featured

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Doğru mudur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamilelik döneminde şeker hastalığı belirlenmesi için 24 ve 28. haftalarda şeker yüklemesi yapılmasının birçok faydası vardır. Glikoz yüklemesi ile yapılan şeker yükleme testi yapılmaktadır. Hamilelik döneminde anne adayının ikinci üç aylık zamanında veya daha sonraki dönemde gebelik şekeri yani gestasyonel diyabet oluşabilmektedir. Gebelik şekeri oluşmuş anne adaylarında bu testin yapılması ve belli periyotlarda tekrarlanması çok önemlidir.

Hamilelikte Şeker Hastalığı Riski En Fazla Kimlerdir?

Bir önceki hamileliğinde şeker hastalığı yaşayan anne adaylarıAilesinde birinci derecede şeker hastalığı olan anne adaylarıHamilelik süresince fazla kilo alan anne adaylarıBirden çok düşük yapan anne adaylarıDaha önce ölü doğum yapmış, kilosu dört kilodan fazla doğum yapan anne adaylarıAnne adayının idrarında belirlenen glikozBebeğin anne rahminde iken ölmesiHamilelik sırasında amnios sıvısında artış olan anne adayları hamilelikte şeker hastalığı riskini taşıyan kişilerdir.

Şeker yükleme testi nasıl yapılmaktadır?

Şeker yüklemesi anne adaylarının 24 ve 28. Haftalarında yapılmaktadır. İlk olarak anne adayı 50 gr. glikoz içerek bir saat bekler. Bu sürenin sonunda glikoz seviyesi ölçülür. Eğer ölçülen düzey 140mg/dl altında çıkarsa, korkulacak herhangi bir şey yoktur. Ancak bu değerin üzerinde çıkan durumlarda 3 saatlik 100 gr. glikoz verilerek test yinelenir. Üç saatin sonunda annede gebelik şekeri olup olmadığı kesin olarak tespit edilmiş olur. Bu test süresince testin doğru şekilde sonuçlanması için anne adayı aşırı derecede fiziksel aktivitede bulunmamalıdır.

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Neden Önemlidir?

Hamilelik süreci, anne adayları için oldukça önemlidir. Bebeğin ve anne adaylarının sağlığı, doğum sürecinde oldukça önem kazanır. Hamilelikte şeker yüklemesi hamilelikte oldukça önemli bir durumdur. Eğer hamilelik süresince şeker yüklemesi testi yapılmayan anne adaylarında şeker hastalığı oluşursa kan şekeri seviyesi kontrol altına almak oldukça zorlaşır. Hatta kontrol altına alınamaz. Bu durum ise anne adayını ve bebeği tehlikeye sokar. Çünkü test uygulanmamış anne adaylarında böbrek enfeksiyonu oluşabildiği gibi direnç gösteren vajinal mantar oluşumu da baş gösterecektir. Bebeklerde anomali gelişme riski artmaya başlar.

Kan şekerinin yükselmesi bebeğin kilolu doğmasına neden olur. Amnios sıvısında artış görülmeye başlar. Kan şekerinin yükselmesi hatta ani şeker yükselmesi anne karnındaki bebeğin ölümüne bile sebep olabilmektedir. Bunun yanında şeker yükselmesi ile bebekte kan şekeri düşer. Kandaki kalsiyum seviyesinin düşmesi, akciğerin olması gerekenden daha az gelişmesi durumu ortaya çıkar. Solunum zorluğu ve sarılık hastalığı da ortaya çıkabilir. Bu yüzden hamilelikte şeker yüklemesi testi muhakkak yaptırılmalıdır.

Gebelik Diyabeti Nelere Sebep Olur?

Gebelik diyabeti yani hamilelikte yaşanan şeker hastalığı, birçok soruna kapı aralamaktadır. Bunlar: 

Normalden çok fazla kiloda bebek doğumu, Erken doğum, Erken doğum yaşanan çocuğun kalp ve akciğer sorunu yaşaması,Erken doğan bebekte metabolizma hastalıklar,Çocukta tip 2 diyabet hastalığı olma riski, 

Hamilelikte Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hamilelik döneminde yaşanan şeker hastalığı tedavisi için ağız yolu ile ilaç kullanılmaz. Bunun yerine insülin tedavisi ve kontrollü diyet eşliğinde egzersiz önerisinde bulunulur. Düzenli bir şekilde egzersiz yapan, yürüyüş yapan ve doktorun önerdiği diyet programına uygun şekilde yaşarken kan şekeri düzenlenir. Eğer egzersiz ya da diyet programı tedaviye yanıt vermezse, insülin tedavisi uygulanır. 

Bu konuya da Gözatabilirsiniz: Doğum Sonrası Kilo Verme İçin Diyet Önerileri

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!