featured

Kabızlık Nedir? Nasıl Geçer? Evde Tedavi Mümkün müdür?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kabızlık bağırsak hareketlerinin yavaşlaması veya zorlaşması durumudur. Tuvalete çıkma süresi kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte ideal süre en fazla 3 gündür. 3 günü aşan sürede tuvalete çıkılmadıysa bu durum kabızlığa neden olmaktadır. Ramazan ayında kişilerin beslenme düzeni büyük ölçüde değişmiştir. Beslenme düzeninin değişmesi ile bağırsak hareketleri de bu durumdan etkilenip yavaşlamaya başlamaktadır.

Bağırsakların yavaşlaması nedeniyle tuvalete çıkma süresinin uzaması kişide huzursuzluğa sebep olmaktadır. Çoğu zaman ciddi sağlık problemlerine sebep olmasa bile kişide huzursuzluk yaratan bu durumdan kurtulmanın birçok yöntemi vardır. Kabızlık neden olur ve kabızlık nasıl gider? soruları, bu soruyu soran insanlar tarafından sıkça sorulur. Şimdi sizlere kabızlığın neden olduğunu ve geçirme yöntemlerini anlatacağız.

Kabızlık Nedir?

Karın ağrısı ve tuvalete çıkamama zorluğu çeken kişiler kabızlık nedir, sorusunun cevabını araştırmaya başlarlar. Kabızlık, bağırsak eylemlerinin yavaşlaması nedeniyle kişinin tuvalet eyleminin az sıklıkla ve kolaylıkla yapamaması durumuna verilen isimdir. Tıp dilinde konstipasyon olarak bilinen bu durum dışkılama güçlüğü, dışkının tamamıyla boşalamaması ve şişkinlik gibi olumsuzluklara yol açar. Tuvalete çıkma süresi biyolojik ve çevresel faktörlere göre kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Uzun süre tuvalete çıkamama bireylerde huzursuzluğa yol açar ve birçok sağlık problemini de beraberinde getirir.Kabızlık Neden Olur?

ığa yol açmıştır. Kabızlık neden olur, sorusu insanlar tarafından araştırılmaya başlanmıştır. Dışkılama zorluğu olarak bilinen kabızlık, birçok sebebi olan bir rahatsızlıktır. Bunlar sindirim sistemi hastalıkları sağlıksız beslenme, düzensiz diyetler, hareketsizlik, ilaç kullanımı gibi faktörlerdir. Kabızlığın nedenleri şu şekilde sıralanır;

Yetersiz sıvı tüketimiLifli gıdalar tüketmemekTuvalet eylemini ertelemekKatı gıdalar ve fazla inek sütü tüketmek Rektumda tıkanıklık, darlıkHormonel hastalıklarDışkılamada görevli olan kaslara ait bozukluklarAntidepresan, tansiyon ve demir takviyesi ilaçlarıYeterli egzersiz yapamamaDiyabet benzeri hastalıklar

Yetişkin bireylerde bu faktörler kabızlığa neden olabilir. Ayrıca kadınlarda hamilelik döneminde kabızlık daha çok görülmektedir. Bunun sebebi ise hamilelikte salgılanan hormonlardır. Kabızlığın birçok nedeni olduğu gibi birçok çözüm yöntemi de vardır.

Kabızlık Nasıl Gider?

Kabızlık sorunu yaşayan bireyler genelde hastaneye gitmeye gerek kalmadan evde basit yöntemlerle bu problemin üstesinden gelebilirler. Kabızlık nasıl gider sorusunun cevabı ise kabızlığa en çok neden olan durumlarda gizlidir.

Kabızlığın en belirgin nedeni su ve sıvı tüketiminin yeterli olmamasıdır. Yeterli su tüketilmemesi halinde dışkı sertleşir ve kabızlık durumu ortaya çıkar. Kabızlığın ortaya çıkma sebebinin ortadan kaldırılmasıyla sorun büyük oranda çözülebilir. Kabızlığının geçmesi için günde en az 2 litre su içilmesi tavsiye edilir. Sıvı alımında gazlı içecekler veya kafeinli içecekler tercih edilmemelidir. Ev yapımı meyve suları, limonatalar tüketilmelidir.

Kabızlığın sık görülen diğer nedeni ise lifli gıdaların eksik tüketilmemesidir. Bağırsakların sağlığını için yüksek lif içeren gıdaların tüketilmesi önerilir. Ana öğünlerde sebze ağırlıklı beslenilmelidir. Ara öğünlerde ise meyve tüketilmelidir.

