featured

Lenf Kanseri Nedir Lenfoma Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde oldukça fazla göze gözüken lenf kanseri yediden yetmişe herkesin yakalandığı bir kanser türüdür. Kişilere göre belirtileri oldukça değişkenlik gösteren lenf kanseri nedir ? Nasıl tedavi edilir? İşte, cevapları!

Lenf Kanseri Nedir ?

Uzun süren gripler, astım krizine benzeyen kuru öksürükler, bademciklerin şişmesi gibi belirtileri ile ortaya çıkan lenf kanseri tedavi olarak ilik nakline ( kök hücre nakli )  ve ilaçlara başarılı bir şeklide yanıt veren bir kanser türüdür. Rahatsızlık günümüzde oldukça fazla görülmektedir.

Kök hücre tedavisi de rahatsızlıkta uygulanabilen diğer bir tedavi seçeneğidir. Rahatsızlığın diğer ismi Lenfoma’dır. Kemik iliğinden ya da kanda oluşan rahatsızlıklardan kaynaklanan bir kanser türüdür. Kan kanserlerinin neredeyse %50 gibi büyük bir bölümünü Lenfoma oluşturur. Vücutta ağrısız bir şekilde hissedilen yumrular ile kendini belli eder. Bazı durumlarda ise hastane tetkiklerinde tesadüfen de ortaya çıkabilen bir rahatsızlık türüdür.

Lenf Kanseri Belirtileri Nelerdir?

YouTube video

Lenfoma nedir sorusundan sonra önem teşkil eden bir diğer soru ise lenfoma belirtileri nelerdir şeklindedir. Kemik iliği biyopsisi ile teşhis edilen bu lenf kanserinin birçok belirtisi bulunur. Kronik lenfositik lösemi olarak da bilinen lenf kanseri çok sayıda semptom ile ortaya çıkar. 

Ağrı olmadan büyüyen ele gelen kuyumcular,Ateş,Hızlı bir şekilde verilen açıklanamayan kilo kaybı,Gece terleyerek uyanmak,Sürekli yorgunluk ve bitkinlik hali,Solunum sıkıntıları göğüste görülen ağrı ve öksürük,Karında şişkinlik veya ağrı hissi,Kaşıntı ve deri döküntüsü gibi problemler.

Lenfoma , genellikle hastaların vücutlarında oluşan kitleyi fark etmesi ile ortaya çıkar. Tümörler genelde lenf bezleri üzerinde oluşur. Bu yüzden hastalar kasık bölgesinde, koltuk altı ve boyun bölgesinde meydana gelen şişlikler sebebiyle hastaneye başvurur. Hastanın bağışıklık sistemi yeterli derecede çalışmadığı için bazı hastalarda grip tarzı bulgular görülebilir. 

Geceleyin oluşan terlemeler ya da kilo kaybı dikkat edilmesi gereken belirtilerdir. Lenf bezlerinde oluşan şişlik bazen göğüs kafesi içinde ya da karın boşluğunda da olabilir. Kitlenin büyüklüğü fark edilmeye de bilinir. Fakat bulunduğu bölgede yaratmış olduğu basınç, hastada birtakım şikayetlerin oluşmasına sebep olur.

Eğer kitle göğüs kafesinde ise nefes darlığı, kuru öksürük bulgularına rastlanır. Karın bölgesinde ise yapmış olduğu baskı bağırsak sistemini olumsuz yönde etkiler. 

 

YouTube video

Hastalıkta görülen belirtilerden bir diğeri ise bademciklerin şişmesidir. Fakat bu bademciklerin şişmesi bir bademcikte daha fazla görülür. Bademcik şişmesi ile hastaneye başvuran bir hastada durum bir enfeksiyon olarak gözüktüğü için 10 günlük bir ilaç tedavisi verilir.

Eğer geçmiyorsa gerekli tanının koyulması için uygun testler yapılır. Yapılan araştırmalara göre Lenf kanseri kadınlara nazaran erkeklerde daha fazla görülmektedir.

Lenf Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır ? 

YouTube video

Hastalık için gerekli tedavi planı yapılırken hastalığın evresi hastanın yaşı, sağlık sorununun olup olmadığı gibi durumlar göz önüne alınır. Eğer hastalık yavaş bir seyirde ilerliyorsa ve erken evrede teşhis edilmiş ise radyoterapi ve kemoterapi uygulanır. 

Geç dönem teşhis edilen tanılarda ve lenf bezi aşırı derecede büyük olan hastalara kemoterapi sonrası radyoterapi uygulanır. Lenf hücrelerini tanıyan ve ölmesini sağlayan çeşitli ilaçlar ile uygulanan diğer bir tedavi şekli de Immünoterapi ’dir. Ayrıca kök hücre tedavisi de yaygın olarak kullanılır.

