featured

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Etkenleri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda fazlaca duymaya başladığımız, döküntü şeklinde ortaya çıkan, su çiçeği ile karıştırılan ve en çok bebek ile çocuklarda görülen el ayak ağız hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir? İşte, detaylar!

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir?

Günümüzün bulaşıcı hastalıklarından olup daha çok on yaş altı çocuklarda görülebilen hastalık olan el ayak ağız hastalığı dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Tıp dünyasında bu hastalığa ‘enterovirus’ denir. Bu hastalık ellerin, ayakların ve ağzın döküntü şeklinde yara olmasına ve kaşıntıya sebep olur. Hastalık genellikle ateş, bademcikte oluşan kızarık ve ağız içinde meydana gelen döküntü ve aftlarla kendini gösterebilmektedir.

El, Ayak, Ağız Hastalığı Kimlerde Görülür?

Virüsün yol açtığı el ayak ağız hastalığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Kişiden kişiye geçebilir ya da bu hastalığı geçiren bir kişinin kullandığı bir eşyayı kullandığınızda bulaşabilir. Hastalık her yaşta görülebildiği gibi daha çok 10 yaş altı kişilerde görülür. Özellikle kreşlerde eğitim gören 3 yaş altı çocuklarda yaygın olarak görülür.

El Ayak Ağız Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Bir virüsün yol açtığı el ayak ağız hastalığı direk olarak temas yolu ile bulaşabilmektedir. Öte yandan dışkı, salya, solunum yolu ile ve idrar yollarının salgılarıyla bulaşabilme olasılığı da vardır. Burada önemli olan husus ellerimizdir. Eller mutlaka iyi yıkanmalı ve ağza parmaklar ile dokunulmamalıdır.

El Ayak Ağız Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastada hastalık ilk önce kendini halsizlik, yorgunluk ve kırgınlık olarak gösterir. Öte yandan hastanın ateşi 38 derecenin üstüne çıkabilmektedir. Bu ateş ortalama 3 gün sürmektedir. Lakin ateşin bir haftaya kadar çıktığı zamanlarda olmaktadır. Ayrıca el ayak ağız hastalığı etkeni ise şunlardır;

 İştahsızlık, boğaz ağrısı,Huzursuzluk hali,  Bademcikte kızarıklar, Yutkunurken zorlanma,  Ağız içinde ve çevresinde döküntüler, Ayakta dökülmeler ile soyulmalar el ayak ağız hastalığı etkeni olarak ifade edilebilir.

Hastalık Ne Kadar Sürer? Tedavisi Nasıl Olmaktadır?

El ayak ağız hastalığı kuluçka dönemi ortalama bir haftadır. Yalnız hastalığa neden olan virüsün dışkı yolu ile atılması haftalar sürmektedir. Ayrıca bu hastalık kendiliğinden geçmektedir. Herhangi bir aşısı ya da antibiyotik tedavisi yoktur. Sadece hasta olan kişi ateş düşürücü ilaç ve ağrı kesiciler ile rahatlatılma yoluna gidilmektedir ve vitamin desteği de sağlanmaktadır. Lakin hasta olan kişi kimse ile görüştürülmemesi ve bir hafta kadar evden çıkmaması gereklidir.

Bu Hastalıkta Nelere Dikkat Edilmelidir?

El ayak ağız hastalığı hassas bir hastalık olduğundan bu hastalığı geçirirken ve geçirdikten sonra dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Bunlar;

Bu hastalıkta dikkat edilmesi gereken en önemli husus hijyen ve temizliktir.Eller en az 20 saniye ve sık sık yıkanmalıdır. Kirli eller ağza götürülmemelidir. Hasta olan kişiye temas edilmemelidir.  Hasta olan çocuk başka çocuklara bulaştırmaması için okula gönderilmemeli, toplu alanlara sokulmamalıdır. Ev içinde varsa kardeşler, hasta olan kardeşinden teması olduğunca uzak tutmalıdır.Hasta olan çocuğa öksürmesi veya hapşırması öğretilmelidir.Hasta olan çocuğun kullanıldığı kişisel eşyalar diğerlerinden ayrılmalıdır. Ayrı tabak, çatal, bardak vb. gibi..

El ayak ağız hastalığı genel olarak bebek ve çocuk yaştaki kişilerde görülüyor. Bu yüzden özellikle şu dönemde özellikle bebeklerinizi diğer bebeklerle yakın temastan korumanız gerekiyor. Her ne kadar bir hafta, 10 gün sonra hastalık geçiyor olsa da ateş ve kaşıntı yaptığı için çocukları fazlasıyla rahatsız ediyor. Herhangi bir tedavisi olmadığından süreç biraz daha zorlu geçebiliyor. Özellikle ağız yaraları çocukların yemek yemelerine engel olarak, bağışıklık sistemlerini düşürebiliyor.

Çocuk sağlığı için bağışıklık sistemi oldukça önem arz ettiğinden, çocuğunuzun bu hastalığa yakalandığını anladığınız an, daha fazla gecikmeden çocuk sağlık merkezine götürmeniz en doğrusu olacaktır. Bu hastalık neden olur? sorunun aslında en kolay cevabı, bir virüsün yarattığı bulaşıcı bir hastalık olmasıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!