featured

Kış Uykusuna Yatan Hayvanlar Hangileridir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış uykusuna yatan hayvanlar sıcak bölgelere göç edemeyip, zorlu kış şartlarında hayatta kalabilmek için yaşamsal faaliyetlerini minimum düzeye indirgeyen hayvanlardır. Peki, kış uykusuna yatan hayvanlar nelerdir? Kış uykusuna yatan canlıların yaşamsal süreçleri ne şekilde ilerler? Hayvanlar neden kış uykusuna yatar? Sorularının cevaplarını sizler için hazırladığımız içeriğimizde bulabileceksiniz.

Kış Uykusuna Yatan Hayvanlar Hangileridir?

Kış uykusuna yatan hayvanlar sıcak bölgelere göç edemeyip, zorlu kış şartlarında hayatta kalabilmek için yaşamsal faaliyetlerini minimum düzeye indirgeyen hayvanlardır. Peki, kış uykusuna yatan hayvanlar nelerdir? Kış uykusuna yatan canlıların yaşamsal süreçleri ne şekilde ilerler? Hayvanlar neden kış uykusuna yatar? Sorularının cevaplarını sizler için hazırladığımız içeriğimizde bulabileceksiniz.

Kış uykusu kışın çetin şartları altında ısı kaybetme ve beslenme zorluğu yaşayan hayvanların başvurdukları bir hayatta kalma sürecidir. Özellikle sıcak bölgelere göç etme özelliği olmayan canlılarda görülen kış uykusu bazı hayvanlar için bir nevi zorunluluktur.Kış uykusu esnasında vücut sıcaklılarını uzun süreli kullanabilmek için düşüren ve kalp atışlarını minimum düzeye kadar indirgeyebilen hayvanlar derin bir uykuya yatarlar. Bir nevi felç durumu olan kış uykusu pek çok hayvanda görülebilen bir durumdur.

Kış uykusuna yatan canlıların yaşamsal süreçleri sıcak mevsimlerdeki hayatlarından oldukça farklıdır. Sıcak mevsimlerde avlanan hayvanlar soğuk dönemlerle beraber bulabildikleri en korunaklı yerlerde derin bir uykuya geçerler. Genellikle sıcakkanlı hayvanlarda gözlemlenen kış uykusunun diğer ismi hibernasyondur. Kalp ritimlerini, nefes alışverişlerini, vücut ısılarını minimum düzeye düşüren hayvanlar uzun süre hareketsiz kalmaktadır.Peki, kış uykusuna yatan hayvanlar hangileridir? İşte kış uykusuna yatan hayvanlar!

1. Ayılar

Kış uykusuna yatan hayvanlar içerisinde en çok bilineni ayılardır. Fakat ayıların kış uykusu diğer hayvanlardan biraz daha farklıdır. Çünkü ayılar kış uykuları esnasında vücut ısılarını neredeyse hiç düşürmezler. Bu da ayıların kış uykusunun diğer hayvanlara göre daha hafif olmasını sağlar.

Bu sebepten dolayı kış mevsiminde uyuyan bir ayı gördüğünüzde rahat hareket etmemenizi tavsiye edebiliriz. Ayılar zaman zaman kış uykusundan uyanarak tuvalet ihtiyaçlarını giderdikleri bilinmektedir. Kış uykusuna yatan hayvaanlar hangileridir, sorusunun en bilinen yanıtı ayılardır.

Bundan dolayı ayıların, kış uykusuna yatan canlıların yaşamsal süreçleri içerisinde farklı bir yeri vardır. Kendilerine uyku alanı olarak genellikle mağaraları seçen ayılar kaya dipleri ya da ağaç kovuklarında da uyuyabilmektedir.

2. Kaplumbağalar

Kış uykusuna yatan hayvanlar nelerdir, sorusunun bir diğer yanıtı da kaplumbağalardır. Kaplumbağalarda kış uykusuna yatan hayvanlar arasında ismi sayılabilir. Normal şartlar altında evcil olan ve ya hayvanat bahçelerinde bakılan hayvanlarda kış uykusu çok fazla gözlenmese de kaplumbağalarda durum biraz daha farklıdır.

Kış uykusuna karşı direnemeyen bu sevimli canlılar nerede olurlarsa olsunlar kış uykusuna yatabilmektedirler. Kendilerini güvende hissettikleri bir yerde kabuklarına çekilen kaplumbağalar günlerde hareketsiz yaşayabilmektedir.

Bu özellikleri çok fazla bilinmeyen pek çok ev kaplumbağasının kış uykusunda iken öldü zannedilerek gömüldüğü bilinmektedir.

