featured

En Güçlü Antioksidan Besinler Nelerdir | Doğadaki 30 En Güçlü Antioksidan Besin Listesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

En güçlü antioksidan besinler vücuttan toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlıyor. Sağlıklı bir metabolizma için tüketilmesi gereken en güçlü antioksidanlar aynı zamanda yaşlanmanın etkilerini de ortadan kaldırıyor.

Yaşlanmanın önüne geçen, doku hasarlarını önleyen ve DNA bozulmalarına karşı savaşan en güçlü antioksidan içeren besinler nelerdir, en güçlü antioksidan bitkiler ve en güçlü antioksidan yiyecekler hangileridir? İşte, doğadaki en güçlü 30 antioksidan besin listesi…

En Güçlü Antioksidan Besinler Nelerdir

Doğadaki en güçlü antioksidanlar kaynağı, bitkisel besinlerdir. En güçlü antioksidan besinler olarak meyveler, sebzeler, salatalar, bakliyat ve baharatlardır. Fakat her besinin antioksidan kapasitesi aynı değildir.

En güçlü antioksidanlar, içeriğinde en fazla ORAC (Oxygen radical absorbance capacity) bulunan yiyeceklerdir. Yani antioksidan zengini besinler dendiğinde ORAC seviyesi en fazla olan besinlerin akıllara gelmesi gerekmektedir.

Doğadaki 30 En Güçlü Antioksidan Besin Listesi

ORAC değeri fazla olan besinler, en güçlü antioksidan yiyecekler kategorisinde yer almaktadır. Pek çok bitki, meyve ve sebze bu liste içerisindedir. İşte, en güçlü antioksidan içeren besinler, en güçlü antioksidan bitkiler listesi…

1 – Karanfil

Karanfil en güçlü antioksidan besinler listesinin en başında yer almaktadır. Çünkü 100 gram karanfilde 314,446 değerinde ORAC bulunmaktadır. Ayrıca karanfil magnezyum, selenyum, demir, potasyum ve manganez açısından da zengindir. Güçlü bir antioksidan olan karanfil, kan dolaşımını düzenlemesiyle de bilinmektedir.

2 – Sumak En Güçlü Antioksidan Besinler Listesinin Vazgeçilmezi

Antioksidan baharatlar içinde en yüksek ORAC değerine sahip olan sumaktır. Çünkü 100 gram sumaktaki antioksidan değeri 312,400’tür. Güçlü bri antioksidan olduğu için sumak tüketildiğinde vücuttaki serbest radikaller indirgenmektedir ve oksidatif stres düzeyi de düşmektedir.

3 – Tarçın

100 gram içerisindeki ORAC değeri 267,536 olan tarçın, en güçlü antioksidan besinler arasındaki yerini almaktadır. Özellikle sağlıklı yaşam koçları ve diyetisyenler son zamanlarda antioksidan özelliği nedeniyle tüketilen suyun içine bir çubuk tarçın konmasını tavsiye etmektedir.

4 – Zerdeçal

100 gram zerdeçal içindeki antioksidan değeri 10,700’dür. Bu nedenle en güçlü antioksidan baharatlar listesinde zerdeçal da yer almaktadır. Pek çok yemeğin yapımında kullanılan bilen zerdeçal, yoğurt içine karıştırılarak da kolaylıkla tüketilebilmektedir.

5 – Kakao

En güçlü antioksidan besinler arasında kakao da bulunmaktadır. 100 gram kakao içindeki antioksidan değeri 80,933’tür. Ayrıca kakao, içeriğinde yüksek oranda magnezyum barındırmaktadır. Bu sebeple pek çok hastalığın önlenmesinde ve toksik maddelerin vücuttan atılmasında kakaonun yararlı etkisi bulunmaktadır.

6 – En Güçlü Antioksidan Baharat Karabiber

En güçlü antioksidan vitamin 100 gram karabiberde 27,618’dir. Mutfakta sık kullanılan baharatlar arasında bulunan karabiber, sağlık açısından oldukça yararlıdır. Bu nedenle yemekler içinde karabibere sıklıkla yer verilmesi tavsiye edilmektedir.

