featured

Daha Önce Üzerinde Düşünmediğiniz En İlginç Bilgiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğrenciler için ilginç bilgiler keşfetmek, öğrendiğini arkadaşları ile paylaşmak ne kadar eğlenceli ise; yetişkinler için de bu bilgileri sohbetlerde kullanmak o kadar zevkli olacaktır. Çünkü kazanılan her ilginç bilgi, çevre tarafından çok daha fazla ilgi duyulmaya, sözlerin çok daha dikkatle dinlenmesine yardımcı olacaktır. İlginç bilgiler 2019 ve ilginç bilgiler 2018 arşivlerini araştırdığımızda, Türkçe ilginç bilgiler ve Türkiyeden ilginç bilgiler keşfettik. Ayrıca, dünyanın her yerinden bilim adamları, sanatçılar, Edebiyatçılar, hayvanlar ve sanat eserleri ile ilgili birçok arşiv taradık. Hakkında daha önce hiç düşünmediğiniz birbirinden ilginç bilgileri keşfetmeye hazır mısınız. Türkiye’nin de içinde olduğu birçok sıra dışı ilginç bilgiler kısa kısa karşınızda. 

1 – Tolstoy ve Dostoyevski

Tüm zamanların en ünlü yazarlarından olan Lev Tolstoy ve Fyodor Dostoyevski aynı dönemde yaşamış fakat hiç görüşmemişlerdir. Birbirlerini dönemin haberleri aracılığı ile yakından takip etmelerine rağmen iki yazar hiç yüz yüze görüşmemiştir. Dostoyevski’nin ölümünden sonra Tolstoy yazdığı bir mektubunda onun hakkında “onu bir kez olsun görmedim ve onunla hiç konuşmadım ama şimdi ölünce birden anladım ki Dostoyevski bana en yakın, en kıymetli, en gerekli insanmış…” diyerek üzüntüsünü dile getirmiştir.

Aynı şekilde Dostoyevski’nin karısı büyük yazarın ölümünden sonra Tolstoy’la olan bir görüşmesinde kocasının onu bir toplantıda uzaktan gördüğünde bile ne kadar sevinip heyecanlandığını anlatmıştır. Bunun yanı sıra Lev Tolstoy’un evinden ayrılmadan önce yanına aldığı tek kitap Dostoyevski’nin “Karamazov Kardeşler” adlı eseridir.

2 – Mona Lisa

Leonardo da Vinci tarafından dört yılda yapılan Mona Lisa tablosu ortalama bir değer biçilemediği için sigortalanamıyor. Dünyaca ünlü bu tablo altın oran kullanılarak yapılan ilk tablodur ve insanlık tarihindeki en ünlü tablo olarak kabul edilir. Ünlü tablo hakkında çıkan spekülasyonların ardı arkası kesilmezken en merak uyandırıcılardan biri de resmin arkasında uzay mekiği olduğunun iddia edilmesidir.

3 – Marie Curie

Bu bilgiyi öğrenmeden önce bir dakikalığına arkanıza yaslanın. Bu bir kadın başarısı. Hem de dünyada ilk ve tek. Marie Curie iki ayrı dalda Nobel alma şansına erişmiş ilk bilim insanıdır. Dünyada hala iki dalda Nobel ödülüne sahip olan tek kadın Marie Curie’dir.

4 – Cape Verde ‘de Tsunami

Dünyanın en ilginç bilgiler ve buluşlarından olan Afrika’nın batısındaki Cape Verde adalarında en büyük tsunamiye dair izler bulundu. Bilim adamlarına göre bu tsunamiye Fago Yanardağından kopan 160 kilometreküp toprak ve kayanın denize düşmesi sebep oldu. 245 metreye çıkan dev dalgaların yanında Japonya’daki dalgalar küçücük kalır. Günümüzden yetmiş üç milyon yıl önce gerçekleşen bu tsunamideki dev dalgalar hayal edemeyeceğimiz büyüklüklere ulaşmıştır.

5 – Damarlarımız

Listemizin beşinci sırasında yer alan ilginç bilgiler bilimsel özellik taşıyor. Daha önce üzerinde düşünmediğiniz en ilginç bilgiler şüphesiz insan vücudu, yapısı ve işleyişi hakkındadır. İnsan vücudundaki toplam damar uzunluğu yaklaşık 100.000 kilometre civarındadır ve bu damarlar uç uca eklendiğinde dünyanın etrafını 2,5 kez sarabilir.

