featured

3 Maddede Pangolin Hayvanı Nedir? Pangolin Pulu Neden Kıymetlidir ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Derisi pullarla örtülü tek memeli türü olan Pangolin hayvanları dünyada yaşayan en ilginç hayvanlardandır. Ülkemizde ve dünyada ticareti yasaklı olan bu hayvanları gelin birlikte inceleyelim.

Pangolinler veya bilinen diğer ismiyle pullu anteaterler ilk bakışta vücutlarındaki pullarıyla göz kamaştırır. Pangolin familyasının üç tane cinsi bulunur ve bu üç çeşidin türleri kendi içinde ayrılmaktadır. Bunlar Manis, Phataginus ve Smutsia.

1 – Pangolin Pulu Nedir?

Bu ilginç hayvanların pulları, tırnak ve saçlarımızda bulunan keratin maddesinden oluşur. Görünüş olarak köstebek ve yılanın birleşimi gibi gözükse de oldukça değişik ve ilginç bir hayvandır. İlginç göründükleri kadar vahşi bir memelidir.

Pangolin pulu, Asya’da yaygın olarak bazı hastalıkların tedavisinde şifa olarak nitelendirilir. Hastalıkların tedavisinde kullanıldığı için ve nesli tükenmekte olmasıyla birlikte pulları ile değeri oldukça fazla olduğundan bir dönem Dünya genelinde pangolin kaçakçılığı yapılırdı. İnsanlara kısa yoldan oldukça cazip gelirdi. Günümüzde ise nesilleri tükenmekte olduğu için bu olay en aza indirildi. İlginizi Çekebilir: Öldürücü Etkilere Sahip 10 Zehirli Hayvan

2 – Pangolin Canlısı Nerede Yaşar?

Bu cinsler Asya ve Afrika’da yaşarlar. Gagalı memelilerin en ilginç türü olan Pangolinler Çin’de oldukça fazla görülür. Ama geçmiş yıllara göre nesilleri tükenmekte olan hayvanlardandır. Derisi pullarla kaplı olan tek memeli hayvan olma niteliğini taşımakla birlikte pençeleri, toprağı tıpkı bir köstebek gibi kazıdıklarından dolayı oldukça gelişmiştir. Daha çok ağaç kavuklarında ve kazdıkları çukurlarda yaşayan bu pullu memeli hayvanların boyu ise otuz ile yüz santimetre olarak değişiklik gösterebilir.

Ayrıca pangolin hayvanının dili oldukça uzundur. Bu sebep ile karınca yuvalarına dilini sokması ile birlikte çok kolay avlanmalarıyla bilinmektedirler. Daha çok gündüz dinlenip gece avlanmayı tercih ederler.

3 – Pangolin Pulu Ticareti?

Dünya üzerinde en çok ticareti yapılan memelilerde ilk sıralarda yer almasıyla bilinir. Pangolin pulu ticareti kaçak yollarla veya satışa sunularak yapılırdı. Değerleri oldukça yüksektir. Çünkü günümüzde çok sayıda pangolin yaşamamaktadır. Değerini yüksek yapan bir diğer husus pullarıdır. Dünya üzerinde pullu tek memeli olduğu için ticareti oldukça fazla yapılırdı. Fakat günümüzde uluslararası sözleşmeler kapsamında ticaretinin yapılması yasaklanmıştır. İlginizi Çekebilir: Yeni Keşfedilmiş Hayvan Türleri

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!