7 – Kırmızı Biber

100 gram kırmızı biber içindeki ORAC değeri 23,636’dır. Dolayısı ile en güçlü antioksidan besinler arasında kırmızı biber yer almaktadır. Ayrıca kırmızı biberin C vitamini seviyesi de oldukça yüksektir. Kötü kolesterolü düşürücü özelliği olan kımızı biberin vücut direncini de artırdığı bilinmektedir.

8 – Keten Tohumu

100 gram keten tohumu içindeki antioksidan vitamin değeri 19,600’dür. Keten tohumunun yüksek antioksidan içermesinin nedeni de yüksek seviyede lignan isimli besine sahip olmasıdır. Ayrıca keten tohumu, omega-3 yağ asidi içerdiği için de oldukça faydalıdır.

9 – Kahve

Antioksidan besinler diyetisyen listelerinde sıklıkla yer almaktadır. Hem sağlıklı beslenme hem de kilo verme amacında olan kişilerin diyet listelerinde kahveye de yer verilmektedir. Çünkü 100 gram kahve içerisindeki antioksidan vitamin değeri 14,500’dür.

10 – Nane

Vücudun toksinlerden arınmasında etkili olan en güçlü antioksidan bitkiler arasında nane de yer almaktadır. Çünkü 100 gram nane içindeki ORAC değeri 13,978’dir. Hastalıklara karşı direnci arttıran nane özellikle nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda sık tüketildiğinde olumlu etkilerini göstermekte, iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

11 – Kekik

Anti enflamatuar etkileri olduğu bilinen kekik en güçlü antioksidan besinler arasında yer almaktadır. 100 gram kekikteki antioksidan vitamin değeri 13,978’dir. Mineral ve vitaminler açısından zengin olan kekik, enflamasyon hastalıklarına karşı koruyucudur.

12 – Ceviz

İçeriğinde sağlıklı yağlar, vitaminler, lifler ve mineraller bulunan cevizin 100 gramındaki antioksidan vitamin değeri 13,541’dir. Hem sağlıklı bir yaşam hem de sağlıklı bir cilt için antioksidan bakımından zengin yiyecekler arasında yer alan cevizin sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Ceviz ayrıca kolesterol düzenleyici özelliğiyle de bilinmektedir.

13 – Doğadaki En Güçlü Antioksidan Sebze Enginar

En güçlü antioksidan sebzeler arasında Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde sıklıkla tüketilen enginar da yer almaktadır. En güçlü antioksidan besinler listesinde bulunan enginarın 100 gramındaki ORAC değeri 8.459’dur. Görüldüğü üzere antioksidan yiyecekler içinde enginarın çok ciddi bir yeri vardır.

14 – Barbunya

Bakliyatlar arasında bulunan barbunya da antioksidan özellik taşımaktadır. 100 gram barbunyada bulunan antioksidan değeri 8.320’dir ve bu nedenle doğadaki en güçlü antioksidan besinler listesindeki yerini almaktadır. Ayrıca barbunyanın böbreklerdeki taşın ve kumun düşürülmesinde etkili olduğu da bilinmektedir.

15 – Mercimek

100 gramında antioksidan vitamin değeri 7.282 olan mercimek de dünyanın en güçlü antioksidan besinleri arasındadır. Toksinlerin vücuttan atılmasında etkili olan mercimek, diyetisyenler tarafından yemeğin yanı sıra çeşitli yeşilliklerle birlikte salata olarak da önerilmektedir.

16 – Yaban Mersini

Yaşlanma karşıtı besinler arasında yer alan yaban mersini içindeki antioksidan değeri 100 gramda 6.552’dir. Hem yaşlanmayı geciktirmesi hem de antioksidan özelliğiyle sağlıklı olması açısından önemli olan yaban mersini, DNA hasarlarını önleyen, kansere karşı etkili yiyecekler arasında bulunmaktadır.

17 – Böğürtlen

En güçlü antioksidan meyveler arasında böğürtlen de yer almaktadır. 100 gram böğürtlen içerisindeki antioksidan değeri 5.347’dir. Bağışıklık sistemini güçlendirme, sindirimi destekleme ve kalp sağlığını korumada etkili olan böğürtlen, en güçlü antioksidan besinler ilk 10 listesinde yer almaktadır.

