MR Görüntüleme Merkezi Tercihi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

MR Görüntüleme Merkezi Tercihi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MR görüntüleme merkezi, hastalara ve sağlık kontrollerini yaptırmak isteyen kişilere hizmet veren özel sağlık kuruluşlarıdır. Emar merkezlerinin en büyük avantajı da; hızlı hizmet vermesi… Peki, daha iyi ve hızlı bir sağlık hizmeti almak isteyen kişiler MR görüntüleme merkezi tercihi yaparken nelere dikkat etmeli?

Bu yazımızda Emar çektirmek isteyen ve doktorları tarafından emar görüntüsü istenmiş hastalara rehber niteliğinde bilgiler sunacağız. İşte, MR görüntüleme merkezi tercihi yaparken dikkat edilmesi gerekenler…

Neden MR Görüntüleme Merkezlerinden Hizmet Almalısınız?

Emar görüntüleme merkezi tercih ederken dikkat edilmesi gerekenleri sıralamadan önce neden bu özel MR merkezlerinden hizmet alınması gerektiğini açıklayalım… Bilindiği üzere; üniversite hastanelerinde ve devlet hastanelerinde yoğunluk mevcut. Haliyle MR ve tomografi (BT) gibi görüntüleme teknikleri randevuları aylar sonrasına verilebiliyor.

Ancak aylar sonrasına alınabilen MR randevularının nihayetinde günü gelse de MR sonucu yani MR raporunun radyoloji doktoru tarafından yorumlanması da 15 gün ile 1 ayı bulabiliyor. Tüm bunların sonucunda da eğer kişilerde bir hastalık var ise tedaviye başlamak için geç kalınabiliyor.

Kısacası; sağlık kontrollerinin hızlıca gerçekleşmesi, olası hastalık durumlarında tedavinin en erken zamanda başlaması ve konforlu bir sağlık hizmeti almak için BT ve MR görüntüleme merkezi hizmet veriyor. Şimdi gelelim MR görüntüleme merkezleri tercih ederken dikkat edilmesi gerekenlere…

MR Görüntüleme Merkezi Tercihi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

1- Sizden MR İsteyen Doktorunuz ile İşbirliği İçinde Olun

SGK kapsamında üniversite hastanesi ve devlet hastanesinden sağlık hizmeti alan hastaların çoğu, doktorların kendisinden MR istemesi durumunda, aylar sonrasına verilen MR randevusunu beklememek ve her şeyin daha hızlı ilerlemesi için dışarıda MR çektiriyor.

Ancak bu noktada ilk bilinmesi gereken; her hastane ve her doktor, dışarıda çekilen BT ve MR görüntüleme sonuçlarını kabul etmiyor. Kimi doktorlar yalnızca kendi çalıştığı kurumda çekilen görüntüleme yöntemlerinin sonucunu dikkate alıyor, kimi doktorlar ise anlaşmalı olan MR görüntüleme merkezlerine hastalarını yönlendiriyor.

Bu nedenle özel bir MR görüntüleme merkezi tercih edecek olan kişilerin öncelikle doktorları ile bu durumu konuşması, MR çektirmeyi düşündüğü merkezin doktorlarının istediği kriterlere uygun olup olmadığı konusunda fikir birliği yapması gerekiyor.

2- Son Teknoloji Cihazların Olduğu MR Görüntüleme Merkezlerini Tercih Edin

MR görüntüleme merkezi tercih ederken ilk dikkat edilmesi gereken nokta; MR cihazının son teknoloji olmasıdır. Her hastanın MR çekilme nedeni farklıdır ve bu nedenle MR’da bakılacak unsurların da ne kadar ayrıntılı olacağı farklılaşmaktadır.

Dolayısı ile kimi hastalarda son teknoloji MR çekilmesi daha iyi sonuç verebilir; kimi hastalarda da ilk aşamada gereksiz yere ayrıntıya girilmek istenmeyebilir. Bu sebeple MR sonucunun detaylı olabilmesi için hastaların, son teknoloji MR cihazları bulunan MR görüntüleme merkezlerini tercih etmesi tavsiye edilir.

