featured

Antioksidan Deposu Biberiyenin Faydaları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Biberiyenin faydaları konusunda pek çok tarihsel bilgiye rastlanmaktadır. Bu minik yapraklı çalı bitkisi küçük mucizeler dükkanı gibi adeta. Tek başına pek çok faydası olduğu gibi başka bitkilerle karışımlarından da harika devalar fışkırmakta. İşte biberiye nedir, biberiyenin faydaları nelerdir , taze biberiye çayı nasıl demlenir , biberiye çayının faydaları nelerdir, sorularının cevabı!

Biberiye Nedir?

Biberiye nedir  Sorusunun botanik bilimine göre cevabı Ballıbabagiller bitki ailesinin bir üyesi olduğu şeklindedir. Yaprakları küçük ve her zaman yeşildir. Deniz kenarlarını sevdiği için “ Deniz Şebnemi ” adıyla anılmaktadır. Kokusuyla cenneti hatırlattığı için “ Rosemary” yani “Meryem’in Gülü” adı verilmiştir.

Kendiliğinden yetiştiği gibi park ve bahçelerde süs bitkisi olarak ekili bulunmaktadır. Aslen ilaç endüstrisinde kullanımı oldukça yaygın olan bir bitkidir. Biberiye yağı ise çok kıymetlidir. Yaklaşık 100 kilo biberiye bitkisi soğuk pres yapılarak sadece 2 kg yağ vermektedir.

Biberiye eski tarihi kitaplarda aşkın ve sadakatin sembolü olarak lanse edilmiştir. Ölülerin ellerine biberiye demeti tutuşturulur ve gelinler biberiyeden yapılmış taç takarlardı. Törenlerin çoğunda biberiye figürlerinin resimlerine rastlanmaktadır. Hatta bunu süslemelerinde dahi kullanmışlardır

Biberiyenin Faydaları

1 – Biberiyenin Faydaları Arasında En Önemlisi Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Antioksidan etkisi sayesinde vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirip vücuttan atılmasını kolaylaştırır.  Böylece bağışıklık sistemini rahatlatır ve güçlendirir. Kokusuyla canlandırıcı ve uyarıcı bir etkiye sahip olan biberiye özellikle baş ağrısını gidermek için biberiye çayı yapılarak tüketilir.

2 – Antibakteriyel Etkisi

Yine anti bakteriyel özelliğinden dolayı kullanıldığı varsayılmaktadır. Bunun kullanımı asıl et ve tavuk yemeklerinde olur.  Böylece ette ve ya tavukta oluşması muhtemel bakteri zehirlenmesinin önleme amacı taşımaktadır. Akdeniz mutfağında yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır.

Diş eti rahatsızlıklarında ve tartar oluşumunu önlemek için biberiye çayı ile gargara yapabilirsiniz. Ağız yaralarında da bu yöntemi kullanabilirsiniz. Saç diplerinde oluşan yaralarda da biberiye çayı ile durulanması fayda sağlayacaktır.

Ancak biberiyenin keskin bir kokusu ve hafif acımsı bir tadı vardır. Bu nedenle kokusundan hoşlanmayanlar için handikap oluşturmaktadır.

3 – Uçuk Oluşumunu Engeller

Biberiyenin faydaları arasında uçuk oluşumunu engellemesi de vardır. Özellikle bazı kimselerde tekrarlayan uçuk vakalarında kullanılan o çok pahalı kremlerin özünde biberiye yağı bulunmaktadır

4 – Hafıza Güçlendirir

Biberiyenin hafıza güçlendirici etkisi oldukça fazladır. Alzheimer ve Parkinson hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde yardımcı unsur olarak kullanılır. Biberiye yağının kokusunun Demans ve Alzheimer hastalığının semptomlarının hafiflemesine yardımcı olmaktadır.

5 – İdrar Söktürür

Vücutta biriken fazla yağları, tuzu ve suyu hızlı bir şekilde dışarı atmayı sağlar. Troid bezlerinin çalışmasında bozukluk olan kimselerde oluşan zehirli atık ve üreminin iyileştirilmesinde faydalı olmaktadır.

6 –  İltihap Önleyicidir

İltihap önleyici etkisi sayesinde kan damarları, kas ve eklemlerdeki enflamasyonu azalttığı için kan basıncı, gut ve artrit gibi hastalıklarda tedavi edici özelliği vardır.  Kas spazmlarında, ateroskleroz hastalığı ve yaşlanmaya bağlı kan kalınlaşmasında ise önleyici etkisi ön plana çıkmaktadır.

7 – Nefes Yollarını Açar

Biberiyenin faydaları arasında nefes yollarını açması da vardır. Solunum yolu problemlerinin giderilmesine fayda sağlamaktadır. Soluk borumuzdaki iltihapları giderdiğinden nefes almayı kolaylaştırır.

8 – Kanseri Önleyici Etkisi Vardır

Antioksidan ve anti antibakteriyal özellikleri sayesinde kanserli hücrelerin üzerinde toksik etki bırakmasına neden olmaktadır. Prostat kanseri, küçük hücreli akciğer kanseri, meme kanseri ve karaciğer kanseri üzerinde kitlelerin küçülmelerine etkisi olduğu gözlemlenmiştir.