18 – Sarımsak

100 gram sarımsak içindeki antioksidan vitamin değeri 5.141’dir. Vücuttaki zehirli toksik maddeleri atması özelliğiyle bilinen sarımsak aynı zamanda yüksek C vitaminine sahiptir. Ayrıca kollajen yapımında etkili olan sarımsak, doku tamirini de sağlamakta, demir emilimini de artırmaktadır. Sarımsak yutmanın faydaları hakkında bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz. 

19 – Elma

En güçlü antioksidan meyveler arasında elma da yer almaktadır. Çünkü 100 gram elmadaki antioksidan değeri 4.000’dir. Cilt sağlığı için de tüketilmesi tavsiye edilen elma en doğal antioksidanlar listesindedir. Günlük olarak 100 gram elma tüketilmesi hem günlük C vitamini hem de antioksidan ihtiyacını karşılamaktadır.

20 – Kırmızı Şarap

En güçlü antioksidan içecekler arasında kırmızı şarap yer almaktadır. Elma suyu, nar suyu ve benzeri gibi doğal meyve sularının dışında antioksidan içecekler içinde kırmızı şarabın önemi büyüktür çünkü antioksidan değeri 3.873’tür.

21 – En Güçlü Antioksidan Meyveler Vişne / Kiraz

En güçlü antioksidan besinler ve antioksidan meyveler arasında kiraz ve vişne de bulunmaktadır. 100 gram vişne / kiraz içindeki antioksidan değeri 3.277’dir. C vitamini açısından da oldukça zengin olan bu meyvelerde potasyum, kalsiyum, demir, lif ve A vitamini de yer almaktadır.

22 – Brokoli

En güçlü antioksidan besinler arasında oldukça sağlıklı olan brokoli bulunmaktadır. 100 gram brokoli içindeki ORAC değeri 3.082’dir. En etkili antioksidanlar arasında yer alan brokolide magnezyum, fosfor, demir ve çinko da yer almaktadır.

23 – Kırmızı Lahana

Kırmızı lahana da 100 gramda 3.082 ile antioksidan değeri yüksek bir besin olduğundan en güçlü antioksidan besinler arasındadır. Bilindiği üzere kırmızı meyve sebzeler kalp sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde antioksidan bakımından zengin yiyecekler arasında bulunan kırmızı lahananın da olumlu etkisi vardır.

24 – En Güçlü Antioksidan Vitamin Nar

En güçlü antioksidan meyveler arasında yer alan narın 100 gramındaki antioksidan değeri 2.200’dür. İçeriğinde hemen hemen tüm antioksidan maddeleri bulunduran nar, potasyum, folat ve magnezyum açsısından zengindir. Ayrıca nar içeriğinde B vitaminlerinin büyük bir kısmı, C vitamini ve E vitamini bulunmaktadır.

25 – Roka En Güçlü Antioksidan Bitkiler Listesinde

En güçlü antioksidan bitkiler arasında roka da yer almaktadır. 100 gram roka içerisindeki antioksidan değeri 1.904’tür. Serbest radikallerle mücadelede oldukça etkili olan rokada yüksek oranda C vitamini, A vitamini, K vitamini ve folik asit yer almaktadır. Ayrıca mineraller açısından da zengindir.

26 – Yeşil Çay

En güçlü antioksidan besinler listesinde yeşil çay da bulunmaktadır. 100 gramındaki antioksidan değeri 1.864 olan yeşil çay hem genel sağlık için hem de cilt güzelliği için tavsiye edilmektedir. Zengin mineral ve vitamin nedeniyle tüketilmesi tavsiye edilen yeşil çay yaşlanma karşıtı içecekler arasında da bulunmaktadır.

27 – Portakal

C vitamini bakımından oldukça zengin olan portakal 100 gramdaki 1.819 antioksidan değeriyle en güçlü antioksidan besinler arasındaki yerini almaktadır. Serbest radikallerin azalmasında etkili olan portakal, bağışıklık güçlendirici meyve olarak da bilinmektedir.

28 – Domates

100 gram domates içeriğindeki ORAC değeri 415’tir. Bu nedenle de en güçlü antioksidan sebzeler arasında yer almaktadır. A vitamini açısından da zengin olan domates içeriğindeki likopen ve beta karoten sayesinde bağışıklığın güçlendirilmesinde etkilidir.

