featured

Beyin Sarsıntısı Nedir? Beyin Sarsıntısı Nasıl Anlaşılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genellikle başı bir yere çarpma veya yere düşme sonrasında, en çok beyin sarsıntısından şüphe edilmekte ve insanlar panik içinde ne yapacaklarını şaşırmaktadır. Peki, beyin sarsıntısı nedir? Beyin sarsıntısı nasıl anlaşılır? İşte, detaylar!

 

Beyin Sarsıntısı Nedir?

Yere düşmeler de ya da başı sert bir yere çarpma durumlarında kişiler kendilerinin ya da karşısındaki insanların beyin sarsıntısı geçirdiğini düşünürler. Beyin sarsıntısı nedir, sorusunun en anlaşılabilir cevabı, beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyen, travmalardan oluşan beyin bölgesindeki yaralanmalara, beyin sarsıntısı olmasıdır.

Beyin sarsıntısı çoğunlukla baş bölgesine alınan darbelerden dolayı oluşmaktadır. Beyin sarsıntısına en çok rastlanılan olaylar arasında, araba kazaları, spor müsabakaları (boks gibi) ve ani baş hareketleri bulunmaktadır.

Beyin sarsıntısı esnasında, beyne giden damarlardan bir veya birkaçı çatlamakta ve beyne yeterli miktarda kan gitmemektedir. Bazen de darbeden sonra oluşan kan pıhtısı bu kan akışına engel olmaktadır. Bazen bu rahatsızlık yüksek tansiyon sonrası da görülebilmektedir.

Beyin Sarsıntısı Nasıl Anlaşılır?

Beyin sarsıntısı nedir, sorusuna detaylı bir açıklama getirdikten sonra, beyin sarsıntısı nasıl anlaşılır, sorusunun cevabına geçebiliriz. Beyin sarsıntısı nasıl anlaşılır sorusunun birden fazla cevabı vardır. Bu cevapları şu şekiller de sıralayabiliriz;


Yaralanmalardan sonra oluşan bilinç kaybı (kısa süreli)Hafıza sorunları (bazı olayları hatırlamama gibi)Halsizlik ve uykulu olma haliBaş ağrısı ve baş dönmesiBulanık ve çift görmeMide bulantısı ve ardından kusmaIşığa ve sese karşı aşırı hassaslıkAyakta dururken veya yürürken denge kaybıReflekslerin zayıflamasıBir işe veya şeye konsantre olamama.

Bu belirtiler hafif belirtilerdir. Beyin sarsıntısı hafif durumdayken anlaşılmadıysa ağır durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Sarsıntının ağır olma durumunda yaşanan durumlar aşağıda ki gibidir;

Koma (uyanamama) durumuHavale geçirilmesiBurun veya kulak bölgesinden kan gelme durumuGözbebeklerinden birinin diğerinden daha büyük olmasıGözlerdeki anormal hareketlerKonuşma bozukluklarıSürekli kusmaKasların zayıflaması ve yürüme problemleri

Çocuklarda Beyin Sarsıntısı

Ebeveynler çocukları düşüp kafasını vurduktan sonra oldukça telaş yaparlar. İşte burada hemen beyin sarsıntısı nedir, diye düşünüp araştırmaya yapmaya başlarlar. Ailelerin telaşlanması oldukça normaldir. Eğer çocuğunuz düştükten sonra aşağıda ki semptomlardan herhangi birini görmedi iseniz, basit bir düşme olarak düşünebilirsiniz.

KusmaKusmanın tekrarlanmasıDenge kaybıBaş dönmesiUyanamama durumuGöz bebeklerinde büyümeBulanık görmeKafada yoğun şişlik ve ağrı

Eğer bu semptomlardan bir ya da birkaçı düşme olayı gerçekleştikten sonra çocuğunuzda görüldüyse, hemen bir doktora başvurmanız gerekir.

Beyin Sarsıntısı Tedavisi Nasıl Olur?

Beyin sarsıntısı nasıl anlaşılır, sorusunun cevabını verdik. Beyin sarsıntısı geçirdiğiniz ya da karşınızda ki kişinin sarsıntı geçirdiği netleşti. Peki, beyin sarsıntısı tedavisi nasıl gerçekleşir? Beyin sarsıntısı tedavisi, eğer yoğun bir beyin sarsıntısı geçirilip komaya girilmediyse, yani hafif sarsıntı ile atlatıldıysa, muhtemel tedavi için şunlar yapılacaktır;

İyileşme süreci hızlansın diye bir süre ağır fiziksel aktivitelerden kaçınıp sakin bir şekilde dinlenmek.Beyinsel aktivitelerden bir süre uzak durmak (beyni yormamak önemli).Zararlı ve abur cubur diye nitelendirilen paketli ürünlerden uzak durmak.Sıvı tüketimini doktorun belirlediği kadar sınırlandırmak.

beyin sarsıntısı – ekşi araştırması yaparak bu durumu daha önce yaşamış kişilerin yorumlarını okuyabilirsiniz. Bebeklerde beyin sarsıntısı belirtileri çocuklar da görüldüğü gibidir. Beyin sarsıntıları kalıcı hasar bırakır mı, sorusunun cevabı tamamen geçirdiğiniz sarsıntının boyutu ile alakalıdır. Kafamın içinde birşey sallanıyor, cümlesi sarsıntı geçirdiğini düşünen insanlar tarafından sıkça kurulur. Beyin Sarsıntısı Filmi kendi döneminde oldukça rağbet gören filmlerdir. Beyin kanaması, beyin sarsıntısının adeta uzantı noktası gibidir. Beyinde deprem hissi yaratan sarsıntı, oldukça rahatsız edici olabilir. Beyin sarsıntısı için hangi doktora gidilir, sorusunun cevabı beyin cerrahı’dır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!