Agar Agar Nedir | Agar Agar Tozu Nerelerde Kullanılır, Helal mi?

Agar Agar Nedir | Agar Agar Tozu Nerelerde Kullanılır, Helal mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Agar agar tozu başta gıda sektörü olmak üzere ilaç ve kozmetik sektöründe de kullanılıyor ve bu nedenle agar agar nedir merak konusu… Bu yazımızda özellikle Masterchef yarışmasında ekranlara sık gelen, sık kullanılan, son yıllarda mutfaklara da giren agar agar nedir nerelerde kullanılır, ne işe yarar, agar agar helal mi, agar agar zararlı mı sağlıklı mı gibi en çok merak edilen sorulara cevap verdik. İşte, agar agar nedir hakkında merak edilenler…

Agar Agar Nedir Nerelerde Kullanılır?

Agar agar nedir; Pasifik Okyanusu’nun derinliklerinden çıkartılan kırmızı deniz yosunundan elde edilen jelatin kıvamlı bir madde olarak karşımıza çıkıyor. Bu su yosunlarının adları; Gracilaria ve Gelidium’dur. Sıvıların kıvamını artırıcı özelliği olan agar agar tozu herhangi bir tada ya da kokuya sahip değil. Başta gıda sektörü olmak üzere ilaç sektöründe ve kozmetik sektöründe kıvam artırıcı özelliği sayesinde kullanılıyor.

Örneğin; diş hekimleri kalıp çıkarmak için agar agar tozundan da faydalanır. Bununla birlikte cilt bakımında da agar agar kullanılır. Özellikle agar agar tozu ile yapılabilen pek çok cilt bakım maskesi bulunmaktadır.

Kısacası agar agar nedir; gastronomini vazgeçilmez ürünlerin biri, bitkisel jelatindir. Sıvı maddelerin kıvam almasını sağlar. Helal ve bitkisel jelatin kullanmak isteyenlerin tercih ettiği bir tozdur. Agar agar hidrokolloid özellikli, lifli karbonhidrattır.

Agar Agar Nedir | Agar Agar Tozu Nerelerde Kullanılır, Helal mi?

Agar Agar Ne İşe Yarar?

Agar agar nedir ne işe yarar; birlikte kullanılacağı ürünün kıvamının artmasını sağlar. Özellikle son yıllarda ülkemizde pastacılık sektörünün hızla gelişmesiyle agar agar tozu kullanımı da artmıştır. Çünkü bu toz, pasta ve tatlıların daha parlak görünmesini sağlar, tatlılar üzerinde koruyucu tabaka görevi görür. Tatlı, pasta, dondurma, reçel, marmelat yapımında kıvam ve parlaklık vermesi nedeniyle sık kullanılır.

Agar Agar Tozu ve Jelatin Aynı mı?

Agar agar tozu ile jelatin aynı şeyler değildir. Her ikisi de kıvam artırıcı olsa da agar agar bitkisel jelatin olarak bilinir. Gerçek jelatin ise bitkisel değil; hayvansaldır. Gerçek jelatinler sığır jelatini ya da domuz jelatini olarak ikiye ayrılır. Agar agar ise tamamen bitkisel, jelatin görevi gören bir maddedir.

Agar Agar Helal mi?

Cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de; agar agar helal mi sorusu… Agar agar bir jelatin olduğu için ve bazı jelatinler domuzdan üretildiği için helal olup olmadığı araştırılıyor. Ancak agar agar bitkisel jelatindir ve hayvansal içeriğe sahip değildir. Dolayısı ile agar agar helaldir.

Türkiye’de agar agar tozu helal ürünler arasında yer alır. Bu sayede yemeklerde, tatlılarda, pastalarda, ilaç sektöründe, kozmetik sektöründe ve diş sağlığı sektöründe rahatlıkla kullanılır.

Agar Agar Sağlıklı mı?

Agar agar bitkisel jelatin olduğu için sağlığa zararlı değildir ancak her üründe olduğu gibi agar agarın da fazla tüketilmesi zararlı olabilmektedir. Ancak pasta, tatlı, diş, ilaç gibi alanlarda ölçülü kullanıldığı için zararı olmadığı bilinmektedir.

Agar Agar Nedir | Agar Agar Tozu Nerelerde Kullanılır, Helal mi?

Agar Agar Zararlı mı?

Agar agar bitkisel jelatin, hayvansal jelatinlere göre daha güvenilirdir. Ölçülü ve yerinde kullanıldığı sürece zararı yoktur. Ancak kullanım dozu aşırı artarsa bazı zararlar söz konusu olabilmektedir.

Agar Agar Zararları Nelerdir?

Agar agar zararları listesinin başında sindirim sorunları geliyor. Eğer agar agar tozu tüketimi olması gereken miktardan (4-5 gram) fazla tüketilirse sindirimin zorlaşmasına neden olabilir. Bu da kabızlık ya da ishal gibi şikayetlerin ortaya çıkmasına yol açabilir ve bağırsak hareketlerini düzensizleştirebilir.

