featured

Yüzüklerin Efendisi Serisi ve Hobbit Serisi Hangi Sırayla İzlenmeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüzüklerin Efendisi serisi, usta yazar J.R.R. Tolkien tarafından kalema alınan adeta bir başyapıttır. Serinin filmi çekilmeden önce de belli okur çevrelerinde popülerliği bulunmaktadır. Öyle ki seri, tüm zamanların gelmiş geçmiş en başarılı fantastik edebiyat serileri arasında da başı çekmektedir.

YouTube video

Yüzüklerin Efendisi serisi kitap olarak toplamda 3 ana romandan oluşmaktır. Bu seriye Hobbit adıyla bilinen ve olayların başını anlatan bir roman daha eşlik etmektedir. Orta Dünya evrenini anlatan seride güç yüzüklerinin yapılışı ve bazı ellere geçerek kullanılması anlatılıyor.

Yüzüklerin Efendisi Serisi ve Hobbit Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yüzüklerin Efendisi serisi kaç film sorusuna yalnızca üçlemenin filmleri ile yanıt vermemek gerekiyor. Üçlemenin ardından çekilen Hobbit serisi de aslında 3 yapımdan oluşuyor. Yani hem Yüzüklerin Efendisi’ni hem de Hobbit serisini bir arada kabul ederek toplamda 6 filmden bahsedebiliriz.

Bunun yanı sıra aslında Hobbit serisi hikayenin ilk kısımlarına yoğunlaşan bir seridir. Yani Yüzüklerin Efendisi, Hobbit sonrasında geçen bir hikayeyi bizlere aktarmaktadır. Bu durum Peter Jackson tarafından çekilen üçlemede de bu şekilde aktarılıyor. Yüzüklerin Efendisi serisi sırası da çekim tarihine göre bu şekilde belirleniyor.

Pek çok kişi Yüzüklerin Efendisi serisi 4 şeklinde aramalar yapıyor. Fakat bu noktada Yüzüklerin Efendisi olarak değil de Hobbit serisi olarak arama yapmak gerekiyor. Çekim tarihine göre ilk üçlemeden sonra Hobbit üçlemesi geliyor. Siz de dilerseniz filmleri çekim tarihine göre izlemeyi tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda hikayenin gidişatına göre önce Hobbit serisinden de başlayabilirsiniz.

21. Yüzyıl Sinemasının Kilometre Taşı

Yüzüklerin Efendisi, 2000’li yılların başına damga vuran oldukça çarpıcı bir film serisi olmayı başarmıştır. Üstelik serinin başarısı yalnızca birkaç yıl ile sınırlı kalmayarak günümüze dek ulaşmayı başarmıştır. Öyle ki pek çok sinema eleştirmeni de film serisinin 21. Yüzyıl sineması için önemli bir kilometre taşı olduğunu savunmaktadır.

Görsel efektleri ile de dönemin teknolojisinin son sınırlarını kullanan yapımlarda bazı savaş sahneleri hala takdir ediliyor. J.R.R. Tolkien’in romanlarına sadık kalınarak çekilen filmlerin her biri aynı zamanda bu açıdan da olumlu eleştiri alıyor.

Yüzüklerin Efendisi Konusu

Yüzüklerin Efendisi serisi izleme sırası hakkında bilgi vermeden önce serinin filmlerinin konusuna bakalım istedik. Serinin ilk filmi olan Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği bölümünde Bilbo Baggins isimli Hobbit’in güç yüzüğünü bulmasını görüyoruz. Güç yüzüğü denilen yüzük de Karanlıklar Efendisi’ne yapılan ve tüm evrene hükmedecek olan yüzüğü temsil ediyor.

Aragorn’un dedesi İsildur da Karanlıklar Efendisi ile girilen savaşta yüzüğü almayı başarıyor. Karanlıklar Efendisi savrulurken İsildur da yüzüğü yok etmek yerine kendi almayı tercih ediyor. Zafer yolunda Ork saldırısına uğrayan İsildur’un yüzüğün onu terk etmesi ile birlikte öldürülüyor ve yüzük de nehrin altında Gollum onu buluncaya dek kalıyor.