29 – Marul

Yeşil sebzeler arasında yer alan marul, en güçlü antioksidan besinler listesinde de yer almaktadır. Çünkü 100 gram marul içindeki ORAC değeri 396’dır. Görme yetisinin artırılmasında da etkili olduğu bilinen bu yeşillik mineralle açısından da oldukça zengindir.

30 – Pancar

Kırmızı sebzelerden biri olan pancar en güçlü antioksidan besinler listesinde bulunmaktadır. Çeşitli hastalıkların önlenmesinde etkili olan pancar yüksek oranda lif de içermektedir. Magnezyum, C vitamini, demir, folik asit ve potasyum bakımından zengin olmasıyla da sağlık için oldukça faydalıdır. Pancarın faydaları nelerdir merak ediyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz. 

Doğadaki En Güçlü Antioksidan Hangisi ?

Eğer antioksidan besinler ve doğal antioksidanlar nelerdir bilmiyorsanız, bu anlamda zenginliği olan besinlerin neler olduğunu kolaylıkla keşfedebilirsiniz. Çünkü bir meyve ya da sebze ne kadar parlaksa ve ne kadar renkli ise en güçlü antioksidan vitamin açısından da zengindir. Dolayısı ile bir meyve ya da sebzenin parlaklığına ve rengine bakarak onun antioksidan içerikte olduğunu ya da olmadığını anlayabilirsiniz. 

En güçlü antioksidan besinler listesi incelendiğinde, içeriğinde en fazla antioksidan değeri bulunan besinlerin baharatlar olduğu görülmektedir. Genel olarak da baharatlar azar azar yemeklerde ve salatalarda kullanılmaktadır. Bu baharatları aşırı olarak kullanmanın bir gereği yoktur ancak uygun yemeklerde mutlaka ve mutlaka az da olsa baharatlar kullanılmalıdır. Baharatlar doğal antioksidanlar olduğu için uygun yiyecekler içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Günlük Alınması Gereken Antioksidan Miktarı Nedir ?

Günlük olarak alınması gereken antioksidan miktarı 3.000 ünite ile 5.000 ünite arasındadır. Ancak antioksidanların fazlasının da herhangi bir zararı yoktur. Bu nedenle günlük olarak 15.000 üniteye kadar çıkılabilmektedir. Hatta en güçlü antioksidan vitamin açısından yüksek oranda beslenmek sağlık açısından çok çok daha iyidir.

Dünyanın En Güçlü Antioksidanları

Genel olarak en güçlü antioksidan besinler dendiğinde, Türk mutfağında büyük bir yeri olan bakliyatlar akıllara gelmemektedir. En güçlü antioksidanlar arasında bulunan bakliyatlar içeriğindeki ORAC seviyesiyle liste başıdır. Bu sebeple beslenme rutinine mutlaka bakliyat eklenmesi tavsiye edilmektedir.

Antioksidan Besinler Diyetisyen Önerileri

Bakliyatlar ile birlikte kuruyemişler kategorisindeki ceviz de içeriğinde en güçlü antioksidan vitamin barındırmaktadır. Bu sebeple antioksidan besinler diyetisyen önerileri arasında ara öğün olarak ceviz tavsiye edilmektedir. Hatta sağlıklı salatalar içine ceviz eklenmesi istenmektedir. Bu zaten sağlıklı olan salataları daha da sağlıklı hale getirmektedir.

İleri Yaşlarda Doğal Antioksidanlar Neden Önemli?

İnsan yaşlandıkça antioksidan besinlere olan ihtiyacı giderek artmaktadır. Bu nedenle de en güçlü antioksidan besinler açısından yaş ilerledikçe zengin beslenilmelidir. Çünkü yeterli düzeyde antioksidan vitamin alınası sayesinde pek çok kronik hastalıktan, kalp damar hastalıklarından, yüksek tansiyon hastalığından ve bazı kanser türlerinden korunmak mümkündür.

En Güçlü Antioksidan Vitamin Nedir ?

En güçlü antioksidan besinler listesinde bulunan tüm besinler, antioksidan vitamin açısından en zengin olanlardır. Bu besinlere günlük olarak mutlaka yer verilmelidir. Çünkü antioksidan açısından zengin besinler yalnızca genel sağlık durumu için değil cilt sağlığı için de gereklidir. Kısacası; en güçlü antioksidan besinler yaşlanma karşıtı olarak da bilinmektedir. Bu besinleri tüketerek siz de yaşlanmayı geciktirebilir veya durdurabilirsiniz.

