featured

Kamu Denetçiliği Kurumu Ne İş Yapar? Ombudsmanlık Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar? 14.06.2012 tarihinde kabul edilen Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile birlikte hayatımıza giren, Ombudsmanlık nedir yani Kamu Denetçiliği nedir? Kamu Denetçiliği Kurumu’nun (KDK) başlıca görevleri nelerdir? gibi konular vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Bu yazımızda, etkisi her yıl artan ve daha fazla başvuru alan Kamu Denetçiliği Kurumu ne iş yapar, Ombudsmanlık nedir ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik…

Kamu Denetçiliği Kurumu Nedir? Kamu Denetçiliği Kurumu Ne İş Yapar?

Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar? İlk olarak Kamu denetçiliği kurumu nedir konusunun tanımı yapılmalıdır. 6328 Sayılı Kamu Denetçiliği Kanunu ile yasal dayanağı oluşturulan Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), kamu hizmetlerinin yürütülüşünde ve işleyişinde, bağımsız ve aynı zamanda etkin bir şikayet mekanizması oluşturmak sureti ile, idarenin her türlü işlem ve eylemleriyle, tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı bir adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden araştırmak, incelemek ve önerilerde bulunmak üzere kurulmuştur.

Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar? Kamu Denetçiliği, uluslararası alanda bilinen ve modern ülkelerde uygulama örnekleri bulunan Ombudsmanlık kurumunun ülkemiz hukuk sistemine dahil edilmesidir.

https://www.youtube.com/watch?v=TxEJro061N8

Ombudsmanlık nedir denildiğinde kelime anlamı itibariyle “aracı kişi, arabulucu” anlamına gelir. Yurtdışı uygulamalarında genellikle Ombudsman, ilgili ülke Parlamentosu tarafından, vatandaşların şikayetlerini dinlemek ve çözüme ulaştırmak amacıyla seçilen kişileri tanımlar.

1- Kamu Denetçiliği Kurumunun Başlıca Görevleri Nelerdir?

Kamu Denetçiliği Kurumu ne iş yapar? KDK, idarenin işleyişine dair şikayet ve başvurular üzerine, idarenin her tür eylem ve işlemleriyle, tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve de hakkaniyete uygunluk yönlerinden araştırmak, incelemek ve idareye bu konularda önerilerde bulunmakla görevlidir. Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar konusunda KDK görevleri şu şekilde sıralanabilir;

* Yasama yetkisinin kullanılmasına dair işlemler ile * Yargı yetkisinin kullanılmasına dair kararlar ve * Türk Silahlı Kuvvetlerinin sırf askeri nitelikteki faaliyetleri, konusunda görev ve yetkisi bulunmaz.

* Yargı yetkisinin kullanılmasına dair kararlar ve

* Türk Silahlı Kuvvetlerinin sırf askeri nitelikteki faaliyetleri, konusunda görev ve yetkisi bulunmaz.

2- Kamu Denetçiliği Kurumu Hangi Birimlerden Oluşur?

Kamu Denetçiliği Kurumu ne iş yapar? Ombudsmanlık nedir ? Başdenetçilik ve Genel Sekreterlikten oluşur. Kurum bünyesinde bir Başdenetçi ve beş denetçi ile birlikte Genel Sekreter ve diğer personeller görev yapar. KDK, gerekli gördüğü yerlerde büro açma yetkisine sahiptir. Kamu Başdenetçisi (Türkiye Ombudsmanı), Kamu Denetçiliği Kurumunu yönetir ve temsil eder.

Denetçiler, Genel sekreter ve diğer personel, Başdenetçiye bağlı çalışır. Ombudsmanlık nedir? Kamu Başdenetçisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından dört yıl için seçilir. Kamu Başdenetçisi ve denetçilerin dört yıllık görev süreleri, tekrar seçilmeleri koşuluyla bir kez daha uzatılabilir.

