featured

En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar: Hayrete Düşeceksiniz!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde ruhsal rahatsızlıklar bu denli artarken en tehlikeli psikolojik hastalıklar nelerdir, hiç merak ettiniz mi? Merak edenler için hazırladığımız bu içeriğimizde pek bilmediğimiz psikolojik rahatsızları sizler için derledik. İşte en garip psikolojik hastalıklar!

1.  Wendigo Sendromu

Wendigo sendromu, en ilginç ve korkunç psikolojik hastalıklar arasında yer alır. Bu hastalığa sahip kişiler insan eti yemekten zevk almaktadırlar. Evet, yanlış duymadınız tam olarak böyle.  Genel olarak tek kişiye oranla topluluklarda görülen bu korkunç rahatsızlık, insan etine ilgi duyulmasına sebep olmaktadır. En tehlikeli psikolojik hastalıklar nelerdir, sorusuna verecek ilk cevaplardan biri kesinlikle bu sendromdur.

Wendigo hastaları, insan etine olan bu arzuları dolayısıyla zaman zaman çevrelerine büyük zararlar verebilmektedirler. Cinayete kadar uzanan, büyük suçlara imza atabilecek potansiyelde olan bu kişiler mutlaka tedavi edilmesi gereken psikolojik hastalar arasında yer almaktadır. Çünkü bu rahatsızlıkta kendisi dahil olmak üzere çevresindeki insanlar da kötü oranda etkilenmektedir.

2. Cotard Sendromu

En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasından belki de en ürpertici olan rahatsızlık Cotard sendromudur. Bu hastalığa yakalanan kişiler kendilerini ölü hissetmektedirler. Hatta üzerlerinden gelen çürümüş et kokusu aldıklarını söylerler. Bununla kalmayıp, vücutlarında dolaşan bir kanın olmadığını iddia ederler. Psikolojik hastalıklar nelerdir, sorusunun en ürpertici, tüyleri diken diken eden cevabıdır. 

Şuana kadar bilinen bir kesin tedavisi olmayan bu psikolojik hastalığın, panik atak ve depresyon gibi diğer ruhsal rahatsızlıklardan dolayı çıktığı öngörülüyor. Ölü olduğuna inanan hasta çevresindekilere de bunu kanıtlama isteğine gidiyor. Bu sebepten dolayı resmen intihar eden Cotard hastaları geçmişte görülmüştür.

3. Diyojen Sendromu

Halk arasında çöp atmama hastalığı olarak bilinen Diyojen sendromuna yakalayan kişiler, çöpleri biriktirme ve toplumdan uzak olma gibi alışkanlıkları vardır. Genel olarak bu sendromun görüldüğü kişiler yaşlı insanlardır. Bu hastalığa yakalananlar dış görünüşlerine hiç önem vermezler ve diğer insanlarla etkileşim kurmaktan kaçınırlar

Bir anda gerçekleşen bir sendrom olmayıp, belirli bir süreçten geçerek kişide görülür. İlk olarak çevresindeki kişilerle arasına mesafe koyan birey, kendisine ve yaşadığı yere önem vermemeye başlar. Zamanla duygusal olarak çöküntüler yaşayan bu kişilerin topluma geri kazandırılması gerekmektedir.

4. Capgras Sendromu

Capgras sendromunun en belirgin özelliklerinden biri olan, hasta kişinin çevresinde bulunan insanların gerçek olmadığını ve başka şahısların onların yerine geçtiklerini iddia etmektedirler. En çok kadınlarda görülen bu rahatsızlık, sanrısal bir bozukluk olarak bilinmektedir.

Bu psikolojik hastalıklar ile savaşan kişiler büyük oranda güven problemi yaşamaktadırlar. Paranoid düşünceler ile kendilerini gösteren Capgras hastaları, artan şiddetleri sebebiyle kişinin aklını yitirmesine kadar gidebilmektedir.

5. Fregoli Sendromu

En tehlikeli psikolojik hastalıklar listesinde 5. Sırada Fregoli sendromu yer almaktadır. Dünyada az görülen bu rahatsızlık en belirgin özelliği, hasta olan bireyin kendisi hariç etrafında olan insanların aynı kişi olduğunu düşünmektedir. Kötü kimseler tarafında çevresindekilerin ele geçirildiğini düşünen kişi,  korkuya ve endişeye kapılıp kendisini kötü hissetmektedir.

