featured

DPI Nedir ve DPI Değeri Nasıl Olmalıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DPI, inç başına düşen nokta sayısı ifade eder. Dpi Dots Per Inch kelimesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bu değer, basılan herhangi bir materyalin her bir inçinde bulunan küçük noktaların sayısını ifade eder. Ayrıca bu ölçü artıkça nokta sayısı da doğru orantılı bir şekilde artacak ve bu durum basılan materyalin daha net belli olmasını sağlayacaktır.

DPI Değeri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

YouTube video

Yapacağınız baskının kalitesini artırmak istiyorsanız Dpi ayarını artırmanız gerekmektedir. Bu değer ne kadar yüksek olursa baskının kalitesi de o kadar yüksektir. Ancak en yüksek değer ile her zaman baskı yaptırmak hem mümkün değildir hem de gerekli değildir. Örneğin baskı yapacağınız materyal küçükse bu değeri en yüksek seviyede tutmanıza gerek yoktur. Çünkü DPI değerini baskı yapacağınız materyalin boyutuna göre ayarlarsanız hem size kaliteli bir baskı verecek hem de mürekkepten tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

Baskı yapacağınız materyal büyükse genellikle kullanılan ve tavsiye edilen yüksek dpi 300’dür. Örneğin bir kartvizit bastıracaksanız DPI değerini 300 – 400 arasında bir çözünürlükte seçebilirsiniz. Bu değerler arasında seçilen değer ile baskı yapılan bir kartvizit istenilen derecede kaliteli çözünürlüğe sahip olacaktır. Daha büyük değerler genellikle profesyonel fotoğrafçılar tarafından tercih edilmektedir. Fotoğrafçılar bu değerleri afiş, poster ve büyük reklam panolarında kullanmak için tercih ederler. Bu sayede afiş, poster gibi baskılar daha net ve daha kaliteli olurlar.

YouTube video

Dijital ortamlardaki bir dosyanın görüntü çözünürlüğüne PPI ( Pixels Per Inch) adı verilir. Bu sayı bize yazıcının basacağı resmin boyutunu ve kalitesi hakkında bilgi verir. Dijital ortamda bir resmin PPI değerini bulmak için, Windows Gezgin’de resminizi bulun ve resmin üzerinde sağ tuşu tıklayarak özellikler seçeneğini seçin. Daha sonra ayrıntılar sekmesini tıklayarak resmin PPI değerini görebilirsiniz.

Herhangi bir görüntü oluşturulduktan sonra çözünürlüğü artırılırsa o görüntünün bulanık görülmesine sebep olur. Bunun nedeniyse var olan pikselin uzatılması ve Photoshop programlarının oluşan boşlukları ortadan kaldırmak için yaptığı düzenlemelerdir. Bu programlar ne kadar iyi olursa olsun genellikle bu sorunu tam olarak ortadan kaldıramazlar. Bu nedenle tasarıma başlamadan önce görüntünün ya da resmin DPI değerinin boş belge üzerinde ayarlanması gerekmektedir.

Monitörlerde DPI Değeri

Bütün monitörler değiştirilmediği takdirde ilk başlangıçta açıldığı zamanki DPI değeri ile kullanılmaya devam ediyor. Bu değer genellikle 96 – 120 DPI değerleri arasında değişiklik gösterir. Bu değerlerden herhangi birinde DPI değeri kullanılan Monitör 300 DPI değerinde tasarlanmış bir görüntüyü veya resmi doğru bir şekilde görüntüleyemez.

Monitörlerdeki varsayılan bu ölçü genellikle normal bir resmi, görüntüyü ve web sayfalarını görüntülemek için idealdir. Ancak bu bazı kullanıcılar için yeterli olmayabilir. Örneğin tasarımcılar, mühendisler gibi kullanıcılar bu çözünürlükleri yeterli bulmayabilir. Çünkü bu tür mesleklerin yapacağı işlerde çözünürlükler çok önemlidir. Bu tür kullanıcılar monitörlerinin DPI değerini yüksek seviyelerde ayarlamak ister.

Monitörlerde DPI Değerini Değiştirme

Herhangi bir görüntü oluşturulduktan sonra çözünürlüğünün yükseltilmesi için kullanılacak olan programlar görüntünün bulanıklaşmasına sebep olabilir. Görüntü düzenlenirken DPI değeri başlangıç aşamasında ayarlanırsa bu tür sorunların oluşmamasına yardımcı olur. Kullandığı monitörlerin bu değerini düşük bulan ve daha fazla çözünürlükle işlem yapmak isteyen kullanıcılar DPI ölçülerini değiştirmek için aşağıdaki aşamaları takip etmeleri gerekir (Windows 7 için geçerlidir).

Masaüstünde sağ tuşu tıklayarak Kişileştir sekmesini tıklayınSol alt köşede yer alan Görüntüle bağlantısını tıklamanız gerekmektedir.Sol tarafta yer alan Yazı Tipi Botunu Ayarla ya da Özel Metin Boyutunu Ayarla sekmesini seçinDaha sonra karşınıza çıkan dpi menüsünden den istediğiniz ölçüsüyü seçebilirsinizSon olarak değişikleri kaydetmek ve işlemi bitirmek için Tamam yazısını tıklayarak işlemi sonlandırın.

Web ve Baskı İçin Pikselin Anlamı

Web çalışmalarında genel kabul görmüş PPI değeri 72’dir. Bu değer web görsellerinin kaliteli ve istenilen çözünürlükte görülmesi için yeterli bir değerdir. PPI sadece web görsellerinde değil web yazılarında da etkili bir değerdir. Görsellerin inç başına düşen değeri ne kadar yüksekse metinlerin okunabilirliği de aynı düzeyde yüksek olur. Burada dikkat edilecek husus web tasarımı yapılırken kullanılan tarayıcının boyutudur. Tarayıcıda meydana gelecek değişiklikler görsellere ve metinlere yansıtılması gerekir. Yani tarayıcı boyutu %100’den %110’a artırılıyorsa, web görselleri ve metinlerde %100’den %110’a çıkarılması gerekir.

Genel olarak konuyu özetlemek gerekirse; herhangi materyal ile baskı yapılacaksa kullanılması ve dikkat edilmesi gereken değer DPI değeridir.Ancak web tasarımı veya herhangi bir görsel hazırlanacaksa dikkat edilmesi gereken değer PPI değeridir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!