Lenf Kanseri Tedavisi Başarı Oranı

Dünya genelinde oldukça sık rastlanılan lenf bezi kanserinin tedavideki başarısı günümüzde oldukça başarılı sonuçlar vermeye başlamıştır. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre bazı gelişim ilaçlarının kullanımının kanseri tetiklediği görülmüştür. Bu nedenle doktor kontrolü olmadan hiçbir ilacın kesinlikle kullanılmaması gerekir. Bütün hastalıklarda olduğu gibi Lenf kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. Ayrıca hastanın moralinin yüksek tutulması ve tedavi sürecinde hastaya destek olunması gerekir.

Lenf Kanseri Yorumlar

Vücutta bulunan lenf bezleri vücudun bağışıklık sistemi ve direnç için en önemli parçalarıdır. Enfeksiyonlar ile savaşarak vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Yaşanılan herhangi bir enfeksiyon tarzı rahatsızlıklarda lenf bezleri büyür. Hasta iyileştikten sonra da normal haline geri döner. Bunlar oldukça normal yaşanan durumlardır. Fakat Lenfositlerin zaman içinde kontrolsüz bir şekilde büyümesi rahatsızlığın oluşmasına neden olur.

Lenf Nedir ?

Lenf nedir sorusunun cevabı, lenf kelimesinin anlamında yer almaktadır. Lenf kelimesinin diğer ismi Akkandır. Oluşum olarak kan plazmasında benzeyen ve içinde akyuvar bulunduran renksiz bir sıvıdır. Lenf bezlerinde oluşan şişkinlikler ile ortaya çıkar. Genelde bu şişlikler vücutta oluşan bir enfeksiyondan kaynaklı olabilir. Ağrı ile kendini belli eden bu enfeksiyonlar kısa bir tedavi ile kısa zaman içinde yok olur. Şişmiş olan lenf bezleri de eski haline geri döner. Lenf kanserlerinde görülen yumrular, şişlikler ise sinsi olarak ilerler. Çoğu zaman herhangi bir ağrı hissedilmez.

Lenfoma Çeşitleri

Hodgkin LenfomaNon Hodgkin Lenfoma / Hodgkin Dışı Lenfoma

Olarak iki bölüme ayrılır. Non Hodgkin Lenfomalar diğerine göre daha yaygın olarak görülür. Çok çeşitli alt tipleri bulunur. Non Hodgkin adı verilen yani hodgkin olmayan lenfoma kanser türünün tıp dünyasında bilinen en az 40-50 adet alt tipi vardır.

Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer

Lenf kanseri, dünyada oldukça riskli görülen bir rahatsızlık türüdür. Son yıllarda iyileşme süreci konusunda oldukça fazla yol kat edilmiştir. Günümüzde lenf bezi kanseri rahatsızlığı ilaçlara ve ilik nakline olumlu yanıtlar vermeye başlamıştır. Erkeklerde daha sık görülen lenfoma tedavisinde ayrıca kök hücre tedavisinde de hastalığın tedavisi konusunda başarılı sonuçlar alınmıştır.

Lenfomanın türü,Hangi evrede olduğu,Tedaviye yanıt verme durumu,Tedaviden sonra tekrarlaması,Alyuvar sayısının düşmesi nedeniyle vücutta oluşan böbrek, kalp ve şeker gibi hastalıklar hastalığın iyileşme sürecini etkiler.

Tedavi sırasında uygulanan yüksek doz kemoterapi kemik iliğinde normal kan üreten hücrelerinde yok olmasına neden olur. Kan içinde bulunan hücreler alyuvarlar, akyuvarlar, trombositlerin sayıları düşer. Bunun durumda vücudun bağışıklık sisteminin yavaşlamasına neden olur. Enfeksiyonlarla mücadele etme süreci azalır. Lenfoma tekrar ederse hastalık bitene kadar kemoterapiye devam edilir. Lenf kanseri tedavisi hastalığın evresine ve durumuna göre değişir. Hastalıkta her zaman erken teşhis önemlidir.

Lenf Kanseri Ekşi Sözlük

Lenf bezi tümörleri için kullanılan rahatsızlığın ismidir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu vücuda bulaşan en ufak bir grip mikrobu bile ölüme sebebiyet verebilir. Deri üzerinde leke benzeri noktalar oluştuktan sonra sırt boyun gibi bölgelerde oluşan şişkinlikler ile rahatsızlık kendini belli eder. Lenfoma Cilt Bulguları arasında böcek ısırığına benzeyen kaşıntılar deride oluşan lezyonlar da yer almaktadır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!