featured

11 Adımda Böğürtlen Faydaları Nelerdir? Böğürtlen Çayı Faydası Nedir, Ne Kadar Tüketilmeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Böğürtlen faydaları, aslında sandığınızdan çok daha fazladır. Çünkü böğürtlen meyvesi, diğer meyveler gibi birden fazla vitamini içerisinde barındırır.

Bu vitaminler insan sağlığı için gerekli olduğundan doğal yollarla vücuda alınması birtakım değişiklikleri beraberinde getirir.

Eğer günde belirli bir düzeyde ve düzenli bir şekilde tüketirseniz kısa süre içinde siz de böğürtlenin faydaları görebilirsiniz.

Üstelik sadece yetişkinler için değil, uygun yaştan itibaren çocuklar adına da çeşitli faydasından bahsedebilmek mümkündür.

Peki böğürtlen faydaları nelerdir? Böğürtlen çayı faydası nedir, günde ne kadar tüketilmeli? İşte meraklısına böğürtlene dair birçok bilgi!

İçinde Mucizeleri Barındırıyor, Böğürtlen Faydaları Saymakla Bitmiyor!

Böğürtlen faydaları Saraçoğlu gibi ünlü isimler tarafından da sıklıkla dile getiriliyor. Her şeyden önce sağlıklı ve kolay bulunabilen bir meyve olması oldukça önemli.

Bu sayede sayısız insan rahatlıkla erişebiliyor. Aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan birçok vitamin de haplarla değil doğal yollarla vücuda girebiliyor.

Peki saymakla bitirilemeyen böğürtlen faydaları neler?

1- Cilt Güzelliği Sağlar

İçerisinde bol miktarda C vitamini bulundurması, böğürtlenin faydaları arasında ilk olarak cilt bariyerine iyi gelmesine sebep olur.

Yıllardır bilinen bir gerçek vardır ki o  da C vitamini özellikle 25-30lu yaşlardan itibaren cilt güzelliği için gerekir. C vitamini başta cildin bozulmaya yüz tutmuş kısımlarında düzenleme sağlar.

Günlük ihtiyacınızı karşılayacak düzeyde böğürtlen yediğinizde ölü deriniz yenilenir, gözeneklerinizde sıkılaşma oluşur. Siyah nokta oluşumunda da azalma görebilirsiniz.

2- Kansere Yakalanma Riskini Azaltır

Böğürtlen faydaları arasında kanser riskini azaltma bulunuyor. Böğürtlen polifenoller içerir. Polifenol; antioksidan içeriğe sahiptir. Böylece böğürtlen antioksidan besinler arasında bulunur. 

Antioksidanlar ise vücutta yer alan zararlı oluşumların atılmasını sağlar. Kanser gibi zararlı hücrelerin oluşumunun böylece önüne geçilir.

Temel bir antioksidan içeriği olması sayesinde kanser riskinizi en azından azaltabilirsiniz.

3- Yorgunluğunuzu Ortadan Kaldırır

Hareketsizliğe rağmen oluşmuş kronik yorgunluk hissini ortadan kaldırmak için genelde ne yapılıyor? Siz söylemeden söyleyelim C vitamini takviyesi yapılıyor.

Dışarıdan alacağınız enerji, takviye ilaçlarının yerine böğürtlen yemek de aynı etkiyi verecektir. C vitamini içermesinden dolayı sürekli hissettiğiniz yorgunluğu ortadan kaldırabilirsiniz.

4- Kan Basıncını Dengeler

Beslenmenize bağlı olarak kan basıncında değişimler meydana gelir. Aslında bu değişim çok da istenen bir durum değildir. Çoğu zaman belirli bir ortalamada olması tercih edilir.

Sürekli kan basıncının artması; başta kalp hastalıkları olmak üzere, tansiyon, baş dönmesi ve hatta inme gibi hastalıklara sebep olur.

Halbuki böğürtlen faydaları arasında kan basıncını dengeleme bulunur. Aşırı tüketime kaçılmadığı müddetçe böğürtlen sayesinde kan basıncınızı farkında olmadan dengede tutabilirsiniz.

5- Bağışıklık Sisteminizi Destekler, Güçlendirir

Sağlıklı beslendiğiniz takdirde bağışıklık sisteminiz güçlenecek ve dışarıdan gelen tehlikelere karşı kendini koruyacaktır.

Ancak böğürtlen faydaları Saraçoğlu tarafından da belirtildiği üzere bağışıklık sistemini destekleyecek bir içeriğe sahiptir.

Özellikle aşırı yüklenmeye bağlı olarak zayıf kalan bağışıklık sisteminize böylece destek olup hastalıklara yakalanma olasılığınızı en aza indirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra hasta olduğunuzda da bağışıklık sisteminizi daha iyi hale getirip hastalıktan daha çabuk kurtulabilirsiniz.

