humus-tarifi

Orijinal Humus Tarifi Nasıl Yapılır? Buzluktan Çıkarılan Nohutla Humus Olur mu?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orijinal humus tarifi ile yemek masanızda leziz bir meze yapmak ister misiniz? Arap mutfak kültüründe sık yer edinen ve Türkiye’de her bölgede yapılan bir lezzettir. Yapmak için temel malzeme olan nohut kullanılır. Nohutu doğru haşlayarak içerisine bazı malzemelerin eklenmesi ile kısa sürede yapılabilmektedir.

Tadını beğenen çoktur ancak yapımı konusunda bazı sorunlar yaşanabilmektedir. Bu noktada humus tarifi püf noktaları devreye girecektir. İşte, humus nasıl yapılır ve humus tarifi yaparken dikkat etmeniz gerekenler hakkında bazı detaylar!

Humus Tarifi Nefis Yemek Tarifleri için Güzel Bir Alternatif Olacak!

Hatay usulü humus ya da humus tarifi Tarsus gibi alanlarda yaygındır. Özellikle Hatay yemekleri arasında vazgeçilmezdir. Fakat belirli bir şehre özel kılmayı bırakın bir bölgeye ait olduğunu söylemek imkânsızdır. Zira her bölgede her şehirde farklı tariflere bağlı olarak yapılabilmektedir.

humus-tarifi

Ana yemek değil, meze olarak yapılan humusun yapımında izlenmesi gereken yollar aşağı yukarı benzerdir. Sadece tarifler arasında kullanılan lezzetlendirici baharat ve malzemeler değişiklik gösterir. Örneğin Hatay usulü humus daha çok baharatlı ve yağlı şekilde yapılmaktadır. Eğer siz de humus tarifi denemek istiyorsanız tarifi uygulayabilirsiniz!

Kolay Humus Tarifi: Meşhur MasterChef Humus Tarifi Nasıl Yapılır?

MasterChef humus tarifi ve yapımı ile neredeyse her sezon gündeme gelmektedir. Yapılan humus ile birlikte birçok kişi telefonuna sarılarak nasıl yapıldığı konusunda bilgi edinmeye çalışır. Kolay yapabileceğiniz ve farklı şekillerde süsleyebileceğiniz humus yapımı şu şekildedir:

Malzemeler: (4-6 kişilik)

  • 500 gram nohut (2-3 su bardağına denk gelir)
  • 1,5 çay bardağı ılık su.

Humus için:

  • 1 çay bardağı ılık su,
  • Yarım çay bardağı tahin,
  • 1 çay kaşığı kimyon,
  • 4 çorba kaşığı limon suyu,
  • 3-4 diş sarımsak (tercihe göre arttırılabilir, ezilmiş olmalıdır)
humus-tarifi
Humus Tarifi

Süslemek için:

  • Kimyon,
  • Pul biber,
  • Sumak,
  • Kıyılmış maydanoz,
  • Zorunlu olmasa da salatalık turşusu ve turp.

Malzemeler keskin sınırlarla çizilmemiştir. Kesin olarak nohut, tahin, su ve tuz bulundurulmalıdır. Baharat kısmında dilediğiniz gibi ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz. Hatta kimi tariflerde tahin bile kullanılmaz.

Yapılışı:

Geceden nohutları ılık suda ıslatın ve sabaha kadar bekletin. Dilerseniz içine tuz da atabilirsiniz. Daha sonra suyunu süzün ve düdüklü tencereye nohutları ekleyin. Haşlanması için gereken suyu ekleyin ve köpüklü su oluşana kadar kaynatın. Çok kaynamasına gerek yoktur ilk aşamadaki pişirme budur. Daha sonra ağzını açın ve köpüklü suyunu dökün.

Tekrar sıcak su ekleyerek nohutlarınızı bu sefer tam pişirmeye bırakmalısınız. Nohutunuzun türüne ve düdüklünüze göre değişiklik gösterse de yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar pişirmelisiniz. Nohutlarınız çatlama kıvamına gelmeli ve kabukları kolay soyulur formu almalıdır. Bu kıvama geldikten sonra ocaktan almalısınız.

Pişen nohutlarınızın kabuklarını tek tek ayırın. İyice kabuklarından ayrıldığına emin olun. Kabuksuz nohutları daha sonra 1,5 çay bardağı su ile normal bir tencereye alın. Ocağa tekrar alın ve tahta bir kaşık yardımı ile nohutları tamamen ezmeye çalışın. Kabaca ezdikten sonra rondo kullanarak iyice püre haline getirin.

humus-tarifi

Ilık şekildeyken rondodan geçirdiğinize emin olmalısınız aksi takdirde istenen kıvamı almayacaktır. Rondodan geçirdikten sonra bu kıvamdaki ürününüzün ağzını kapatarak soğumaya bırakın. Dondurucu ya da buzdolabına bırakabilirsiniz. Katılaştığına emin olduğunuz vakte kadar bekletmelisiniz.

