featured

En Hızlı Yayılan 5 Kanser Türü Ve Kanser Risk Faktörleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanser nedir? Kanser insanların yaşamını kabusa çeviren bir olgudur ve çok fazla türü vardır. Kimi hızlı, kimi yavaş ilerler. En hızlı hareket eden kanserlerin ilk beşi yapılan bilimsel araştırmalara göre dünya çapında pankreas, beyin, özofagus, karaciğer ve deri kanserleridir.

Diğerleri ise meme kanseri, kolon kanseri, akciğer kanseri, lenfoma ve mide kanseridir. Bazı kanserler vücudunuzda yavaşça hareket eder ve onları yakalamanız için size zaman verir. Diğer bilenen bazı kanser türleri ise rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanseri, prostat kanseri gibi kanserlerde vardır.

Kendinizi bu tür ölümcül felaketlere karşı nasıl koruyabilirsiniz? İlk olarak, erken teşhis kritiktir. Risklerinizin tam olarak ne olduğunu bilmek, erken teşhisi yönlendirmenize ve sizi önleme için en iyi çözümlerle donatmanıza yardımcı olacaktır. Biz bu yazıda hızla yayılan ve en ölümcü olan 5 kanser türü hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Diğerleri ise bir biçimi ile çözümü olan bu 5 kanser türüne göre daha geç ilerleyen kanser türleridir.

1. Pankreas Kanseri: En Hızla Yayılan Kanser Türü

Pankreas kanseri en ölümcül hastalıklardan biridir. Her yıl teşhis konulan yaklaşık 44.000 kişiden 38.000’i ölmektedir. Tespit ile ilgili sorunun bir kısmı, pankreasın nerede bulunduğunu içerir – karın arkasının derinliklerinde gizlenir. Çok sık olarak, tümör bulunduğu zaman, kanser başlangıç bölgesinin ötesine yayılmış ve tedavi edilmesini zorlaştırmıştır.

Uyarı işaretleri:

 Karın veya sırt ağrısıAçıklanamayan kilo kaybıSindirim problemleriSarılık

Pankreas Kanseri Risk Faktörleri

Risk # 1: Pankreas, Meme, Kolon veya Yumurtalık Kanseri TanısıAile geçmişi önemli bir risk faktörüdür, çünkü pankreas kanserlerinin% 10’una kadar kalıtsaldır. BRCA2 gibi meme, kolon ve yumurtalık kanseri ile ilişkili bazı genler de sizi daha yüksek riske sokabilir. Bu hastalıkların öyküsü olan aile üyeleriniz varsa, özellikle 50 yaşın altında teşhis konmuşlarsa, genetik bir danışman görmenizi önerebilecek doktorunuzla bu konuyu mutlaka konuşun

Risk # 2: Haftada 1’den fazla Alkollü İçecek veya Haftada 2’den Fazla Soda İçmekKronik alkol tüketimi, kadınlar için günde birden fazla içecek ve erkekler için uzun bir süre boyunca günde ikiden fazla içecek iltihabı arttırır ve hücrelerin genetik hasarına neden olabilecek pankreatite neden olabilir. Çalışmalar ayrıca haftada iki veya daha fazla meşrubat içen kişilerin de yüksek bir risk taşıdığını göstermektedir.

Risk # 3: Tip-2 DiyabetDiyabet, vücudun normalde pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülini yeterince üretmediği veya kullanmadığı bir hastalıktır. İnsülin vücudun glikozu (şeker) kullanmasına yardımcı olarak glikozun hücrelere girmesine ve enerji için kullanılmasına izin verir. Diyabetle, anormal hücre büyümesine yol açabilecek anormal insülin büyümesi görürsünüz. Ek olarak, diyabetli kişilerde, glikoz kanda kalır ve bu da hücre hasarına ve uzun süreli komplikasyonlara neden olabilecek yüksek kan şekeri seviyelerine yol açar.

Araştırmalar, diyabetin bir risk faktörü veya pankreas kanseri belirtisi olabileceğini göstermektedir. Risklerin çoğu tip-2 diyabetlilerde bulunur; bu tip diyabet en sık yetişkinlikte başlar. Diyabetiniz varsa ve aile öyküsü açısından da pankreas kanseri için yüksek risk altındaysanız, bu konuyu doktorunuzu bilgilendirin.

2. Beyin Kanseri: Baş Ağrınız Bir Uyarı İşareti mi?

Beyin kanseri olan hastaların yaklaşık% 50’si baş ağrısı bildirir. Baş ağrılarının çok yaygın olduğunu ve beyin kanserinin çok nadir olduğunu unutmayın. Sadece çok spesifik kronik baş ağrıları – gece yarısı veya sabah sizi uyandıranlar – bir beyin tümörünü gösterebilir ve derhal doktorunuzun dikkatine sunulmalıdır.