Ayrıca bir diğer agar agar zararları ise bağırsak florasının bozulmasına neden olmasıdır. Dolayısı ile her ne kadar bitkisel jelatin olsa da agar agar tozu kullanımında aşırıya kaçılmamalıdır.

Agar Agar Faydaları Nelerdir?

Agar agar nedir nerelerde kullanılır, agar agar ne işe yarar açıkladı peki genel olarak agar agar faydaları nelerdir? Agar agar faydalarına bakınca karşımıza şunlar çıkıyor:

  • Gıda sektöründe, pastacılıkta jelatin yerine kullanılır
  • Sıvı ürünlerin kıvam almasını sağlar
  • Tatlı ve pastalara parlaklık verir
  • Bitkisel olması nedeniyle vejetaryen ve vegan beslenmesine uygundur
  • Diş hekimleri tarafından protez kalıplarında kullanılır
  • Cilt bakımında ve kozmetikte kullanılır
Agar Agar Nedir | Agar Agar Tozu Nerelerde Kullanılır, Helal mi?

Agar Agar Nedir ve Nerede Satılır?

Agar agar nedir ve nerede satılır; günümüzde marketlerde ve online alışveriş sitelerinde… Agar agar bitkisel jelatin ve helal ürün olduğu için satışı her yerde yapılabilir.

Agar Agar Tozu Marketlerde Satılır mı?

Agar agar helal, bitkisel bir jelatindir ve marketlerde satışı vardır. Ancak ev mutfaklarından daha çok profesonel mutfaklarda kullanımı yaygın olduğu için her markette satışı olmayabilir. Fakat ülkemizde yayınlanan Masterchef Türkiye yarışması sayesinde agar agarın bilinirliliği artmıştır ve satışı da yaygınlaşmıştır.

Agar Agar Aktarlarda Bulunur mu?

Agar agar aktarlarda da bulunan bir bitkisel jelatindir. Arıca pata malzemeleri satışı yapılan yerlerde de satışı vardır.

Agar Agar Tozu Fiyatı Ne Kadar?

Bitkisel jelatin agar agar tozu fiyatı, gramaja ve markaya göre değişir. Agar agar tozu fiyatı 55 TL’den başlayıp 150 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Evde Agar Agar Yapımı Mümkün mü?

Evde agar agar yapımı mümkün değildir. Çünkü bu tozun ham maddesi Pasifik Okyanusu’nun derinliklerindeki bir tür deniz yosunudur. Bu deniz yosunu çeşitli aşamalardan geçtikten sonra agar agar tozu haline getirilmektedir.

YouTube video

BONUS: Ünlü MasterChef Tarifi ile Agar Agar Tozu İle Havyar Tekniği

Agar agar nedir nerelerde kullanılır agar agar ne işe yarar soruları ülkemizde Masterchef Türkiye yemek yarışması sayesinde çok sorulur oldu. Çünkü bu yarışmada agar agar tozu ile havyar tekniği kullanılarak çeşitli sıvılardan havyar görünümlü tanecikler elde edilebiliyor. Peki, agar agar kullanarak havyar tekniği nasıl yapılır? İşte, sunum amacıyla kullanılmak üzere nar suyundan (dilerseniz başka bir meyvenin suyunu da tercih edebilirsiniz) havyar yapım tarifi…

Nar suyundan havyar yapmak için gerekli olan malzemeler; 100 ml nar suyu, 1 gram agar agar tozu, 1 su bardağı (+4/+6 derece) ayçiçek yağı ve bir adet şırınga.

Öncelikle agar agar tozu bir tencere içine alınır ve üzerine nar suyu eklenir, tencere orta ateşe alınır. Homojen bir karışım sağlanıncaya dek tenceredeki ürünler karıştırılır. Ürün kaynama noktasına ulaştığında ocağın altı kapatılır, ürünün kıvam alması için 3-4 dakika soğumaya bırakılır.

Ardından kıvam alan sıvı şırınga ile çekilir ve buzdolabında soğutulup çıkarılmış ayçiçek yağının içine damla damla damlatılır. Daha sonra ayçiçek yağının içinden havyar görünümündeki tanecikler bir kevgir ya da süzgeç yardımıyla çıkartılır ve temiz suda durulanır.

Agar Agar ile Havyar Tekniğinin Püf Noktaları….

Agar agar tozu ile havyar tekniği tüm sıvılar için denenebilir. Dilerseniz nar suyu, dilerseniz de mandalina, portakal, çilek, üzüm gibi yani kısaca bütün sıvıları kullanarak havyar görünümlü tanecikler elde edebilirsiniz. Fakat şu gibi bazı püf noktaların gözden kaçırılmaması gerekir:

  • Agar agar ile karıştırılıp kaynatılan ürün, ocağın altı kapatıldıktan sonra çok bekletilirse jöle kıvamına gelir ve havyar başarılı olmaz; çok bekletmeyiniz
  • Gereğinden fazla agar agar tozu kullanılmamalıdır. Bu, ürünün tatsız ve pütürlü olmasına neden olur
  • Ayçiçek yağı buzdolabında soğutulmuş olmalıdır

İlginizi Çekebilir: 10 Dakikada Su Muhallebisi Tarifi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!