3. Köpekbalıkları

Denizlerin en yırtıcı hayvanlarından olan köpekbalıkları doğaları gereği soğuktan çok fazla hoşlanmamaktadır. Bu yüzden kış aylarında soğuyan deniz sularından kurtuluşu kış uykusunda bulmaktadır.Köpekbalıklarının özellikle kış aylarının gelmesi ile beraber okyanus derinliklerinde nispeten sıcak olan bölgelerde kış uykusuna daldıkları bilinmektedir. Kış uykusuna yatan hayvanlar hangileridir, sorusunun en bilinen bir diğer yanıtı da köpek balıklarıdır.

4.Yılanlar

Yılanlarda kış uykusuna yatan hayvanlar hangileridir, sorusunun cevabıdır. Tıpkı köpekbalıkları gibi sıcak mevsimleri seven yılanlar kış aylarını genellikle uyuyarak geçirmektedir. Ayılar gibi yılanlarda hafif bir kış uykusu süreci geçirirler. Yani çevresel etkilere tepki vermekte gecikmeyebilirler. 

Kış uykusu süreçlerine brumation adı verilen yılanlar tam manası ile uykudan ziyade uyuşukluk süreci yaşarlar.Yuvalarında hareketsiz kalarak vücut sıcaklıklarını muhafaza eden yılanlar kış uykusunu en çok seven hayvanların başında gelmektedir.

5. Kış Uykusuna Yatan Kuş Türü

Kış uykusuna yatan hayvanlar nelerdir, sorusunun bir diğer yanıtı da bazı kuşlardır. Kuşların kış aylarında hayatta kalma olasılıkları olabildiğince az olmasından dolayı büyük bir çoğunluğu sıcak bölgelere giderler. Fakat Kuzey Amerika’da yaşayan nightjar isimli kuş türü göç etmemesi ile bilinmektedir.Soğuk kış günlerini kış uykusu ile değerlendiren nightjar kış uykusuna yatan tek kuş türü olarak bilinmektedir.

6. Kirpiler

Kış aylarında çok fazla karşımıza çıkmayan hayvanların başında kirpiler gelmektedir. Genellikle küçük oyuklarda kış uykusuna yatan kirpiler, bu uyku boyunca 15 dakika nefes almasalar dahi hayatta kalabilirler.

En sevimli kış uykusuna yatan hayvanlar arasında yer alan kirpilere göre hava sıcaklığı 4 derecenin altına düştüğünde uyku vakti gelmiş demektir. 

7. Böcekler

Kış aylarında her yerin karla kaplı olmasından dolayı besin bulmakta zorlanan böcekler bu ayları güzel bir kış uykusu ile geçirirler. Genellikle eklem bacaklılar kategorisinde yer alan böcekler ağaç kovukları, taş altları gibi güvenli oldukları her yerde bu uykuya geçebilirler.

Kasım ayının başları gibi başlayan bu derin uyku bahar gelmesi ile beraber son bulur. Mart ayının sonlarına doğru canlanan doğa böceklerinde uyanma vaktini gösterir.

Yaz Uykusuna Yatan Hayvanlar

Kış uykusuna yatan hayvanlar nasıl zorlu kış şartlarına karşı hayatta kalabilmek için uykuyu tercih etmektedirler. Aynı  mantıkla yaz aylarının aşırı sıcak geçtiği iklimlerde de hayvanlar yaz uykusuna yatabilir.  Özellikle zorlu çöl ikliminde yaşamak zorunda kalan hayvanlar yaz uykusuna yatan hayvanlar kategorisinde yer alırlar. Hayatta kalmanın oldukça zor olduğu bu iklim şartlarında çeşitli hayvanlar çöl kumlarının altında kendilerini kavurucu sıcaktan korurlar.

Çöl sincapları, çöl fareleri ve çeşitli çöl sürüngenleri yaz uykusuna doyamayan hayvanlardır. Bu hayvanlar kış aylarında yağmurların başlaması ile ortaya çıkarlar.

Çöl hayvanlarının dışında yaz uykusuna yatan hayvanlar timsahlar ve salyangozlardır. Bu hayvanlar kurak iklimleri sevmediklerinden dolayı yaz uykusunu tercih ederler. 

Timsahlar genellikle kendilerini çamurla kaplayarak derin bir uykuya dalarken, salyangozlar daha çok karanlık ve rutubetli ortamlarda yaz uykusunu tercih ederler. Vücutlarını olabildiğince nemli ve serin tutmaya çalışan bu hayvanlar sıcak yaz günleriyle bu şekilde mücadele ederler.

Yukarıda saydığımız hayvanların hepsi kış uykusuna yatarlar. Kış uykusuna yatan hayvanların besisi kışın yaptıkları mide depolamalarından karşılanır. Hayvanlar kış uykusuna yattıklarında 6 ay kadar sürmektedir. Kış uykusuna yattığı bilinen hayvanlar listelemede ki gibidir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!