featured

Başarılı Kariyer Planlaması için 10 İpucu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başarılı bir kariyeri kim istemez ki? Kariyer yapmak eminiz ki herkesin hayalidir. Peki doğru bir kariyer planlaması nasıl yapılır? Kariyer planlaması örnekleri nelerdir? Bu yazımızdan sonra kariyer yapma yolunca daha emin adımlarla ilerleyeceksiniz! İşte, detaylar!

Başarılı Kariyer Planlaması için 10 İpucu

İş dünyasında ilerlemenin, başarılı olmanın anahtarı kariyer planlaması yapmaktan geçmektedir. Dünyanın en ünlü insanları bile, kariyerlerini elde etmek için, bir plan ya da projeye bağlı kalmış ve işlerini, bu plan çerçevesi içinde gerçekleştirme yoluna gitmiştir.

Hemen herkesin hayatında bir planı, bir projesi bulunur. Ancak bu plan ya da projenin doğru yolda ilerlemesi, başarıya götürmesi için kariyer danışmanlığı alarak, profesyonel şekilde ilerleme gerçekleştirilebilir.

Kariyer Planlaması Neden Yapılır?

İş dünyasında yükselmek, bir hedefe doğru ilerlemek, yetenek ve becerileri, kariyer hedeflerine göre bir strateji içinde yürütmek başarılı kariyer planlaması yaparak, hedeflere ulaşmak anlamına gelir.Kariyer planlaması yapılırken; hedefin ne olacağı, kariyer planı içine nelerin gireceği, kariyer hazırlığında hangi aşamalardan geçilmesi gerektiği tam olarak netleştirildiğinde, gerçek hedefe ulaşılmış olur.

Kariyerin doğru yolda ilerlediğinden emin olmak, kariyer planlamasının en önemli kriteridir. Burada önemli olan, kişinin nelerden hoşlandığı, tutkuları, neleri yapıp yapamayacağını, analiz etmesi gerekir. Kişinin gerçek potansiyelini keşfetmesi için de bir plan, bir proje içinde yol alması önemlidir. Kariyerin doğru yolda ilerlediğini görmek için etkili bir plan, kariyerde başarılı olmanın en önemli koşuludur.

Kendini Değerlendirmeye Alma

Kişinin kariyer planlaması içinde en önemli nokta, kendini tanımasıdır. Tutkuların, ihtiyaçların, nelerden hoşlanıldığının bir planı, bir değerlendirmesi yapılmalıdır. Kişinin kendi potansiyelini bilerek kariyer hedefine ulaşması, kişiyi zirveye taşıyacak basamaklardan biridir.

Kişinin kendini değerlendirmesi için, ilk olarak kendini tanıması ve ikinci olarak da hangi meslek üzerinde uzmanlaşmak istediğini bilmesi gerekir. İlgi alanları, beceriler, kalifiye olarak neler yapıp yapılamayacağı gibi birçok özellik değerlendirilmelidir.

Profesyonel Yardım Alma

Başarılı bir kariyer elde etmenin en önemli anahtarlarından biri, yardım almaktan çekinmemektedir. Bunun için profesyonel kariyer danışmanı ile çalışmak, doğru bir tercih olacaktır.

Bir danışman ile; kariyer kaynakları daha çabuk tespit edilebilir, fırsatlar değerlendirilebilir. Bu yüzden danışmanla birlikte çalışarak, yeteneklerinizi, tutkularınızı, ilkelerinizi daha kolay keşfedebilir ve kariyer basamaklarında rahat yürüme yolunu açabilirsiniz.

Kariyer Seçenekleri Keşfetme

Kariyer seçenekleri, kişinin hangi alanda uzmanlaşması gerektiğini, yeteneklerini, ilgi alanlarını bulacağı basamaktır. Bunun için yapmak istediğiniz seçenekleri bir liste haline getirerek, seçeneklerin analiz edilmesi gerekir.

Karşınızdaki liste, size neyi daha iyi yapabileceğinizi, tutkularınızın ve isteklerinizin hangisine uygun olacağını gösterecek bir yol olacaktır. Kariyer planlaması örnekleri ve kariyer planlaması nasıl yapılır sizler ile paylaşacağız.

İş Piyasasını Araştırma

Etkili kariyer planlaması için, piyasa araştırması yapmak gerekir. İş verenlerin neleri istediğini keşfetmek ve istekleri, kendi yetenek ve arzularınıza uyarlamak gerekir. İş verenlerin önemle üzerinde durduğu tek şey, yetenek ve becerilerinizin, onlara nelere katacağıdır.

