featured

Regl Nedir? Adet Dönemi Kaç Yaşında Başlarsa Normaldir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her genç kadının yaşadığı ve çok sağlıklı bir durum olan regl nedir ? Kaç yaşından itibaren yaşanırsa normaldir? Bu sorular hem kız annelerinin hem de kız çocuklarının aklına gelen önemli sorular arasındadır. Hatta etrafındaki kız çocuklarının çok küçük yaşlarda regl olduğunu gören kızlar, kendileri olmadıkları için telaşlanırlar ve bu soruyu daha sık sorarlar.

Regl Nedir ?

Adet dönemi olarak da adlandırılan bu dönemde kadınların her ay rahminde bulunan astar kalınlaşmaya başlar. Bu aslında vücudun kadını hamile kalmaya hazırlaması ve döllenmiş yumurta için yapılan bir hazırlık dönemidir. Yumurta döllenmediği zaman rahimde bulunan bu astar vajina yoluyla dışarı atılır. Bu duruma regl olma denir. Genelde adet dönemi olarak da adlandırılır.

Yani bir genç kız ilk defa adet olduğunda bu kanama değil vücudunda bulunan gereksiz dokulardan kurtulması anlamına gelir. Bu çok doğal bir süreçtir. İlk defa adet olan bir genç kız çamaşırında belki birkaç damla kan hissedebilir. Bu gayet normaldir. Yaşadığı durumdan dolayı tedirgin olan kız çocukları için ailelerin anlayışlı olmaları oldukça önemlidir. Regl dönemlerinde temizlik ve hijyen açısından kullanılan pedlerin sık sık değiştirilmesi gerekir. Eğer bu ayrıntıya dikkat edilmezse bu durum kötü koku oluşmasına neden olabilir.

Adet Dönemi Kaç Gün Sürer ?

Adet dönemi , genç kızların ergenlik çağından menopoz dönemine kadar devam eder. Kadının adet olması doğurganlığının bir göstergesidir. Herkesin yapısına ve hormonlarına göre değişen düzenli olarak kişilerde 21 ya da 35 günde bir gerçekleşir.

Bazı kadınlarda 3 gün bazılarında da 7 güne kadar sürebilir. Bu sürecin düzenli olması kişinin fizyolojik sürecinin standartlara göre düzenli biçimde devam ediyor olması, kişinin üreme sisteminde herhangi bir sorun olmadığının yani sağlıklı olduğunu gösterir. Kadınların bu dönemde hemen hemen neredeyse %80’inde adet sancısı gözükür bu ağrı iki ya da üç güne kadar devam edebilir. Bu dönemde kadınlarda çeşitli duygusal değişimler görülebilir.

Bu değişimler;

Aşırı duygusal olma ve ağlama nöbetleriÖfkesini kontrol edememe çok sinirli ve gergin olma durumuDepresif ve endişeli davranışlar veKendini beğenmeyerek içe kapanma gibi durumlar yaşanabilir.

Yaşanılan bu durumlar tamamen geçici durumlar olup kişinin endişelenmemesi gerekir. Fakat bu tip duygu durumları kişinin yaşamını aşırı derece de olumsuz bir şeklide etkiliyor ise bu durumda bir uzmana danışılmasında fayda vardır.

Adet Kaç Yaşında Olursa Normaldir ?

Adet döngüsü için 9 ile 12 yaş aralığı normaldir. İlk görülen adete Menars denir. Bazı durumlarda 9 yaşından önce de kızlar adet görebilir. Buna erken dönem Menars olarak adı verilir. Değişik nedenleri olabilir. Bu sebeplerin en başında sağlıksız beslenme ve hormonlar ile ilgili sorunlar gelir. Ayrıca çocuk çeşitli rahatsızlıklardan dolayı gıda takviyeleri ve ilaçlar kullanıyor ise buda erken dönem regl görme konusunda etkili olabilir.

Bu dönem kızların çocukluktan genç kızlığa geçiş dönemi olarak kabul edilir. Bu aşama ile birlikte kızların doğurganlık süreci de başlamış olur. İlk bir sene regl dönemi düzensiz olabilir.  İlk bir yıl içinde düzensiz olan bu kanamalar normal olarak kabul edilir. Vücutta oluşan bu dengesiz durumlar zaman ile düzene girer. İstenilirse bu konu ile ilgili doktora da başvurulabilir. Genç kızlara bu dönemde bölgesel temizlik ve hijyenlerine nasıl dikkat etmeleri gerektiği öğretilmelidir.

Bu dönemde yaşanılan hormonsal değişikliklerden dolayı aşırı derecede tatlı yeme isteği oluşabilir. Bu çok normal bir durumdur. Aşırıya kaçmadan tüketilmesinde sakınca yoktur. Ayrıca bu dönemde sakin olmaya çalışılması yaşanılan olumsuz duygu durumlarından dolayı aşırı sabırsız davranışlar gösterilmemesine dikkat edilmesi gerekir.

Önemli kararlar bu dönemde ertelenmeli ve yaşanan problemler çözülmeye çalışılmamalıdır. Ayrıca bu dönemde bol bol ılık duş almak, kuaföre gitmek, makyaj yapmak kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Adet döneminde kişi dinlenmeli, ağır işler yapmaktan kaçınması gerekir.       

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!