Gollum, yüzüğün büyüsü ile kendi benliğini kaybediyor ve bundan sonra yalnızca yüzük için yaşamayı göze alıyor. Yüzüklerin Efendisi İki Kule de de Gollum’un aslında acıklı olan hikayesini görüyoruz. Yüzüklerin Efendisi Kralın Dönüşü ise Frodo ve Yüzük Kardeşliğinin son mücadelesini anlatıyor.

Yüzüklerin Efendisi Serisi ve Hobbit Serisi Hangi Sırayla İzlenmelidir?

Filmleri hikaye bütünlüğüne göre ve çıkış tarihlerine göre izleyebileceğinizi söylemiştik. Burada tercih tamamen size aittir. Her iki türlüde filmlerden zevk alacağınız garantidir. Herhangi bir kafa karışıklığı olmayacaktır. Fakat yine de bir sıralamaya göre izlemek isterseniz ilk tercih olarak kronolojik sıraya göre izleyebilirsiniz. Kronolojik sıralama şu şekildedir.

YouTube video

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği sinema filmi 2001 yılında,Yüzüklerin Efendisi: İki Kule filmi 2002 senesinde,Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filmi 2003’de,Hobbit: Beklenmedik Yolculuk sinema filmi 2012’de,Hobbit: Smaug’un Çorak Toprakları filmi 2013 yılında veHobbit: Beş Ordunun Savaşı adlı film ise 2014 yılında sinema sevenlerle buluşmuş ve en sevilen filmler arasında yer almıştır.

1- Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği ( The Fellowship  of the Ring 2001)

YouTube video

Yüzüklerin Efendisi serisi ilk filmi Yüzük Kardeşliği’dir. İlk filimde daha çok orta dünya hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Hikayenin merkezinde bulunan yüzük Mordor Efendisi Sauron tarafından yapılıyor. Aslında birçok yüzük yapılıyor. Bu yüzüklerin üç tanesi Elf ırkına, yedisi Cüce ırkına ve dokuz tanesi de insanlara veriliyor.

Fakata kötülüğün kaynağı Sauron tüm bu yüzükleri hükmedecek bir yüzük daha yapıyor. Bu yüzüğün özelliği ise kendi iradesinin olmasıdır. Yüzüğü kullanan kişi onun kölesi oluyor, beyni uyuşuyor. Karanlıklar Efendisi’nin parmağından alınan yüzük onu bedensiz bırakıyor. Karanlıklar Efendisi’nin güç toplamaya çalışması da hikayenin gidişatını belirliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=4xU2eBrVTtU

112. yaş gününü kutlayan Bilbo Baggins, yüzüğü yeğeni Frodo Baggins’e teslim ediyor. Yüzük kardeşliği hikayesi bundan sonra başlıyor. Yüzük efendisine gitmek istiyor, kardeşlikte onu yok etmek istiyor. Yüzüğü kontrol etmek için iradesi güçlü bir kişi gerekiyor. Frodo ve arkadaşları sizce başarılı olacaklar mı? Cevabı devam filmlerinde…

2- Yüzüklerin Efendisi Serisi İki Kule ( The Two Towers 2002)

YouTube video

Filmin büyük büyücülerinden Gandalf ilk filmde Balrog ile dövüşürken karanlık bir sonsuzluğa düşüyor. İkinci filmde daha güçlü şekilde Ak Gandalf olarak geri geliyor. Yüzük kardeşliği bu bölümde gruplara ayrılıyor ve yüzüğü ait olduğu yere götürmeye çalışıyor.

