featured

Dünyanın En Tehlikeli 10 Hastalığı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın En Tehlikeli 10 Hastalığı

Hayatın hızlanması ile birlikte insanların beslenme şekilleri ve alışkanlıkları değişmiş, bu değişim ise tehlikeli hastalıkların çoğalmasına neden olmuştur. Her yıl dünyanın farklı yerlerinde milyonlarca insan tehlikeli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu tehlikeli hastalıklara sahip kişilerin bir bölümü hayat mücadelesini kazanırken, büyük bir çoğunluğu ise bu savaşta yenilen taraf olmaktadır. Peki, tehlikeli hastalıklar nelerdir?

Tehlikeli hastalıklar, çok büyük oranla ölümle sonuçlanan ve dünyanın çok çeşitli bölgelerinde birbirinden bağımsız şekilde yaşanan hastalıklardır. Bunlar, kan ve nefes yolu ile bulaşan hastalıklar olabilir ya da genetik aktarımla geçme özelliğine sahip olabilir.

Dünyanın En Tehlikeli 10 Hastalığı

1 – Akciğer İltihabı

Solunum yolları enfeksiyonları ya da hastalıkları olarak da bilinen Akciğer İltihabı dünyanın en tehlikeli 10 hastalığı listesinin 1. sırasındadır. Çünkü her yıl çok büyük çoğunluğu yaşlı ve çocukların olduğu 4 milyondan fazla kişi, akciğer iltihabı sonucunda hayatını kaybetmektedir. Akciğer iltihabı, hava yolu ile bulaşan, çok tehlikeli bir virüs nedeniyle oluşmaktadır. Kişilerin zararlı alışkanlıklarla dolu yaşamları da bu hastalığın görülme sıklığını artırmaktadır.

2 – İnme (Felç)

Dünyanın en çok hayat kaybına neden olan hastalıklardan biri olan felç, filmlerden ve haberlerden sıkça şahit olduğumuz tehlikeli bir hastalık türüdür. Felç, beyine ulaşan damarlardan herhangi birinde kan pıhtılaşması sonucunda, o damarın ilgili olduğu birimin çalışamamasına denir. Her yıl 6 milyondan fazla kişi felç nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu hastalığın temelindeki sebeplerden en önemlisi stres ve kaygı problemleridir.

3 – AIDS

Kan yolu ile bulaşan AIDS, dünyanın en tehlikeli 3. hastalığıdır. Yılda 3 milyondan fazla kişi AIDS sonucunda hayatını kaybetmektedir. Hastalığı taşıyan kişi ile cinsel ilişkiye girmek ya da o kişinin kullandığı herhangi bir kan içeren maddeyi kullanmak, hastalığın bulaşması için yeterli koşuldur. Bu noktada, ismi bilinmeyen kırık ya da çıkıkçılarda tedavi olmak, ruhsatsız kliniklerde doğum yapmak ya da kürtaj olmak, kişinin AIDS virüsü ile maruz kalmasına neden olabilecek durumlardır.

4 – Verem

Dünyanın en tehlikeli 10 hastalığı listesinin 4. sırasında Verem bulunmaktadır. 80’li ve 90’lı yılların en amansız hastalığı olan verem günümüzde etkisini bir kısım kaybetmiştir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar, her yıl 1 buçuk milyon civarında kişinin verem nedeniyle hayatını kaybettiğini ortaya koymuştur. Bu kişilerin büyük çoğunluğunun ise alkol ve sigara alışkanlıklarının olduğu belirlenmiştir.

5 – Kolera / Dizanteri / Tifo

İshal kaynaklı hastalıklar olarak da bilinen Kolera, dizanteri ve tifo, dünyanın en tehlikeli 10 hastalığı listesinin 5. sırasında yer almaktadır. Genellikle hava ve deri yolu ile bulaşan bu hastalıklar, kirli yaşam koşulları ve buna bağlı olarak gelişebilmektedir. Küçük yaşlardaki çocuklarda sıkça görülebilen bu tehlikeli hastalık türleri geçmişte çok daha büyük oranda ölümlere sebep olurken, yaşam koşullarının daha iyi hale gelmesi ile birlikte yılda bir milyonun altına düşmüş durumdadır.

6 – Diyabet (Şeker Hastalığı)

Hayat standartlarının değişmesi, insanların çok daha hızlı yaşamak zorunda kalmaları ve bu süreçte yaşanan beslenme alışkanlıklarındaki değişim en çok insülin direncini etkilemiştir. Vücudun aşırı şeker ya da tuza maruz kalması durumunda yaşanan diyabet, dünyanın en tehlikeli 10 hastalığından yalnızca bir tanesidir. Yılda 1 buçuk milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan bu tehlikeli hastalık türü, çok sayıda çeşide ve bu çeşitler çok sayıda tedavi yöntemine sahiptir. Bu noktada diyabet hastalığı yaşanmadan, kandaki diyabet oranları ölçülmeli ve hastalığa karşı önlem alınmalıdır.

7 – Kızamık

Dünyanın en tehlikeli 10 hastalığı listesinin 7. sırasında Kızamık bulunmaktadır. Ne kadar aşısı yapılıyor olsa da her yıl 1 milyondan fazla yaşam kaybı söz konusudur. Bunun nedeni ise kızamık değil, kızamık nedeniyle meydana gelen beyin tümörleridir.

8 – Sıtma

Sıtma, dünyanın en tehlikeli 10 hastalığı listesinin 8. sırasında bulunmaktadır. Hastalık, çok önemli bir enfeksiyon hastalığıdır. Teşhis koymada geç kalınması ve tedavinin zamanında yapılmaması durumunda yaşama şansı neredeyse yoktur. Her yıl dünyada 1 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olan bu hastalık sadece tropikal bölgelerde değil, ılıman iklim koşullarında da görülmektedir.

9 – Çiçek Hastalığı 

Su çiçeği olarak da bilinen çiçek hastalığı genellikle küçük çocuklarda görülen bir tür enfeksiyon hastalığıdır. Bulaşıcı bir özelliği olan hastalık, ailedeki bir çocuktan diğerlerine ya da sınıftaki bir çocuktan diğerlerine kolayca geçebilir. Tedavi edilmemesi ve önlem alınmaması durumunda kan hastalıklarına ya da beyin tümörlerine neden olabilen bu hastalık dünyanın en tehlikeli 10 hastalığı listesinin sondan bir önceki basamağındadır.

10 – Menenjit 

Dünyanın en tehlikeli 10 hastalığı listesinin sonuncu sırasında menenjit bulunmaktadır. Menenjit, genellikle çocukluk yaşlarında görülen bir tür beyin ve omur ilik felci hastalığıdır. Hastalığın önlenmesi için 3 aşamalı bir aşı geliştirilmiştir. Ülkemizde bu aşı SGK tarafından karşılanmamaktadır. Özel bir aşı olduğu için isteğe bağlı yapılmaktadır. Hastalığın bulaşıcı bir yanı olması nedeniyle özellikle küçük yaşlarda okul ya da kreşe başlamak zorunda olan çocuklara uygulanması önem arz etmektedir. Hastalığın bulaşması durumunda ya ölüm ya da çocuk felci yaşanmaktadır. İlginizi Çekebilir: Sağlık Bakanlığından Kan Hastalıklarıyla Mücadelede 2019 Adımı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!