Kıvamını almış humusunuzu tekrar ocağa alın. Ocağa aldığınız humusunuzun üzerine 1 çay bardağı ılık su eklemelisiniz. Ne sıcak ne soğuk olmalı suyun ılık olduğuna dikkat edin. Suyu ekledikten sonra karıştırmaya ve yumuşatmaya çalışın. Yaklaşık 1 dakika kadar karıştırıp yumuşattıktan sonra ateşten alın. Sıcak haldeyken üzerine limon suyu, ezdiğiniz sarımsak, tuzunuzu ve kimyonu eklemelisiniz. Tüm malzemeler homojen olana kadar iyice karıştırın.

Servis tabağına humus alarak eşit bir şekilde dağılana kadar iyice yayın. Eşit miktarda yayıldığına emin olmalısınız. Daha sonra humusunuzun üzerine ince bir tabaka haline zeytin yağı geçirin. En son aşamada humus tarifi için dilediğiniz gibi süsleme yapabilirsiniz. Süsleme sırasında kimyon, pul biber, sumak, maydanoz kullanabilirsiniz.

Buzluktan Çıkan Nohutla Humus Yapılır mı?

Akıllarda en çok yer edinen durumlardan birisi buzlukta beklenen nohut ile humus yapılıp yapılmayacağı yönündedir. Buzlukta haşlayıp beklettiğiniz humusla çok rahat bir şekilde humus yapabilirsiniz. Hatta hazır konserve nohut almak yerine daha önceden haşlayıp beklettiğiniz nohutları kullanmanız daha iyi olacaktır. Sadece nohut kabuklarını soymak için kısa bir süre tekrar haşlamanız gerekebilir.

Humus Tarifi Yapılırken Püf Noktalar Neler?

Humus yaparken bazı noktalara dikkat etmek elde edeceğiniz humusun daha iyi olmasını sağlayacaktır. Öncelikle olayın püf noktası humusun haşlanması ve doğru pişmesidir. Aşçı ve ustalar kısık ateşte genelde 6 saatte pişirme yapar. Ancak ekonomik bir durum olmadığından düdüklüden de yararlanarak iki kez pişirme yapmak nohutun iyi pişmesini sağlayacaktır.

humus-tarifi

Humusun pütürsüz kalması için nohut kabuklarının soyulması ve rondodan geçmesi gerekir. Bu aşamada sıcaklığın ılık olması bir diğer püf noktadır. Çok sıcak olan nohutu parçalamaya kalkarsanız ayrışacak ve bütünlük oluşmayacaktır. Tam katı kıvamı alması için oda sıcaklığı değil buzdolabı ve dondurucu kullanmak da bir diğer püf noktadır.

Son aşamada humus tarifi yaparken dikkat edilmesi gereken ise üzerinde ince bir zeytinyağı gezdirmeniz olacaktır. Zeytinyağı humusun hem güzel görünmesini hem de tatlanmasında etkilidir. Sade nohut tadı hoş olmayacağından üzerine süsleme sırasında hoşunuza giden baharatlardan koymayı da unutmamalısınız.

Humus Nasıl Süslenir?

Süsleme aşamadı humus tarifi esnasında dikkat edilmesi gereken noktadır. Hem güzel bir sunum hem de tatlandırma için gereklidir. Süslemenin ilk aşaması zeytinyağı dökmek olmalıdır. Miktarına dikkat edin aşırı yağlı olması kötü olacaktır çok ince bir katman halinde uygulamalısınız.

humus-tarifi

Daha sonra üzerini süslemeden dilimlemek doğru olacaktır. Her bir dilime böylece eşit miktarda malzeme ekleyebilirsiniz. Sumak ve pulbiber yakışan iki baharattır. Fakat ağızda pütürlü olmasından dolayı herkesin hoşuna gitmeyebilir. Bu aşamada maydanoz ekleyerek farklı bir renk de katabilirsiniz.

Humus Kalori Miktarı Ne Kadar?

Kilosuna ve aldığı kaloriye dikkat eden bireyler humus tarifi kadar humus kalori miktarını merak edecektir. İçerisine eklenen malzemeye ve malzeme oranına göre kalorisi değişiklik gösterir. Humus kalorisi için bu yüzden net bir kalori bilgisi vermek oldukça zordur. Genel itibari ile ortalama bir büyüklükteki bir porsiyon humus 339 kalori içermektedir.

YouTube video

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!