Altın Kan Dünyada 43 Kişide Bulunan Altın Kan Nedir

Altın Kan | Dünyada 43 Kişide Bulunan Altın Kan Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altın kan dünyada bulunan en nadir ve en tehlikeli kan desek ne düşünürsünüz? İşte en nadir kan grubu olan altın kan grubu özellikleri ve daha fazlası!

Kan geçmişten günümüze gerçekleştirilen, denenen yöntemlerle aktarılmanın yolu bulunmuş hayati öneme sahip bir maddedir. Halk arasında kan hakkında bilinenler ise aşağı yukarı aynıdır.

Ki hatta birçok kişinin hala kan grubunu bilmediği bile görülmektedir. Halbuki hastanede yapılan tetkikler sırasında verilecek bir tüp kan ile kan grubunuzu öğrenebilirsiniz.

Yalnız size belirtilen ve duyduğunuz kan grupları genelde benzerdir. A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+ ve son olarak 0- kan gruplarını sürekli olarak duyarsınız.

Hatta durumu biraz ileri götürürsek genelde dizilerde, filmlerde 0 RH – kan grubunun en nadir bulunan kan grubu olduğu söylenir. Halbuki bu oldukça yanlış bir bilgidir!

Bilinen yanlışlar bununla da kalmaz. Altın kan grubu özellikleri  ve diğer kan gruplarının bulunma oranları  tüm bildiklerinizi size unutturacak. Ama önce kanın yapısına ayrıntılı olarak bakmak gerekiyor.

1- Kan Grupları Nelerdir?

Altın Kan Dünyada 43 Kişide Bulunan Altın Kan Nedir

Toplum arasında daha önce de bahsedildiği üzere A, B , AB ve 0 kan gruplarının pozitif-negatif olmasına bağlı olarak türler bulunduğu düşünülmektedir.

Halbuki kan grupları sadece sekiz gruptan oluşmamaktadır. Dünya genelinde +30 üzerinde kan grubu türü bulunmaktadır.

Bunlar aralarında çok az farklılık bulundurması ve çoğu kanın kendi içerisinde nakil edilebilmesinden dolayı ayrıma gitmemiştir.

Altın kan grubu özellikleri konusunda geçmeden önce bir de kan hücrelerine değinelim. Kan hücreleri; beyaz kan hücreleri, kırmızı kan hücreleri, trombosit ve plazma olarak ayrılmaktadır.

  • Kırmızı kan hücreleri: Kişinin vücudunda oksijen oranını belirleyen ve tutan kan hücrelerinden oluşmaktadır. Az bulunması durumunda kırgınlık, yorgunluk belirtileri ortaya çıkar.
  • Beyaz kan hücreleri: Vücutta oksijen taşımak değil, bağışıklık sistemini ayakta tutmak görevidir. Enfeksiyon gibi durumlar genelde bu hücrelerin azlığından dolayı ortaya çıkar.
  • Trombosit: Kanın gerekli durumlar pıhtılaşarak bir araya gelmesini sağlar.

2- Kan Grupları Nasıl Oluşur?

Altın Kan Dünyada 43 Kişide Bulunan Altın Kan Nedir

Her ne kadar belirli dernekler tarafından 30’un üstünde kan grubu bulunsa da neredeyse tamamının belirli A, B değerlerine sahip olmasından dolayı sekiz kan grubunda anlaşma yapılmıştır.

Kan grupları ve bununla birlikte altın kan grubu belirlenirken belirli durumlar göz önünde bulundurulmaktadır. Öncelikle kan grubunu belirleyen temel etken anne ve babadan alınan genler olmaktadır.

Gelen bu genler kişinin A veya B ya da AB grubundan olacağı anlamına gelir. 0 kan grubu oluşumu ise biraz daha farklıdır.

Üç kan grubundan birisi geldiğinde bir de RH denilen pozitifliği ve negatifliği belirten bir durum netleştirilmelidir. Kişilerin kırmızı kan hücreleri üstünde antijenler yani proteinler bulunur.

Bahsedilen bu antijenler hücreyi tamamen kaplamaktadır. Yalnız bu antijenlerin karşılığı her zaman için hücrede bulunmayabilir.

Örneğin; A grubundaki bir kişinin antijenleri karşılanıyorsa A+ karşılanmıyorsa A- olarak adlandırılıyor. Fakat antijen oranı 60’ın altında yer alıyorsa bu karşılanmadığı anlamına geliyor. Bu aşamada da 0 kan grupları ortaya çıkmaktadır.

3- Altın Kan Nedir?

Altın Kan Dünyada 43 Kişide Bulunan Altın Kan Nedir
Altın Kan Nedi?

Kanın oluşumu konusunda netlik elde edilince altın kan nedir araştırmaları da hız kazanmaktadır. Her ne kadar ilk durumda cazip gelse de pek de durum öyle değildir.

Altın kan, dünyada sadece 43 kişide saptanan oldukça nadir bir kan grubudur. Bahsedilen bu kan grubu oluşumu sırasında herhangi bir şekilde antijen oluşumu bulunmamaktadır.

0 kan grubunda bile az ya da çok demeden antijen bulunmaktadır. (0- grubunda dahi.) Ancak altın kan grubu herhangi bir şekilde protein içermemektedir.

Gerçekleşme olasılığının oldukça nadir olmasından dolayı, nadir yani ‘altın kan’ olarak adlandırılmıştır.

Altın Kan Grubu Özellikleri Neler?

