featured

Akıllı Telefonların Vazgeçilmezi Mobil Oyunlar Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mobil oyun dünyası özellikle akıllı telefonların kullanımının artması ile beraber çok büyük bir gelişme gösterdi. Bilgisayarlarda oynanabilen oyunlar dahil birçok oyun telefonlarda oynanabilir hale getirildi. Milyonlarca kullanıcı bu oyunları oynayarak vakit geçirmekten büyük zevk alır hale geldi.

Bu büyük ilginin ve alakanın sonrasında ise pazara ilgi de büyük oranda arttı. Büyük kazançların elde edildiği bu piyasa birçok kişi tarafından mercek altına alınmaya başlandı. İşin uzmanları oyunlar yaparak kazanç sağlamaya başlarken, kazançları görüp, oyun yapma bilgisi olmayanlar ise öğrenmeye merak saldı.

Araştırma şirketleri tarafından yapılan analizlere göre 2020 yılında mobil oyun pazarının değeri 77 Milyar Dolar olacak. Bu miktarı duyan ve gören kişilerin ise iştahı kabarmış durumda. Birçok kişi oyun dünyasına oyun yaparak, bundan gelir elde etmenin hayalini kurmaya başladı.

YouTube video

Tabi oyun üretmek büyük bir çalışma ve bilgi gerektiriyor. Bilginin dışında da ayrı bir yetenek gerekmektedir. Bu sektöre merak duyanlar için ve oyun yapmanın adımlarını merak edenler için bir yazı hazırladık. Bu yazı sayesinde hem bir fikir edinebilirsiniz hem de mobil oyun yapma yolunda nelere dikkat etmeniz gerekir görmüş olursunuz.

7 Adımda Mobil Oyun Yapma

Sizlere göstereceğimiz bu adımlar üzerinde çalışarak ve kendinizi geliştirerek, oyun dünyasına güzel oyunlar sunabilirsiniz. Oyunlarınız beğenilir ve yeteri kadar bir indirme başarısı yakalarsanız büyük gelirler elde edebilirsiniz. Belki bir oyun firması oyununuzu daha da geliştirmek için sizden satın alabilir.

İşte tüm bu hayallere kavuşabilmek için takip etmeniz gereken 7 adım…

1- Detaylı Bir Plan Hazırlayın

İşe koyulmanın en birinci gereği detaylı bir plan, program oluşturmaktır. Bu plan çerçevesinde nasıl bir oyun türü yapmak istiyorsunuz buna karar vermelisiniz. Zeka oyunları, araba yarışı oyunları, okey oyunları, macera oyunları… Sizin aklınızda ne tür bir oyun modeli varsa onu net olarak belirlemelisiniz. Çünkü bütün gidişatınız bu aşamadan sonra şekillenecek.

Oyun türüne karar verdikten sonra oyununuzun ne gibi bir farklılıklar içereceği üzerinde düşünmelisiniz. Çünkü yepyeni bir fikir ile piyasaya çıkamazsanız fazla bir ilgi göremeyebilirsiniz. Ama diğer oyunlardan farklı bir tarzınız ve eklentiniz olursa tercih edilme oranınız artacaktır.

2- Planlamanıza Uygun Oyun Motorunu Belirleyin

Oyun yapımcıları ve geliştiricileri tüm oyunlarını gelişen teknoloji ile beraber oyun motorlarından yapıyor. Bu oyun motorları sağladıkları özelliklerle ve araçlarla büyük kolaylık sağlıyor. Ayıca geniş kütüphanesi sayesinde de oyunların yapımında büyük fayda sağlıyor. En çok kullanılan oyun motorlarından üç tanesine yakından bakalım.

Unity

YouTube video

Birçoğunuz bu isme aşinasınızdır. Mobil dünyada gördüğünüz birçok oyunun yapımında Unity oyun motoru kullanılıyor. Oyun geliştiricilerine sunduğu geniş kaynaklar ve oyun yapım araçları sayesinde diğer motor araçlarından ayrılıyor. Bu da en çok tercih edilme sebebini açıklıyor.

Oyunun yapım aşamasında hiçbir ücret talep edilmiyor. Tüm yapım aşamasını ücretsi şekilde tamamlayabilirsiniz. Fakat oyunu yayınlamak isterseniz sizden bir miktar ücret talep ediliyor. Bu ücretin alınma nedeni yapımcısı olarak sizin görünmenizi sağlamaktır. Eğer ücret vermek istemezseniz oyunun giriş kısmında “By Unity” ibaresi görülecektir.

Bu oyun motoru hakkında ücretsiz olarak farklı eğitim kaynakları da bulunmaktadır. Bu kaynaklardan yararlanarak siz de güzel oyunlar üretebilirsiniz. Öneri olarak Brackeys YouTube kanalını takip edebilirsiniz.