6- Böğürtlen Faydaları Arasında Kemikleri Güçlendirmek Bulunuyor

Böğürtlenin içinde bol miktarda C vitamini kadar K vitamini de bulunur. K vitamini özellikle kemikleri güçlendirmek adına gerekli bir vitamindir.

Kemik hastalıklarına sahip kişilere K vitamini bulunan besinlerin tüketilmesi önerilir. Bunların başında kemik erimesi olan hastalar gelir.

Kemiklerinizin daha güçlü yapıya ulaşması, ailede varsa kemik erimesi geçişini azaltmak adına K vitamini almanız gerekir. Bunun için böğürtlen oldukça uygun bir meyvedir.

7- Ağız ve Diş Sağlığına İyi Gelir

Ağız ve diş sağlığını güçlü tutmak oldukça önemlidir. Özellikle ilerleyen yaşla birlikte düşen bağışıklık seviyesine bağlı olarak ilk belirtiler bu bölümlerde ortaya çıkar.

Böğürtlen faydaları arasında ağız ve diş sağlığını korumak vardır. Antioksidan içerikler barındırmasından ötürü ağız ve dişlerdeki bakterilerin yok olmasını sağlar.

Böylece ilerleyen yaşlarınıza rağmen ağız ve çevresinden yana herhangi bir sorun yaşamaz, hastalık hissetmezsiniz.

8- Bağırsak Sağlığı için Birebir!

Bağırsaklar ikinci beyin olarak adlandırılır ve vücutta oldukça önemli bir yere sahiptir. Bağırsak sağlığını korumanın yolu elbette beslenmeden geçer.

Genel olarak sağlıklı beslenip vitaminlerinizi aldığınızda bir sorun oluşmaz. Böğürtlen de bağırsak sağlığı için oldukça önemli bir meyvedir.

Bağırsakta istenmeyen zararlı bakterilerin oluşumunu engeller, böylece aynı zamanda hazımsızlığa bağlı olarak çıkacak sindirim sorunlarının da önüne geçer.

9- Böğürtlen Çayı Faydası Neler?

Böğürtlen çayı faydası en az böğürtleni meyve olarak tüketmek kadar fazladır. Doğru tarifle kaynatıp elde edeceğiniz böğürtlen çayı, size sandığınızdan daha fazlasını verecektir.

Böğürtlen çayı faydaları arasında:

İnatçı öksürüklere iyi gelir.Stres ve kaygıyı azaltmada etkilidir.Soğuk algınlığı ya da nezlenin tedavisinde yardımcıdır.Bağışıklık sistemini destekler.Ağız ve diş yaralarının hafiflemesinde etkilidir.İdrar söktürücü özelliği vardır.Aşırı adet kanaması ve akıntının ortadan kalkmasını sağlar.Ağrı kesicidir. Özellikle kemik ve eklem ağrıları için tüketilebilir.Bronşlarınızı temizler daha kolay nefes almanızı sağlar.Sindirim sistemini rahatlatır, taş ve kum dökmede destekler.Hafızanın korunmasını sağlar beyin sağlığına katkıda bulunur.Adet dönemi ve öncesinde şişkinliği hafifletir.

10- Böğürtlen Yaprağının Faydaları Neler?

Yapraklarından böğürtlen çayı yapabileceğiniz gibi aynı zamanda sadece yapraklarından da faydalanmanız mümkün.

Zira böğürtlen faydaları birçok şekilde tüketilerek elde edilebilmektedir. İşte böğürtlen yaprağının faydaları:

Böğürtlen yapraklarını kaynatıp makineden geçirince krem formunu elde edebilir, bu kremle basur gibi hastalıkların ağrılarını hafifletebilirsiniz.Çok açık olmayan yaralarınızın olduğu alanlara ıslatılmış ılık ısıdaki böğürtlen yapraklarını koyabilirsiniz.İshale karşı iyi gelir.Yapraklarındaki E vitamini, yaşlanma karşıtıdır. Cildi parlak ve dinç tutar.Çayında olduğu gibi ağız ve diş sağlığı için yardımcıdır. Bakterilerin oluşumunu engeller.Soğuk algınlığı ve gribe bağlı olarak ortaya çıkan ağrıları hafifletir.

11- Böğürtlen Reçelinin Faydaları Neler?

Böğürtlen faydaları reçeli ile benzerlik gösterir. Böğürtlen reçeli faydaları arasında:

Kalp hastalığını korumak,Sindirim sistemini güçlendirme,Beyin gelişimini destekleme,Cilt güzelliğini desteklemek bulunur.

