featured

Altıncı Hastalık Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıp Literatüründe roseola infantum ve exanthem subitum olarak geçen Altıncı hastalık nedir ?  Altıncı hastalık genellikle 2-6 yaş grubu çocuklarda görülen viral bir enfeksiyondur. Birkaç gün boyunca yüksek ateş ile kendisini gösterir. Sonrasında ise ciltte kırmızıya benzer döküntülere sebep olur. Döküntülerin görüntüsü endişelendirse de genelde hafif seyreden bir rahatsızlıktır. Çoğunlukla hastaneye yatış gerektirmez.

Çocuklarda sıkça görülen bu hastalığa, uçuğa sebep olan virüsün de bulunduğu herpes grubundan bazı virüsler neden olmaktadır. Genelde kreş ya da okul ortamında bulaşan enfeksiyon, yetişkinlerde çok nadir görülmektedir. Yılın herhangi bir zamanında ortaya çıkması mümkündür. Uygulanan tedavi, belirtileri hafifletmek amacı taşır. Hastalığın genel olarak bir hafta içerisinde tamamıyla iyileştiği gözlemlenmektedir.

Altıncı Hastalık Bulaşıcı Mıdır?

Virüsün neden olduğu diğer hastalıklar gibi altıncı hastalık da bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Hasta ile aynı havayı solumak ile ya da hastanın enfeksiyonlu tükürüğü vasıtası ile bulaşabilir. Mesela hasta bir bireyin kullandığı çatalı kullanmak, tükürük yolu ile enfeksiyonun size geçmesine sebebiyet verebilir. Hastalık, ciltte döküntü belirtisi görülmeden önce de bulaşıcılık özelliğine sahiptir. Yüksek ateş belirtisinden itibaren bulaşıcı özelliğini kazanır. Bağışıklığı zayıf olanlar hasta ile teması halinde doktora başvurmalıdır. Çünkü vücutları hastalık ile mücadele edecek güçte olmayabilir. Bu da hastalığın ekstra ağır geçmesine neden olur.

Altıncı Hastalık Belirtileri Nelerdir ?

Altıncı hastalık belirtileri, virüsün vücuda girişinden yaklaşık bir ya da iki hafta sonra kendini göstermeye başlar. Bu bir veya iki haftalık zaman dilimine, inkübasyon periyodu adı verilir. Bazı belirtiler ailelerin fark edemeyeceği kadar az olabilmektedir. Belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür:

Boğazın ağrımasıBurun akıntısıGözde meydana gelen kızarıklık,Asabiyetİştahsızlık hali

Deride döküntü. Yüksek ateşin düşmesi ile vücutta görülmeye başlar. Döküntülerin yüzeyi genelde pürüzsüz olsa da pürüzlü haline de rastlanmaktadır. Sırt ve karın bölgesinden kollara ve boyuna yayılır. Kaşıntıya sebebiyet vermezler ve iki ya da üç gün içerisinde kayboldukları gözlemlenir. Kızamık gibi diğer bulaşıcı hastalıklar ile ayırt etmekte zorluk yaşanabilir.

Boyun ve kulak arkasında bulunan lenf bezlerinde büyüme ve vücudun ihtiyacı olan su miktarı karşılanmadığı takdirde ciltte kuruluk meydana gelebilir.

Altıncı Hastalık Tedavisi 

Altıncı hastalık tedavisi aile hekimleri ya da çocuk doktorları tarafından yapılmaktadır. Tedavi hastalığın belirtilerini hafifletmeye yöneliktir. Viral bir rahatsızlık olması sebebi ile antibiyotik tedavisi uygulanmamaktadır. Çabuk iyileşmesi için evde şu yollara başvurulabilir:

Bol bol istirahat etmekYeterli miktarda sıvı takviyesiKalorifere ıslak havlu asılarak havayı nemli hale getirmek (Aynı işlevi buhar makinesi ile de gerçekleştirebilirsiniz.)Ateşi düşürmek amacı ile başvurulan uygulamalar

Yüksek ateş belirtisi bulunan çocuklara rahat kıyafetler giydirilmelidir. Kat kat kalın kıyafetler ateşinin daha fazla yükselmesine sebep olur. Ilık su ile banyo yapmak ateşin yaklaşık 1.5 derece düşmesini sağlamaktadır. Duş sırasında çocuğunuzun üşüdüğünü hissederseniz sıcaklığı biraz artırabilirsiniz. Islak havlu ile el ve ayaklara masaj da yapılabilir. Bu işlemde kesinlikle alkol kullanılmamalıdır. Alkolün solunması halinde başka problemler ortaya çıkabilir. Döküntüler birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçeceği için herhangi bir tedavi yöntemi uygulamaya gerek yoktur.

Altıncı hastalık Korunma Yolları Nelerdir?

Altıncı Hastalık aşısı henüz bulunmamaktadır. Hastalıktan, bu virüsü taşıyan bireylere temas etmemekle korunabilirsiniz. Bu yüzden hastalığı taşıyan çocukların başka insanlara bulaşmasını önlemek amacı ile evde istirahat etmeleri tavsiye edilir.

Hastalığı geçiren çocuğun bakımı ile ilgilenen insanlar ellerini sık sık yıkamalıdır. Çocuklar hapşırık ya da öksürük anında mendil kullanıp, kullandıktan sonra da vakit kaybeden çöpe atmalıdır. Hasta olan bireyin bardağa tabağı ve çatalı kullanılmamalıdır. Böylece tükürük vasıtası ile enfeksiyonun yayılma riski azaltılmış olacaktır.

Altıncı Hastalık İçin Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır ?

Enfekte çocukların annelerinin ilk aklına gelen soru genelde “ Altıncı hastalık için hangi durumlarda doktora başvurmalıyım ” olmaktadır. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

Çocuklarda bazen yüksek ateşe bağlı havale geçirme durumu meydana gelebilir. Havale nöbeti geçirdiği takdirde bir an önce hastanelerin acil servisine götürülmesi gerekmektedir.Ciltte meydana gelen döküntüler üç gün geçmesine rağmen kaybolmamışsa da hekime başvurmakta fayda vardır.Yüksek ateş bir haftadan daha uzun süre devam ederse de doktora götürülmelidir.Hastanın ateşi 39,5 dereceden daha yüksek ise vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Özellikle bebeklerde görülen döküntülü sağlık sorunları arasında yer alan Altıncı Hastalık yaşayan çocukların okul ya da misafirliğe götürülmemeleri diğer çocukların sağlığı için büyük öneme sahiptir. Diş çıkarma dönemi belirtilerine de çok benzer belirtiler gösteren hastallıkla ilgili sağlık kuruluşlarından bilgi almak, geç kalmadan tedavi için başvurmak gereklidir. Çünkü kızamık ve altıncı hastalık belirtileri birbirine çok benzeyen çocuklarda bulaşıcı hastalıklar arasındadır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!