6 – Antartika Kıtası

Yapılan son araştırmalara göre Antarktika kıtasının altında 280 milyon yıllık ağaç fosilleri bulundu. Ayrıca Antarktika kıtası sanıldığının aksine hep buzlarla kaplı değildi. Eskiden Güney Yarım küreye bağlı bir kara parçası olan Antarktika’da büyük yeşil ağaçlar ve ılıman bir iklim görülmekteydi. Daha sonra merkezkaç kuvveti ve iklim değişiklikleriyle kutuplara çekilen Antarktika kıtası günümüzdeki dev buzullarla kaplı görünümünü almaya başladı.

7 – Penguenler

Yüzme becerisi düşünüldüğünde dünyanın en sportif kuşu olan penguenlerdir. Çok sevilen canlılardan biri olan penguenlerin hepsi Güney Yarımküre’de yaşarlar. Penguenlerin yuvası Antarktika’dır ve bu canlılar insanlardan korkmazlar.

8 – Pembe Göller

Dünyada az sayıda bulunan pembe göllerden biri Çanakkale’dedir. Doğanın bir mucizesi olarak kabul edilen bu göller burada yaşayan alg ve bakteriler ile göldeki tuzluluk oranı, sıcaklık gibi etkenlere bağlı olarak pembe rengini almaktadır.

9 – Megalodonlar

Denizlerde yaşamış gelmiş geçmiş en büyük canlılardan biri Megalodon olarak bilinen dev köpekbalıklarıdır. Megalogonlar hakkında ilginç bilgiler işte sizinle. Bu köpekbalıklarının uzunluğu yaklaşık 20-25 metre kadardır ve yaşamış en yırtıcı etçil olarak kabul edilir. Dişlerinden birinin uzunluğu 20 cm kadardır. Megalodon ısırığı en güçlü ısırıktır. Tarih öncesinden kalan bu dev köpekbalığı megalodonun 2013 yılında Güney Afrika’da görüldüğü söylentileri bir hayli yaygındır. Şu anda bildiğimiz en büyük köpekbalıklarının 3 katı uzunluğunda ve 60 tonu geçen ağırlığıyla ilgici çekici ve ürkütücü bir geçmişi vardır.

10 – Brandly

En ilginç bilgiler listemizin bir hayvan üyesi ise bir köpek. Dünyanın en küçük köpeği unvanına sahip 4 yaşındaki Brandly 15 cm uzunluğunda ve bir kilo ağırlığındadır. Brandly ile ilgili en ilgi çekici bilgi ise bu köpeğin bir kemikten bile daha küçük olması.

11 – Mısır Piramitleri

İşte, dünyada öğrenebileceğiniz en ilginç bilgilerden biri daha. Bu bilgi Mısır piramitleriyle ilgili. Mısır piramitlerinin yapımında matematik bilgisi oldukça göz kamaştırıcıdır. Pi sayısı kullanılarak inşa edilen bu yapılar gökyüzündeki yıldızların üç boyutlu bir haritası olarak yapılmıştır. Yıldızların konumu baz alınarak yapılan piramitlerin neden bu derece incelikle yapıldığı hala çözülememiş bir gizemdir.

12 – Çin Seddi

Çin Seddi’nin gerçek uzunluğu 6,270 km değil 8,850 km’dir ve Ay’dan görüldüğü tamamen bir efsanedir.

13 – Stonehenge

Geçmişten günümüze gelen en ilginç bilgiler arasında İngiltere’deki Stonehenge örnek gösterilebilir. Stonehenge dört metre yüksekliğinde ve yirmi beş ton ağırlığında olan dikilitaşlardan meydana gelmiş devasa bir anıttır. İngiltere’de bulunan Stonehenge’nin neden yapıldığı hala tam olarak bulunmuş değildir. Devasa taşların nasıl oraya taşındığı ve ne amaçla yapıldığı gizemini korumaya devam etmektedir. Günümüzde ise böyle bir yapının yapılması için yaklaşık 30 milyon saat çalışmak gerektiği söylenmektedir.

