin ortak kullanımına ait olan telefon, tablet ya da bilgisayarlarda ekran kilidi olmaksızın açık vaziyette bırakılan yazışmaların bulunması ve bunların delil olarak sunulması,
- İş yerlerinde iş için kullanılan tablet, telefon ya da bilgisayar ekranlarında açık unutulan whatsapp yazışmalarının bulunması ve bunların delil olarak sunulması halleri gösterilebilir.
Hukuka Aykırı Elde Edilen Yazışmaların Hukuki Niteliği
Whatsapp gibi yeni nesil haberleşme araçlarından, hukuka aykırı olarak elde edilen yazışmalar, mahkemelerce delil olarak değerlendirilmeyeceği gibi, bu şekilde elde edilen içerikler mağdurun şikayeti üzerine hukuka aykırı şekilde ele geçiren kişi yönünden suç oluşturabilir.
Bu tür yazışmaların hukuka aykırı şekilde ele geçirilmesi durumlarına örnek olarak;
- Yazışmaların, casus program kullanılarak ya da hacklenmek suretiyle elde edilmesi,
- Whatsapp hesabının şifresi kırılarak ya da hesap çalınarak yazışmaların ele geçirilmesi,
- Kişisel kullanımda olan bilgisayar, tablet ya da telefon gibi özel eşyaların çalınması ya da zorla alınarak içerisinde bulunan yazışmaların ele geçirilmesi gibi durumlar gösterilebilir.
Konuya Dair Yasal Mevzuat
Hukuka aykırı elde edilen delilin ispat aracı olarak kullanılmayacağına ilişkin yasal mevzuatı ise şu şekilde sayabiliriz.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 189/2 maddesi düzenlemesinde; “Hukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz” hükmüne yer verilmiştir.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) 206/2 maddesinin a bendinde kanuna aykırı olarak elde edilen delilin reddolunacağı hükme bağlanmıştır. Yine aynı Kanun’un (CMK) 217/2 maddesinde de; “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir” düzenlemesi yer almaktadır.
Tüm bu yasal mevzuat uyarınca, ancak hukuka uygun bir şekilde elde edilen whatsapp ve benzeri uygulamaların yazışmalarının delil olarak kullanılabileceği açıktır. Aksi durumda (hukuka aykırı olarak ele geçirilen yazışmalar) mahkeme önüne sürülen yazışmalar delil olarak değerlendirilmez ve bunları hukuka aykırı olarak ele geçiren kişi yönünden Türk Ceza Kanunu kapsamında suç oluşabilir.