Humerus Kemiği Nedir? Humerus Kemiği Nerededir?
Humerus Kemiği Nedir? Humerus Kemiği Nerededir?

Humerus Kemiği Nedir? Humerus Kemiği Nerededir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Humerus kemiği insan vücudunda var olan pek çok kemikten bir tanesidir. Birçok kişi tarafından ismen bilen bu kemiğin bir diğer adı ise pazu kemiğidir. Tıp alanında sıkça duyduğumuz bu kemik, hareket sistemimizin önemli yapıtaşlarından biridir. Humerus kemiği nedir, nerededir, yapısı nasıldır gelin kısaca bahsedelim.

Humerus Kemiği Ne Demek? Humerus Kemiği Nerede?

Humerus Kemiği Nedir? Humerus Kemiği Nerededir?

Halk arasında pazu kemiği olarak da bilinen bu kemik, kol kemiğidir. Uzun yapısı ile öne çıkan bu kemik, kolun hareket ettirilmesinde önemli bir göreve sahiptir. Kol boyunca uzanan bu kemik, sert yapısı ile darbelere ve dirence karşı dayanıklıdır. Ancak bu yoğun darbeler sonucunda kırılması ve kullanılamaz bir hale gelmesi de söz konusudur.

Humerus Kemiğinin Görevleri Neler? Vücut İçin Humerus Kemiğinin Önemi Nedir?

Humerus Kemiği Nedir? Humerus Kemiği Nerededir?

Humerus kemiği kolun hareket ettirilmesi, dirsek hareketinin yapılmasını ve dolayısıyla elimiz ile birçok işlevin yapılmasından sorumlu bir kemiktir. Humerus kemiğinin hasar alması durumunda kolun kullanılması mümkün değildir. Kol hareket ettirilemeyeceğinden, kolun uzun bir süre işlevsiz kalması söz konusu olabilir. Bu kapsamda humerus kemiğinin koldaki en önemli kemik olduğu söylenebilecektir.

Humerus Başı Nedir? Humerus Başı Nerede?

Humerus Kemiği Nedir? Humerus Kemiği Nerededir?

Peki, humerus başı nerede? Humerus kemiği iki ucu ve bir gövdesi bulunan bir yapıdır. Tıpta orta gövde bölümüne diaphis, uç bölümlerine ise epiphisis adı verilmektedir. Bu kemiğin scapula yani omuz kemiği ile birleşen uç kısmına humerus başı adı verilmektedir. Humerus başı döner bir kemik olduğundan, daha kırılgan ve daha hasar almaya yatkın bir bölümdür.

Humerus Kemiği Kırığı Nedir? Humerus Kemiği Kırığı Ne Sıklıkla Görülür?

Humerus Kemiği Nedir? Humerus Kemiği Nerededir?

Humerus kemiği kol boyunca devam eden bir kemik olduğundan, kırık vakalarının bir hayli fazla olduğu söylenebilir. Bu kemiğin herhangi bir bölümünün darbe ve dirence bağlı olarak kırılmasına humerus kemiği kırığı adı verilmektedir.

Pazu kemiği kırıkları genel olarak çocuklarda ve yaşlılarda ağırlıkla görülmektedir. Çocuklarda ve yaşlılarda bu kemik oldukça hassas olduğundan, kırık vakalarının büyük bir kısmında humerus kemiğinin kırıldığı görülebilecektir.

Humerus Kemiği Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

Humerus Kemiği Nedir? Humerus Kemiği Nerededir?

Humerus kemiğinde bir kırık görülmesi halinde, yapılabilecek tek tedavi alçıya alınması olacaktır. Pamuk ve alçı yardımıyla bu kemik sabitlenmektedir. Böylece kemiğin hareket etmesi ve dolayısıyla yanlış kaynamasının önüne geçilmektedir. Humerus kemiği kırığı son derece ağrılı olduğundan bu süreçte, hastaların ağrı kesici kullanması gerekebilir. Bunun yanı sıra kemik iliği içeren besinlerin tüketilmesi, kaynamayı hızlandıracağından bu dönemde bu gibi gıdaların tüketimine yer verilmelidir.

Humerus Kemiği Kırığı Ne Kadar Sürede Kaynar?

Humerus Kemiği Nedir? Humerus Kemiği Nerededir?

Humerus kemiği, zor kaynayan bir kemik türüdür. Bu nedenle en kısa sürede alçıya alınması ve tedavi adımlarının eksiksiz olarak yerine getirilmesi gereklidir. Kırık tedavisinin ne kadar sürece hastanın yaşı ve diğer kriterlerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Çocuklarda kırıklar daha hızlı iyileşirken, yaşlılarda iyileşme süresi beklenenden fazla olabilir. Yine obez hastalarda iyileşmenin, zayıf hastalara nazaran daha uzun sürdüğü görülmüştür. Genel olarak humerus kemiğinin en az 2,2.5 ay içerisinde en çok ise 4 ay içerisinde tamamen iyileşmesi beklenmektedir.

Çocuklarda görülen Altıncı Hastalık Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir? bilgi almak için yazımıza tıklayabilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!