featured

ILO Nedir? ILO Nasıl Çalışır? Tüm Merak Edilen Yönleriyle Uluslararası Çalışma Örgütü…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

  ILO nedir? İsviçre’nin Cenevre şehrinde merkezi bulunan ILO ya da bilinen adı ile Uluslararası Çalışma Örgütü nedir? Bu uluslararası örgüt nasıl çalışır? ILO ne zaman nerede kuruldu? Temel İLO Sözleşmeleri nelerdir? İşte tüm merak edilen yönleri ile ILO nedir sorusu ve yanıtları….

ILO Ne İşe Yarar? ILO’nun Hedefleri ve Görevleri Nelerdir?

ILO nedir? ILO ne işe yarar? Dünya üzerinde iş ve çalışma hayatına dair standartları daha ileriye taşımak ve geliştirmek ana gayesi ile kurulan ve bu amaç doğrultusunda çalışan ILO, çalışma hayatında geçerli olması gereken hakların tümüyle yaşama geçirilmesini, insana yakışır çalışma fırsatlarının sunulmasını, çalışanların sosyal korumasının güçlendirilmesini ve diyaloğun artırılmasını hedefleyen uluslararası bir örgüttür.

Uluslararası Çalışma Örgütü, esas itibari ile sosyal adaletin sağlanması, ilkelerinin belirlenmesi ve çalışma haklarının korunabilmesi konusunda görev yapar. Bu kapsamda çalışma standartlarını ise tavsiye kararları ve sözleşmelerle belirler.

ILO nedir? ILO tavsiyeleri ve sözleşmelerle temel anlamda çalışma haklarını, örgütlenme hakkını, zoraki çalışmanın ortadan kaldırılmasını, toplu pazarlık ve fırsat eşitliğini yani özetle çalışma hayatının asgari (minimum) standartlarını ortaya koyar.

Yine Örgüt, mesleki eğitim ve rehabilitasyon başta olmak üzere çalışma koşulları ve politikası, sosyal güvenlik, iş güvenliği ve işçi sağlığı, işletme gelişimi, çalışma istatistikleri ve çalışma hukuku gibi alanlarda teknik destek ve yardım sunar.

ILO nedir? ILO görevleri kapsamında ayrıca bağımsız niteliğe sahip olan işveren ve de işçi örgütlerinin gelişimini teşvik ederek, bu örgütlere danışma ve eğitim hizmetleri verir.

ILO Nasıl Kurulmuştur? ILO Ne Zaman Nerede Kuruldu?

ILO açılımı ile Uluslararası Çalışma Örgütü olarak bilinmektedir. ILO tarihçesi bakımından dünya üzerindeki en eski ve köklü organizasyonlardan biridir ve faaliyet alanı ile son derece önemli bir örgüttür.

 ILO nedir? ILO 1919 yılında imzalanan Versailles Barış Antlaşması hükümlerine göre Milletler Cemiyeti ile aynı anda ve birlikte kurulmuştur.  1934 yılına gelindiğinde örgüt, Milletler Cemiyeti’ne bağlı olarak çalışmalarına devam etmiştir. Dünya Savaşı’nın bitiminden sonra Milletler Cemiyeti’nin dağılması üzerine günümüzde de faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler (BM) kurulmuştur. ILO, 1946 yılında Birleşmiş Milletler’in ilk uzman kuruluşu olarak görevine devam etmiştir.

Türkiye ILO’ya Ne Zaman Üye Olmuştur?

ILO nedir? Türkiye kaç İLO sözleşmesini onayladı? ILO’ya üye 186 Devlet bulunmaktadır. Türkiye ise Uluslararası Çalışma Örgütü’ne 1932 yılında üye olmuştur. Üyelik sonrası Türkiye’de ilk ILO Ofisi, İstanbul’da 1952 yılında ‘Yakın ve Orta Doğu İnsan Gücü Saha Ofisi’ ismi altında açılarak faaliyetlerine başlamış, daha sonra ILO Ankara Ofisi de 1976 yılında açılmıştır.

Uluslararası Çalışma Konferansı Nedir?

  ILO nedir? ILO üye olan ülkeler, her yılın Haziran ayında Uluslararası Çalışma Örgütü’nün merkezi olan Cenevre’de toplanırlar. Her üye ülke bu toplantıda, ikisi hükümet delegesi, biri çalışanların, biri de işverenlerin delegesi olmak üzere toplamda dört delege ile temsil edilirler. Bu çalışma konferansı, çalışma hayatıyla alakalı güncel sorunlar üzerine çalışır.

ILO nedir? ILO sözleşmeleri ve de Tavsiye Kararları ile uluslararası alanda çalışma standartlarını belirler ve belirlediği standartların üyesi olan ülkelerdeki uygulanmasını denetler. Konferans çalışmalarını, oluşturulan komiteler vasıtasıyla yürütür.

Yine Uluslararası Çalışma Konferansı, üye olan ülkelerin katkıları ile finanse edilen ve iki yıl geçerli olan ILO Bütçesini onaylar, örgütün iki yıllık çalışma ve faaliyet programını tespit eder. Ayrıca her üç yılda bir olmak üzere Yönetim Kurulu üyelerini seçerek belirler.

ILO Yönetim Kurulu

ILO nedir? Yönetim Kurulu, ILO’nun icra konseyidir. Bir yıl içinde üç defa Cenevre’de toplanarak, ILO politikalarını belirler, bütçe ve programı hazırlayarak Uluslararası Çalışma Konferansı’nın onayına sunar. Yönetim Kurulu ayrıca ILO’nun Genel Direktörünü de seçer.

ILO Yönetim Kurulu ise 28 hükümet,  14 çalışan ve 14 işveren temsilcisi üyeden oluşur.

Uluslararası Çalışma Bürosu

Uluslararası Çalışma Bürosu ise Örgütün daimi sekretaryası görevini yürütür. Bu büronun Cenevre’de bulunan Örgüt merkezinde 2000’e yakın görevli çalışır ve dünya üzerinde birçok ayrı bölge bürosu bulunur.

ILO nedir? Uluslararası Çalışma Bürosu, Yönetim Kurulu’nun koordinesinde ve beş yılda bir seçilen Genel Direktör’ün yönetiminde çalışır. Çalışma Bürosu, örgütün tüm faaliyetlerinin ana merkezi durumundadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!