Unreal Engine

Unity oyun motorundan sonra en çok kullanılan motor ise Unreal engine oyun motorudur. Bu motor da oyun geliştirmek isteyenler ücretsiz araç desteği sağlıyor. Unity ile arasındaki fark ise kullanılan kodlama dilidir. Unity C# kullanırken, Unreal Engine C++ kullanıyor.

Size fikir vermesi için linke tıklayarak, ücretsiz oyun yapım eğitimi alabilirsiniz.

Gamesalad

Herkes kodlama bilemeyebilir. Kodlama yapmadan, sürükle bırak tekniğinin uygulandığı Gamesalad oyun motoru sizlere ücretsiz oyun yapmak için fırsat tanıyor. Fakat diğer motorlar gibi bunda ne kadar başarılı oyunlar yapılabilir tartışılır. Karar tamamen size ve yeteneğinize kalıyor.

3- Programlama Dili Öğrenin

Seçtiğiniz mobil oyun motoruna uygun şekilde programlama dili öğrenmeniz şarttır. Eğer Unity oyun motoru tercihiniz ise C# dilini öğrenmeniz gerekiyor. Unreal Engine oyun motoru tercihiniz ise C++ programlama dilini öğrenmelisiniz.

Bu programlama dillerinin de kurslarını yine ücretsiz olarak internette bulabilirsiniz. Dilerseniz de Udemy kurslarından hoşunuza gideni seçebilir ve eğitimlere başlayabilirsiniz. Programlamayı öğrendiğiniz andan itibaren tüm işleriniz hızlanacak ve şekillenecektir.

4- Mobil Oyun Projesini Başlatın

Bir mobil oyun üretmek insanların gözüne çok zor gelebilir. Fakat gerekli eğitimleri aldıktan sonra bir yol tutarsanız o yol sizin önünüzü açacaktır. Bunun için de projenizi başlatmanın zamanı geldi. Şevkinizi kıracak zorluklardan kaçınmaya bakın. İşlerinizi oldukça basit düşünün. Basit grafiklerle ve basit mekaniklerle projeye başlayın.

Basit kodlamalarla ilerledikçe mutlu olacaksınız ve iştahınız artacak. İlerledikçe detaylandırmaları ve zorlu bölümlere geçebilirsiniz. Oyunun tamamlanmasına kadar süreci böyle devam ettirin. Zamanla kendi çalışma stilinizi geliştireceksiniz. Böylelikle işleriniz daha hızlı yürüyecek.

5- Görseller Hazırlanmaya Başlasın

YouTube video

Oyunlarınızın tarzına göre 2D veya 3D görseller oluşturmalısınız. Eğer 2D görseller kullanacaksanız Photoshop ve Illustrator programları sizlere yeterli gelecektir. Bu programlarda oyununuza uygun görselleri hazırlayabilirsiniz. Eğer oyununuzda 3D görseller kullanmak istiyorsanız tercihinizi Maya ve 3ds Max programlarından yana kullanmalısınız.

Birçok oyun geliştiricisi ücretsiz ve herkes tarafından ulaşılabilir görselleri tercih ediyor. Bu görseller üzerinde ufak dokunuşlar yaparak farklı görünümler kazandırıyorlar. Siz de böyle yapabilir veya maddi gücünüz var ise dış destek alabilirsiniz.

6- Oyunu Özgün Hale Getirin

Appstore veya Google Play Store mağazalarına girdiğinizde birçok oyunun aynı veya benzer olduğunu görürsünüz. Hal böyle olunca da aradan sıyrılmanız için sizin farklı bir şeyler sunmanız gerekiyor. Oyun bölümlerini, mekanlarını, karakterlerini veya seviye atlama özelliklerinde oynamalar yapabilirsiniz. Farklı değişimler düşünmelisiniz ve oyuna sizden bir şeyler katmalısınız. Bu sayede diğerlerinden ayrılır ve kullanıcıların dikkatini çekersiniz.

7- Mobil Oyunu Piyasaya Sürün

Oyun geliştiricilerini en çok takıldığı nokta burasıdır. Oyununa güvensizlik duyan kişiler veya şuan yayınlamak istemiyorum diyen kişiler genelde kaybetmektedir. Bunun nedeni ise siz oyunu yayın

YouTube video
lasam mı diye düşünürken aynı tarzda birçok oyun yayınlanabilir. Bu nedenle sizin oyununuzun bir farklılığı kalmaz.

Oyunu piyasaya sürdükten sonra kullanıcıların geri dönüşlerini mutlaka dikkate alın. Bu geri dönüşler ile oyunu günceller ve daha kaliteli hale getirebilirsiniz. Bu sayede oyunun değeri ve indirilmesi artacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!