ogretmen-maasi

Yeni Öğretmen Maaşı 2022 Bilgisi | Öğretmen Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğretmen maaşı 2022 yılının Temmuz ayında yapılan son zam ile birlikte arttı. Kendi arasında kademelere ayrılan öğretmenlerin maaşları merak konusu oldu. Öğretmen maaşları hesaplamasında ise farklı yöntemlerin izlenmesi gerektiği böylelikle öğrenildi. Her ne kadar haberlerde tek bir maaş gösterilse de kademeye bağlı olarak öğretmen maaşları değişiklik göstermektedir.

Peki öğretmen maaşı 2022 yılında ne kadar? Kademelere göre öğretmen maaşları nasıl hesaplanır? Öğretmenler ne zaman zam alır? İşte merak edilen o soruların cevapları!

1- Yeni Atanan Öğretmen Maaşı 2022 Yılında Ne Kadar Oldu? Sözleşmeli Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

Yeni öğretmen maaşı, diğer öğretmenlere göre en düşük ücret alan sınıf olmaktadır. Henüz yeni memur olmuş bu kişiler kademe bazında 1/9 olarak adlandırılırlar. Her geçen sene süre zarfında kademeleri yükselerek maaşları da artış gösterecektir. 2022 en düşük öğretmen maaşı an itibari ile 8500 TL olmuştur. Eş ve çocuk durumuna göre 9.000 TL bulabilmektedir.

ogretmen-maasi

2- Kadrolu Öğretmen Maaşı 2022 Bilgisi | Kademelere Göre Öğretmen Maaşları

Yeni atanmış öğretmenler süreç içerisinde sözleşmeli öğretmen ya da memur olarak adlandırılır. En az 1 en çok iki sene sonunda kabul gördükleri takdirde kadrolu öğretmen olarak bulunurlar. Kadrolu öğretmen maaşları ise sözleşmeli öğretmenlere göre değişiklik gösterir. Her bir kadrolu kendi içerisinde kademelere ayrılır. Kadrolu öğretmenlerin maaşları şu şekildedir:

  • 9/1 derecesinde öğretmen maaşı: 8.500 TL
  • 5/1 derecesinde öğretmen maaşları: 9.225 TL
  • 1/1 derecesinde maaşlar: 10.461 TL
  • 1/4 derecesinde maaşlar: 11.592 TL olmaktadır.

Yalnız yapılan son değişiklikle birlikte MEB tarafından yenilikler de getirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı 10 senesini doldurmuş öğretmenler için uzman öğretmenlik, 20 senesini doldurmuş olanlara ise başöğretmenlik hakkını tanır. Eğer kişiler bu sınavları geçerek hak kazanırsa maaşlarına uzman öğretmenlikte 1342 TL, başöğretmenlikte ise 3437 TL olmaktadır.

ogretmen-maasi

3- Sınıf Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

Sınıf öğretmenleri maaşı diğer branş öğretmenlerine göre bir noktada değişiklik göstermektedir. Yeni atanan sınıf öğretmeni maaşı 8.500 – 9.000 TL arasında olacaktır. Bunun yanı sıra branş öğretmenleri gibi ek ders saatlerine bağlı olarak maaş alırlar. Yalnız branş öğretmenleri gibi okulda ek kurslarda görev almadıkları için daha yüksek maaş alma ihtimalleri yoktur.

4- Matematik Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

Matematik öğretmen maaşı bulunduğu kademeye bağlı olarak değişebilmektedir. Günümüzde ilkokul matematik öğretmeni ve lise matematik öğretmeni olarak ayrım bulunur. Genelde kademenin artmasına bağlı olarak maaş da artış ortaya çıkar. Yeni atanan matematik öğretmen maaşları minimum 8.500 TL olmakla birlikte ek ders saatine bağlı olarak artmaktadır.

ogretmen-maasi

5- Okul Öncesi Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

2022 son dönem ek atamasında 20 bin kişilik kontenjan arasında 7 bin atama verilmesiyle dikkatleri üzerine çeken okul öncesi öğretmen maaşları stabildir. Ek ders kapsamında diğer öğretmenler gibi bir süreçleri olmadığından genelde temel net bir maaş aldıkları görülür. Yine ek kurslarda yer almamalarından dolayı maaşlarına ekstra bir miktar eklenmediği bilinir.

6- Rehber Öğretmen Maaşı

Okullarda rehber öğretmenler (psikoloji ve felsefe mezunları) aynı zamanda Okul Psikolojik Danışman (PDR mezunları) maaş konusunda diğer öğretmenlerden farklı bir duruma tabi tutulmazlar. Yeni atanan okul rehber öğretmen maaşları 8.500 TL sınırından başlar. Ek ders bu meslek grubu için de bulunur fakat ekstra okulda kalmazlar, çalışma saatlerine dahil edilir.

ogretmen-maasi

Diğer öğretmenlerden farklı olarak özellikle yatılı kursları olan okullardan hafta içi ya da hafta sonu kalmaları durumunda ekstra ücret hesaplarına yatmaktadır. Yatılı kurslarda bulundukları saate bağlı olarak ücret güncel olarak öğretmen maaşı sınırlarına yansıtılır. Her öğretmen için geçerli değildir, okula bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

7- Din Kültürü Öğretmen Maaşı

Bir dönemin popüler bölümleri arasında bulunup hem alım hem de atama konusunda şans verilen bölümlerindendir. Din Kültürü öğretmenleri ‘branş’ öğretmenleri arasında sayılır. Her öğretmenlik bölümünde olduğu gibi ek ders alma ihtimalleri mevcuttur. Normal şartlarda yeni atanmış din kültürü öğretmen maaşları 8.500 TL olur. Fakat ek derslerle birlikte bu ücret +9000 TL olacaktır.

ogretmen-maasi
Öğretmen Maaşı

8- Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadar?