Söz konusu altın kan olduğunda kişiler çok cazip, ilgi çekici ve tuhaf gözlerle duruma bakmaktadır. Fakat dünyada eğer Rh Null kan yani altın kan  grubu sahibi olsaydınız o kadar da sevinmezdiniz.

A- Bağışlayıcı Sayısı Sadece 9!

Zira dünyada sadece 43 kişide bulunmuş olmasıyla çok nadir bir gruptur. Yalnız kırk üç sayısı da kafanızı karıştırmasın. Düzenli olarak kan veren sayısı sadece 9 kişidir. Milyarlarca insan arasında sadece ‘dokuz’!

Olası bir kaza ya da acil müdahale sırasında kan alabilmek adına kendi grupları arasında alışveriş yapmak durumunda kalırlar. Zira vücutlarına A ya da B grubu bir kan girdiğinde bu kanlar karşılaştıkları kanı düşman olarak algılar.

Çünkü farklı RH değerlerine ve antijen oranları barındırırlar. Bu aşamada verilen kanın etkisi olmadığı gibi dışarıdan gelen kanın vücuttaki kanı da olumsuz etkilemesi mümkündür.

Bu yüzden bahsedilen kan grupları Rh Null ancak hayatını dokuz kişiden gelecek kana göre idare etmek zorundadır.

Altın Kan Dünyada 43 Kişide Bulunan Altın Kan Nedir

B- Doğuştan Mutasyon Geçirilmesi

Oldukça nadir bulunan altın kan grubu oluşumu sırasında uzmanların bazı görüşleri mevcuttur. Bahsedilen kana sahip bireylerin mutasyon geçirdiği üzerinde sıklıkla durulur.

Mutasyon her zaman olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmak zorunda değildir. Fakat yapılan değişikliğe bağlı olarak kişide ortaya çıkabilecek bazı rahatsızlıklar söz konusu olabilir.

C- Aneminin Ortaya Çıkması

Her ne kadar nadir kan grubu olarak gösterilse de bu kişileri bekleyen en büyük tehlikede buradan gelmektedir.

Çoğu kişinin doğuştan anemi olduğu gözlemlenir. Kansızlık olarak adlandırılan bu durum kan gruplarını arttırıcı birkaç adım atmak zorunda olduklarını gösterir.

D- Kürtaj ve Düşük Doğum Riski

Kadınların özellikle altın kan grubu konusunda dezavantajlı olduğunu söylemek mümkündür. İlişki sonrası rahme düşen bebeğin kan grubu belli olur.

Belirlenen kan grubu her durumda annenin kan grubundan farklı olacaktır. Babadan da gelen genler sonucunda bebeğin kan grubu ile annenin kan grubu arasında uyuşmazlık oluşur.

Normal kan grupları arasında kan uyuşmazlığı çözümü kolay olsa da altın kan grupları için durum biraz fazladır. Zira bu kan grubu antijen içermediğinden her kan grubuna agresif davranır ve birbiriyle savaşır. Bu durumda da düşük doğum ve kürtaj işlemi olasılığı artış gösterir.

Altın Kan Dünyada 43 Kişide Bulunan Altın Kan Nedir

4- Altın Kan Rengi Değişik mi? Rh Null Kan Rengi Farklı mı?

Her ne kadar altın kan grubu denildiğinde akla farklı düşünceler gelse de bu durum yanıltıcı olmaktadır. Altın kan rengi diğer kan gruplarında olduğu kırmızı rengiyle bulunmaktadır.

Altın olarak adlandırılmasının sebebi dünyada belirli sayıda bulunması ve nadirliğinden kaynaklanmaktadır.

5- Rh- Null Kan Grubu Kimlerde Var? Altın Kan Türkiye Sınırlarında Var mı?

Sağlık ve tıp dergilerinde ya da bu alandaki dernekler tarafından dünyada sadece 43 kişiden Rh Null keşfedildiği görülmektedir.

Fakat belirtilen bu isimler açıkça belirtilmemiştir. Zira halihazırda kan ihtiyacı bitmiyorken bu kadar nadir bulunan bir kan grubu için açık hedef göstermek daha büyük sıkıntılara sebep olabilmektedir.

Ülkemizde de verilen kan bağışları Kızılay tarafından isimsiz olarak gerçekleşmektedir. Belirli bir ay (6-12 ay) arası mektuplaşma olmadan bağışçı ve bağış alan kişi yüz yüze getirilemez.

Özellikle kimliksiz gerçekleşen bu durum karşısında Türkiye’de nadir kan grubu olup olmadığı bilinmemektedir. Çünkü kişisel bilgilerin paylaşımı söz konusu değildir.

Altın Kan Dünyada 43 Kişide Bulunan Altın Kan Nedir

6- Dünyada Nadir Bulunan Kan Grupları Hangileri?

Dünyada en yaygın bulunan kan grubu ve en nadir kan grubu sıralaması şöyledir:

  • (A+) Dünyanın %37’sinde bulunur.
  • (0+) Dünyanın %35’inde bulunur.
  • (B+) Dünyanın %9’unda bulunur.
  • (A-) Dünyanın %6’sında bulunur.
  • (0-) Dünyanın %6’sında bulunur.
  • (AB+) Dünyanın %4’ünde bulunur.
  • (B-) Dünyanın %2’sinde bulunur.
  • (AB-) Dünyanın sadece %1’inde bulunur.

Yazının konusu olan 0 Rh Null ya da ‘altın kan grubu’ ise dünyada sadece %0,0000006 oranda bulunmaktadır. Bu oldukça düşük bir sayıyı ifade eder.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!