featured

DOKSANLI YILLARDA TÜRKİYE’DE SATANİZM POPÜLERLİĞİ

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizde doksanlı yılların sonlarına doğru oldukça ürkütücü bir akım ortaya çıktı; satanizm. Satanizm nedir? Satanizm nasıl başladı? Türkiye’de Satanizm Modası ve Satanizm Korkusu…

 
Şeytana tapma olarak bilinen bu akımın temsilcilerine satanist adı veriliyor ve özellikle gençlerden oluşan bu temsilciler çeşitli ayinler düzenleyerek cinayete varabilen suç eylemleri gerçekleştiriyordu. Türkiye’de medya kültürünün de etkisiyle birlikte bu inanca sahip kişilerin düşünceleri ve eylemleri popüler bir hale geldi. Özellikle 1998 yılında gerçekleştirilen cinayetler satanizm kavramını daha da görünür ve popüler kıldı. Gelin bu korkunç olaylara daha yakından bakalım.

SATANİZM NEDİR?


Satanizm, kökeni uzak geçmişe dayanan ve temelinde şeytana ve şeytani her duruma tapmayı barındıran bir inanç şeklidir. Teistik ve ateistik olmak üzere iki gruba ayrılan bu inanç şeklinin orijinali teistik olandır. Orta Çağ dönemlerinden kalma bir inanç şekli olan teistik satanizm, tanrıyı reddetmeden şeytana ibadet etme ve tapma anlamına gelir. Tesitik versiyonun yanında daha modern kalan ateistik satanizm ise tanrıyı reddederek yalnızca şeytanı yücelten bir inanç şeklidir.
Ülkemizde rastlanan örneklerde genellikle ateistik versiyonun temsilcileri ile karşılaşılmıştır. Türkiye’de oluşan algı bu inancı belli bir fiziksel görünüm ile tanımlamakta ve bu durum bazen yanlış anlaşılmalara da yol açmaktadır.

TÜRKİYE’DE SATANİZM MODASI


Türkiye 1998 ve 2002 yılları arasında satanizm inancı ile henüz yeni tanışmıştı. Bir anda ortaya çıkan bu inanç sistemi medyanın etkisiyle büyük popülerlik kazandı ve hemen hemen herkes bu inanç hakkında bilgi sahibi olmaya başladı.

Olayların başlangıcı bir gencin intiharı ve ardından bıraktığı tuhaf bir not sayesinde olmuştu. İntihar etmeyi seçen genç, bıraktığı notta “Ruhumu şeytana sattım.” İbarelerine yer veriyordu. Böylece ülkemizde satanizm kavramı herkesin dikkatini cezbetmeye başladı.

İntihar vakasının ardından ise üç genç tarafından işlenen korkunç bir cinayet manşetleri süslemeye başladı. Bu inanca sahip olduklarını belirten gençler henüz 17 yaşında Şehriban Coşkunfırat isimli genç bir kadının ölümüne sebep olmuşlardı.

Gençler, Coşkunfırat’ı şeytana kurban etmek için vahşi bir şekilde öldürdüklerini itiraf ettiler. Bu durum da şeytana tapma inancının ülkemizde büyük yankı uyandırmasına sebep oldu.

TÜRKİYE’DE SATANİZM KORKUSU


Bu iki korkunç olayın ardından gazeteler ve televizyonlar vasıtasıyla da satanizm kavramı ülkenin en büyük fobisi haline geldi. Özellikle ebeveynler çocuklarından şüphe etmeye ve onları korumak için çeşitli önlemler almaya başladılar. Bu durum satanist oldukları önyargısı ile gözaltına alınan pek çok gencin de etkilenmesine sebebiyet verdi.

Çünkü ülkedeki algı siyah giyinen, metal müzik dinleyen, koyu makyaj yapmayı tercih eden, küpeli ve uzun saçlı erkeklerin bu inanca hizmet ettiği yönündeydi. Polis, şüphe duyduğu her mekana baskın yapıyor ve baskınlar sonucunda pek çok suçsuz genç gözaltına alınıyordu.
Polis baskını gerçekleştirilen en önemli mekanların başında da Akmar Pasajı geliyordu. Kadıköy’de bulunan pasajda özellikle metal müziğe ilgi duyan gençler toplaşıyor ve pasajda yer alan kaset dükkanlarından alışveriş yapıyorlardı. Pasaja düzenlenen ani baskın sonucunda pek çok suçsuz genç yalnızca kılık kıyafetlerine bakılarak gözaltına alındı.
Bu gençler bir müddet sonra serbest bırakıldı ve satanist önyargısı 4 yıl boyunca devam ettikten sonra yavaş yavaş yıkılmaya başladı.
İlginizi Çekebilir: Dünyada Tarihinde Gerçekleşen En Korkunç 7 Nükleer Patlama

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!