Ancak, temelde reçel ekstra şeker içerdiğinden böğürtlen tüketme sıklığında gerçekleşmemelidir. Çok tüketim kilo problemini de beraberinde getirebilir.

Yabani Böğürtlen Faydaları Neler? Normal Böğürtlen ile Farklılık Gösterir mi?

Yabani böğürtlen faydaları halk arasında bilinen böğürtlen ile değişiklik göstermez. En az bilinen böğürtlen kadar faydalara sahiptir.

Ancak bitkiler konusunda bilgi sahibi değilseniz, yabani böğürtleni doğadan toplayıp tüketmemelisiniz. Aksi halde zehirlenme ya da yan etki durumları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Market, manav gibi alanlardan bizzat güvenilir ürünleri tüketmeniz daha doğru olacaktır. Her durumda yine böğürtlenin faydaları vücudunuz için yeterli olacaktır. Herhangi bir alerjik reaksiyon göstermediğiniz müddetçe elbette.

Böğürtlen Zararları Bulunuyor mu?

Böğürtlen faydaları ve zararları birlikte araştırılan durumdur. Araştırdığınızda göreceksiniz ki, en etkili meyveler arasında böğürtlen bulunuyor.

Yararları daha önce de bahsedildiği üzere çok sayıda alanda vardır. Ancak zararları konusunda aynı durumdan bahsetmek mümkün değildir.

Yapılan bilimsel araştırmanın az olmasıyla birlikte duyulan, görülen böğürtlen zararları yoktur. Sadece daha önce tüketmediyseniz ve alerjik reaksiyon göstermeye meyilliyseniz dikkatli olmalısınız.

Alerji durumları gösterirseniz tüketimi durdurmalısınız. Aynı zamanda aşırı tüketim de yapmamalısınız bu da kilo problemi yaratabilir.

Son olarak çok küçük yaştaki çocuklarda tüketilmemelidir. Özellikle de bebeklerde asla verilmemelidir. Çünkü kimi böğürtlenlerde ufak çekirdekler de bulunur. Sindirimi her ne kadar lifli yapıya sahip olduğundan kolay olsa da doktor kontrolünde verilmelidir.

Böğürtlen Hamileler ve Emziren Anneler Tarafından Tüketilebilir mi?

Normal şartlarda hamilelerin böğürtlen tüketmemesi gerektiği konusunda bir bilgi mevcut değildir. Çünkü böğürtlenin hamilelere ve emziren annelere aksine faydaları mevcuttur.

Hem hamilelik döneminde hem de emzirme döneminde annenin vitaminleri tamamen bebeğe geçmektedir.

Bu yüzden annenin bağışıklık sisteminde düşüş gözlemlenebilir. Ancak normal şartlarda olduğu gibi ek bir vitamin desteği bu dönemlerde hapla alınmaz.

Doğal yollardan annenin bağışıklığını desteklemek amacıyla böğürtlen faydaları kapsamında yer alan bağışıklık güçlendirmeden yararlanabilir.

Hamilelik döneminde doğum kusurları ortadan kaldırılabilir, düşük bağışıklığa bağlı olarak ortaya çıkacak normal hastalıkların da önüne geçebilirsiniz.

Regl Döneminde Böğürtlen Faydaları Neler, Neden Tüketilmeli?

Regl dönemi her kadın için benzer şartlarda gerçekleşmemektedir. Ancak ortalamaya bakıldığında çoğu zaman şişkinlik, stres ve gerginlik gözlemlenir.

Adet döneminde böğürtlen faydaları bu yönüyle dikkat çekmektedir. Eğer PMS döneminde ya da regl döneminde böğürtlen çayı tüketirseniz, şişkinliğiniz azalacaktır.

Direkt böğürtlen yemek de şişkinliğinize iyi gelecektir. Aynı zamanda tatlı ihtiyacınızı da gidermekte etkilidir.

Bunun yanı sıra yapraklarından çayını yapıp içerseniz gerginliğinizin azaldığını daha sakin bir yapıya kavuştuğunuzu görebilirsiniz.

Böğürtlen Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

YouTube video

Böğürtlen faydaları en çok merak edilen sorular arasında bulunsa da böğürtlene dair az biraz bilgisi olan bu meyve hakkında birçok bilgiye erişmek isteyecektir. Ülkemizde de sık sık görülmesinden ötürü böğürtlen hakkında çok sorulan sorular ve cevapları şu şekildedir:

Böğürtlen Diğer Adı Nedir?

Böğürtlenin Latince’de adı ‘Rubus Caesisus’ olarak adlandırılır. Aynı zamanda bondage kategorisinde de yer almaktadır. En çok elde edilen bölgeler Günye ve Avrupa’nın batısıdır. Ancak ülkemizde de sık sık yol kenarlarında dahi yetiştiği görülür.