Farklı gruplar, farklı hikayelere konu oluyor. Frodo ve Sam’in hedefi Mordor dağına ulaşmak. Merry ve Pippin ise Orkalar tarafından esir alınıyor. Aragon ve arkadaşları da orkların elinden hobbitleri kurtarmak için peşlerine düşüyor.

https://www.youtube.com/watch?v=x-ZsB1KrGhY

Filmin en çok konuşulan sahnesi ise Miğfer Dibi Savaşı’dır. Bu savaş hem efektleri ile hem de hikayesi ile büyük beğeni topladı. Orta dünyanın hikayesinin yön bulması açısından da önemlidir.

3- Yüzüklerin Efendisi Serisi Kralın Dönüşü (The Return of the King 2003)

YouTube video

Serinin bu bölümünde bir kralın dönüşü var ama kral kim? İkinci bölümde gruplara ayrılan kardeşlik yolarlına devam ediyor. Sam ve Frodo, Gollum ile tanışıyor ve onun rehberliğinde Hüküm Dağı’na doğru ilerliyorlar. Tabi bu yolculukta Gollum’un amacı yüzüğü ele geçirmek.

Kardeşliğin diğer üyeleri ise Isengard Savaşı ile tekrar bir araya geliyorlar. Sauron ise büyük bir savaş olan Minas Tirith savaşına hazırlanıyor. Kahramanlarımız savaşın olacağı bölgeye doğru gidiyor. Kaderlerin belirleneceği bu savaşta herkesin merakla beklediği kral dönüyor. Peki, kral kim? Yüzük yok edilebildi mi?

4- Hobbit Beklenmedik Yolculuk ( An Unexpected Journey 2012)

YouTube video

Hobbit üçlemesinin ilk bölümü olan “Beklenmedik Yolculuk” bizlere yüzüklerin efendisi serisi öncesinde olan olayları anlatıyor. Bilbo Baggins bu seride genç bir delikanlı. Bu delikanlının yüzüğü bulma hikayesi konu alınıyor.

The Shire köyünde huzurlu ve mutlu bir hayat süren Bilbo’nun kapısı bir gün çalınıyor ve içeri cüceler girmeye başlıyor. Son olarak Gandalf geliyor ve Baggins’i, cücelerin kralı efsanevi savaşcı Meşe kalkan Thorin ile tanıştırıyor. 13 kişiden oluşan bu cüce ekibi ile Baggins bir anlaşma yapar ve macera burada başlar.

YouTube video

Bilbo ve cüceler, Ejder Smaug tarafından el konulan ve cücelerin krallığı olan Erebor’u geri almaya çalışacaklar. Tabi bu macera bu kadar kolay olmayacak. Huzurlu evinden çok uzaklarda Goblinler, dev örümcekler, orklar ve Warglar, Bilbo’yu bekliyor.

5- Hobbit Smaug’un Çorak Toprakları (The Desolation of Smaug 2013)

YouTube video

Kayıp Erebor Cüce Krallığı’na ulaşmak için yola çıkan Bilbo ve cüceler, Elflerin esiri oluyor. Gandalf yolun yarısında onlardan ayrılmak zorunda kalıyor. Büyük tehlikeler arasında Ejder Smaug’un hakimiyetinde olduğu Yalnız Dağ’a gidilmesi gerekiyor.

Azog komutasındaki ork ordusu ise hergün güçlerini artırıyorlar. Elflerin bölgesinde dahi cücelerin peşini bırakmıyorlar. Fakat cücelerin asıl ve büyük düşmanı ise Yalnız Dağ içinde uyuyor. Cüceler için çok önemli olan Arkantaşı bulma görevi Bilbo Baggins’in. Fakat bu taşın korumalığını büyük Smaug yapıyor. Onu uyandırmaları büyük felaket olacak.

6- Hobbit Beş Ordu Savaşı (Battle of the Five Armies 2014)

YouTube video

Serinin son filminde orta dünyada dengeler değişiyor. Tüm ırklar büyük bir savaş veriyor. Bilbo Baggins, cüceler, elfler, orklar, insanlar ve Ejderha Smaug savaşı nefesleri kesiyor. Cücelerin krallığı içindeki hazine herkesi çılgına çeviriyor.