3- Emar Raporunun Ne Zaman Çıkacağını Öğrenin

Kullanılan MR cihazı kadar MR raporunun ne zaman çıkacağı da oldukça önemli bir nokta. Tercih edeceğiniz MR görüntüleme merkezinin çalışanlarına danışarak mutlaka MR sonucu ne kadar sürer öğrenin. Genel olarak emar sonucu özel merkezlerde 1-2 iş gününde çıkar ve doktora sunulmaya uygun bir şekilde raporlanır. Mr görüntüleme merkezleri hızlı emar sonucu verdiği için tercih edilir.

4- MR Sonucunu Yorumlayacak Radyoloji Uzmanını Doğru Seçin

Her hastanın MR çekilme nedeni farklıdır ve hemen hemen her tıp birimi doktoru, hastalarından MR isteyebilir. Ancak bu görüntüleme tetkikinin yorumlayıcısı Radyoloji doktorlarıdır. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde olduğu gibi MR görüntüleme merkezlerinde de MR sonucu Radyoloji doktorları tarafından raporlanır.

Bu nedenle MR görüntüleme merkezi tercihi yapacak olan hastalar, söz konusu merkezde alanında uzman ve deneyimli Radyoloji doktorlarının hizmet verdiğinden emin olmalı. Çünkü BT ve MR kullanılarak hastalıkların tespit ve teşhis edilmesinde Radyoloji doktorlarının deneyimi çok önemli.

MR Görüntüleme Merkezi Tercihi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

5- Özel Sigorta ya da SGK Anlaşmalı MR Merkezleri Tercih Edin

Yöntem ve teknik unsurları dışında MR görüntüleme merkezi tercih ederken dikkat edilmesi tavsiye edilen bir diğer nokta da; söz konusu merkezin özel sigorta ya da SGK anlaması olması. Emar çektirmek için merkez arayan çoğu kişi ‘’Emar ücreti ne kadar?’’, ‘’MR fiyatları ne kadar?’’ araştırması yapıyor.

MR görüntüleme merkezleri özel kuruluşlardır ancak bazıları özel sigortalar ya da SGK ile anlaşmalıdır. Bu da, hastaların bu sağlık hizmetinden daha uygun fiyata yararlanmasını sağlıyor. Eğer özel sağlık sigortanız varsa ya da SGK’lı iseniz anlaşmalı MR görüntüleme merkezlerinden daha ucuza sağlık hizmeti alabilirsiniz.

6- Çocuk İçin MR Çekilecekse Koşulların Uygunluğundan Emin Olun

MR çekilecek olan hastalar her zaman yetişkinler değil; bazen çocuklardan da emar istenebiliyor. Bu durumda çocukların MR görüntüsünün alındığı cihaz farklı değil; çocuklar da aynı cihaza konularak görüntüleme alınıyor. Ancak kimi zaman hareketsizliğini koruyamayacağı için çocukların MR öncesi uyutulması gerekebiliyor.

Dolayısıyla, çocukları için MR görüntüleme merkezi tercih edecek ebeveynlerin MR merkezi ile görüşerek hastanın çocuk olduğunu, ortamın ve koşulların buna uygun olup olmadığını konuşması gerekiyor.

7- MR Görüntüleme Merkezlerinin Steril Olduğundan Emin Olun

Kimi zaman da hastalardan, halk arasında ‘’ilaçlı MR’’ olarak bilinen kontrastlı MR çekilmesi istenebilir. İlaçlı MR, normal MR ile hemen hemen aynıdır ancak tıbbi görüntüleme öncesi ve görüntüleme sırasında farklılıklar olabilir.

Kimi hastalara ilaçlı MR öncesi bir ilaç verilir ve bu ilacın suyun içine katılarak söylenen şekilde içilmesi istenir. Ve ardından MR çekimi öncesi hastalara damar yolu açılır; damardan kontrast madde yani boyar madde verilir. MR çekimi de bu damar yolundan verilen ilaç eşliğinde yapılır.