Kafalarda en çok yer eden konulardan birisi de ücretli öğretmen maaşları olmaktadır. Ücretli öğretmenler sözleşmeli ve kadrolu öğretmen olmadıkları için maaş hesaplamaları değişiklik gösterir. Ücretli öğretmen maaş hesaplama girdikleri ders saatine bağlı olarak yapılacaktır.

Temmuz zammı ile birlikte haftada 30 saat derse giren ücretli öğretmen maaşları 5740 TL olmuştur. 40 saat derse giren ücretli öğretmenler 7400 TL maaş alacaktır. Yapılan duyuruya göre her beş ders için bir adet ilave ödeme yapılacaktır. Kişinin girdiği ders saatine bağlı olarak hesaplamasını yapması gerekir.

9- Emekli Öğretmen Maaşı 2022 Bilgisi

Öğretmenlik şüphesiz aktif olarak çalışma sahasında bulunan dönemde değil, ömür boyu süren mesleklerden birisidir. Milyonlarca öğretmenin mezun olduğu da düşünüldüğünde en çok araştırılan noktalardan birisi de emekli öğretmen maaşları olmaktadır. Emekli öğretmen maaşları 2022 zammı ile birlikte:

  • 25 yıl öğretmenlik yapan öğretmen 7,475 TL maaş ve 239 TL ikramiye,
  • 50 yıl öğretmenlik yapan öğretmen 9,966 TL maaş ve 479 TL ikramiye alacaktır.

Belirtilen bu rakamlar 3000 ek gösterge için geçerlidir. 3600 ek göstergeye tabi olan öğretmenler ise:

  • 25 yıl öğretmenlik yapan öğretmen 9,114 TL maaş ve 292 TL ikramiye,
  • 50 yıl öğretmenlik yapan öğretmen 12,152 TL maaş ve 584 TL ikramiye alacaktır.

10- Lise Öğretmen Maaşı 2022 Yılında Değişiklik Gösterecek mi?

ogretmen-maasi

Lise öğretmenleri olarak adlandırılan branş öğretmenleri 2022 yılında yapılan Temmuz zammından yararlanacaktır. Branş öğretmenleri sadece lise kapsamında değil ortaokulda da mevcuttur. Öğretmenler arasında bir fark gözetilmeksizin lise kademesinde görev yapan kıymetli öğretmenlerin de maaşlarında artış olmuştur.

11- Branş Öğretmen Maaşı ve Ücretli Öğretmenlik Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Branş öğretmenlerinin maaş hesaplaması görece ücretli öğretmenlere göre daha basittir. Branş öğretmenleri bulundukları kademeye dikkat etmeli. Kademesi belirlendikten sonra alacakları net maaşı görmeleri mümkün.

Örneğin: 9/1 yeni atanan bir öğretmen 8.500- 9.000 TL arasında alacaktır. Daha sonra gireceği ek ders saatlerine bağlı olarak ek ders ücretini ilave etmelidir. Varsa ek kurs ücretleri, yatılı okulda görevli olma ücretleri de eklenebilir.

Ücretli öğretmen maaş hesaplaması için tek gösterge girecekleri haftalık ders saati olacaktır. Eğer ücretli bir öğretmen haftalık toplam 30 derse giriyorsa alacağı ücret 5740 TL olacaktır. Bu andan itibaren girdikleri her beş ders için bir ekstra ücret ilave edilir. 40 ders saatini aşan  ücretli öğretmen 7400 TL maaş alacaktır.

ogretmen-maasi

Yaz Döneminde Öğretmen Maaşı için Ek Ders Ücretleri Geçerli mi? Yazın Ek Ders Ücretleri Yatar mı?

Yeni atanan öğretmenlerin akıllarını karıştıran konulardan birisi ek ders ücretleri ve bunların ödenme koşullarıdır. Ek dersler genel itibari ile öğretmenlere hafta içerisinde ekstra yüklenen bir ders değildir. Yani çalışma saatlerinin dışına çıkmalarına gerek kalmaksızın kendi işlerini yaptıkları takdirde ek ders ücretleri alacaktır.

Her branşın kendi içerisinde alacağı ek ders ücreti belirlidir. Fakat bilinmesi gerekiyor ki ek ders ücretleri sadece okul dönemi boyunca hesaplanarak yatmaktadır. Yani yaz tatili döneminde öğretmenlerin ek ders ücretleri maaşa eklenmediği için normal döneme nazaran daha düşük maaş yatacaktır. Yeni atanan bir öğretmen net gelir olarak 8.500 TL alıyorsa yazın bu ücreti alır. Okul döneminde ise bu ücret +9000 TL olarak yatabilmektedir.

MEB Öğretmen Maaşı Zammı Ne Zaman Yapılır?

Öğretmen maaş zamları genellikle her yeni yılın başında gerçekleşmektedir. Yapılacak zamların genel geçer dönemleri böyle bulunsa da yıl içerisinde ekstra bir zam alınması da muhtemeldir. Özellikle enflasyon oranları göz önünde bulundurularak maaşlara zam yapılır. 2022 yılında da görüldüğü üzere hem yıl başında hem de dönem ortasında olmak üzere iki kere zam yapılması muhtemeldir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!