Ek Uyarı İşaretleri

Mide bulantısıKusmaBulanık görmeDenge sorunlarıKollarda veya bacaklarda karıncalanmaKişilik veya davranış değişiklikleriNöbetlerUyuşukluk hissi

Beyin Kanseri Risk Faktörleri

Risk # 1: 50 Yaş ÜstüBeyin kanseri en sık 55 ve 65 yaşları arasında görülür. Bu yaş aralığına girerseniz, beyin tümörlerine bağlı semptomlar yaşayıp yaşamadığınızı unutmayın.

Risk # 2: Aşırı Cep Telefonu KullanımıAşırı cep telefonu kullanımı ile beyin kanseri arasındaki bağlantı oldukça tartışmalı bir konudur. Bununla birlikte, cep telefonu kullanımının hala ilk aşamalarında olduğunu ve tehlikelerine ilişkin verilerin şu anda net olmadığını da unutmayın.

3. Özofagus Kanseri: Boğazınızdaki Topak Ölümcül Olabilir mi?

Boğazınızdaki bir yumru, özofagus kanseri belirtisi olabilir. Konumuna bağlı olarak, bunu bile hissetmeyebilirsiniz, bu nedenle diğer semptomları da aramak önemlidir.

Diğer Uyarı İşaretleri

Göğüs ağrısıKilo kaybıYutma güçlüğüHıçkırıkZatürree

Özofagus Kanseri Risk Faktörleri

Risk # 1: Yüksek Asitli Yemek YemeBu beş madde özofagus kanseri ile ilişkili olabilir ve bu nedenle kontrollü olarak tüketilmelidir:

AlkolÇikolataKafeinÇiğ domatesÇiğ sarımsak

Risk # 2: SigaraSigara içmek sadece ciğerleriniz için değil aynı zamanda yemek borunuz için de ölümcüldür. İlk olarak, nikotin mideyi yemek borusundan ayıran ve yemek borusundaki asit üretimini yükselten kasları gevşetir. Ve elbette, nikotin kanserojendir.

Risk # 3: Barrett ÖzofagusuBarrett Özofagusu, özofagusun hassas doku astarının nihayetinde bağırsağın astarına benzer doku ile değiştirildiği bir durum olan sürekli asit reflü sonucudur. Doku hücrelerindeki bu değişiklik kansere yol açabilir.

4. Karaciğer Kanseri: Favori Yiyecekleriniz Karaciğer Kanserine Neden Olabilir mi?

En korkunç kanser tanılarından biri olarak karaciğer kanseri oranları, son yıllarda giderek artmıştır ve son derece hızlı bir biçimde ilerler. Çoğu hasta karaciğer kanseri çok geç aşamaya gelene kadar semptomları anlamak

Uyarı işaretleri:

YorgunlukAnemiÜst karın veya sağ omuz ağrısıSarılıkİstenmeyen kilo kaybıİştah kaybıKüçük bir yemekten sonra çok dolgun hissetmekMide bulantısıKusma

Karaciğer Kanseri Risk Faktörleri

Risk # 1: Elma şeklindeki Vücut TipiObezite genel olarak karaciğer kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Visseral yağ ile işaretlenmiş elma şeklindeki bir vücut – karın çevresindeki yağ dokusu – diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı gibi risk faktörleri ile ilişkilidir. Bu tip obezite ayrıca karaciğer kanserine ve diğer birçok hastalığa yol açabilen metabolik sendroma neden olur.

Risk Faktörü # 2: Kronik Alkol TüketimiDüzenli olarak aşırı düzeyde alkol tüketmek siroza yol açabilir. Siroz nedeniyle rahatsız olan bir karaciğer, karaciğer kanseri için bir tıkanma bombası oluşturur. Karaciğer, iltihaplı dokuyu rejenere ederek ve onararak onarmaya çalıştıkça, kanser üreten bir mutasyon meydana gelebilir. Alkol tüketecekseniz, karaciğerdeki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içeren kırmızı şarap seçin.

5. Cilt Kanseri

Cilt kanseri dünyada en hızla yayılan kanser türleri arasındadır. Kadın erkek fark etmemektedir.

Uyarı işaretleri:

Düzensiz moller, büyüme ve yamalar

Cilt Kanseri Risk Faktörleri

Risk # 1: Açık Saç ve Göz Renginiz Varsa Açık saç ve göz renginiz varsa, koyu tenli insanlar kadar cildinizde melanin veya pigmentiniz olmadığı anlamına gelir; ne kadar fazla melanin varsa, cildin zararlı UV ışınlarına karşı savunma reaksiyonu o kadar büyük olur.

Risk # 2: Aşırı Düzeyde Güneşe Maruz Kalma Güneş ışığına doğrudan maruz kalma cilt kanseri için adeta davetiye çıkarmaktır.

Bunların dışında ayrıca kanserin 1′ den fazla türü vardır. Bazı kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine yayılsa da iyi ve kötü huylu olmak üzere sık görülen kanserler de vardır. Doktorlar kanser belirtileri gördüğünde ve tanı koydukları zaman tedaviye başlayacaklardır. Bunun için kanser tedavisinden çekinmemeli ve kansere karşı gerekenler sağlıklı olabilmek için yapılmadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!