Fregoli sendromu, insanlara yaklaşırken hastanın şüphe duymasına sebep olmaktadır. En yakın arkadaşlarından ve yakınlarından bile şüphe duyan bu kişiler, etrafındaki çoğu insanı tehdit olarak görmektedirler. İleri boyutlara gelmeden psikolojik destek alınması gereken bu rahatsızlık, ilerleyen süreçlerde hasta bireylere büyük tehditler oluşturmaktadır.

6. Likantropi

Nadir görülen diğer psikolojik hastalıklar arasında yer alan Likantropi rahatsızlığıdır. Kendini kurt adam olarak gören bu rahatsızlığa sahip kişiler,  kurt gibi vahşi davranışları ile çevresindekilere zarar verebilmektedir. Davranışları dışında bu insanlar kendilerini, kurt adam şeklinde görünümlerinin olduklarını iddia ederler.

Vücutlarının çeşitli bölgelerinde kıllanma oluştuğunu söyleyen kişiler,  kaslarında çeşitli ağrılar olduklarını da öne sürerler. Çeşitli fiziksel özellikler dışında, zihinsel ve duygusal olarak da kurt adam gibi hissettiklerini söylerler

7. Çözülmeli Füj

Bu psikolojik rahatsızlıkla savaşan kişiler, beklemedikleri bir anda oldukları yerde neden bulundukları hakkında herhangi bir fikre sahip değilken kendilerini bulurlar.

Ataklar halinde gerçekleşen ve ara ara kendini gösteren bu rahatsızlığın çeşitli sebepler yatmaktadır. Uzun bir süreçte stres ve kaygı gibi problemler yaşayan kişilerde bu ataklar gözlenebilmekledir.

8. Alice İn Wonderland Sendromu

Alice İn Wonderland sendromu, kişinin etrafındaki nesneleri veya kişileri oldukları büyüklükten daha küçük veya daha büyük hissetme durumudur.

Bu sendromdan mustarip olan kişilerin gözlerden kaynaklı bir durumdan dolayı bu şekil hissetmedikleri bilinmektedir. Ayrıca bu kişilerin ara sıra zaman kavramlarını da yitirdikleri söylenmektedir.

9. Şizofreni 

Şizofreni, bireyin aklında gerçekleşen duygu ve düşüncelerindeki değişimleri davranışlarına yansıtması durumudur. Bu hastalar başkaları tarafından yönetilme hissettiklerini, duygu ve düşüncelerinin başkaları tarafından kontrol edildiğini düşünmektedirler.

Şizofreni ile boğuşan kişiler iletişim konusunda büyük problemler yaşamaktadır. Konuştukları konular neredeyse birbirinden tamamen alakasız olup, konu geçişleri de bir o kadar saçmadır. Ayrıca ortamına uygun olmayan davranışlar sergilenmesi de şizofreni hastalığının belirtilerindendir. Şizofreni, en tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında yerini alır.

10. Boanthropy Sendromu

En tehlikeli psikolojik hastalıklar listemizin sonunda yer alan Boanthropy sendromu, diğer bir adı ile öküz sendromu olarak da bilinmektedir. Bu hastalıkla kişi kendini bir hayvan olarak gördüğünü iddia etmektedir. Vejetaryan olarak yaşayan insanlarda daha sık görülen bu rahatsızlığın en kötü yanlarından bir tanesi, yakalanan kişilerin sosyal yaşantılarına devam edememesidir.

 En tehlikeli psikolojik hastalıklar nelerdir, sorunuza kapsamlı bir şekilde cevap verdik. En tehlikeli psikolojik hastalıklar, normal psikolojik hastalıkların devamı niteliğinde olarak düşünülebilir. Örneğin, travma sonrası stres yaşayan, manik depresif bozukluk sorunu yaşamış olan, bipolar bozukluk sendromu vb. olan kişiler ilerleyen zamanlarda yukarıda ki rahatsızlıklara da yakalanabilirler. Tehlikeli psikolojik rahatsızlıklar aynı zamanda kişilik bozukluğu olarak geçmektedir. Ruh sağlığını geri getirmek için bu kişileri bir şekilde muhakkak uzmanlara götürmek gerekir. Psikoterapi alacak olan kişiler doktorun tavsiyesiyle ilaçla da desteklenebilir. Önemli olan bu tarz kişilerin hastalığı kabul etmesidir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!