Bu yüzden iş seçeneklerinin çok iyi araştırılması gerekir. Fark iş pozisyonlarındaki iş tanımlarını incelemek, niteliklerini öğrenmek, kendinizi de test etmekte, öncü rol oynayacaktır. İş piyasasını araştırmak kariyer planlaması nasıl yapılır, sorusuna ilk olarak verilebilecek cevaptır.

Farklı Alternatifleri Düşünme

Kişisel seçimleri yapmadan önce, farklı alternatifleri de araştırmak gerekir. Yapacağınız seçimde iş piyasasındaki talebin ne oranda olduğu önemlidir. Eğer düşük bir talep varsa, karşınıza birçok zorluklar çıkacaktır.

İstediğiniz işteki zorluklar ve potansiyel nedir? Bir eğitim gerektirip gerektirmediği, yaptığınız tercihlerin hayatınızı olumlu ya da olumsuz etkileyip etkilemeyeceği önemlidir.

Doğru Karar Alma

Kariyer planlaması için en önemli safha, doğru karar alma aşamasıdır. Kariyerinizdeki hedefiniz ne olacak? Hangi iş kariyerini hedefliyorsunuz? Kararınızı onaylamak için ilk olarak kalbinizin sesini de dinlemeniz gerekir. Doğru karar alma, kariyer planlaması örnekleri arasında yer alır.

Kalbinizin sesinden sonra takip etmeniz gereken bir yol da aileniz ve çevrenizdir. Alacağınız kararda aileniz ve çevrenizdeki insanların ne derece etkileneceği, iyi yönde mi kötü yönde mi etkileneceğini düşünmek gerekir. Bu yüzden, bu faktörler göz önüne alınarak, doğru karar alma aşamasına geçilmelidir.

Ulaşılabilecek Hedef Belirleme

Doğru karar almanın dışında hayatınızı etkileyecek bir önemli konu da hedefin ulaşılabilir bir hedef olmasıdır. Arzularınızı keşfetmenin ardından, hedefin spesifik hale getirilmesi gerekir.Hedef belirlerken gerçekçi olmak eğitim ve becerilere göre kariyer planlaması yapmak, doğru kariyer planlaması için önem taşır.

Zaman Çizelgesi Hazırlama

Kariyer oluşturmak ve kariyer hedefi belirlenmesi, zamana yayılması gereken bir konudur. Bu yüzden kariyer hedefi belirlemeden önce, bir zaman çizelgesi oluşturmak ve her hareketi planlayarak yola çıkmak, size zaman kazandıracağı gibi, doğru hedefi bulmanızda da yardımcı olacaktır.

Eylem Planı Oluşturma

Kariyer planlaması için bir eylem planının oluşturulması gerekir. Bir planın eyleme geçmemesi, o planın tam olarak oluşmadığı anlamına gelir. Eylem planı için, sizi harekete geçirecek bir mesajın olması, bir hareketliliğin olması lazımdır.Yazacağınız belirli eylemler sayesinde, hedeflerinize teker teker ulaşmak için adımları atmış olursunuz. 

Planı Gözden Geçirme

Planınızı gözden geçirmek, kariyer hedefi planlamasında yapacağınız son harekettir. Gerçekçi hedefinize ulaşmak için, hedefinizle uyumlu olan birçok küçük ya da büyük değişiklikler yaparak, planınızın sürekli güncellenmesi gerekir.Planınız sürekli yenilenen ve gerçekçi hedefinize uygun hamlelerden oluşmalıdır. Planların değişebileceğini unutmadan, en güncel hamleleri yaparak, planınızın sağlıklı ve güncel kalmasını sağlayın.

Bonus 

Kariyer planı takibi yapmak, kariyer hedefinizin başarıya ulaşması içindir. Kariyer planlamanızı gözden geçirerek sürekli takip etmek, doğru yolda ilerlediğinizin göstergesidir.Planınız için sürekli bir çaba harcamak ve planı hedefinize ulaşmak için en güzel hale getirmek, büyük çaba gerektirir. Bu yüzden zamanı çok iyi ayarlamalı ve kariyer planlamasındaki bu uzun süreci, çok iyi planlayarak, motivasyonunuzu en üst seviyede tutmalısınız.

Bir kariyer planı nasıl yapılır sizin için anlattık. Kariyer yapmak istediğinize karar verdikten sonra, kariyer planlama nasıl yapılır iyice aklınıza yerleştirip, kariyer planınızı gözden geçirebilirsiniz. Ulaşmak istediğiniz hedef ne ile ilgili ise ona yönelerek daha fazla çaba gösterebilirsiniz. Nasıl bir iş hayatı istediğiniz sizin bir şekilde göstereceğiniz çabaya bağlıdır. Pek çok iş size uygun olmayabilir. Öncelikle yeni bir işe girerken kendiniz için en doğru işi seçmelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!