Antioksidan Nedir | Antioksidan Nelerde Bulunur ?

Antioksidan ne demek diye incelendiğinde karşımıza iki kelime çıkmaktadır. Anti karşı, oksidan da oksitlendiren paslandıran anlamındadır. Yani antioksidan nedir ne anlama gelir dendiğinde kısaca; paslanmaya karşı anlamı karşımıza çıkmaktadır. Antioksidanlar, hücrelerimize ve DNA’mıza zarar veren oksidan maddelerin panzehiri olarak bilinmekte ve tanımlanmaktadır. 

YouTube video

Hava şartları nedeniyle oksijenin reaksiyona girmesi, demirlerin paslanmasına neden olmaktadır. Bir elma ikiye bölündüğünde hava ile temas ederek reaksiyona giren kısmı da çürümeye başlamaktadır. İnsan vücudunda da hücreler, metabolizmanın yan ürünü olan serbest oksijen radikalleri maddelerinin etkisiyle okside olmaktadır. Buna, oxidatives stres adı verilmektedir. Bunun önlenmesi için de antioksidan besinler açısından zengin gıda tüketimi yapılmalıdır.

Serbest Oksijen Radikalleri Nedir ?

Serbest oksijen radikalleri, insan metabolizmasının bir yan ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu moleküller de bir elektrondan yoksun olan ve dengesiz moleküllerdir. Bunun en önemli örnekleri de; süperoksit, peroksit, hidroksil iyon ve hidroksil radikal molekülüdür. 

https://www.youtube.com/watch?v=6Q_CJpaqaYI

Bu negatif yüklü olan moleküller denge sağlayabilmek için etraftaki dokularla reaksiyona girmektedir ve dokulardan bir elektron çalmaktadır. Bu süreç içinde de reaksiyona girilen dokularda ve ayrıca daha önemli olarak DNA’da hasar oluşmasına neden olmaktadır. Bu duruma da oksidatives stres denmektedir.  

Okidatives stres bütün dokuların zarar görmesine sebebiyet vermektedir. Başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere bazı kanser türleri için de risk faktörü oluşturmaktadır. Serbest oksijen radikalleri dışında insanların dışarıdan aldıkları veya dış etmenlerle oluşan bazı serbest oksijen radikalleri de bulunmaktadır. Bunlar da aşağıdaki gibidir:

Hava kirliliğiSigara durmanıAlkolÇoklu doymamış yağ asitleri (sıvı yağlar)EnflamasyonAşırı ağır egzersizlerYüksek seviye kan şekeriGıdalar ile alınan toksinlerUltraviyole ışınları

Hem dışarıdan alınan hem de metabolizmanın yan ürünü olarak ortaya çıkan oksidan maddeler ve antioksidanlar arasında bir denge olması gerekmektedir.

Oksidan ve Antioksidan İlişkisi Nasıldır | Antioksidan Besinler Neden Tüketilmelidir?

Esas olarak insan vücudunun tüm hücrelerinin içinde doğal antioksidan sistemi bulunmaktadır. Buna da antioxidant response element denmektedir. Antioxidant response element sistemi, oksidan maddeler ile mücadele edilebilmesi adına bazı doğal antoksidanların üretilmesini sağlamaktadır. Bu doğal antioksidanların başında da Glutathione bulunmaktadır.

YouTube video
 

Gerek metabolizmada doğal olarak üretilen ve gerekse de dışarıdan alınan serbest oksijen radikalleri, çoğu zaman doğal antioksidan sistemimizin kapasitesini aşmaktadır. Bu noktada da antioksidan besinler açısından zengin tüketim yapılması oldukça önemlidir.

Antioksidanların Görevi Nedir ?

Antioksidan maddeler, negatif yüklü serbest oksijen radikallerinin molekülleriyle reaksiyona girmekte ve onları bağlamaktadır. Bu da hücrelerin zarar görmesine engel olmaktadır. Antioksidanlar nelerdir dendiğinde de karşımıza en basit olarak C vitamini, E vitamini ve flavonoid cinsi bitkisel moleküller karşımıza çıkmaktadır. Antioksidan vitaminler ve antioksidan besinler açısından zengin beslenmek sağlığın en önemli sigortasıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!