Böğürtlen Gülgillerden mi?

Böğürtlenin gülgiller arasında bulunduğu bilinir. Yapısı itibari ile; beyaz renkle meydana gelir daha sonra rengi değişerek önce kırmızıya sonra siyaha döner. Dış görünümü en çok ahududu ile karıştırılmasına sebep olur.

Zehirli Böğürtlen Olur mu?

Ülkemizde sık sık benzer böğürtlen türleri görülse de dünya genelinde birden fazla böğürtlen çeşidi bulunmaktadır. Bu yüzden böğürtlen faydaları konusunda bilginiz olsa dahi her gördüğünüz böğürtleni bırakın yemeyi, dokunmamalısınız bile. Zira zehirli böğürtlen türleri vardır.

Böğürtlende Hangi Vitamin Var?

Böğürtlen içeriğinde birden fazla vitaminden bahsetmek mümkündür. Temelde C ve K vitamini deposu olarak bilinir. Ancak bunun yanı sıra; A vitamini, E vitamini, B1, B2, B3, B6 vitamini mevcuttur. Aynı zamanda magnezyum, potasyum ve fosfor da mevcuttur. Lifli yapıya sahiptir, tüketim sonrası sindirimi basittir.

Böğürtlen Hangi Hastalığa İyi Gelir?

Kalp hastalıklarına, sindirim ve boşaltım hastalıklarına, bağırsak bakterilerine iyi gelir. Taş ve kum düşürme durumlarında yardımcıdır. Soğuk algınlığı ve grip konusunda da çabuk toparlanmayı sağlar. Regl döneminin rahat geçmesine neden olur.

Böğürtlen Gribe İyi Gelir mi?

Gribe iyi geldiği kesindir. Çünkü bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlere sahiptir toparlanmayı hızlandırır. Bununla birlikte gribe ve soğuk algınlığına bağlı boğaz ağrılarının da geçmesine sebep olur. Gripten ötürü burun tıkanıklığının açılmasında da etkisi büyüktür.

Böğürtlen ile Neler Yapılır?

Böğürtlenin kullanım alanı çok geniştir. İsterseniz herhangi bir forma sokmadan direkt olarak meyve olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra yapraklarından çay yaparak tüketebilirsiniz. Böğürtlenin suyunu çıkarıp içebilirsiniz. Son olarak da böğürtlen reçeli de oluşturmanız mümkündür.

Böğürtlen Kilo Aldırır mı?

Böğürtlenin kilo aldırma gibi bir durumu neredeyse mümkün değildir. Çünkü, besin değerleri oldukça düşüktür. Fakat böğürtlen reçeli tüketiminde kilo alabilirsiniz zira içinde ekstra şeker bulunmaktadır. Her ne kadar böğürtlen besin değeri düşük olsa da tüketimi sınırlı tutulmalıdır.

Böğürtlen Zayıflatır mı?

Zayıflamak adına tek başına böğürtlen etkili olmayacaktır. Ancak ara öğünlerde tüketime yer verebilirsiniz. Bunun yanı sıra böğürtlen lifli bir yapıda yer alır. Lifli olması sindirimi kolaylaştırır. Hazımsızlığı da ortadan kaldırdığından genel olarak kalori kaybını sağlayabilir.

Böğürtlen Ne Kadar Tüketilmeli?

Her ne kadar böğürtlen faydaları çok sayıda olsa da günlük tüketimine dikkat edilmesinde fayda vardır. Aksi durumda faydalarından ziyade kalori sorunu yaşayabilirsiniz. Günlük önerilen tüketimi 4-5 adet ile sınırlıdır.

Böğürtlen Ne Zaman Tüketilir?

Günün belirli bir saatinde tüketilmesi gerektiğine dair bilgi bulunmamaktadır. Bu yüzden gönül rahatlığıyla tüketim sağlayabilirsiniz. Eğer diyette tüketecekseniz ara öğünlerde kullanmalısınız.

Böğürtlen Kökü Suyu Adetin Kaçıncı Günü İçilir?

Böğürtlen kökü suyu hamile kalma olasılığını arttırdığına dair görüşler mevcuttur. Bu amaçla içecekseniz adetinizin 5. Günü içmeli, ilk içişten sonra 16.gün ilişkiye girmelisiniz. Ancak daha rahat regl atlatmak isterseniz PMS döneminde içmeye başlamalısınız.

Böğürtlen Nasıl Muhafaza Edilir?

Çok miktarda böğürtlene sahipseniz buzlukta koruyabilirsiniz. Buzdolabı poşetlerine koyarak, hava kalmayacak şekilde ağzını bağlayıp koruyabilirsiniz. Tüketeceğiniz zaman buzdolabının alt rafına alıp buzu çözüldükten sonra tüketebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!