featured

Kırmızı Ben Nedir? Neden Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırmızı benler genellikle damar beni olarak adlandırılır. Lakin kabarıklığa, yaygınlığa, genişliğe, rengine göre değişik sınıflamalar yapılmakta. Bölgesel olarak kılcal damarların yumak halini alması halidir. Temel sorun kılcal damarların sayıca çok olması ve genişlemesidir. 

Kan beni veya hemanjimon adı da verilen bu vakaların genişliği 1-2 mm ile 7-8 mm arasında değişen ciltten kabarık, kan damlası renginde, ağrısız ve büyüme eğiliminde olan küçük çıkıntılardır. 

Oldukça ciddi olan vücuttaki, kırmızı benler önlem alınmadığında tedavisi oldukça zorlaşacaktır. Tıp dilinde cherry ya da chery hemangioma, anjioma, spider anjioma adı da verilir. Vücuttaki bu kırmızı benler genellikle sonradan ortaya çıkar, özellikle kırklı yaşlardan sonra sayısı giderek artar ve zamanla büyüme olur. 

Kırmızı benin en çok görüldüğü yer karın ve göğüs kısmıdır. Daha az olsa da sırt bölgesinde de oluşur. Kol ve bacaklarda görülme sıklığı azdır. Yüz bölgesinde de oluşabilir. 

Kırmızı Benler Neden Olur?

Kırmızı benlerin vücutta çıkma nedeni, insan vücudundaki kılcal damarlardan kaynaklanmaktadır. Kılcal damarlar genişlediği zaman kırmızı benler ortaya çıkar. Kırmızı ben, Güneş ışıklarına çok maruz kalan kişilerde daha sık görülmektedir. Bunun nedeni de güneş ışınlarının damarlara aşırı yansıması ve damarların büyümesidir. Kırmızı benler aynı zamanda yaş ilerledikçe daha da yoğunlaşmaya ve vücutta daha fazla yer kaplamaya başlar. 

Kırmızı benler vücudun belirli bir bölgesinde çıkmazlar. Vücudun her yerinde bulunabilirler. Kırmızı benler aynı zamanda karaciğerden de kaynaklanabilir. Ama bu çok düşük bir ihtimaldir. Her ne kadar kırmızı benlerin tedavisi ilk olarak karaciğere bakılarak yol alınır. Aynı zamanda kılcal damarla kilo artışı ile bazı görevleri yapamaz hale gelir. 

Bu nedenle kilo fazlası olanlarda kırmızı benler daha çok görülür. Eğer zayıf biri ve kırmızı bene sahip biriyseniz ırsi olabilir. Eğer aileden gelen bir kırmızı ben rahatsızlığı var ise yaş ile veya hava koşullarıyla birlikte sizde de ortaya çıkabilir. 

Kaç Çeşit Kırmızı Ben Vardır?

1- Chery 

Küçük damar benleridir. Kırmızı noktadırlar şeklinde ortaya çıkar. Ciltten hafif kabarık şekildedir. Estetik kusursuz dışında ağrı sızı gibi şikayetlere neden olmaz. Yaş ilerledikçe vücutta sayıları artabilir. Sürtünmeyle yaralanırsa uzun süre hafif kanama yapabilir. 

2- Şarap lekesi 

Kırmızı leke şeklindedir. En çok yüz bölgesinde görülür. Dar bir alanda olabileceği gibi tüm yüzü de kapsayabilir. Cildi kusursuz yapabilir ama size fiziki bir rahatsızlık vermez. Kol, bacak ve vücut gibi alanlarda kıyafetle kapatılabilir. 

Kırmızı Ben Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavisi son derece basit olup, uyuşturmayı dahi gerektirmeyecek basit bir ağrıyla 1-2 dakika da tedavi edilebilirler. SGK’lı hastalar bu tedavilerden yararlanabilirler. Radyo frekansla saniyeler içerisinde bir daha tekrarlanmayacak şekilde iz kalmadan tedavi edilebilmektedir. Lazerle tedavisi mümkündür ama 3 ya da 6 seans sürebilir.

Sorunun yerleşim yeri, yapısı ve büyüklüğüne göre yöntem kullanılmaktadır. Çok tekrarlaması, abartılı iz bırakması, deformasyona neden olması ve yüksek risk sebebiyle ameliyatla tedavi büyük oranda terk edilmiştir ve daha çok teknolojiye sahip olmayan hastanelerde yapılmaktadır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!