Dolayısı ile damar yolu açma, damardan ilaç verme gibi işlemler de söz konusu olabildiğinden MR görüntüleme merkezi tercihi yapacak olan kişilerin, söz konusu merkezin steril olduğundan da emin olması tavsiye edilir.

8- Karşılaştırmalı MR Sonucu İsteniyorsa Dikkat!

Kimi zaman doktorlar, hastalarının bir önceki MR sonucu ile yeni çekilecek olan emar sonucunun karşılaştırmasını isteyebilir. Bu da son MR çekilen yerin Radyoloji doktorları tarafından yapılır. Dolayısı ile eğer doktorunuz sizden karşılaştırmalı MR istiyorsa, öncesinde tercih edeceğiniz MR görüntüleme merkezini bilgilendirin ve bu hizmeti vereceklerinden emin olun.

MR Görüntüleme Merkezi Tercihi Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Emar Ücreti Ne Kadar? MR Fiyatları…

Emar ücreti ne kadar, MR fiyatları ne kadar sorusuna net olarak yanıt verebilmek mümkün değil. Bunun en büyük nedeni; her hastada farklı kapsamda MR ile tıbbi görüntüleme yapılması. Örneğin; tüm vücut MR ile bölgesel çekilen emarın ya da normal emar çekimi ile ilaçlı emar çekimi arasında fiyat farkı vardır.

Ayrıca MR görüntüleme merkezleri özel tıbbi kuruluşlardır ve fiyat politikaları da farklıdır. Bunula birlikle; özel sigorta ve SGK anlaşmalı MR merkezleri fiyatları değişikliğe uğrayabilir. Tüm bu nedenlerle Emar ücreti ne kadar, MR fiyatları nedir sorusuna net yanıt verebilmek mümkün değil. Fiyat bilgisi için tercih edeceğiniz MR görüntüleme merkezi ile iletişime geçiniz.

MR İçin Ne Gerekli? MR Çekilmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

  • MR (manyetik rezonans görüntüleme), radyo dalgaları kullanılarak yapılan tıbbi görüntüleme yöntemidir. Bu tıbbi görüntüleme yöntemi gerekli durumlarda hamilelere ve emziren annelere de uygulanabilir. Ancak hamileler ve hamilelik şüphesi olanlar bu konuda MR çekimi öncesi doktora bilgi verilmelidir.
  • MR çektirecek hastaların üzerindeki metal eşyaları çıkarması gerekir. Bu nedenle vücudunda işitme cihazı olanlar, kalp pili olanlar, insülin pompası kullananlar, platini, impantı olanlar çekim öncesi MR görüntüleme merkezi doktorlarını bilgilendirmelidir.
  • İlaçlı emar yani kontrastlı MR çekilecek olan hastalarda çok nadir de olsa alerjik reaksiyon gelişebilir. Ayrıca ileri derece böbrek hastalığı olanlar çekim öncesi MR görüntüleme merkezi doktorunu bilgilendirmelidir
  • MR çekimi öncesi doktorun tavsiyelerine uyunuz. Kimi zaman MR çekimi öncesi hastaların aç kalması istenirken, kimi zaman da hastaların bol su içmesi istenebilir

Emar Ne İçin Gerekli? MR Neden Çekilir?

MR bazı hastalıkların teşhis edilmesinde ya da bazı hastalıkların elenmesinde kullanılan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Doku, organ ve omurların incelenmesinde gerekli durumlarda sıklıkla kullanılır.

MR Sonucu Ne Kadar Sürer?

MR sonucu raporunun çıkması üniversite ve devlet hastanelerinde 15 gün ya da 1 ay kadar süre alabilir. Ancak MR görüntüleme merkezi ve özel hastanelerde aynı gün MR sonucu ya da 1-2 iş günü içinde emar sonucu raporu hazırlanır.

İlginizi Çekebilir: Biyopsi Nasıl Yapılır? | Rahim Filmi Ne Zaman Çektirilir?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!