İngiltere Kolombiya Üniversitesi’nde 2007 yılında yapılan bir hücre çalışması sonucunda biberiye ekstresi içindeki Carnasol adlı maddenin meme kanserini önleme etkisi hakkında makale yayınlandı.

9 – Cilt Problemlerini Giderir

Biberiyenin cilde faydaları da oldukça fazladır. Özellikle ergenlik döneminde ciltte oluşan sivilce ve aknelerin temizlenmesinde biberiye özlü sabunların kullanılması tavsiye edilmektedir. Anti bakteriyel etkisi nedeniyle orada sivilce oluşumuna neden olan bakterileri temizleyecek ve tekrar oluşmasını engelleyecektir.

Biberiye çayı yaparak bunu cildinize sürmekle gözeneklerin arasında biriken bakterilerin ölmesini sağlarsınız. Bir fırça yardımıyla yüzünüzü hafifçe fırçaladığınızda bunları cildinizden tamamen uzaklaştırıp nefes almasını sağlayabilirsiniz.

10 – Ekonomik Faydası

Biberiyenin faydaları arasında eğer ekimi yapılırsa ekonomimize kattığı değerden de bahsedebilmemiz mümkündür. Isparta gül yağı gibi bizim de biberiye yağı konusunda dünyada adımızı duyuran bir üretim alanına sahip olabiliriz. Gerek iklim yapısı gerekse anavatanı olmasından dolayı bunun gerçekleşmesinin önünde herhangi bir engel yok.

11 – Depresyonu Önler

Biberinin stres hormonunun seviyesini düşürdüğü için antidepresan etki sağlar. Böylece kronikleşmiş olan anksiyete ve depresyon sorunlarına karşı etkili olmaktadır.

Biberiye Kullanım Alanları

Biberiye kullanım alanları ülkemizde kısıtlı olmasına rağmen dünyada çok fazladır. Özellikle işlenip biberiye yağı çıkarıldıktan sonra çok daha fazla kullanım alanına sahip olur.

İlaç endüstrisinde özellikle anti bakteriyel etkiyi veren en önemli bitkisel bileşik biberiyeden elde edilir. Biberiyenin faydaları arasında anti bakteriyel etkisi en üst sıralarda yer almaktadır. Hekimlikte damıtma yoluyla yağı çıkarılarak ilaç yapımında kullanılmıştır. Edirne’deki II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi laboratuvarında biberiye bitkisi resimleri ve bunlardan elde edilen ilaçların şişeleri bulunmaktadır.

Kozmetikte ve temizlik maddelerinin üretiminde kullanılmasının nedeni anti bakteriyel özelliğinden kaynaklanmaktadır. Anadolu kadınının biberiyenin faydaları ile ilgili keşif ve kullanımı çok daha eskilere dayanmaktadır. Bin yıllardır yapılan biberiyeli zeytinyağlı sabunlar ve biberiye dalı koyulmuş zeytinyağı şişeleri bile bunun en önemli kanıtlarıdır.

Fransa’da hastanelerde biberiye tütsüleri ile hava temizlemesi yapılmaktadır. Hasta odalarında vazolarda biberiye bitkisi bulundurulmaktadır. Kokusu ve hava temizleme özelliği nedeniyle evlerimizde yakarak tütsü yapılabilir. Tütsü yakmak bizim atalarımızdan gelen bir adettir. Bu güzel adetleri tekrar geri getirmek gerektiği gün geçtikçe daha fazla anlaşılmaktadır.

Kimler Biberiye Kullanmamalı

Hamileler asla biberiye kullanmamalıdır. Yoksa bebek ölümlerine ve düşüklere sebep olma ihtimali bulunmaktadır.

Şeker hastaları ve kan sulandırıcı kullanan hastalar eğer biberiye kullanmaları gerekirse bu ilaç dozlarında indirime gitmelidir. Çünkü biberiyenin faydaları arasında zaten kan sulandırıcı ve idrar söktürücü etkisiyle birlikte şekeri düşürücü etkisi de bulunmaktadır.

Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının kullanmaları için faydalarının vereceği zarardan daha fazla olması gerektiği unutulmamalı ve hastanın tansiyonu devamlı kontrol edilmelidir.

Biberiye Çayı Nasıl Yapılır ?

YouTube video

Biberiye çayı yapmak için 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye yaprağı 1 bardak suda 10 dakika kadar kısık ateşte demlenerek kaynatılır. Süzülüp içilebilir. Tatlandırmak için sadece bal kullanımına uygundur. Bu şekilde yaptığımız çayı cildimize tonik olarak da kullanmak mümkündür. Saç diplerinde oluşan yara ve sivilce oluşumlarını bu suyla durulamak önleyebilmektedir.

Doğa bir hazine sandığı ve içinde bulunan tüm bitkiler birer hazinedir. Önemli olan doğru kullanımını bilmek ve dikkatli olarak kullanmaktır. Her bitki gibi biberiyenin faydaları olduğu kadar kullanımının zararlı olduğu alanlar da bulunmaktadır. Önemli olan bize faydalı olacağı kadar kullanmak ve aşırılıktan uzak durmaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!