featured

Buz Adam Ötzi ve Şaşırtıcı Hikayesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en ünlü mumyası olarak adlandırılan ve İtalya’nın Alpler bölgesinde bulunan Buz Adam Ötzi, tarihe yepyeni bir bakış açısı getirilmesine neden oldu. Mumyanın bu denli şaşırtıcı olmasının sebebi ise 5300 yıl öncesine ait olması ve normale oranla çok az deforme olmuş olmasıdır.

Bunun sebebi olarak da mumyanın buzullar içerisinde mumyalanmış olması ve buz altında uzun yıllar boyunca muhafaza edilmiş olması gösterilmektedir. Gelin dünyanın en ünlü mumyasının hikayesine daha da yakından bakalım.

Ötzi Kimdir? Farklı Özellikleri Nelerdir?

Ötzi, İtalya’nın Ötztal Alpleri bölgesinde bulunmuş ve ismini de yine bu bölgeden almıştır.Mısır’da bulunan mumyalardan farklı olarak bu mumyanın üzerinde kıyafetler ve çeşitli eşyalar da yer almaktadır.Mısır’ın keşfedilen mumyalarında hiçbir iç organa rastlanmazken Ötzi iç organlarıyla ve hatta bağırsaklarında bulunan yemek artıklarıyla gömülü kalmıştı.Mumyanın üzerinde deriden yapılmış kıyafetler bulunurken yanında da avlanmak için kullanılan bazı silahlar ve küçük bir kese içerisinde bir takım kişisel eşyalar yer alıyordu.

Tüm bu durumlar normal bir mumyanın gömülmesinden oldukça farklıydı. İşin en ilginç tarafı da doğa sayesinde mumyanın bedenine ve eşyalarına normale oranla daha az zarar verilmiş olmasıydı.

Ötzi Ölümü Hakkında Bilinenler Nelerdir?

Ötzi, belki de ölüm şekli en uzun süre araştırılan canlılardan biriydi. Mumyanın bulunduğu tarih olan 1991 yılından tam on sene sonra ölümü hakkında bazı bilgilere ulaşıldı. Bilim insanları yaptıkları ilk araştırmalarda mumyanın donarak öldüğünü düşünmüşlerdir. Fakat gerçek bu değildir; mumya, omzundan aldığı bir yara yüzünden ölmüştür. Yaranın bulunduğu noktada yer alan damarlardan biri yırtılmış ve Ötzi de kan kaybından dolayı hayatını kaybetmiştir.

Tüm bu bulgular kanıtlandıktan sonra mumyanın bir cinayete kurban gittiği de kesinleşmiş oldu ve bilim insanları cinayetin sorumlusunu aramaya yönelik çalışmalar yapmaya başladılar. Yapılan incelemelerde mumyanın yakın temas sonucunda değil de yaklaşık bir 30 metre uzaklıktaki mesafeden vurulduğu anlaşıldı. Mumya, keçi eti yedikten sonra dinlenmek için oturduğu esnada kurulan bir pusu sonucunda vurularak hayatını kaybetmişti. Mumya hakkında ortaya atılan bir diğer iddiaya göre ise Ötzi, ölümünden 2 gün önce ölümcül bir kavgaya karışmış olabilirdi. Çünkü mumyanın elinde derin bir kesik mevcuttu ve bu kesik ölümden kısa bir süre önce yani birkaç gün öncesinde meydana gelmişti.

Ötzi Fiziksel Özellikleri

Ötzi, öldüğünde 45 yaşlarındaydı ve boyu 165 cm idi. Öldüğünde 50 kilo civarında olduğu düşünülen mumyanın bulunduğu tarihteki kilosu ise 13 idi. Yapılan incelemeler sonucunda mumyanın pek çok genetik bazlı rahatsızlığa sahip olduğu da ortaya çıkmıştır. Mumyanın kronik bir bağırsak kurdu rahatsızlığı vardı. Bunun yanı sıra mumyanın çeşitli kalp ve damar rahatsızlıklarına sahip olduğu da ortaya çıktı ve kene ısırıklarından dolayı görülen lyme rahatsızlığı da mumyada bulunuyordu.

Mumyanın vücudunun tam 61 bölgesinde de çeşitli dövmeler yer alıyordu. Dövmelerin içeriği bazı işaretlerden oluşmaktaydı. Bilim insanları dövmelerin amacı üzerine yoğunlaştıklarında oldukça şaşırtıcı bir gerçekle yüzleştiler. Mumyanın genellikle eklem bölgelerinde bulunan dövmelerin kemik erimesi olan bölgeleri işaretlemek için kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Bir diğer yandan da dövmeler alternatif tıpta kullanılan akupunktur noktalarında yer alıyordu. İlginizi Çekebilir: Dünyada Yaşayan 10 İlginç Hayvan Türü

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!