Smaug çevre köylerdeki halka saldırıyor. Orklar büyük bir ordu kuruyor. Elfler insanlığın yardımına geliyor. Cüceler Erebor’u tekrar alıyor. Meşe Kalkan Thorin bu savaşta efsaneleşiyor. Soluksuz izleyeceğiniz bölüm Bilbo Baggins’in huzurlu evine döneceği ana kadar devam ediyor.

Yüzüklerin Efendisi Serisi Hikayesine Göre Nasıl İzlenir?

YouTube video

Yüzüklerin Efendisi serisi ve Hobbit serisi hikaye bütünlüğü olarak da izlenebilir. Bunun için de öncelikle Hobbit üçlemesi ardından da Yüzüklerin Efendisi üçlemesi izlenmelidir. Sıralama ise şu şekildedir;

Hobbit Beklenmedik Yolculuk (2012)Hobbit Smaug’un Çorak Toprakları (2013)Hobbit Beş Ordunun Savaşı (2014)Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği (2001)Yüzüklerin Efendisi İki Kule (2002)Yüzüklerin Efendisi (2003)

https://www.youtube.com/watch?v=Ntw4cNSde9A

Bu muhteşem filmin bölümlerinden yukarıda bahsettiğimiz için bu başlık altında değinmeyeceğiz. Serinin ilk çıkan filminde daha çok hikayeyi anlatmak istediklerinden pek savaş göremeyeceksiniz. Fakat sonraki bölümler sizleri hem efekt olarak hem de savaş zevki olarak doyuracaktır.

Yüzüklerin Efendisi serisi hangi sıralama ile izlenirse izlensin sizde büyük bir seyir zevki yaşatacaktır. İzleme sıranızın kararını verin ve kendinize güzel bir sinema keyfi yaşatın.

Yüzüklerin Efendisi Karakterleri ve Hobbit Karakterleri

Hayal dünyanızda taht kuran Yüzüklerin Efendisi karakterleri, peşi sıra çekilen üçleme filmlerde hayat bulmuştur. Buna bir de Hobbit serisinin kahramanları eklenince bu fantastik evrendeki karakterleri kanlı canlı görme şansına kavuşmuş olduk. Yüzüklerin Efendisi Hobbit karakterleri, sinemada pek çok usta isim tarafından canlandırılmıştır.

https://www.youtube.com/watch?v=ePIf7dmSKeg

Orta Dünya karakterleri ve bu karakterlerin başlıca özellikleri hakkında merak ettiklerinizi sizler için derlemek istedik. Bu sayede evrenin en önemli kahramanlarını da daha yakından tanımış olacaksınız. İşte hem kitaplarda hem de filmlerde ön plana çıkan karakterlerin bilmeniz gereken özellikleri.

Yüzüklerin Efendisi Karakterleri ve Özellikleri

Yüzüklerin Efendisi karakterleri ve isimleri ile ilgili sizler için oluşturduğumuz listeye mutlaka bir göz atmalısınız. Filmlerin ve kitap serilerinin ön plana çıkan pek çok karakterini bu listemizde bulabilirsiniz. Bazı karakterler aynı zamanda Silmarillion karakterler listesinde de yer almaktadır.

İşte, Orta Dünya evreninde maceraları ve hayat hikayeleri ile ön plana çıkan başlıca karakterler ve bu karakterlerin özellikleri:

1 – Gandalf

Yüzüklerin Efendisi karakterleri arasında başı şüphesiz ki Gandalf çekiyor. Gandalf, Orta Dünya evreninin “gri büyücüsü” olarak tanımlanıyor. Yüzüğün Bilbo Baggins’ten Frodo’ya geçmesi ile birlikte Gandalf’ın üzerine düşen görevler de çoğalmış oldu. Tek Yüzük’ün Frodo tarafından taşınması Gandalf’ı yüzük yolculuğunu başlatmaya zorlamıştır.