3- Kamu Başdenetçisi ve Denetçilerin Bağımsızlıkları ve Tarafsızlıkları

Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar? Ombudsmanlık nedir? Hiçbir organ, makam ve merci ya da kişi, Başdenetçiye ve denetçilere görevleri ile ilgili emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, telkin ya da tavsiyede bulunamaz. Başdenetçi ile denetçiler, görevlerini yerine getirdikleri sırada tarafsızlık ilkesine uygun davranmakla yükümlüdürler. BDDK nedir yazımızı okumak için tıklayınız. 

4- Kamu Denetçiliği Kurumuna Başvuru Nasıl Yapılır?

Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar ? Kamu Denetçiliği Kurumuna, gerçek ve de tüzel kişiler başvuruda bulunabilirler. Başvuru sahibi talep ederse başvuru gizli tutulur. Kamu denetçiliği kurumuna başvuru elektronik ortamda ya da diğer iletişim vasıtalarıyla yapılabilir. Başvurularda; başvuru sahibinin adı ve soyadı ile imzası ve yerleşim yeri ya da iş adresi bulunmalıdır.

Yine başvuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ise vatandaşlık kimlik numarasını, yabancıysa pasaport numarasını, başvuru sahibi tüzel kişilikse, unvanı ve yerleşim yeriyle yetkili kişinin imzasını içeren bir dilekçe ile yapılır. Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar ? KDK’ya başvurular; illerde valilikler, ilçelerde ise kaymakamlıklar aracılığıyla da yapılabilir. Yine başvurulardan herhangi bir ücret alınmaz. Ayrıca yapılan başvuruların;

* Belli bir konuyu içermeleri,

* Yargı organlarında halen görülmemeleri ya da yargı organları tarafından karara bağlanmış uyuşmazlıklara ilişkin olmamaları,

* Daha önce KDK tarafından sonuçlandırılmamış olmaları gereklidir.

Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar? KDK’ye başvuruda bulunulabilmesi için, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununda belirtilen idari başvuru yolları ile birlikte özel kanunlarda yer alan ve zorunlu tutulan idari başvuru yollarının tüketilmesi zorunludur. İdari başvuru yolları tüketilmeksizin yapılan başvurular ise ilgili kuruma gönderilir. Ancak KDK, telafisi güç ya da imkansız zararların doğması ihtimali bulunan durumlarda, idari başvuru yolları tüketilmese dahi başvuruyu kabul edebilir.

Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar ? KDK inceleme ve araştırmasını, yapılan başvuru tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuca bağlar. İnceleme ve araştırma sonucu ile varsa önerilerini ilgili idareye ve başvurana bildirir. KDK, başvuruda bulunana, işleme karşı başvuru yolları ile birlikte başvuru süresini ve başvurulacak makamı da gösterir.

5- Kamu Denetçiliği Kurumu Ne İşe Yarar? Kamu Başdenetçisi Kimdir?

Kamu denetçiliği kurumu ne iş yapar ? Ombudsmanlık nedir? Türkiye’nin ilk Ombudsmanı yani Kamu Başdenetçisi, 2012 ile 2016 yılları arasında Mehmet Nihat Ömeroğlu olmuştur. Görev süresinin dolması üzerine 2016 yılında Kamu Başdenetçisi olarak Şeref Malkoç seçilmiş ve ilk dört yıllık görev süresi sonunda tekrar seçilerek halen Kamu Başdenetçisi olarak görevini sürdürmektedir.

Ombudsmanlık nedir? Kamu Denetçiliği Kurumu ve uygulamaları ile;

Hak arama kültürünün yaygınlaşması,İdarenin hizmet kalitesinin yükseltilmesi,İyi yönetim ilkelerinin yerleşmesi,İnsan haklarının gelişmesi,Hukukun üstünlüğünün sağlanması,Şeffaf, hesap verebilir ve insan odaklı bir idarenin ortaya çıkması amaçlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!