Günlük yürüyüşler yapılmalıdır bu sayede bağırsaklar çalışır ve kabızlık durumu geçer. Kabızlığa karşı zeytinyağı tüketilmelidir. Zeytinyağı tüketimi bağırsaklardaki dışkının yumuşamasını sağlar. Bu yüzden daha fazla zeytinyağı tüketmek önemlidir.

Ayrıca sabah uyandıktan sonra hiçbir şey tüketmeden bir bardak ılık suyun içilmesi önerilir. İçilen ılık su sindirim sistemi için çok yararlıdır bu sayede kabızlığın geçmesi ve önlenmesi sağlanabilir. Bazı yiyecekler ise doğrudan kabızlık sorununu çözmektedir. Kabız olan kişiler rahatsızlıklarına çare bulamayınca kabızlık ilacı araştırmasına girerler. Bu rahatsızlık çok ileri seviyelerde değilse, doğal yöntemlerle de geçebilir. Yine de kabızlık ilacı kullanmak istiyor iseniz, doktora başvurmanız gerekir. Doktor gerekli gördüğü takdirde ilacı verecektir.

Kabızlığa iyi gelen yiyecekler nelerdir?

Kabızlık durumu yaşandığında bazı yiyecekler büyük ölçüde kabızlığa çözüm olmaktadır. Bu yiyecekler şu şekilde sıralanır;

Zeytinyağı- Kabızlık durumunda zeytinyağı tüketmek bağırsaklardaki dışkının yumuşamasını sağlar.Kayısı, incir- Kabızlıktan kurtulmak için kuru veya yaş fark etmeksizin kayısı, incir yenilmesi oldukça faydalıdır.Kuru baklagiller ve kuruyemişKahve- Kafein sindirim sistemindeki kasları çalıştırır bu yüzden kahve içmek tuvalete çıkmanıza yardımcı olabilir.Nane çayı- Nane çayının içinde bulunan mentol, sindirim sistemindeki kasları gevşetir ve hareketi kolaylaştırır. Bu sayede kabızlığa iyi gelir.Yoğurt suyu- Doğal yoğurttan elde edilen yoğurt suyu bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Direkt içilmesi önerilen yoğurt suyu kabızlığa çözüm olabilir.Kuru erik- İçerdiği yüksek lif oranı ile boşaltımı kolaylaştırır.Tam tahıllı ekmek- Ekmek tercihini tam tahıllı ekmek veya kepek ekmekten yana kullanmak kabızlık durumuna iyi gelir.

Kabızlık Durumunda Nelerden Uzak Durulmalıdır?

Kabızlık sıkıntısı yaşandığı zaman bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durarak tedavi yönteminizi kolaylaştırabilirsiniz. Kabızlıkta uzak durulması gereken yiyecek ve içecekler şunlardır:

Süt ve süt ürünleriKırmızı etOlgunlaşmamış muzBeyaz pirinçKahve, kola ve çay gibi kafeinli içecekler

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde süt tüketiminin fazla olması sebebi ile sık görülen kabızlık, bebekleri oldukça olumsuz etkilemektedir. Kendilerini ifade edemedikleri için çoğu zaman ağlama olarak dışa vurdukları bu durumu ebeveynler iyi bir gözlem sonucu fark edebilir. Bebeklerde kabızlık oluşması sonucu genellikle yetişkinler ilk olarak bebeklerde kabızlık ilacı araştırmaya başlarlar. Tıbbi çözüme ek olarak evde şu yöntemler ile de bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Bebeğin karın bölgesine sürekli ve yavaşça masaj uygulamak.Meyve suyu içecek ayda ise lif oranı yüksek doğal meyve suları içirmek.Ilık banyo yaptırmak.Hafif bebek egzersizleri yaptırmak.Bebeğinizin kabızlık problemine iyi gelecektir.Ayrıca kabız ilaçlarını doktor tavsiyesi olmadan kullanılmaması gerektiğini unutmayın.

Kabızlık nasıl geçer, sorunuza cevap vermeye çalıştık. Kabızlık için yapılması gereken özellikle doğal tedavi yöntemlerini anlattık. Siz de kabızlık sorunu çekiyorsanız, yazımızda ki tavsiyeleri uygulayarak sorununuza çözüm bulmaya çalışabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!