Perakende Lojistiği Nedir?
Perakende Lojistiği Nedir?

Perakende Lojistiği Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Perakende sektörü ve perakende lojistiği bir ülke ekonomisinin en önemli alanlarından biridir. Perakendecilik, ürünlerin nihai tüketiciye ulaşmasını sağlar ve dağıtım sürecinin en son aşaması olarak kabul edilir. Tüketicilerin alım gücünü önemli ölçüde etkileyen perakende sektörü, marketlerden mağazalara kadar çok geniş bir alanı kapsar. Marketlerde ya da mağazalarda talep edilen ürünlerin  müşteriye güvenli ve hızlı bir şekilde sunulması konusunda devreye perakende lojistiği girmektedir. Peki perakende lojistiği nedir, avantajları nelerdir?

Perakende Lojistiği Nedir?

Perakende lojistiğininin işleyiş sistemi, talep edilen ve tüketilen ürünlerin üretim aşamasından son aşama olan tüketim aşamasına gelene kadar taşınması, depolanması ve denetlenmesi şeklinde çalışır. Perakende lojistiğinde tüketim planlamasına dayalı bir dağıtım yönetimi söz konusudur. Verimli ve doğru bir planlama için ise marketlerde uygulanan barkod sistemlerine ve yazar kasaların satış fişlerine bakılarak değerlendirme yapılır. Bu sayede ürün dağıtımının konsolide edilmesi, daha sık ya da büyük araçlarda dağıtım yapılması, paketlerin ölçüleri ve ürünün son satış fiyatı üzerindeki lojistik giderlerine dikkat ederek satış fiyatının düşmesi süreçleri verimli bir şekilde yönetilir.

Perakende lojistiğinin hedefi hem üreticilere hem de satıcılara ürünlerin rafta bulunabilirliğini ve fiyat faktörünü bir arada sunabilmektir. Bu sektörde yer alan kuruluşların temel amacı müşterinin aradığı her ürünü aradığı şartlarda rafta bulması ve bunun süreklilik içerisinde olmasıdır. Teknolojinin gelişimi ile birlikte perakende lojistik alanında elde edilen bilgiler bilgisayar ortamında değerlendirilmekte ve bu durum e-perakendecelik sistemine doğru dönüşmektedir.

Perakende Sektörünü Değiştiren E-Perakendecilik Nedir?
Perakende Sektörünü Değiştiren E-Perakendecilik Nedir?

Perakende Sektörünü Değiştiren E-Perakendecilik Nedir?

E-perakendecilik internet üzerinden ürün alımı ve satımı yapılmasıdır. Elektronik perakendecilik sistemi işletmeler arası ya da işletmeden tüketiciye ürün ve hizmet satışını kapsar. E-perakendecelik için çevrimiçi pazarlama stratejisi, internet sitesi ve ürünlerin ya da hizmetlerin verimli bir şekilde dağıtımı gereklidir.

Perakende lojistiği alanında çalışan şirketler, tüketicilerin değişen taleplerini karşılayabilmeli ve tüketicilerin yaşamlarına değer katmaları gerekir. Satışların internet üzerinden yapıldığı e perakendecilik sektöründe fiziksel satışın yapıldığı mağazalara ihtiyaç ortadan kalkar.

Bunun yanı sıra e-perakendecilik pek çok yönden avantajlıdır. Öncelikle elektronik perakendecilikte çevrimiçi ürün yelpazesi oldukça geniştir. Bu sayede müşteriler ürünler arasında karşılaştırma yapabilir ve zamandan tasarruf edebilir. Ürünler hakkında ayrıntılı bilgi alabilme fırsatı olan müşteri, her zaman ve her yerden alışveriş yapabilir.

E-perakendecilikte müşteri satın alma kararını kendi verir. Bir e-ticaret sitesinde müşteriyi alışveriş yapmaya teşvik eden indirimler ve teslimatta kolay ödeme yöntemleri bulunur. Ayrıca elektronik ortamda satış yapmayı kolaylaştırdığı için yeni pazarlara erişim fırsatı sağlar. Geleneksel ticarete göre daha az maliyetli olduğu için binlerce tüketiciye aynı anda ulaşabilme özgürlüğü ve satışların artması söz konusudur.

E-Perakendecilik Lojistiği için Doğru Ne Değer Kazandırıyoruz?

Perakende lojistiği, ürünü tüketiciye sunan firma ile lojistik firma aracılığıyla yapılabilir. Perakendecilik alanında hizmet veren lojistik firmalar, üretici ve tüketici müşteri arasında kaliteli hizmet sağlar. Perakende sektöründe özellikle hızlı tüketim ürünlerinde en iyi ürünü en ucuz fiyata müşteriye sunabilmek oldukça önemlidir. Dolayısıyla tüketilen ürünler ile tüketiciyi buluşturmak için firmalar ve lojistik şirketler işbirliği yapmaları gereklidir.

Perakende sektörü küreselleşen dünyada ve ülkemizde dinamik ve modernleşen bir gelecek potansiyeline sahiptir. Başarılı bir uluslararası perakendecilik ve elektronik perakendeceliğinin bir araya gelmesi hizmet kalitesini önemli ölçüde artırır. Yıllara dayanan perakende lojistiği deneyimi, gelişmiş altyapısı, yüksek depolama alanı ve paketleme kapasitesi ve alanında uzman ekibi ile Sertrans, markanıza değer katmak için her zaman yanınızda. Sektörün değişen tüketici taleplerine hızlı yanıt vermek için Sertrans ile hemen iletişime geçebilir, perakende lojistiğinde üstün hizmet ve kaliteye anında ulaşabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!