Agatha Christie: Polisiye Romanın Zirve İsmi

Agatha Christie: Polisiye Romanın Zirve İsmi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Polisiye roman denildiğinde dünyada ilk akla gelen isimler arasında yer alan Agatha Christie, sahip olduğu geniş hayal gücü, eserlerinde kullandığı kendine tarz üslubu ve de oluşturduğu unutulmaz karakterleri ile akıllara kazınmıştır. Peki, Agatha Christie kimdir? Nerede doğmuş ve nasıl yaşamıştır? Unutulmaz eserleri nelerdir?

Agatha Christie Yaşamı

Agatha Christie, 15 Eylül 1890 tarihinde İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşta babasını kaybetmesi üzerine annesi tarafından yetiştirilen Christie, ev ortamında eğitim görmüştür. Oldukça yalnız bir çocukluk geçiren Christie, benzersiz bir hayal gücüne sahiptir ve çocukluğunu da yazmış olduğu öyküler ile renklendirmiştir.

On altı yaşına geldiğinde, müzik eğitimi alması için Fransa – Paris’e gönderilen Christie, kısa sürede bu isteğinden vaz geçerek, İngiltere’ye geri dönmüştür.

1914 yılında ise Agatha Christie, Albay Archibald Christie ile evlenmesinin ardından Fransa’ya yerleşmiştir. On dört yıl Archibald ile evli kalan ünlü yazar, boşanmasının ardından Doğu Ekspresi seyahatine çıkarak, birçok doğu kentini ziyaret etmiş, arkeolojik kazı alanlarında bulunmuştur. Christie, ikinci evliliğini de bu gezi sırasında tanıştığı arkeolog Sir Max Mallowan ile yapmıştır.

Oldukça üretken bir yazar olan Agatha Christie, 12 Ocak 1976 yılında yine İngiltere’de hayata gözlerini kapamıştır.

Agatha Christie: Polisiye Romanın Zirve İsmi

Agatha Christie ve Yazım Hayatı

Agatha Christie, ilk edebi denemelerinde duygusal konuları ele almış ve bu tarzda öyküler yazmıştır. Kendisi dislektik olmasına karşın roman okumaya aşırı derecede düşkün olan Christie, ilk polis romanını ise 1920 yılında ” Styles’da ki Esrarengiz Olay (The Mysterious Affair at Styles)” ismi ile yayınlamıştır. Bu ilk polisiye roman, aynı zamanda Christie’nin oluşturduğu efsanevi Belçikalı dedektif Hercule Poirot’un da ortaya çıktığı ilk romanıdır.

Hayatı boyunca 66 adet polisiye roman ve 14 kısa öykü yazan Christie, yine yazım hayatının başlarında Mary Westmacott takma ismi ile aşk romanları da yazmıştır.

Ünlü Belçikalı Dedektif Hercule Poirot karakterini ilk romanı ile okuyucusu ile buluşturan Christie, zaman içerisinde diğer ünlü karakterleri Tommy ve Tuppence ile amatör dedektif Miss Jane Marple’i de okuyucularına tanıtmıştır.

Romanları birçok farklı dile çevrilen usta yazar, günümüzde de her yıl “en çok satanlar” listelerinde yer almayı başarır.

Agatha Christie: Polisiye Romanın Zirve İsmi

Unutulmaz Agatha Christie Eserleri

Polisiye tutkunlarının en sevdiği yazarların başında gelen Agatha Christie eserleri ve unutulmaz başyapıtları ve mutlaka okunması gereken romanları ise şunlardır;

  • Hercule Poirot’un tehlikeli bir katilin peşine düştüğü “Cinayet Alfabesi”,
  • Esrarengiz bir adada yaşanan garip olayları kaleme aldığı “On Küçük Zenci”,
  • Lüks bir trende işlenen gizemli bir cinayeti konu alan “Doğu Ekspresinde Cinayet”,
  • Yine Hercule Poirot’un keskin zekasını gördüğümüz “Sonuncu Kurban”,
  • Amatör Dedektif Miss Marple’ın okuyucu ile buluştuğu “Ölüm Meleği
Agatha Christie: Polisiye Romanın Zirve İsmi

Agatha Christie’nin Ortadan Kaybolması

Agatha Christie denildiğinde ilk akla gelen olaylardan biri ise, ünlü yazarın esrarengiz bir şekilde tam 11 gün boyunca kaybolmasıdır.

Bu olay esnasında, usta yazar yapılan tüm aramalara karşın bulunamaz, arabası ise bir göl kenarında ağaca çarpmış şekilde bulunur. Kaybolma olayından tam 11 gün sonra Christie birden ortaya çıkar, ancak ısrarlı sorulara karşın konuya dair hiçbir açıklamada bulunmaz.

Açıklanamayan bu gizemli olayı, kimileri kaza süsü verilen bir senaryo olarak tarif ederken, kimileri kitap tanıtımı için yapılmış bir kurgu, kimileri de usta yazarın hafıza kaybı yaşadığı kısa bir dönem olarak anlatmaktadırlar.

Christie hakkındaki bu gizemli kaybolma olayı çözülmemiş ise de ünlü yazar 1971 yılında, İngiltere’de verilen en yüksek onur unvanı olan “Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı” unvanını layık görülmüş ve ismini dünyanın en çok okunan yazarları arasına silinmez harflerle kazımıştır.

İlginizi Çekebilir: Virginia Woolf Kimdir? İngiliz Edebiyatının Dünyaya Armağan Ettiği Büyük Yazar Virginia Woolf ve Unutulmaz Eserleri…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!