YouTube video

Bu zorlu yolculukta büyücü Gandalf da hayal bile edemeyeceğiniz tehlikelere atılır. Frodo ve yüzüğü koruyan büyücü, kendi dönüşümünü de yine bu kutsal yolculuk sırasında yapacaktır. Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde Gandalf karakterine usta oyuncu Sir Ian McKellen hayat veriyor.

2 – Gollum

Gollum da Orta Dünya evreninin ön plana çıkan en önemli karakterlerinden biridir. Gollum, eski hayatında bir Hobbit iken yüzüğün gücü ile tanımlanamayan bir yaratığa dönüşmüştür. Uzun yıllar boyunca yüzüğü taşımak zorunda kalan Gollum, yüzüğün etkisi altında kendi benliğini kaybetmiştir.

Dumanlı Dağlar bölgesindeki mağaralarda saklanarak yaşayan Gollum, en nihayetinde yüzüğü Bilbo Baggins’e kaptırmıştır. Gollum, Frodo ve Sam ile birlikte yüzük yolculuğunun bir kısmında yer alan bir karakterdir.

3 – Bilbo Baggins

Söz konusu Yüzüklerin Efendisi karakterleri ise bu karakterlerin başında Bilbo’nun geldiğini bilmek gerekiyor. Bilbo, aynı zamanda Hobbit karakterleri arasında da önemli bir yerde bulunuyor. Hobbit üçlemesinde baş karakter olan Bilbo, Yüzüklerin Efendisi serisinde de önemli bir konumda bulunuyor.

YouTube video

Yüzüğü Gollum’dan alan Bilbo, bununla birlikte kendini yepyeni bir maceranın içerisinde bulacaktır. Yüzük, Bilbo’dan yeğeni Frodo’ya geçerek yüzük yolculuğunun başlamasına neden olacaktır.

4 – Frodo Baggins

Frodo Baggins, Bilbo ‘nun yeğeni olarak tanınan bir Hobbit’tir. Frodo, sakin ve huzurlu bir hayat sürerken yüzüğün kendisine geçmesi ile birlikte tüm hayatı baştan sona değişen biri olmuştur. Yüzüğün taşınması görevini sırtlayan Frodo, yolculık boyunca pek çok zorlukla karşılaşır.

Kendisine eşlik eden Sam ile birlikte görevi yerine getirmek isteyen Hobbit, bu yolda Gollum’un da etkisinde kalacaktır. Frodo Baggins’e sevilen oyuncu Elijah Wood hayat vermiştir.

5 – Aragorn

Yüzüklerin Efendisi en güçlü karakter sıralamasında başı çeken Aragorn, insan ırkından gelen sevilen bir kahramandır. Kendisine normal bir insanın ömründen daha fazla ömür biçilen Aragorn, Yüzük Kardeşliği içerisinde yer alan gözü pek bir savaşçıdır.

Aragorn, Frodo’nun yüzük yolculuğunda ona eşlik eden ve pek çok tehlikeye göğüs geren bir karakterdir. Kendisi aynı zamanda Elf Arwen’e aşıktır ve bu aşktan üç çocuk sahibi olacaktır.

6 – Arwen

Arwen Elfler Prensesi olarak hayatımıza giren güzeller güzeli bir ölümsüzdür. Aragorn ile aşk yaşayan Arwen, psişik güçleri sayesinde Yüzük Kardeşliği ile iletişime geçebilmektedir. Aynı zamanda Yeni Birleşik Krallık’ın da ilk Kraliçesi olan Arwen’in Aragorn’dan üç çocuğu vardır. Arwen’e Yüzüklerin Efendisi serisinde yetenekli ve güzel oyuncu Liv Tyler hayat veriyor.

7 – Legolas

Legolas da Yüzüklerin Efendisi serisinde ön plana çıkan en güçlü kahramanlardan biridir. Elf olması sebebiyle okçulukta bir hayli iyi olan Legolas, savaşlarda bu  özelliği ile dikkat çekmektedir. Film serisinde de Legolas karakterine usta oyuncu Orlando Bloom hayat vermiştir.