14 – Zenginlik

Dünyadaki en zengin üç ailenin mal varlığı en fakir kırk sekiz ülkenin toplam servetinden çok daha fazladır.

15 – Zürafalar (Video)

https://www.youtube.com/watch?v=cVMrR9nPgVw

Hayvanlarla ilgili ilginç bilgiler saymakla bitmez ancak zürafaların dilleriyle kulaklarını temizleyebilmeleri son derece ilgi çekicidir.

16 – Ateşin İcadı

Ateşin hayatımızdaki yeri oldukça önemliyken nasıl ve kimler tarafından bulunduğu üzerinde düşünülmeyen ilginç konular arasındadır. Hayatımıza birçok kolaylık getiren ateşin 1.7 milyon yıl önce bulunduğuna dair kesin kanıtlar vardır fakat yakın dönemdeki son bulgular kontrollü ateş kullanımının Güney Afrika’da kullanıldığını da göstermektedir. İnsanın atalarından olan homo erectus’un ateşi yemek yapmak için Güney Afrika’da kullandığını ortaya çıkaran bitki külleri yakın zamanda bulunmuştur.

17 – Piri Reis

Ünlü Türk denizci Piri Reis ’in 1513 yılında çizdiği haritasında Antarktika kıtasını da göstermiştir. Bu haritada asıl ilginç olan Antarktika kıtasının 1818 yılında keşfedilmiş olmasıdır. Yani insanoğlu 1818 yılına kadar Antarktika’dan habersizken Piri Reis nasıl olmuş da haritasında bu kıtayı gösterebilmiştir? Üstelik kıtanın üzerinde 1,6 km kalınlığındaki buz katmanları olmayan halini. Piri Reis’in çizdiği haritasında başka haritaları kullandığı kendisi tarafından da dile getirilmiştir. Ancak Piri Reis’in kullandığı bu haritalar kim tarafından çizilmiş ve nereden gelmiştir? Piri Reis’in kullandığı haritalar günümüze gelmemiştir. Bu gizem ise bize kıtanın daha önceden buzsuz bir döneminin olduğu ve bilindiği gerçeğini göstermektedir.

18 – Beethoven

Ludwig van Beethoven son dönemlerinde artık hiç işitemez hale gelmiştir fakat 9. Senfonisini kendi yönetmiş ve büyük bir zafere imza atmıştır. Ünlü müzisyen büyük bir orkestranın başında hiçbir şey duymadan eserinin başarısını izledi. Büyük bir orkestrayı yöneterek eserinin başarıya ulaşmasını sağladı ancak eserini hiçbir zaman duyamadı.

19 – Kutup Ayıları 

Tüm kutup ayıları solaktır ve gizlenmek istediklerinde burunlarını pençeleriyle örterler.

20 – Kral Kobra

Kral kobra olarak bilinen yılanlar dünyanın en uzun zehirli yılanlarıdır. Altı metreye kadar ulaşabilen bu yılanların bir ısırığı bile insanları anında öldürmeye yeter. Büyük bir Asya filini bile bir ısırığıyla üç saat içinde öldürebilir.

21 – Şili Depremi

Dünyanın en büyük depremi 1960 yılında Şili’de meydana gelmiştir. Richter ölçeği ile 9.5 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı üç binden fazladır. Bir hafta boyunca ölçülebilen düzeyde titreşimlere sebep olmuştur. Büyük Okyanus’ta deprem sonrasında tsunami meydana gelmiştir.

22 – Mavi Balinalar

Mavi balinalar sekiz yüz kilometre uzaklıktan bile algılanabilen düşük frekansta sesler üreterek en gürültücü memeli olmayı başarmışlardır. Ayrıca gelmiş geçmiş en büyük hayvan olarak kabul edilen mavi balinalar iki yüz ton ağırlığa sahiptir.

23 – Tayga Yangını

2003 yılında Sibirya’da çıkan Tayga yangınında kırk yedi milyon dönüm ormanlık alan alevlere teslim oldu. Uydu görüntülerinden bakılan yangında tüm Avrasya’nın duman altında kaldığı gözlemlendi.

Daha fazla ilginç bilgi için ilginç bilgiler kitabı edinmeyi unutmayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!