8 – Sauron

Yüzüklerin Efendisi karakterleri arasında Sauron karakterinin de önemli bir yeri bulunuyor. Sauron, “Karanlıklar Efendisi” olarak da anılıyor. Bunun nedeni de Sauron’ın Elfler ile birlikte güç yüzüklerini yapmasıdır. Elfleri “Ak Büyücü” kılığına girerek kandıran Sauron, Orta Dünya’nın tek efendisi olmayı amaçlamaktadır.

9 – Saruman

Saruman, Orta Dünya’nın Valar’ın temsilcisi konumunda gelen ilk büyücüsüdür. Ak Divan’ın başkanı da olan Saruman, büyücüler arasında oldukça saygın bir yere sahiptir. Yüzüklerin Efendisi serisinde Sauron’un etkisini kabul eden Saruman’ın gücü ne yazık ki yavaş yavaş son bulmaya başlayacaktır.

10 – Gimli

Yüzüklerin Efendisi karakterleri arasında Yüzük Kardeşliği içerisinde yer alan Gimli’nin de özel bir yeri bulunuyor. Ereborlu bir cüce olan Gimli’nin babası da Bilbo ile Yalnız Dağ seferine katılmış olan Gloin’dir. Gimli, Legolas ile iyi anlaşan ve seriye komedi unsurları katan neşeli bir karakterdir.

11 – Galadriel

Galadriel de Orta Dünya’da Elf soylusu olan oldukça güzel bir elftir. Kraliyet soyundan gelen Galadriel, Frodo için pek çok yardımda bulunmuştur. Yüzük Kardeşliğini topraklarında ağırlayan Galadriel karakterini film serisinde Cate Blanchett canlandırıyor.

12 – Samwise Gamgee

Yüzüklerin Efendisi karakterleri arasında Samwise Gamgee de önemli bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Frodo ile birlikte Mordor yolculuğuna çıkan Sam, bu yolda Frodo’nun en yakın yoldaşı olmuştur. Sevecen ve mantıklı bir kahraman olan Sam, daha sonra Shire’a geri dönerek sevdiği kadın ile evlenmiştir.

13 – Meriadoc Brandybuck

Yüzüklerin Efendisi serisinin eğlenceli karakterlerinden olan Meriadoc, Merry adıyla da bilinir. Shire’da yaşayan bir Hobbit olan Merry, Yüzük Kardeşliği’ne dahil olarak Mordor yolculuğunda yer alır. Merry, en çok yakın dostu Pippin ile iyi anlaşabilmektedir.

14 – Peregrin Took

Peregrin Took da tıpkı Merry gibi Shire’da doğup büyümüş ve başka bir yer görmemiş bir Hobbit’tir. Peregrine, Pippin adıyla seride yer almıştır. Merry ile birlikte Yüzük Kardeşliği’ne dahil olan Pippin, Mordor yolculuğunda pek çok maceraya atılmıştır.

Hobbit Karakterleri

Yüzüklerin Efendisi karakterleri arasında Hobbit üçlemesinde de gördüğümüz bazı kahramanlar bulunuyor. Yine de Hobbit serisinde de daha önce görmediğimiz ve Orta Dünya açısından önemli karakterler de yer alıyor. İşte, Hobbit serisinde ön plana çıkan başlıca karakterler:

1 – Thorin

Throin, babası Thrain ortadan kaybolduktan sonra cücelerin kralı olmuş önemli bir karakterdir. Hobbit serisinde ön plana çıkan bu kahraman, güçlü ve mantıklı bir yapıya sahiptir.

2 – Thranduil

Thranduil de daha önce Yüzüklerin Efendisi karakterleri arasında görmediğimiz bir kahramandır. Legolas’ın babası olan Thranduil, oğlunu Yüzük Kardeşliğine dahil olması için yollamıştır. Thranduil, Hobbit serisinden daha yakından gördüğümüz ve tanıyabildiğimiz bir kahraman olmuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!